Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

ИТ хорор

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.763
4.480
Неготино

conquaestor

hello world
9 октомври 2010
346
312
kskgZVC.jpg

BRACE YOURSELVES...

Tech Gore Dump? Tech Gore Dump. :eek:

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.281
11.758
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Колку време не е чистен лаптопот?
Па едно 2-3 години, откако е купен, нешто почна да грее во последно време.

6TJxMP3uTOKwomvPCxWsQw.png

xristijanGTI

hello world
7 март 2011
328
374
Ќупурли
xristijanGTI's setup  
Processor & Cooler
R5 1600 AF
Motherboard
MSi Tomahawk B450 max
Storage
Samsung EVO 250GB SSD
PSU
550W EVGA SuperNOVA 550 G3
RAM
G.SKILL RipjawsV F4 DDR4 16GB
Video card
RTX 2060s
Case
Thermaltake Versa J21
Mouse
Logitech MX master 3
Keyboard
HyperX Alloy FPS Pro Cherry MX Red
Audio
Logitech G430
Monitor
DELL p2418d
OS
Windows 10 x64
А вакво нешто нема да врши работа? не е кузнае колку јако компресорчето ама па и не е скапо :D :D за редовно одржавање во месецот 1 за површинската прашина а не за смолава како погоре :D

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
А вакво нешто нема да врши работа? не е кузнае колку јако компресорчето ама па и не е скапо :D :D за редовно одржавање во месецот 1 за површинската прашина а не за смолава како погоре :D
Освен што е малку геј, би требало да врши работа...

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.044
1.128
Куманово

колку бара е оваа чудо :D ?

xristijanGTI

hello world
7 март 2011
328
374
Ќупурли
xristijanGTI's setup  
Processor & Cooler
R5 1600 AF
Motherboard
MSi Tomahawk B450 max
Storage
Samsung EVO 250GB SSD
PSU
RAM
Video card
RTX 2060s
Case
Thermaltake Versa J21
Mouse
Logitech MX master 3
Keyboard
Audio
Logitech G430
Monitor
DELL p2418d
OS
Windows 10 x64

worker_x

hello world
17 март 2010
404
416
Друг муабет: Абе ти ми го чистеше пред 5-6 години па сега нешто почна да се исклучува...
" Ти текнува ко ми го чистеше пред 5 години? Е! Од вчера Скајпот не ми работи види дан е од чистењето." Ова ти е стандард муабет кога муштеријата сака да помине со истиот трошок од пред 5 години :D

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.281
11.758
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Друг муабет: Абе ти ми го чистеше пред 5-6 години па сега нешто почна да се исклучува...

Со вакви муабети, кај мене може да помине само дупло поскапо, или воопшто и да не го примам апаратот, или да се надркам и да го вратам каков што ми го донеле :D
Глупав е ваквиот однос, ама па со некои едноставно поинаку не може, секој само гледа да закрпи и покрај евтина работна рака.

Имаше еден ме удави со прашања за обично чистење лаптоп, па таа ли е цената со или без ова она, па колку време, па на крај да ме праша каков вид термална паста користам.
Малку ми зовре, па му одговорив термална. Не врати веќе :D

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.036
2.073
Скопје, Македонија
Пумпа за душеци и слично „плажа“ ствари брка работа.

Ако мислиш на електрична, тогаш нели има проблем со ESD...? И јас мислев дека е ок, дур во исти ден не рикнаа онборд графичките на два од три што ги дував...

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Ако мислиш на електрична, тогаш нели има проблем со ESD...? И јас мислев дека е ок, дур во исти ден не рикнаа онборд графичките на два од три што ги дував...
Не, на рачна мислев. Имаат сосем океј притисок да ја разбркаат прашината од дисковите и матичната. Графичката ја вадам надвор ако ми се види многу валкана.
Јас не инсистирам на клиничка чистота а згора на се гледам и куќиштето си ја брка работа во поглед на филтрирање така да "помпа методот" ми е сосем доволен.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.465
SK
На работа редовно чистиме опрема преку дување со компресор. Ме замисли сега ова што го кажа Alucard пошто и компресорот е само сад под притисок во кој се пумпа воздух со електрична пумпа. Кога ќе падне притисокот (заради дување) се вклучува пумпата и работи додека се дува опрема. Тоа не е многу различно од електрична пумпа за душеци, или лисја од двор.
Затоа пребарав малку по нет, и некако најрелевентно што најдов ми се чини следниов пост од редит.

Сублимирано, секое дување прави статички електрицитет. Правосмукалка прави многу повеќе статички електрицитет.
Мислам дека главната препорака би била оваа: Заради безбедност опремата која се дува, би требало да се уземји. Претпоставувам дека приклучување на напонски кабел додека се дува опремата би требало да е доволно, а ако некој знае подобро - нека ме поправи.

Понатаму, наводно кратки дувања се побезбедни од долги дувања. Така статичкиот електрицитет има повеќе време да се дисипира.

Use an air mattress pump as an electric duster • r/techsupportmacgyver
Nightblade 2 points 3 years ago*

In lieu of an expert explanation, I present here my rough understanding of static electricity and ESD in relation to electronic equipment. I can't fully attribute this as I simply do not remember my sources from years ago.

Removing anything from a surface will create static electricity if the two materials are different. This is called Contact-induced charge separation or the Triboelectric effect. (It doesn't matter if you "blow" or "suck".)

How quickly this charge dissipates depends on the conductivity of the materials involved, the tool(s) used, and environmental factors such as the relative humidity of the air.

The worst case scenario for removing dust from electronic equipment would be something like: A non-conductive high-speed vacuum cleaner used on non-conductive flooring with extreme low humidity (dry day and/or basic air con) by a person wearing non-conductive shoes with no grounding straps (or other ESD precautions) who touches integrated circuits at random.

In this example dust is continually pulled off the equipment at a high rate of speed, which builds charge quickly and gives less time for it to dissipate, and then funnels it down a long non-conductive tube which generates a huge amount of static. Even in this example though, there's no guarantee of damage, just a high risk.

The best case scenario for removing dust from electronic equipment would be something like: Using a can of "compressed air" in short bursts with full ESD precautions (ESD station, grounding straps etc), on ESD-safe flooring in a high humidity environment (eg advanced air con).

In this example the short bursts of gas give static some time to dissipate, there is no extra static being generated by a hose, and the straps provide some protection if you happen to touch any of the electronics. Given all these precautions there's still some risk, though tiny, of damaging something.

An electric blower would fall somewhere between the extreme examples above, depending on how it was used, how fast it was blowing, and many other factors as mentioned above.

Damage caused by ESD is highly variable. You may cause no noticeable damage at all, for years. Or you might partially damage something which later fails. Or you might cause instant catastrophic damage from casual contact.

tl;dr ESD is a risk factor, and should be managed as such. If you ground both yourself and the equipment properly you should be fine.

едит: Исто така, да додадам само дека паметно е половина час до час да не се вклучува дуваната опрема, заради теоретски можна кондензација (од компресорот, или на опремата ако надвор е ладно).

Последна промена:

xristijanGTI

hello world
7 март 2011
328
374
Ќупурли
xristijanGTI's setup  
Processor & Cooler
R5 1600 AF
Motherboard
MSi Tomahawk B450 max
Storage
Samsung EVO 250GB SSD
PSU
RAM
Video card
RTX 2060s
Case
Thermaltake Versa J21
Mouse
Logitech MX master 3
Keyboard
Audio
Logitech G430
Monitor
DELL p2418d
OS
Windows 10 x64

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
Што е ова бре астро ? Шпаѓети да не јаде за ручок.

Ај ти кажи ми, ми требаше цела Сабота само да истражам што е што (кичма ме скина), па во Недела да правам Disaster recovery. Завршив во недела во 23:30. Заспав во Цементарница на семафорите на враќање. Ебати викендот.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.281
11.758
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC