Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Искуство со нептун

Tomekk

hello world
4 декември 2009
174
211
Денес се среди работата, од сервис констатираа дека телевизорот има софтверски проблем (?) и ми понудија замена на ист или друг телевизорот. Доплатив малку и зедов Лг. Дечки фала ви мислењата и советите. Поздрав

Sent from my PRA-LX1 using Tapatalk

bakidota

hello world
21 март 2017
79
27
Денес се среди работата, од сервис констатираа дека телевизорот има софтверски проблем (?) и ми понудија замена на ист или друг телевизорот. Доплатив малку и зедов Лг. Дечки фала ви мислењата и советите. Поздрав

Кој модел од ЛГ го зеде, доколку не е тајна:rolleyes: задоволен ли си од боите:suprised::suprised: ?

alexandar11

hello world
11 јануари 2010
463
210
Следен пат прв избор ЛГ, а не Фуего и други такви евтини тв.

Tomekk

hello world
4 декември 2009
174
211
Незнам што се излажав за Хитачито. Иначе зедов lg 43 uj 6307, а за боите што знам мислам дека се ок, на HDMI се активира и HDR сликава е добра.

Zer0Cool

read-only
10 ноември 2017
39
37
Екипо овака, земав лаптоп од кај нив пред 3 месеца со 1060ка, супер тераше иако не играв многу, и сега деновиве после толку време почна да јебе у игри. АС Origins и Forza Horizon 3 ги имам на лт и има ваљда "Artifacts" ако е правилното име.

Imgur
PuyJF

Еве и видео.
View: https://vimeo.com/261018463

Реинсталирав драјвери, али ништо. Сегде пишуе дека е расипана графичкава а и на еден форум од Америка ми рекоа нова дека оваа толку. Ми рекоа исто така дека ако драјвери не помагаат у оваква ствар, може да се проба Downclock на графичката, али која е поентава лаптоп пред 3 месеци си купил нов и да и праиш downclock / undervolt на 1060кава. Некој со слично искуство? Ќе го носам у Понеделник оти не сум од Ск, па сакам да знам дали ќе го реметат лаптопов оти воа е Македонија, иначе треба да го сменат одма. Некој???

masterficx

user
5 јули 2009
1.345
354
masterficx's setup  
Processor & Cooler
Intel Q8200 + CM Hyper 212+
Motherboard
GA-G41MT-S2PT
Storage
Spinpoint F3 1TB
PSU
CM Elite 460
RAM
8GB DDRIII@1333Mhz
Video card
Gigabyte GT640 2GB
Case
DeepCool Tesseract Black
Monitor
LG 22" TN
OS
8.1 64-bit
Ти само влези и они од врата ќе го сменат иако си го користел 3 месеци...

Мора да го констатира сервисер дали ќе мењаат графички чип или меморија или ќе ја сменат цела плоча или има некоја друга ситница (мада не верувам) поради која не функционира исправно лаптопот.

Биосите на скоро сите лаптопи се заклучени/осакатени до тој степен да неможеш да направиш андерклок/андерволт, па таа опција од старт ти отпаѓа.

Баш ми е жал и се надевам брзо ќе ти се реши проблемот ама на сервис МОРА да отиде во ваков случај, и колку ќе го задржат зависи од стручноста нивна, заангажираноста и моменталната зафатеност. Ако е неоштетен и ги исполнува гарантните услови мора да го решат до 30 дена според ЗЗП.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.492
Скопје
Екипо овака, земав лаптоп од кај нив пред 3 месеца со 1060ка, супер тераше иако не играв многу, и сега деновиве после толку време почна да јебе у игри. АС Origins и Forza Horizon 3 ги имам на лт и има ваљда "Artifacts" ако е правилното име.

Imgur
PuyJF

Еве и видео.
View: https://vimeo.com/261018463

Реинсталирав драјвери, али ништо. Сегде пишуе дека е расипана графичкава а и на еден форум од Америка ми рекоа нова дека оваа толку. Ми рекоа исто така дека ако драјвери не помагаат у оваква ствар, може да се проба Downclock на графичката, али која е поентава лаптоп пред 3 месеци си купил нов и да и праиш downclock / undervolt на 1060кава. Некој со слично искуство? Ќе го носам у Понеделник оти не сум од Ск, па сакам да знам дали ќе го реметат лаптопов оти воа е Македонија, иначе треба да го сменат одма. Некој???
Зошто на tom's hardware им даваш повеќе информации (како клокање и поврзување со монитор)?
едит: ах, и тука си пишал со различно инфо од овде лол Nvidia - Генерална дискусија
Laptop GPU Flickering / Artifacts on Games - Graphics Cards
Имаш зезнато ти нешто гарант, којзнае што сетинзи си чепкал, клокање-мокање, си и ебал мајката.
па сакам да знам дали ќе го реметат лаптопов оти воа е Македонија
Ќе го реметат лаптопот оти воа е Македонија. Горна.

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
I5 6500 3,2Ghz, 6mb cache
Motherboard
HP EliteDesk 800 G2 795970-001
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
HP EliteDesk 800 G2 Tower case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Во Саботата зедов телевизор од Нептун. Станува збор за HITACHI 49 HB5 W62
но уште првиот ден приметив дека телевизорот има некој пробем и прави боотлоп. Бидејќи беше касно а Нептун работи до 21ч денес го вратив телевизорот и вработениот кажува дека мора да го прати на сервис да констатираат што станува збор за да има рекламација на производ.
Проблемот на тв е како на видеово
Па ќе видам што ќе направам, вработениот рече дека за некој ден ( до 3-4 дена најкасно ќе ми се јават).
Дали со закон можам да барам да ги вратат парите или да го заменам телевизорот за некој друг..?
Во период од денот на купување до 14-тиот ден маш законско право да земеш друг телевизор или да ти ги вратат во парите.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Зш немам ваучер?

1638431018658.png

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
@NecrotoX иди да ти дадат 1996 денара.

Последна промена:

vladealfagv

hello world
31 јануари 2016
131
132
Гостивар
www.zagreota.com
vladealfagv's setup  
Processor & Cooler
2.3 GHz Intel Core i9
Storage
512GB SSD
RAM
16GB of 2400MHz DDR4 onboard memory
Video card
Intel UHD Graphics 630 and AMD Radeon Pro Vega 20
OS
Mac OS
Не се митови. Јас лично потврдувам дека не се.

Значи замисли имаш фабрика со производство, тоест склапање. Замисли дека таму горе во зградата имаш комерцијална служба која се грижи за набавки/продажби. И замисли дека имаш служба за контрола на квалитетот.

Едниве произведуваат, другиве нарачуваат, третиве контролираат, четвртиве продаваат.

Овие што нарачуваат компоненти имаат за задача да набават што е можно поевтино со задоволителен квалитет и некој нив им праќа, во исто или различно врее од ист или различен добавувач. После секој беч се калкулира нова цена на чинење на готовиот производ (колку нив ги кошта изработката). И сега, овие имаат список, имаме 100 комада што не чини 200 евра, имаме 100 комада што не чини 220 евра, имаме 100 комада што не чини 250 евра.

Во контрола на квалитет имаш сортирање според квалитет, најдобро склопени, со најдобри параметри покажани, слабо склопени, незадоволително склопени, па вратени на доработка, па имаш удрени, гребнати, со дел кој недостасува и слично.

И на крај имаш продажна комерција која сака тоа да го продаде. Арно ама цената треба да биде иста зошто се работи за ист производ. Не смееш на еден по една цена, на друг по друга цена, ги кршиш договорите, некој од дистрибутерите ќе ти замери, ќе сака да ти се одмазди. Но затоа можеш да даваш попусти, помали или поголеми, но сепак цената е ИСТА. И замисли сега имаш дистрибутер во Белгија, Словенија и Македонија.

Белгиецот ти набавува редовно, ти плаќа up front. Словенецот исто се однесува ама бара мал попуст. Македонецот ти вика дај ми најевтино што можеш, ќе ти платам 20% унапред, 80% после продажбата на квотата. Знаеш дека македонецот нема да ти плати се па рачунаш на тоа дека ќе има и доволно дефектни производи, кои нема да се исплати да се враќаат во фабрика и ќе се уништуваат на лице место таму, а ти треба да дадеш книжно одобрение. Ами нормално дека наместо книжно одобрение, ти ќе му одбиеш од сумата која ти ја должи и не ти ја платил уште од пред 5 набавки и на тој начин практично наплаќаш ненаплатливо побарување.

И сеа? Што ќе направиш? Сигурно нема да ја дадеш најквалитетната роба на Македонецот, пошто така знаеш дека за цел живот ќе ти должи. А сигурно нема на белгиецот да му ја дадеш најшкарт робата пошто се молиш да имаш што е можно повеќе такви клиенти кои ти плаќаат унапред, а со македонецот па работиш с-курца, ептен од што мораш, затоа што сакаш да бидеш присутен на тој пазар, си потпишал договор за квоти, а и пред газдите мораш да прикажеш market share во споредба со конкуренцијата.

Од другава страна, во Македонија имаш увозник на Асус рецимо кој кур не му чуе. Му должи на добавувачот ама и онака нема да му плати пошто овој му праќа производи кои се расипуваат или се веќе расипани па си вика фала курцу бар нема да му ја платам, а македонецот ќе се снаоѓа, ќе се задоволи со гребнато, удрено, некого ќе сјебам нема да му признаам гаранција, некој ќе пратам на локален сервис, некој сам ќе си сервисира, некому тоа е службено ќе го фрли у некој подрум и ќе чека отпис.

И познавајќи ги македонците како пазар, имаш специјални бизниси кои се отвараат кои се специјализираат за работа со такви пазари и добиваш магичен круг од кој не можеш да излезеш дури и ако си пун со пари и сакаш да купиш највисок квалитет. Епа батиња, грција или штутгарт, те ги дека се.

Значи моделов функционира перфекција, Сум направил десетици ревизии кои го покажуваат истото ова. После ние ќе се чудиме зошто се дешаваат чудни работи со потпишување на изјави, со барање на фискални за остварување на гаранција, со невпишување на продолжен гарантен рок, со неодговарање на меилови, со немање на легално купени производи на самите сајтови на производителите.

Чорба македонче.
Најверодостојна забелешка...

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.289
5.266
Скопје
hackitfree.github.io
Зошто на tom's hardware им даваш повеќе информации (како клокање и поврзување со монитор)?
едит: ах, и тука си пишал со различно инфо од овде лол Nvidia - Генерална дискусија
Laptop GPU Flickering / Artifacts on Games - Graphics Cards
Имаш зезнато ти нешто гарант, којзнае што сетинзи си чепкал, клокање-мокање, си и ебал мајката.

Ќе го реметат лаптопот оти воа е Македонија. Горна.
Не бе Авид - софтверски неможеш да направиш никако да има артефакти . Само од прегревање видео меморија тоа се дешава обично...

Едит Ухуу На пост од 2018 сум одговорил

• лол
Реакции: Avid

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.492
Скопје
Не бе Авид - софтверски неможеш да направиш никако да има артефакти.
Ооо ти! Можеш, и тек како. Се сеќавам дека Дарксајдерс ми даваше артефакти, баш како на видеото, поради некоја од опциите во драјверите.

Optipro

lurker
5 мај 2021
618
465
Нептун, прво па машко, имав купено печка на пелети од кај нив. 50 и нешто бона.
Од кој знае од каде ја собрале, ми ја донесоа (НЕЗНАМ ДАЛИ ВООПШТО НЕПТУН ПРОДАВА НЕШТО ПРИКЛАДНО СПАКУВАНО) спакувана со картони од БЕКО ФРИЖИДЕР, и со обичен салотеп извртена. Стигна со скршен капак.
Цела година по телефони се молевме за нов капак, за да на крајот ми испратат некој си од Алфи, да ми донесе капак.
0-професионалност.

Последна промена:

kirev

senior
31 мај 2010
9.043
7.715
Наравоучение? Не примај роба што не е во оригинална неотворена опаковка и сл.

Нептун, прво па машко, имав купено печка на пелети од кај нив. 50 и нешто бона.
Од кој знае од каде ја собрале, ми ја донесоа (НЕЗНАМ ДАЛИ ВООПШТО НЕПТУН ПРОДАВА НЕШТО ПРИКЛАДНО СПАКУВАНО) спакувана со картони од БЕКО ФРИЖИДЕР, и со обичен салотеп извртена. Стигна со скршен капак.
Цела година по телефони се мислевме за нов капак, за да на крајот ми испратат некој си од Алфи, да ми донесе капак.
0-професионалност.

bogdan.j

hello world
16 февруари 2018
155
426
Гостивар
ntpmk.net
Колку пати да ви кажам да бегате од Асус и Дел?
Зш Асус не ? 3 лаптоп ми е погоден скроз.. Ај за Дел сум слушал дубари, ама Асус барем според мое искуство до сега сум немал никаков проблем. Искршени од работа.

boban984

hello world
boban984's setup  
Processor & Cooler
Најјаките
Storage
Најбрзиот
RAM
Че
Case
Мејс
Mouse
Џери
Keyboard
Q2 Keychron, Durrock браун
Зш Асус не ? 3 лаптоп ми е погоден скроз.. Ај за Дел сум слушал дубари, ама Асус барем според мое искуство до сега сум немал никаков проблем. Искршени од работа.
Земав од Нептун Asus N751JX ... тераше 5 години како главна машина за програмирање (му дочукав рам и SSD пред 3 години), а летово земав Леново од ИНЕТ, но Асус-от сеуште тера.
За мене Асус се погоди ептен.

NightfurY

hello world
16 февруари 2018
259
439
Kрушево абер пристигна !
Земав од Нептун Asus N751JX ... тераше 5 години како главна машина за програмирање (му дочукав рам и SSD пред 3 години), а летово земав Леново од ИНЕТ, но Асус-от сеуште тера.
За мене Асус се погоди ептен.
И јас имам постар модел на Асус кој сеуште работи значи купен 2007 година таја машина не ја мењам за ништо , за веб и за филмови е лепота. :D

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.241
Можеби ти се погодил и тоа е добро, но јас многу лошо искуство имам,вака кажано од аспект на некој што дава support на многу лица и компании.

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

draganamon

lurker
24 јануари 2016
700
906
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Logitech G51 5.1 & Creative Sound Blaster X-Fi 5.1
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Можеби ти се погодил и тоа е добро, но јас многу лошо искуство имам,вака кажано од аспект на некој што дава support на многу лица и компании.

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk
Astro, ако не Asus или Dell лаптоп, кој би го препорачал ?
Lenovo ThinkPad ?

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно