Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Еко Логистик (ELS)

spiritfly

hello world
19 август 2011
134
178
Дечки, ајде да не забораваме дека сме ИТ заедница! Вештачката интелигенција (АИ) е тука и претставува неверојатно моќно оружје кое токму ние можеме најдобро да го искористиме. Наместо само да се жалиме, ајде да ги употребиме овие алатки за проактивна борба против проблемот со ЕЛС и сите слични неправди.
Како АИ може да ни помогне?
  1. Брзо и лесно пишување: Како што веќе спомнав, за 5 минути може да се генерираат професионални мејлови и поплаки до институциите (ЕЛС, ДПИ, Царина, АЕК, ОПМ). Само треба да и дадеме контекст на АИ алатката (на пр. линк од оваа тема, личен опис на проблемот) и таа ќе го срочи текстот.
  2. Длабинско истражување: Можеме да ги користиме АИ алатките (многу имаат и бесплатни верзии со одлични можности - Perplexity, Gemini, ChatGPT, Claude, Copilot...) за да истражиме:
    • Како точно се регулирани овие услуги во други, слични земји?
    • Кои се најдобрите практики за ефикасно и фер царинење на мали пратки?
    • Кои се законските обврски на курирските служби кај нас и во ЕУ?
  3. Креирање предлози и решенија: Врз основа на истражувањето, АИ може да помогне да се формулираат конкретни предлози за измена на регулативата или процедурите кај нас.
  4. Контакт со надлежни: Можеме да побараме од АИ да ни најде контакт информации (мејлови) од пратеници, министерства, влада и да им ги испратиме нашите анализи и барања – масовно и координирано!
  5. Креативна кампања: Може да генерираме и содржини за поширока кампања – текстови, скрипти за видеа, слогани – за да го подигнеме нивото на свесност кај целата јавност.
Како да се користи АИ ефективно?
  • Дајте добар контекст: Колку повеќе информации и дадете на алатката (линкови, описи, ваши барања), толку подобар резултат ќе добиете.
  • Бидете креативни со барањата (промпт): Не барајте само „напиши мејл“. Барајте анализа, споредба, предлог-решенија, аргументи...
  • Тестирајте различни алатки: Секоја има свои предности.
Значи, имаме алатки, имаме знаење. Ајде да го искористиме тоа! Да не дозволиме ова со ЕЛС да стане „новото нормално“. Да делуваме проактивно кон решавање на сите други проблеми координирано. Да покажеме дека ИТ заедницата може да биде двигател на позитивни промени. Имаме милион опции, само треба да почнеме да ги користиме.

ACiD FLaSHeR

read-only
11 јануари 2023
13
32
Еве и јас да потврдам на тракингот пратката ми е доставена до магацинот во мојот град па чекам утре баш да видам дали ке ме побараат, излеа ги имаат притиснато кинезиве, пошто ке немаат изговор ако ги вракјааат пратките назад, вака кјутенката да се искубат! Тие што платиле ги одрале, којзнае колку има изгорено! Треба да одговара некој за ова и тоа како!

orxideya

read-only
16 март 2022
37
15
Isto i na mene mi ja pratija pratkata, a ironicno e toa sto alija mi gi vrati parite za nejze otkako prijaviv deka mi baraat carina i davacki.
A denes mi stignala i pratkata
Еј, уште еднаш ќе те потсетам да му ги вратиш парите на Алиекспрес. Кинезите макотрпно работат и запомни дека и тие исто така се "угнетувани" од западњаците на сличен начин како и нас македонците. Тоа и до негаде можам да го разберам ама меѓусебно да се крадеме како што локалните пошти ВИА, ЕЛС го прават тоа е крајно апсурдно.

JonnerBraun

read-only
15 февруари 2025
22
12
Предлагам да не застануваме овде. Да направиме петиција и да се организираме во некоја група да дејствуваме до влада и институции за да се олабават царините и конечно да се сечат канџите на ДХЛ и УПС кои со децении го разграбија овој народ. Истата пракса таму си поминува како да е најнормално 30+ години. Редно е веќе да им се случи народ. Има паметни начини како да се делува веќе. Вештачката интелигенција е на наша страна.

Лесно и е на Бугарија, Грција кои се во Европа, делуваат како една држава во однос на царина. Не можеме да се споредуваме со нивните закони и пракса.

Македонија е мала земја и мора да има полабав пристап кон овие работи. Инаку ќе не претворат во Куба.
И ја сум за ова. Да се фати некој ред, инаку ќе не шибаат како ќе стигнат. Нема поштен народ на функција, само олош - а со олош само оштро.
Инаку, гледам вчера стигнала и мојата пратка. Била во "погрешен магацин"

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.732
Скопје
www.facebook.com
Еј, уште еднаш ќе те потсетам да му ги вратиш парите на Алиекспрес. Кинезите макотрпно работат и запомни дека и тие исто така се "угнетувани" од западњаците на сличен начин како и нас македонците. Тоа и до негаде можам да го разберам ама меѓусебно да се крадеме како што локалните пошти ВИА, ЕЛС го прават тоа е крајно апсурдно.
A od kaj znaes deka ne mu se vrateni od moja strana?
Naravno deka naracav u ista suma i mu pisav na sellerot da ne gi prakja.
A voedno i aliexpress gi refundira niv otkako ke se podnese dispute za zagubena/nedostavena roba.

petargrip

read-only
3 февруари 2016
42
7
Вистината. И јас му имав пишано, без збор ме рефундираа и мене. Дури ми одговорија дека можам да ја задржам пратката доколку ми ја ослободаат од ЕЛС.

Баш вака. Ми вратија пари за пет минути од барањето поврат. После тоа, малку натегнав зошто и како, во обид да ги отстранат како логистички партнер, ама дотогаш више и парите ми беа на сметка.
Мислењето е автоматски споено:

Што беше до мене, пробав да издејствувам нешто, макар и само да ги запознаам со глупостите што ги прават ЕЛС, пошто сум убеден дека ни кинезите не се глупи да губат пари поради идиоти како газдава на ЕЛС.

@Pane24 @JonnerBraun

хммм, мене ми викаат од АЕ да си почекам поради што се уште не е стигната пратката... иако убаво им образложив што се случува. Што понатаму? Искрено би сакал само да им ги вратат пратките што ми имаат стигнато, не планирам да им наплаќам изнуда, не ни знам за која пратка или пратки се работи, ЕЛС само ми пратија сметка.

ACiD FLaSHeR

read-only
11 јануари 2023
13
32
Еве да потврдам и јас денес ја добив пратката без никакви плаќања и глупости, ако си платев ќе си ги ставеа парите у џеб и никому ништо, така да доколку ви побараат пари слободно одбијте да плаќате и кажете им да ја вратат пратката назад за кина, и доколку не ви се достави во зададениот рок отворете си диспјут на алиекспрес, ќе ви ги вратат парите!

ПС: Експертите нека објаснат сеа дали треба да се плаќа царина, шпедитер и данок или само со усна декларација да платиме ДДВ?

Атачменти

• IMG_20250425_094942.jpg
    IMG_20250425_094942.jpg
    12,8 MB · Прегледи: 58

Chiller

user
8 март 2012
1.540
1.137
Скопје Аеродром
Добив одговор од викторија шпед
  • Pratki do 22 EUR se oslobodeni od site davacki
  • Pratki od 22-90 EUR se oslobodeni od carina no plakaat DDV
  • Pratki nad 90 EUR plakaat carina i DDV
Soglasno ovaa vrednost okolu 67 USD Vie pri uvoz treba da platite 18% DDV i eventualni manipulativni trosoci koi moze da pojavat( spediterska usluga, sklad i slicno ).
Pozdrav i ubav den

dudebrah

hello world
22 април 2016
77
81
dudebrah's setup  
Processor & Cooler
i5-11400
Motherboard
ASUS TUF B560M-PLUS
Storage
4TB
PSU
P1000GM
RAM
64GB DDR4
Video card
3090
Case
H5 Flow
Mouse
Mx Master 3
Keyboard
Ducky One 3
Audio
Bose Companion 2
Monitor
Xiaomi G34WQi
OS
Windows 11
Најдобро да ги прикажва тие "евентуални" трошоци на Али, така ќе се знае дали ти се исплаќа да порачаш нешто.

WaverlyRaven

read-only
22 мај 2019
3
0
Ги прочитав речиси сите мислења во диксусијава, поврзани со тие дополнителни трошоци и некои работи се уште не ми се јасни.

Дали за пратки од 22е до 90е, кои подлежат на ДДВ, автоматски подлежат и на тие шпедитерски услуги? Односно, дали за наплата на ДДВ, неопходно е пратката да оди на шпедиција?

Бидејќи во спротивно, пак не ми е јасно од каде произлегуваат тие трошоци, оти очигледно сумата е превисока само за ДДВ.

dudebrah

hello world
22 април 2016
77
81
dudebrah's setup  
Processor & Cooler
i5-11400
Motherboard
ASUS TUF B560M-PLUS
Storage
4TB
PSU
P1000GM
RAM
64GB DDR4
Video card
3090
Case
H5 Flow
Mouse
Mx Master 3
Keyboard
Ducky One 3
Audio
Bose Companion 2
Monitor
Xiaomi G34WQi
OS
Windows 11
Некои трошоци се за некаква "услуга".

krema

OG
24 јуни 2009
15.709
15.801
youtu.be
Царинарник има право да ја прегледа ама буквално секоја пратка што влага во државата без разлика што стои на декларацијата.

Која е процедурата?
Отвара ќеса/кутија, прави проценка што има внатре и затвара ќеса/кутија. Доколку се констатира дека внатре нема ништо за царинење се наплаќа само тој трошок за царински преглед (100 и нешто денари).

WaverlyRaven

read-only
22 мај 2019
3
0
Царинарник има право да ја прегледа ама буквално секоја пратка што влага во државата без разлика што стои на декларацијата.

Која е процедурата?
Отвара ќеса/кутија, прави проценка што има внатре и затвара ќеса/кутија. Доколку се констатира дека внатре нема ништо за царинење се наплаќа само тој трошок за царински преглед (100 и нешто денари).
Во ред ете и тој трошок од 100 и нешто денари да го вклучиме, пак не испаѓа математиката.

Воедно, ете ако цариник има право да отвори било која пратка, зошто овие од ЕЛС наплаќаат такви услуги само на тие пратки од 22 до 90е? Демек тие фиксно се отвораат од царина, а овие под 22е не се отвораат воопшто и никогаш.

Многу работи ми немаат логика...

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507

Која е процедурата?
Од прилика така ама не баш така. Ако утврди дека содржината не подлежи на царина и данок тогаш не се наплаќаат никакви трошоци независно од тоа што се правела манипулација врз пратката. Нормално збориме се уште дека ова важи за мали поштенски пратки.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
Во ред ете и тој трошок од 100 и нешто денари да го вклучиме, пак не испаѓа математиката.

Воедно, ете ако цариник има право да отвори било која пратка, зошто овие од ЕЛС наплаќаат такви услуги само на тие пратки од 22 до 90е? Демек тие фиксно се отвораат од царина, а овие под 22е не се отвораат воопшто и никогаш.

Многу работи ми немаат логика...
Цариникот дури не ни мора да ја отвори пратката. Доста е по манифест во листа на пратки да ги оддели тие што се над 22 евра и да реши да ги оданочи или да ги царини тие што треба и да се царинат плус.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.278
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Од прилика така ама не баш така. Ако утврди дека содржината не подлежи на царина и данок тогаш не се наплаќаат никакви трошоци независно од тоа што се правела манипулација врз пратката. Нормално збориме се уште дека ова важи за мали поштенски пратки.

Не не, се наплаќаше едно време и препакување на пратката, така негде околу 100 денари, ова уште кога одеше преку пошта се, сега не знам како оди, меѓутоа сигурен сум дека беше така, го имам плаќано тој трошок на шалтер. Меѓутоа да земеме во предвид дека пошта е/беше субвенционирана од државата, а со овие нетранспарентниве лопови не се знае што точно се случува, така да за повеќето нелогичности останува само да си нагаѓаме овде.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
Не не, се наплаќаше едно време и препакување на пратката, така негде околу 100 денари, ова уште кога одеше преку пошта се, сега не знам како оди, меѓутоа сигурен сум дека беше така, го имам плаќано тој трошок на шалтер. Меѓутоа да земеме во предвид дека пошта е/беше субвенционирана од државата, а со овие нетранспарентниве лопови не се знае што точно се случува, така да за повеќето нелогичности останува само да си нагаѓаме овде.
Збориме за пратка над 22еур. Под тоа никогаш ништо не ми наплатиле. Над тоа 1-2 пати само у кариера и беше околу 250ден едниот и околу 400ден вториот пат за целата услуга, отварање, препакирање, манипулативни трошоци, формулари, дрн, дрн, ... Еднаш платив и ДДВ ама тоа директ на ПП50 на Трезорска и уплатницата на увид. Ама под 22еур никад ништо не сум платил, па дури и кога биле контролирани.

orxideya

read-only
16 март 2022
37
15
Како се одредува која пратка е под 22€ а која над 22€, ако продавачот може да си пише која цена сака?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
Како се одредува која пратка е под 22€ а која над 22€, ако продавачот може да си пише која цена сака?
Ако на цариникот му е сомнителна декларираната вредност, може на мал милион начини да дојде до реалната пазарна цена, и тоа да го земе за основа за давачки. Па после ти докажувај дека нешто што вреди 100 еур си го купил за 10.

overlord159

read-only
4 јануари 2016
2
0
На пратките што ЕЛС ви бара ддв, кога ќе ги проверите на тракинг преку пошта би дава ли дека се на царина ?
Имам пратка која веќе 10 дена стои со статус на царина, порано кога одеше преку пошта уште другиот ден добивав писмо ако фали документација за вредност, а сеа со оглед што од али ја ставаат реалната вредност на пратките можеби тоа не му е потребно, меѓутоа не по моја воља пратката лежи таму а јас треба после да плаќам лежарина…

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.477
5.584
На пратките што ЕЛС ви бара ддв, кога ќе ги проверите на тракинг преку пошта би дава ли дека се на царина ?
Имам пратка која веќе 10 дена стои со статус на царина, порано кога одеше преку пошта уште другиот ден добивав писмо ако фали документација за вредност, а сеа со оглед што од али ја ставаат реалната вредност на пратките можеби тоа не му е потребно, меѓутоа не по моја воља пратката лежи таму а јас треба после да плаќам лежарина…
Мене преку пошта 3 недели ми има стоено на царина додека добив писмо. Точно 1 месец стоеше во пошта/царина пред да ја подигнам и платам 500-600 денари беа. А од Кина до Македонија стигна за 10 дена :cry:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно