stefan
lurker
Точно така !Не, туку затоа што ние ги оставаме да го прават тоа 35 години!
Точно така !Не, туку затоа што ние ги оставаме да го прават тоа 35 години!
Еј, уште еднаш ќе те потсетам да му ги вратиш парите на Алиекспрес. Кинезите макотрпно работат и запомни дека и тие исто така се "угнетувани" од западњаците на сличен начин како и нас македонците. Тоа и до негаде можам да го разберам ама меѓусебно да се крадеме како што локалните пошти ВИА, ЕЛС го прават тоа е крајно апсурдно.Isto i na mene mi ja pratija pratkata, a ironicno e toa sto alija mi gi vrati parite za nejze otkako prijaviv deka mi baraat carina i davacki.
A denes mi stignala i pratkata
И ја сум за ова. Да се фати некој ред, инаку ќе не шибаат како ќе стигнат. Нема поштен народ на функција, само олош - а со олош само оштро.Предлагам да не застануваме овде. Да направиме петиција и да се организираме во некоја група да дејствуваме до влада и институции за да се олабават царините и конечно да се сечат канџите на ДХЛ и УПС кои со децении го разграбија овој народ. Истата пракса таму си поминува како да е најнормално 30+ години. Редно е веќе да им се случи народ. Има паметни начини како да се делува веќе. Вештачката интелигенција е на наша страна.
Лесно и е на Бугарија, Грција кои се во Европа, делуваат како една држава во однос на царина. Не можеме да се споредуваме со нивните закони и пракса.
Македонија е мала земја и мора да има полабав пристап кон овие работи. Инаку ќе не претворат во Куба.
A od kaj znaes deka ne mu se vrateni od moja strana?Еј, уште еднаш ќе те потсетам да му ги вратиш парите на Алиекспрес. Кинезите макотрпно работат и запомни дека и тие исто така се "угнетувани" од западњаците на сличен начин како и нас македонците. Тоа и до негаде можам да го разберам ама меѓусебно да се крадеме како што локалните пошти ВИА, ЕЛС го прават тоа е крајно апсурдно.
Вистината. И јас му имав пишано, без збор ме рефундираа и мене. Дури ми одговорија дека можам да ја задржам пратката доколку ми ја ослободаат од ЕЛС.
Баш вака. Ми вратија пари за пет минути од барањето поврат. После тоа, малку натегнав зошто и како, во обид да ги отстранат како логистички партнер, ама дотогаш више и парите ми беа на сметка.
Мислењето е автоматски споено:
Што беше до мене, пробав да издејствувам нешто, макар и само да ги запознаам со глупостите што ги прават ЕЛС, пошто сум убеден дека ни кинезите не се глупи да губат пари поради идиоти како газдава на ЕЛС.
А каков е тој царински преглед кога до 90е не подлежат на царина или тој се прави без разлика на тоа?Има трошоци за царински преглед!
Во ред ете и тој трошок од 100 и нешто денари да го вклучиме, пак не испаѓа математиката.Царинарник има право да ја прегледа ама буквално секоја пратка што влага во државата без разлика што стои на декларацијата.
Која е процедурата?
Отвара ќеса/кутија, прави проценка што има внатре и затвара ќеса/кутија. Доколку се констатира дека внатре нема ништо за царинење се наплаќа само тој трошок за царински преглед (100 и нешто денари).
Од прилика така ама не баш така. Ако утврди дека содржината не подлежи на царина и данок тогаш не се наплаќаат никакви трошоци независно од тоа што се правела манипулација врз пратката. Нормално збориме се уште дека ова важи за мали поштенски пратки.Царинарник има право да ја прегледа ама буквално секоја пратка што влага во државата без разлика што стои на декларацијата.
Која е процедурата?
Отвара ќеса/кутија, прави проценка што има внатре и затвара ќеса/кутија. Доколку се констатира дека внатре нема ништо за царинење се наплаќа само тој трошок за царински преглед (100 и нешто денари).
Цариникот дури не ни мора да ја отвори пратката. Доста е по манифест во листа на пратки да ги оддели тие што се над 22 евра и да реши да ги оданочи или да ги царини тие што треба и да се царинат плус.Во ред ете и тој трошок од 100 и нешто денари да го вклучиме, пак не испаѓа математиката.
Воедно, ете ако цариник има право да отвори било која пратка, зошто овие од ЕЛС наплаќаат такви услуги само на тие пратки од 22 до 90е? Демек тие фиксно се отвораат од царина, а овие под 22е не се отвораат воопшто и никогаш.
Многу работи ми немаат логика...
Не не, се наплаќаше едно време и препакување на пратката, така негде околу 100 денари, ова уште кога одеше преку пошта се, сега не знам како оди, меѓутоа сигурен сум дека беше така, го имам плаќано тој трошок на шалтер. Меѓутоа да земеме во предвид дека пошта е/беше субвенционирана од државата, а со овие нетранспарентниве лопови не се знае што точно се случува, така да за повеќето нелогичности останува само да си нагаѓаме овде.Од прилика така ама не баш така. Ако утврди дека содржината не подлежи на царина и данок тогаш не се наплаќаат никакви трошоци независно од тоа што се правела манипулација врз пратката. Нормално збориме се уште дека ова важи за мали поштенски пратки.
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Збориме за пратка над 22еур. Под тоа никогаш ништо не ми наплатиле. Над тоа 1-2 пати само у кариера и беше околу 250ден едниот и околу 400ден вториот пат за целата услуга, отварање, препакирање, манипулативни трошоци, формулари, дрн, дрн, ... Еднаш платив и ДДВ ама тоа директ на ПП50 на Трезорска и уплатницата на увид. Ама под 22еур никад ништо не сум платил, па дури и кога биле контролирани.Не не, се наплаќаше едно време и препакување на пратката, така негде околу 100 денари, ова уште кога одеше преку пошта се, сега не знам како оди, меѓутоа сигурен сум дека беше така, го имам плаќано тој трошок на шалтер. Меѓутоа да земеме во предвид дека пошта е/беше субвенционирана од државата, а со овие нетранспарентниве лопови не се знае што точно се случува, така да за повеќето нелогичности останува само да си нагаѓаме овде.
Ако на цариникот му е сомнителна декларираната вредност, може на мал милион начини да дојде до реалната пазарна цена, и тоа да го земе за основа за давачки. Па после ти докажувај дека нешто што вреди 100 еур си го купил за 10.Како се одредува која пратка е под 22€ а која над 22€, ако продавачот може да си пише која цена сака?
Мене преку пошта 3 недели ми има стоено на царина додека добив писмо. Точно 1 месец стоеше во пошта/царина пред да ја подигнам и платам 500-600 денари беа. А од Кина до Македонија стигна за 10 денаНа пратките што ЕЛС ви бара ддв, кога ќе ги проверите на тракинг преку пошта би дава ли дека се на царина ?
Имам пратка која веќе 10 дена стои со статус на царина, порано кога одеше преку пошта уште другиот ден добивав писмо ако фали документација за вредност, а сеа со оглед што од али ја ставаат реалната вредност на пратките можеби тоа не му е потребно, меѓутоа не по моја воља пратката лежи таму а јас треба после да плаќам лежарина…
HEADPHONES LOGITECH Gaming-Headset G325 Lightspeed Wireless, White, w/microphone, BT/USB, PC/PS5/PS5, 981-001531
6.610,00 ден
NB 2-SCREEN MONITOR 13.3" EXTRALINK S350, IPS FULLHD
21.850,00 ден
MB 1851 Z890 ASUS ROG MAXIMUS Z890 APEX, 4xDDR5 9600MHz(OC), 2xPCIex16 5.0, 1xPCIex4, 1xPCIex1, 4xM.2, 4xSATAIII, DP, 5GbE LAN, 90MB1IP0-M0EAY0
39.310,00 ден
MOUSE WIRELESS USB HAMA MW-500 RECHARGE, BLUE, 173034
800,00 ден
MOUSE WIRELESS USB XIAOMI COMFORT EDITION, 2.4GHz, BLACK, XMWXSB04YM
760,00 ден
TABLET AMAZON KINDLE KIDS 2024 6" 16GB 11th Gen, Unicorn Valley
7.950,00 ден