Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Datacom оператор

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.170
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Планирав да ставам интернет од кај вас.
Но имам една дилема. Гледам пакетите ви се Динамичка IP Адреса.
Јас имам IP камери поставено.
Колку што сум запознаен, ip камерите бараат постојано да имаат една статичка адреса.

Па многу ме интересира дали со вашиот интернет ќе имам проблем со камерите?

Ќе си користиш некој dynamic DNS сервис и никад нема да треба памтиш бројки од ип адреса.

DatacomMKD

read-only
5 август 2025
4
47
За технички прашања, слободно пишете ни на [email protected] или [email protected]
Што се однесува до проширувањето на мрежата: секогаш можете да побарате проверка на техничка можност за вашиот реон. Секоја администратвна процедура ги прави временските рамки неизвесни — затоа не ветуваме рокови.
Во однос на дискусијата за „многу/малку“ GB сообраќај/брзина – отворени сме за предлози.
Ајде баш тука на форумот да заокружиме идеја за еден форумџиски пакет.
Слободно предложете:
брзина што мислите дека е реална и корисна
количина на сообраќај (ако воопшто треба лимит)
нешто „екстра“ што би било форум-бенефит (пример: попуст на трајна основа, дополнителна услуга, приоритетна поддршка).

Ќе собереме предлози, ќе ги разгледаме технички и финансиски и ќе се обидеме да спакуваме понуда што ќе биде буквално направена по мера.

fiksen69

hello world
20 јули 2016
64
91
Предлог пакет, 10Gbs пакетут за си го делиме меѓу нас :D Како впн мрежа , па ќе си се договараме ние кој колку и куга тегнеееее

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.482
5.588
А што сакаш, гигабит неограничено да ти дадат за 1000 денари кај нас? Пакетите со оглед на каква е конкуренцијата се сосема океј според мене за наш пазар. Немаат глупости со дабл нат, добиваш јавна топ се.
Па да, тоа сакам. Еве не мора да е неограничен, 1 тера нека биде на пример. 100 гига симнав додека ја пишував репликава.
Гледајте го тоа вака:
пакетот е 100/100 со тоа што до првите потрошени 200 гига имате брзина 1000/1000.
Тлдр фактички добиваш 100/100 за 1000 денари :cry:

AleksandarT

hello world
24 февруари 2011
193
379
За технички прашања, слободно пишете ни на [email protected] или [email protected]
Што се однесува до проширувањето на мрежата: секогаш можете да побарате проверка на техничка можност за вашиот реон. Секоја администратвна процедура ги прави временските рамки неизвесни — затоа не ветуваме рокови.
Во однос на дискусијата за „многу/малку“ GB сообраќај/брзина – отворени сме за предлози.
Слободно предложете:
нешто „екстра“ што би било форум-бенефит (пример: попуст на трајна основа, дополнителна услуга, приоритетна поддршка).

Ќе собереме предлози, ќе ги разгледаме технички и финансиски и ќе се обидеме да спакуваме понуда што ќе биде буквално направена по мера.
Предлог 1:
Реална корисна брзина меѓу 100-200 Mbit
Количина на сообраќај - по можност неограничено - во најлош случај 5-10 TB
Екстра придобивка за форум-бенефит -10-15% попуст на цена и/или телевизија да се гледа само на 1 или 2 уреди бесплатно (ако се земе само пакет интернет) - пример без вие да давате set top box - да си користи корисникот сам Android TV и вие само да давате апликација со логин

Предлог 2: На пакетот што е 1000 ден 1Gbps so 200 GB лимит - да се дигне за форумџии на 500?

Рандом предлог:
Да давате 10% попуст за препорака - нешто како referral bonus.

Dinamit

hello world
25 мај 2013
435
608
Слободно предложете:

100/100mbps со ограничување до 200 или 300GB е ок според мене да биде како стартен пакет.
200/200mbps со ограничување до 1ТБ да биде како некој втор пакет
300/300mbps со неограничен интернет како трет медиум пакет
и за најголемите пакети и брзини оставам на другите членови да предложат

Godlike

lurker
11 октомври 2014
881
1.012
Сметам дека е време да се воведе и пакет со брзина од 2.5Gbps. Во соседните земји како Албанија, Бугарија, Србија и Грција веќе се достапни вакви пакети по значително пониски цени.

Ако веќе се спроведуваат 10–40–100Gbps оптички влакна до ормарите, сметам дека 2.5Gbps пакетот не би претставувал проблем. Доколку има тесно грло во однос на протокот на сообраќајот, може да се воведе фер политика, на пример со 5–15TB трансфер, по што брзината би се намалила на 1/4 од основната.
1757263845412.png
Доколку некој друг има слично мислење, може да предложи измена во цената, брзината или нешто друго.

Исто така, може да се разгледа опција за попусти за однапред плаќање (на пр. 5–10% за 6 месеци и 10–20% за 12 месеци). На овој начин би се зголемила конкурентноста и би се привлечеле нови корисници, што ќе придонесе за дополнителни инвестиции во мрежата.

Дали е планирано проширување и во другите градови?
100/100mbps со ограничување до 200 или 300GB е ок според мене да биде како стартен пакет.
200/200mbps со ограничување до 1ТБ да биде како некој втор пакет
300/300mbps со неограничен интернет како трет медиум пакет
и за најголемите пакети и брзини оставам на другите членови да предложат
Веќе постојат слични пакети, тука можеш да видеш https://datacom.mk/en/internet/home-internet/

filipvselena

poweruser
7 април 2007
2.934
193
Пријатно раздвижување на темата, ми се допаѓа. Ги прочитав коментарите до сега и имам само две идеи како предлог. Едното е, во однос на телевизијата фалат некои основни програми од жанр на документарни канали (Nat Geo, BBC Earth и сл.) и од филмските Star, Movies,Crime т.е екс FOX каналите. Тоа се канали што во принцип се некој основни канали кај сите конкуренти и би било фино некогаш да ги има. Во однос на попуст, има повеќе начини како тоа да се добие, еден пример би било да речеме однапред да платиш за 12 месеци но за тоа времетраење да постои договорна обврска. Сепак процесот на носење на оптика до одреден стан/куќа е трошок за давателот на услуга и мора да постои финансиска оправданост за експанзија.

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
879
636
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus M.2 + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 64GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64
Планирав да ставам интернет од кај вас.
Но имам една дилема. Гледам пакетите ви се Динамичка IP Адреса.
Јас имам IP камери поставено.
Колку што сум запознаен, ip камерите бараат постојано да имаат една статичка адреса.

Па многу ме интересира дали со вашиот интернет ќе имам проблем со камерите?
Интернетот нема врска со камерите , ама сепак имаш повеќе начини да го решиш ако некогаш имаш проблем . Прво какви камери имаш ,ако се Dahua на нив си ставаш статичка адреса на самата камера, ако се некој друг бренд преку рутерот ќе резервираш по MAC адреса на која камера која IP да се доделува .

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Интернетот нема врска со камерите , ама сепак имаш повеќе начини да го решиш ако некогаш имаш проблем . Прво какви камери имаш ,ако се Dahua на нив си ставаш статичка адреса на самата камера, ако се некој друг бренд преку рутерот ќе резервираш по MAC адреса на која камера која IP да се доделува .
Прашува за статичка доделена од провајдерот, не за локална по уред.

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
879
636
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus M.2 + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 64GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64
20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro

Ljesh Njeri

hello world
12 јуни 2017
126
157
Мои предлози би биле:
1. имате премногу пакети. Толку брзина, во толку саат толку, сабајле волку, толку сообраќај. Јас повеќе преферирам едноставни процедури/пакети.
2. на брзините што ги признавам (1Gbit) имате некој смешен лими. 200GB на 1Gbit...
3. побрзајте со проширување. Имате интересни понуди ама ако не можат да се користат... Пред 1 година прашав за Карпош 4, немаше покриеност, и денес е иста состојбата.

За мене совршен пакет би бил:
гигабит симетричен
неограничен или прилично висок месечен трансфер (10TB?)
можност за статична IP (со доплата)
не повеќе од 1999 денари месечно
секако да е достапен а не само понуда на сајт.

olt96

hello world
18 јуни 2015
229
259
olt96's setup  
Processor & Cooler
r5 7600x
Motherboard
asrock b85m pro
Storage
1TB NVMe Samsung
PSU
deepcool 860w
RAM
32 gb corsair
Video card
7800xt
Case
Lancool 216
OS
windows 10
Мене па искрено ми се допаѓаат некои од не стандардниве понуди.
Оваа што е night owl бог знае дека би ја земал во една етапа од мојот живот кога не легнував пред 5 саат сабајле (иако би ја сменил да биде 00 - 08 а не од 1).
Другиве понуди се скроз фер.
За гигабитот, ја гледам како начин да ја "пробаш водата" за таков интернет, без некое големо обрзување.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Прекината соработка со Телекабел (не испорачува брзина, ниту таа 150/150 и редовни сецкања, башка техничка поддршка тешка за добивање), се приклучив на Датаком да пробам. Од доаѓање за видување на локација до инсталација, 10тина дена. ЕДИТ: реон Кисела Вода.

Активирав пакет 200/200, па ќе видиме. Ова е директ на нивниот модем (исто од тие малите како на Телекабел). Иако сум врзан на гигабитен свич, излезе кабелот не ми чинеше и не одеше повеќе од 90Mbps. Datacom test.png

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.162
16.253
Прекината соработка со Телекабел (не испорачува брзина, ниту таа 150/150 и редовни сецкања, башка техничка поддршка тешка за добивање), се приклучив на Датаком да пробам. Од доаѓање за видување на локација до инсталација, 10тина дена.

Активирав пакет 200/200, па ќе видиме. Ова е директ на нивниот модем (исто од тие малите како на Телекабел). Иако сум врзан на гигабитен свич, излезе кабелот не ми чинеше и не одеше повеќе од 90Mbps.Погледнете го атачментот 155362
Значи не било до Телекабел туку кабелот не ти чинел?

fiksen69

hello world
20 јули 2016
64
91
Прекината соработка со Телекабел (не испорачува брзина, ниту таа 150/150 и редовни сецкања, башка техничка поддршка тешка за добивање), се приклучив на Датаком да пробам. Од доаѓање за видување на локација до инсталација, 10тина дена. ЕДИТ: реон Кисела Вода.

Активирав пакет 200/200, па ќе видиме. Ова е директ на нивниот модем (исто од тие малите како на Телекабел). Иако сум врзан на гигабитен свич, излезе кабелот не ми чинеше и не одеше повеќе од 90Mbps.Погледнете го атачментот 155362
Уште ли ја имаш оваа брзина?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно