Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Intel vs AMD

Кога би купиле процесор, би зеле

• Intel

• AMD

• Intel само ради игрите

• AMD само ради игрите

Резултатите ќе бидат видливи по гласање.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.153
16.243
Како бе 150 евра? Таа плоча не е ништо посебно, слична таква имаш за 4500 денари.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Немаат врска бројкиве. Не може 10100 да е на исто рамниште (па и за нијанса подобар) во single threaded performance сo R5 2600 а во Multi threaded performance да е помалку од половина ако земеме дека станува збор за 4c8t vs 6c12t.

Може.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.609
1.767
Матичната плоча Asus Z170I Pro Gaming ја платив 2000 денари, процесорот 7700K ќе ме чини вкупно 125 евра. Соодветна матична плоча за 3300X со каркатеристики како Asus Z170I Pro Gaming чини 150 евра, а 3300X ќе чини во најмала рака исто, т.е. 125 евра.
Тоа се цени кои се недостапни за мнозинството еве кажи каде има плоча за 2000 и процесор за 125€?

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Како бе 150 евра? Таа плоча не е ништо посебно, слична таква имаш за 4500 денари.
На кој цртан филм тоа?

Оди прашај колку е најефтина ITX матична плоча за АМ4.

Meanwhile some salty 7700k owners pulling their hair's out :D
View: https://youtu.be/BL-RBOuyGkc
Го гледаше видеото, или онака си тролаш по дифолт?

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Meanwhile some salty 7700k owners pulling their hair's out :D
View: https://youtu.be/BL-RBOuyGkc

Абе 7700 е "стар" процеоср, пред 3/4 години ми бркал работа. После 3 години нормално е слични, heck, дури подобри перформанси да се добие за помалку пари. Технологијата секогаш напредува. Ако идеме по оваа дефиниција треба да прекинеме со купување ново, не?

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.153
16.243
Абе 7700 е "стар" процеоср, пред 3/4 години ми бркал работа. После 3 години нормално е слични, heck, дури подобри перформанси да се добие за помалку пари. Технологијата секогаш напредува. Ако идеме по оваа дефиниција треба да прекинеме со купување ново, не?
Ајде тогаш ако е така спореди ги I3-6100 со и7-4790

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Ајде тогаш ако е така спореди ги I3-6100 со и7-4790

Абе види, 100 пати сум кажал Интел водат педерска политика. Разликата во i3-6100 и i7-4790 се должи на фактот што тоа време АМД не беа сериозни конкуренти. Сега се притиснати од конкуренцијата.

Едит: Здрава конкуренција = побрз технолошки напредок. А и да бидеме реални, тој што купил 7700К пред 3 години веќе го убил од користење тој процесор.

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.153
16.243
Абе види, 100 пати сум кажал Интел водат педерска политика. Разликата во i3-6100 и i7-4790 се должи на фактот што тоа време АМД не беа сериозни конкуренти. Сега се притиснати од конкуренцијата.

Едит: Здрава конкуренција = побрз технолошки напредок. А и да бидеме реални, тој што купил 7700К пред 3 години веќе го убил од користење тој процесор.

Како бе го убил од користење? Уште му е под гаранција. 3 години стар го убил од користење хахахахах

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Како бе го убил од користење? Уште му е под гаранција. 3 години стар го убил од користење хахахахах

1) Гејмал 4-5 саата дневно.
2) Го оверклокувал
3) Продуктивност
4) Го шитнал си купил AMD 3900X
5) Циклусот се повторува за 3-4 години.

Уствари, искрено може и потсевесно да си го бранам 7700HQ :eek: Астро, ти победи!

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Зошто ми е ITX матична плоча за AM4
Не знам на тебе што ќе ти е. Мене ми треба затоа што имам фенси iTX куќиште NZXT H200i во кое е сместена таа плоча.

и зошто треба да ме интересира колку пари е?
Од кај па јас да знам дали и зошто ТЕБЕ треба да те интересира? На темава и во дискусијава има повеќе учесници. Еден од нив пиша/праша за цените, па затоа јас ја спомнав. Не се однесува тоа на тебе и само на тебе.

Тоа се цени кои се недостапни за мнозинството еве кажи каде има плоча за 2000 и процесор за 125€?
Плочата ја купив овде од пријател кој е член на фоурмов. Процесорот е од Шведска од оглас. Ќе ми го донесе пријател во првиот момент кога ќе е возможен лет од Шведска кон Македонија, а тоа е за две недели.

Последна промена:

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Со две големи забелешки:
-интел не даваше никаков напредок од прва до седма генерација, само минимални +15% perf gain, колку да се рече.
-10100 Кошта 120$ на излегување додека 7700 коштал 320$. Тоа не е нормално за Intel, AMD го направи тоа.
Да не беше AMD, интел во 2020та ќе продаваше cpu со брзина на 10100 по цена од 299$.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Од секад си бил многу вицкаст, ама не секогаш ти ги сфаќам вицовите.

Каде прочита дека за некоја година треба нешто да ставам на z170? Z170 e од пред 5 години, не планирам ништо да додадавам.

3300X може да ми служел во 2015-та како солуција, денес сигурно нема да ми служи мене. Пошто ја отрувте темава со 7700K, ете ќе направиме споредба на 3300X со Intel-ова архитектура излезена пред 5 години. Двата процесори ќе ги клокнеме на максимум и ќе видиме на што се мастурбира и по што се сече вени на темава.

Контрадикторен и смешен е муабетов. Како тоа еден компјутер со горе-долу слични перформанси е мртва платформа, а друг е со жива. Не разбирам како тоа 3300X служи како моментална солуција, а 7700K не?

Патем, објасни ми што ќе правиш за некоја година со 3300X кога ќе стаиш нешто друго на „живата“ платформа? Дали 3300X ќе го фрлиш во ѓубре или ќе го користиш како привезок?

1. Прво дискусијата според секоја логика, се мисли на правење на платформа, кој воопшто би гледал да земе 3300X ако веќе има 7700K? Зошто воопшто збориме за користење на веќе постоечки 7700K, не гледам никој на темава да препорачувам таков апгрејд.

2. Mногу лесно, ако сега земам користен 7700K/Интел платформа од тоа време, кога ќе му дојде времето на тој сетап, ќе треба да иде во канта, или ДА СЕ СМЕНИ целосно, додека ако земеш B450 само ќе ставиш еден 3700X и завршена приказна.

3. Лесно е да се смени процесор, проблем е да продаваш рам, матична, процесор наместо само процесор.

Плочата ја купив овде од пријател кој е член на фоурмов. Процесорот е од Шведска од оглас. Ќе ми го донесе пријател во првиот момент кога ќе е возможен лет од Шведска кон Македонија, а тоа е за две недели.

Сеа заебаваш и ти, муабетот е како кога тролавме за купување на продукти кои се продаваат на минско поле ако го памтиш XD

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Со две големи забелешки:
-интел не даваше никаков напредок од прва до седма генерација, само минимални +15% perf gain, колку да се рече.
-10100 Кошта 120$ на излегување додека 7700 коштал 320$. Тоа не е нормално за Intel, AMD го направи тоа.
Да не беше AMD, интел во 2020та ќе продаваше cpu со брзина на 10100 по цена од 299$.

Тоа се факти, не негирам.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
@psyside
По ниедна логика некој не би склопил сега платформа на ново со 7700k по цена излистана по некоја од нашиве продавници.
По секоја логика се мисли на 5 години стара платформа со над 3 години стар процеоср која ќе се спореди со нова платформа и нов процесор кој е предмет на величење и причина за запаѓање во трансови на темава/форумов.
Пред да дојде времето конфигурацијата со 7700К да не е соодветна за намената, ќе биде продадена.
Процесор е лесно да се смени, но што со тој сменетиот процесор?? Ќе иде во канта или? Ако го продаваш некому ќе му треба и матична плоча. А матична плоча за стара платформа многу потешко се наоѓа од процесор, особено од процесор кој секој сака да го замени со подобар.

Се слагам дека не секој може да ги набави Asus Z170i Pro Gaming и 7700K по таа цена, но ако веќе треба да ги набавувам за повеќе од тие цени не би ги набавил, има подобар избор за парите.
Поентата е дека тие делови ги имам и дека може да се направи споредба со 3300X.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Брат, во било која ера низ историјава, овој момент е најгнасно да се биде Intel Fanboy. My condolences brother.

Искрено, ја мислам дека најгнасно е да се биде fanboy воопшто, безразлика дали се работи за Intel или AMD. Најдобро е да се биде fanboy на best buy хардвер.

Neso

hello world
14 јуни 2008
223
247
Skopje
Neso's setup  
Processor & Cooler
Intel(R) Xeon(R) CPU E5-2697 v3 @ 2.60GHz (2.60 GHz)
Motherboard
MACHINIST X99 LGA 2011-V3
Storage
Samsung 840 EVO
PSU
Cooler Master Silent 650W
RAM
2x16Gb kingston
Video card
Radeon rx 570 4Gb GDDR5
Case
Noname