Буквално така, Intel понашање. Не постои техничка пречка поради која х370 не може да поддржува Ryzen 5000. Единствена причина за тоа е комерцијална одлука на AMD (и можеби партнерите, т.е. вендори кои произведуваат матични плочи).X370 од 2016-та гдина издржа 4 генерации кој знае уште колку рефреша, што половинка од тоа би било научна фантастика за Интел. И сега АМД со Интел понашање?
Така е, апсолутноБуквално така, Intel понашање. Не постои техничка пречка поради која х370 не може да поддржува Ryzen 5000. Единствена причина за тоа е комерцијална одлука на AMD (и можеби партнерите, т.е. вендори кои произведуваат матични плочи).
Технички нема пречка освен биос простор. Бета биосите мораа да дропнат сапорт за зен1 и дел од зен+ АПУа за да има место за Зен3. Значу сепак има мал технички проблем.Буквално така, Intel понашање. Не постои техничка пречка поради која х370 не може да поддржува Ryzen 5000. Единствена причина за тоа е комерцијална одлука на AMD (и можеби партнерите, т.е. вендори кои произведуваат матични плочи).
До сега стотици матични плочи имале мали BIOS-и за да ги соберат сите CPU за соодветниот сокет, па решение биле различни BIOS-и за едни или други процесори. Да не набројувам десетици модели зa AM4. Значи тоа нема никаква врска со одлуката да ЗАБРАНАТ било каков биос на X370 матична плоча да поддржува Ryzen 5000.Технички нема пречка освен биос простор. Бета биосите мораа да дропнат сапорт за зен1 и дел од зен+ АПУа за да има место за Зен3. Значу сепак има мал технички проблем.
Споредвава е мега нубска. Во принцип сите чипсети XX70,BX50 поддржуваат PCI-e gen 4, единствена пречка се дизајните на матичните плочи (некаде) и секако BIOS-от што е чисто комерцијална одлука.Инаку еве добра разработка на чипсетите, па да се знае дали некој му е доста х370, или му тееба да речеме х570. Сеоој со своите потреби и желби.
AMD Chipset Comparison: B550 Specs vs. X570, B450, X370, & Zen 3 Support (2020) | GamersNexus
stub In this content, we’re going to be breaking-down the AMD B550 vs. X570, B450, X470, X370, and A320 chipset specifications number-by-number. Our goal is to look at this purely from a facts-based angle of what the differences are, and those differences will include both numerical...www.gamersnexus.net
Добро - точно е тоа. Но АМД ветуваше уште после првиот Рајзен дека матичните плочи во иднина ке бидат компатибилни со наредните серии на процесори И ГО ОДРЖА ветувањето ! Е сега го прекршува првпат што не значи дека веднаш е во ист кош со Интел. Можеби и со добра намера го прави тоа - бидејки постарите плочи иако имаат доволно добар ВРМ - неможат да ги подржат во потполност иновациите во новите процесори.Буквално така, Intel понашање. Не постои техничка пречка поради која х370 не може да поддржува Ryzen 5000. Единствена причина за тоа е комерцијална одлука на AMD (и можеби партнерите, т.е. вендори ко произведуваат матични плочи).
До сега стотици матични плочи имале мали BIOS-и за да ги соберат сите CPU за соодветниот сокет, па решение биле различни BIOS-и за едни или други процесори. Да не набројувам десетици модели зa AM4. Значи тоа нема никаква врска со одлуката да ЗАБРАНАТ било каков биос на X370 матична плоча да поддржува Ryzen 5000.
Споредвава е мега нубска. Во принцип сите чипсети XX70,BX50 поддржуваат PCI-e gen 4, единствена пречка се дизајните на матичните плочи (некаде) и секако BIOS-от што е чисто комерцијална одлука.
Не само од Нексио, никаде ги нема овие АПУ во слободна продажба кога се најмногу потребни, а слично ќе биде и со 5000 АПУ.Срам да им е на АМД уништувачи на пазарот, каде што еден член се обидува да купи од Нексио.
Токму затоа не ми беше јасно тоа што спомнуваш „еден член од Нексио“ а и не ми е јасна потребата од преовеличувања како „уништувачи на пазарот“.Не само од Нексио, никаде ги нема овие АПУ во слободна продажба кога се најмногу потребни, а слично ќе биде и со 5000 АПУ.
Бидејќи се сеќавам дека некој сакаше да ги купи не знам дали беше ти во прашање, а претпоставувам дека има многу други кои се фрустрирани од таа одлука на АМД, можеби е престрого тоа уништувачи, но реално тоа и се во ова време кога ентри левел графичките се прескапи или пак недостапни посебно оние од поновата генерација на кое се однесува видеото, можеби не се директни виновници, но сепак придонесуваат. Еве да не испадне дека сум Интел фанбој не ги оправдувам ни нив за Ф процесорите, но они бар имаат избор сакаш Ф, сакаш К. И јас ја почуствував таа разлика со купен Ф процесор во пребилд (поради скалпинг за графичка).Токму затоа не ми беше јасно тоа што спомнуваш „еден член од Нексио“ а и не ми е јасна потребата од преовеличувања како „уништувачи на пазарот“.
Интел е поефтин и понатам ако сакаш да апгрејднеш со и7 рецимо поисплатчливо ке ти биде, пошто АМД летнаа со цените.Се мислам дечки дали да земам
i5-10400F ili
Ryzen 5 2600 Графичката ми е gtx 1050ti и рам ке му сменам 16gb ddr4 3000mhz и нова матична и толку што се исплати повекје? ми кажаа Intelot, помалце пари бил и повекје фпс во игри и со овој сетуп добро ке терало. Ако може некој да помогне супер ке биде. Се извинувам ако е малце прашање надвор од темава.
И гледај добро напојување да имаш за таа графичка. И дуал ченел рам.Да и јас мислев така i5 у мојов случај ке е болје опција, а за Графичката за Месец два ке ја мењам не е проблем тоа ке гледам да земам 1080ti. и Плус Intelov е 6 cores i 12 Threads бомба комбинација ке е и за таа цена плус нема боље мислам.
Ако имаш во план и буџет за 1-2 месеца да земеш 1080ti сметај дека тоа ќе те кошта негде 40к.Да и јас мислев така i5 у мојов случај ке е болје опција, а за Графичката за Месец два ке ја мењам не е проблем тоа ке гледам да земам 1080ti. и Плус Intelov е 6 cores i 12 Threads бомба комбинација ке е и за таа цена плус нема боље мислам.
За Gtx 1050Ti ти е добар и едниот и другиот процесор - ќе ја тераат до максимум без проблем. Разлика ке приметиш на картичка Gtx1080 и нагоре - Интел ке дава повеќе фрејмови...Се мислам дечки дали да земам
i5-10400F ili
Ryzen 5 2600 Графичката ми е gtx 1050ti и рам ке му сменам 16gb ddr4 3000mhz и нова матична и толку што се исплати повекје? ми кажаа Intelot, помалце пари бил и повекје фпс во игри и со овој сетуп добро ке терало. Ако може некој да помогне супер ке биде. Се извинувам ако е малце прашање надвор од темава.
А што има тука за мислење???Се мислам дечки дали да земам
i5-10400F ili
А што има тука за мислење???
10400F е побрз од R5 2600 скоро во секое можно сценарио(особено многу подобар во игри кога ќе си купиш пристојна графичка картичка), грее и троши помалку.

Температурата и греење се две комплетно различни работи, т.е. величини. Едната се изразува со степени, а друата во вати/џули. Покрај тоа воденото ладење има таргет кој може да го постигне со една или друга ладилна моќ, да не навелгуваме за дизајнот на куќиштето и слично бидејќи како што кажав температурата нема допирна точка со греењето.Нема мислење. Освен делот грее и троши повеќе. Тука се двата скоро исти, неприметно. 2 години постар и понов процесор
View: https://youtu.be/PWbL8p_Jij0?t=5m32s
Sent from Телефон using Tapatalk
NET INJECTOR CUDY POE48, POE+/POE, 2x10/100/1000Mbps, 18W, POE48-18W
690,00 ден
CASE LIAN LI ATX Vector V100 ARGB w/2x Tempered glass, 4x120mm RGB Fans, Black, V100RX
5.260,00 ден
MEMORY USB 3.2/Gen.1 Type-C, 128GB SANDISK ULTRA LUXE, Silver, SDCZ75-128G-G46
2.130,00 ден
NET LAN WIRELESS DUAL BAND WIFI6, USB 2.0, CUDY WU900
680,00 ден
NET Switch CUDY 8-port Gigabit GS108U, Plastic, White, GS108U
950,00 ден
MOUSE WIRELESS USB LOGITECH G PRO X SUPERLIGHT 2 SE (HERO 2 Sensor, Lightforce Switches) Red, 910-007552
7.380,00 ден