Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

priki

read-only
28 декември 2017
5
0
Пиши буџет и стави една груба скица на станот + кажи колкава висина има плафонот.

Ако имаш добра изолација ќе биде се во ред без да даваш големи пари.

Буџет 40 + монтажа, висината е 2,6.

Може совет и за други но и мислење за 3те клими погоре ако ги користи некој.

Sent from my iPhone using Tapatalk

ante1

read-only
11 јануари 2017
49
100
Членовите кои прашуваат дали клима X ќе затопли просторија Y и колку ќе им троши, треба да сватат две работи:
-климата е грејно тело која дава топлина која е декларирана според производителот. Најчесто клима 3.5ка дава околу 4KW топлина при идеални услови на работа, што подразбира надворешна температура поголема од 0 степени и мала влажност на воздухот. За да даде 4KW топлина, климата троши околу 1.5KW струја. Под нулата, ефикасноста на климата опаѓа драстично. Повеќето клими нема да работат под -15 степени, а на -15 степени климите (3.5ки) испорачуваат околу 1.5-2.5 KW топлина.
-Грејно тело на пелети ослободува максимални 10KW топлина (најевтините печки на пелети од 50к). Tаа топлина ја ослободуваат и на +10 и на -20 степени, надворешната температура не влијае на ефикасноста на овие грејни тела.
-Колку топлина е потребен во твојот простор, тоа е вистинското прашање на кое само ти можеш да дадеш одговор. Правилото е дека добро изолиран стан може да биде и до 5 пати потопол од лошо изолирана куќа, односно да има 5 пати помали енергетски загуби. Има и програмчиња (алатки) за пресметка на енергетските загуби на еден објект.
-Во врска со комфорот на работа, климите силно дуваат и брчат. Не можете во правец на дување на климата повеќе од 5 минути, станува непријатно. Климите постојано ја менуваат моќноста (модулираат) па цело време ќе сеќавате како ве дува жешко, ладно или млако.
-Повеќето (скоро сите) клими се многу бучни кога работат на повисока врзина на вентилатор, телевизорот ќе треба да го попуштите на погласно. Кога е ладно вентилаторот мора да дува на максимална брзина затоа што во спротивно нема да ја загрее просторијата. Климата го загрева воздухот, па така целиот воздух од просторијата мора постојано да струи низ внатрешната единица, а тоа не е можно на мала брзина на вентилаторот, во тој случај воздухот едноставно нема да патува голема дистанца и климата постојано ќе загрева еден ист воздух кој ќе биде на растојание од 2 метри од климата, на 5 метри од климата ќе биде доста поладно.
-Добри се за сушење алишта, затоа што климите го сушат воздухот. Во зимно време кога алиштата се сушат на тераса со денови, во просторија со клима може да се исушат за пола ден, само што после тоа собата мириса на ленор :)

Ваква слична порака треба да стои на првата страна, за членовите да не прашуваат цело време исти прашања.
Ако се постави овој пост на прва страна тешко дека некој ќе купи клима инвертер...
Дека климите го сушат воздухот на греење и можат да служат како сушари на алишата,Апсолутно неточно, Тие само го загреваат воздухот и со тоа ја намалуваат релативната вкажност во просторот...Влагата е тука во просторот истата,само РХ е намалено...На ладење да го сушат воздухот,на кој принцип се знае!
Колку топлина испорачува еден уред од 3.5кв на која надворешна со која брзина на фен е опишано...Бучноста е опишана за секое ниво на вентилатор...
Да се сублимира работата на еден инвертер во еден пост е малку потешко(треба да биди поебемно тоа), а вака со оовој твој пост иако има и точни работи во иститот, сепак целиот контекст е доста негативен и погрешен..
Поз

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Ако се постави овој пост на прва страна тешко дека некој ќе купи клима инвертер...
Дека климите го сушат воздухот на греење и можат да служат како сушари на алишата,Апсолутно неточно, Тие само го загреваат воздухот и со тоа ја намалуваат релативната вкажност во просторот...Влагата е тука во просторот истата,само РХ е намалено...На ладење да го сушат воздухот,на кој принцип се знае!
Колку топлина испорачува еден уред од 3.5кв на која надворешна со која брзина на фен е опишано...Бучноста е опишана за секое ниво на вентилатор...
Да се сублимира работата на еден инвертер во еден пост е малку потешко(треба да биди поебемно тоа), а вака со оовој твој пост иако има и точни работи во иститот, сепак целиот контекст е доста негативен и погрешен..
Поз

Сите имаме мерачи на темепратура и влажност. Влажноста на воздухот опаѓа и до 20% после цел ден дување. Но тоа не е голем проблем, на неколку саати ќе отвориш прозор ќе влезе надворешен воздух и ќе се зголеми влажноста на воздухот.
Сите треба да ги знаат предностите и мааните на климите, нема потреба нештото да се крие. Доколку смета некој дека не е точно, може да се дополни или каже своето мислење.

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
Буџет 40 + монтажа, висината е 2,6.

Може совет и за други но и мислење за 3те клими погоре ако ги користи некој.

Jas imam dve WN35ki doma, edna vo dnevna, edna vo spalna.

Pozitivno za WN35kava e shto e ekonomicna, dobro gree i iako ke slushnesh deka kaj Mitsubishi e negativno toa shto na AutoFan ne odat vo visoka brzina, toa bash e odlichno koga planiras da stavas klima vo spalna. Mojata spalna e 21m2+4m2 WC znaci pogolema od tvojata za celi 11m2. SF e povisok model od WN i ako mozes da ja zemes SF35kata, ke e super, ako ne, mislam deka povekje lugje tuka bi ti kazale da ne zemas 2,5ka klima, tuki 3,5ka pa ako ti e nadvor od budzet SF35kata, ti ostanuva WN35kata.

Edinstvenata "negativna" rabota za WN35kata e shto na niski temperaturi (ispod 6 stepeni bi rekol, ne mozam tochno da ti kazam) pravi cesto defrosti, na sekoi 50 minuti, defrosti koi se mnogu kratki, 3 minuti traat i toa se "suvi defrosti", odnosno vleguva vo defrost iako nema vidlivo mraz na nadvoreshnata edinica, ednostavno takov i e algoritmot napraven, no neka ne te obezhrabruva toa bidejki vo stan kako tvojot, so duplo podobra izolacija od mojata kukja, vo duplo pomal prostor od toa jas shto ja koristam, mislam i deka nema da pravi tolku defrosti, a i da pravi, voopshto toa nema da ti vlijae na celokupnoto zagrevanje na stanot. Imaj predvid deka jas imam i toplotni gubitoci dosta, losha vlezna vrata, spalnata na erkeri mi izleguva, pod mene nikoj ne gree, dva nadvoreshni zida vo spalnata i slichno.

Ete toa mozam da ti go kazam za WN35kata. Jas ti preporachucam da ja zemes, za toa shto ti treba ke si prezadovolen, a ako nekoj tuka ima da ti dade drug predlog, slobodno.....

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
Бидејќи климата (Mitsubishi LN35VG) е инсталирана при крај на октомври, ќе прикажам резултати само за ноември, од самата апликација (Melcloud). Климата воопшто не е изгасена, само наместено е за викенд (петок во 18:00 часот) да оди на 15 степени, а канцеларијата не спаѓа под 16 па се гледа и по графикот дека сабота и недела практично не ни вклучува.

Погледнете го атачментот 69162
167,2 kW вкупна потрошувачка, во цена не знам како е, бидејќи до кај 20ти беше програмирана повеќе да вклучува во евтина, сега откако залади повеќе тајмерот е наместен на потопли температури и преку ден бидејќи станува збор за канцеларија.

Погледнете го атачментот 69163
Моментално тајмерот е подесен како за „зимурлив“ човек, наводно е одлично во канцеларија од отприлика 45 квадрати.

Ако земам просек 5 денари по киловат, тогаш излегува потрошувачка од 836 денари за ноември. Сеуште не е стигната сметката, па ќе видиме колку ќе фактурираат со оглед што нема други потрошувачи (PC, MFP, NAS). Не можам многу да следам и пофино да подесувам бидејќи сопругата е во таа канцеларија и многу ретко одам натака, а мислам дека може да се подеси уште нешто попрецизно.
Mozes te molam koga ke imas vreme ubavo da ja sliknes vnatreshnata od LN-ot, mi se pravi keif da ja vidam :).

Unache eve za mene.....

Deneska go napraviv standardnoto mesechno merenje na potroshena struja na kontrolniot saat koj go imam na mojot sprat, 120m2, kukja bez termo fasada, normalna fasada. Od 02.11 do 03.12 smetkata za struja mi e 5038 denari sose DDV. Od ovoj period od 32 dena, poslednive 26 dena (od 8mi Noemvri) ukluceni mi se site tri klimi (2*WN35 i 1*FH35) i otvoreni vratite od site, osven od edna soba od spratot na koj shto ziveam (120m2 realna povrshina) shto znaci 26 dena greev povrshina od nekade 105/107m2, a vo periodot od 08.11-12.11 imav gosti i site vrati bea otvoreni shto znaci sum gi greel tie denovi site 120m2.

Da napomenam deka mozebi vo cel mesec 5 pati se gotvelo na spratov, znaci celava potroshuvachka na struja potpagja na se, osven na gotvenjeto shto za mene e odlichno. Prezadovolen sum posebno koga ke se zeme predvid deka dve klimi imam vo dnevna i celata toplina mora niz edna vrata da izleguva, znaci nemam nekoja dobra pozicija na klimite za da mozam da kjaram od nivniot izduv, nego treba prirodno da si chekam toplinata da si se prenesuva. Zgora na toa, vo hodnikot mi e vleznata vrata na spratot koja ne e mnogu dobra i imam mini promaja od pod nea, koja na poniski temperaturi i toa kako se osekja koga ke se doblizis do nea, shto znaci toa mi e eden znacitelen toplinski gubitok.

Toa e toa sega za sega, naredni merenja na 02/03.01. Sestra mi si zaminuva vo Petok, gi zatvaram vratite shto znachi mesto 107, ke gream od Petok pa nataka 81m2.

priki

read-only
28 декември 2017
5
0
Jas imam dve WN35ki doma, edna vo dnevna, edna vo spalna.

Pozitivno za WN35kava e shto e ekonomicna, dobro gree i iako ke slushnesh deka kaj Mitsubishi e negativno toa shto na AutoFan ne odat vo visoka brzina, toa bash e odlichno koga planiras da stavas klima vo spalna. Mojata spalna e 21m2+4m2 WC znaci pogolema od tvojata za celi 11m2. SF e povisok model od WN i ako mozes da ja zemes SF35kata, ke e super, ako ne, mislam deka povekje lugje tuka bi ti kazale da ne zemas 2,5ka klima, tuki 3,5ka pa ako ti e nadvor od budzet SF35kata, ti ostanuva WN35kata.

Edinstvenata "negativna" rabota za WN35kata e shto na niski temperaturi (ispod 6 stepeni bi rekol, ne mozam tochno da ti kazam) pravi cesto defrosti, na sekoi 50 minuti, defrosti koi se mnogu kratki, 3 minuti traat i toa se "suvi defrosti", odnosno vleguva vo defrost iako nema vidlivo mraz na nadvoreshnata edinica, ednostavno takov i e algoritmot napraven, no neka ne te obezhrabruva toa bidejki vo stan kako tvojot, so duplo podobra izolacija od mojata kukja, vo duplo pomal prostor od toa jas shto ja koristam, mislam i deka nema da pravi tolku defrosti, a i da pravi, voopshto toa nema da ti vlijae na celokupnoto zagrevanje na stanot. Imaj predvid deka jas imam i toplotni gubitoci dosta, losha vlezna vrata, spalnata na erkeri mi izleguva, pod mene nikoj ne gree, dva nadvoreshni zida vo spalnata i slichno.

Ete toa mozam da ti go kazam za WN35kata. Jas ti preporachucam da ja zemes, za toa shto ti treba ke si prezadovolen, a ako nekoj tuka ima da ti dade drug predlog, slobodno.....

Фала ти многу на советот! Искрено со позитивни и негативни страни.

caki

hello world
1 август 2010
481
152
Имама VIVAX ACP-12CH35AERI и денес климава престана да работи.

Откако ќе ја вклучам, на дисплејот на внатрешната единица се прикажува задеданата температура и по неколку минутi се прикажува грешка F5, а надворешната единица не започнува да работи. Пробав според упатсвото да ја исклучам од штек и повторно да ја вклучам по 10 минути, но проблемот останува.

Дали некој знае што ја предизвикува грешката F5?

Само да ве информирам дека F5 грешката е поврзана со неработење на надворешниот вентилатор.

Денес дојдоа сервисери и го решија проблемот. Прашање до оние кој повеќе се занимаваат со оваа проблематика, дали после оваа интервенција векот на климата би се намалил и дали расипувањето на овој вентилатор укажува на тоа дека сепак VIVAX и не се баш најдобар избор за цената?

P.S. Не знам дали е во ред да напишам за кој сервис станува збор, но сепак станува збор за вистински професионалци кој што проблемот го решија за нешто помалку од 24 часа од пријавувањето.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Зошто да не напишеш?
За добро и за лошо, овде е местото каде се споделуваат искуствата.

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
Само да ве информирам дека F5 грешката е поврзана со неработење на надворешниот вентилатор.

Денес дојдоа сервисери и го решија проблемот. Прашање до оние кој повеќе се занимаваат со оваа проблематика, дали после оваа интервенција векот на климата би се намалил и дали расипувањето на овој вентилатор укажува на тоа дека сепак VIVAX и не се баш најдобар избор за цената?

P.S. Не знам дали е во ред да напишам за кој сервис станува збор, но сепак станува збор за вистински професионалци кој што проблемот го решија за нешто помалку од 24 часа од пријавувањето.
A kako go reshija problemot? Shto i napravija na nadvoreshnata?

priki

read-only
28 декември 2017
5
0
Има ли некој искуство со купување на инвертер од клими.мк? Како се задоволни исто така од монтажата на уредот?

Конкретно моделот на митсу СФ25 е 4000 денари поевтин на клими.мк него во енерго систем каде некои членови на форумот ми пишаа дека земале од таму инвертери од истиот бренд.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.236
5.549
Скопје
Има ли некој искуство со купување на инвертер од клими.мк? Како се задоволни исто така од монтажата на уредот?

Конкретно моделот на митсу СФ25 е 4000 денари поевтин на клими.мк него во енерго систем каде некои членови на форумот ми пишаа дека земале од таму инвертери од истиот бренд.

Ако имаш можност, отиди до Енерго Систем и направи муабет со нив, прашај ги за крајна цена, бидејќи прават корекција на цена.

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130

Zaborajv da ti kazam deka 5% bi trebalo popust da ti dadat Energo sistem. Mene 7% mi dadoa ana tri klimi odednas zemav.

priki

read-only
28 декември 2017
5
0
Само што се јавив во енерго систем и истата цена е како клими.мк, е сега они немаат монтери и не вршат монтажа на инвертери.

Препорака некој монтер? За скопје е.

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
Само што се јавив во енерго систем и истата цена е како клими.мк, е сега они немаат монтери и не вршат монтажа на инвертери.

Cisto da znaes deka 3 godini ke ti e garancija za klimata ama garancijata vazi ako klimata ti e montirana od tie shto ti ja prodavaat. E sega, poshto Energo sistem nemaat monteri eve nekoj ako ti preporacha monteri od tuka, da se javis vo Energo sistem i da si prashash dali bi ti gi "priznale" tie monteri, radi garancijata.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.236
5.549
Скопје

Имаат монтери што работат за нив, Дејан и Блажо (така нешто). Кај мене дојде едниот од нив и профи ептен (75 евра монтажа мислам дека беше, за 3,5kW).

mdeni

senior
24 септември 2012
6.096
6.039
Немаат монтери ама си имаат соработници. Исто како и другите што имаат. DeMargo им работат монтажи и уште некои други имаат.

Konec

read-only
4 јули 2018
15
1
Поз

Апсолутно точно дека го сушат воздухот

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Апсолутно точно e тоа дека луѓето треба повеќе да ја разберат релативната влажност. Покачувањето на температурата во просторот ќе ја намали влажноста (и вајс верса), а целосно е сеедно од кој извор на енергија доаѓа топлината (клима уред, радијатор од градско централно греење, греалка, ќумбе, итн).

Relative_Humidity.png

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Апсолутно точно e тоа дека луѓето треба повеќе да ја разберат релативната влажност. Покачувањето на температурата во просторот ќе ја намали влажноста (и вајс верса), а целосно е сеедно од кој извор на енергија доаѓа топлината (клима уред, радијатор од градско централно греење, греалка, ќумбе, итн).

Relative_Humidity.png

Штотуку ќе барав график, ме превари. Со почетна влажност на воздухот 50% доколку се зголеми температурата од 20 на 25 степени, тоа значи намалување на влажноста на воздухот oд 50 на 40%, грубо прочитано, што е мала работа. Но она што ние го забележуваме е дека температурата во собата не се менува, односно цел ден е околу 24 степени, но влажноста се променува и може да падне од 70% на 20%.
Термоакомулационата печка и климата го прават ова, друго грејно тело не сум забележал да го суши воздухот, доколку некој забележал нека надополни.

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.096
6.039
Исто како и секое греење. Нема никаква разлика.

Единствена разлика е што многу луѓе климата ја сметаат за црка кутија која не ја разбираат како функционира и и придаваат разни значења и карактеристики.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.290
Дефинитивно и без зрно иронија го кажувам следното:

Земете отпечатете си го постот од @DelphiUser и научете го на памет во случај да имате дилема дали 3,5-ка или 5,5-ка.

Да ги скратиме маките:
Ако не сте во стан и имате над 20 квадрати (за топење) тогаш 5,5-ка. Ако ништо друго тогаш ќе имате резерви на снага.

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
Дефинитивно и без зрно иронија го кажувам следното:

Земете отпечатете си го постот од @DelphiUser и научете го на памет во случај да имате дилема дали 3,5-ка или 5,5-ка.

Да ги скратиме маките:
Ако не сте во стан и имате над 20 квадрати (за топење) тогаш 5,5-ка. Ако ништо друго тогаш ќе имате резерви на снага.
Koj post?

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно