Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Дали новите смартфони се штетни за здравјето?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
самата наука/медицина си се демантира, ако е потребен ултимативен доказ, немаше да постојат отц продукти. Не треба повеќе него да прогуглаш 1 минута и да налеташ на овој продукт, кој доста често се препишува/препорачува од страна на доктори, иако самите викаат дека суплементација не е потребна и дека во храната имало се :eek:h:
Смешно е што во описот на „лекот“ воопшто не пишува дека се работи за витамините B1, B6 и B12. :hay: Од кои последниов B12 е во синтетичка форма (небиоактивна), односно цијанокобалмин. Ништо страшно за здрави луѓе, но фактот е дека „леков“ се препишува за болни луѓе. Исто и кај пушачи и слични случаи, цијанокобалмин може да предизвика токсичност. Значи не само што препишуваат суплементи (кои нели треба да ги има во исхраната која официјално ја препорачуваат), туку препишуваат и несоодветни суплементи.

Класичната медицина е исклучително инертна. Одличен пример е случајот со докторот Игњаз Семелвејс, кој прв промовирал миење раце пред операции и други зафати. Мнозиството доктори во прво го правеле будала и чудак. До таму што го полуделе човекот. Но денес е незамисливо да не се мијат рацете и во домашни услови, не па доктори и хирурзи пред операции и интервенции.

Чинам така ќе биде и со електронскиов смог, само на жалост изгледа дека „отварањето очи“ ќе дојде прекасно за нашава генерација. :fooled:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Смешно е што во описот на „лекот“ воопшто не пишува дека се работи за витамините B1, B6 и B12. :hay: Од кои последниов B12 е во синтетичка форма (небиоактивна), односно цијанокобалмин. Ништо страшно за здрави луѓе, но фактот е дека „леков“ се препишува за болни луѓе. Исто и кај пушачи и слични случаи, цијанокобалмин може да предизвика токсичност.

Класичната медицина е исклучително инертна. Одличен пример е случајот со докторот Игњаз Семелвејс, кој прв промовирал миење раце пред операции и други зафати. Мнозиството доктори во прво го правеле будала и чудак.

Чинам така ќе биде и со електронскиов смог, само на жалост изгледа дека „отварањето очи“ ќе дојде прекасно за нашава генерација. :fooled:

и B6-от е во форма на Пироидоксин, кој ако се зема континуирано без Рибофлавин и други б витамини, предизвикува?

Таадамммм, токму она заради кое се препишува, неуропатија! ама кој да знае? јас кога се јавив да побарам Пиродоксамин, таа на телефон ми вика не постои тоа, кога и доловив дека има 4 разни форми на б6, почна да дише забрзано, и ми тресна телефон. Сва среќа што користат активен б1 во форма на Сулбутиамин во суплементов.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Плус во случајов се обложувам дека Мерк ги части по некој семинар овде и онде. И си ја смируваат совеста со нешто како „абе витамин Б им препишуваме, што ќе им фали“... Во ред е, нека лапнат семинари и слични, ама барем нека препишуваат Б-комплекс во таквите случаи.

Си дозволуваме да претпоставуваме дека по дифолт здравствените работници ги интересира нашата добробит. Можеби голем дел од нив се добри луѓе, ама луѓе како луѓе секако мора да признаеме дека повеќето сме мрзливи и незаинтересирани.

Ете наочиглед толку студии и докази, мнозинството овде верувам дека најсилното чувство што го чуствуваат во моментов - е нервирање зошто ги замараме во удобноста на незнаењето. ;)

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Почнав нешто да ти пишувам, да пробам да те натерам да мислиш.... стигнав при крајот и го избришав. Шта речи а не заплакати...

Патем, секое сабајле со колегиве ја читаме темава додека пиеме кафе :eek:h: имаш специјален поздрав од Љупче :eek:h:
Убо си напрајл.
Фала, поздрави го и ти.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Неуробион-от е терапевтски додаток/суплемент (не е ова играчка од типот на обичен Б-комплекс или остали мултивитамини). Не е наменет некој секојдневно да си го лапа онака ради реда. И не верувам дека баш така го даваат докторите, ради реда. Си има точна терапевтска индикација за која е наменет за суплементација. Кога, како и колку време. Плус за се има нели и она cost/benefit.
Тоа со типовите на разни Б-витамини нема да коментирам, пошто очигледно овде некои читале па не дочитале за метаболизам на разно разни витамини, минерали, коензими и слично, па за трансферази, амилази, кинази, оксидази.... кои прават да нашето тело може да прими разни видови на одредена состојка и само да си ги претвори во формата која му треба. Сите достапни форми на Б6 крајно се претвараат во PLP.
Иначе се па и витамините и минералите, и нивната (не)токсичност се секогаш многу дозно зависни, така да ако Б6 се зима континуирано во големи дози од над 50мг, а дури и пократко во дози од 1г, да може да прави проблеми кај поединци. Ама тоа убаво си го пишува на дотичниот суплемент.
Значи како беше она дозата го прави отровот.

п.с. сега знам дека ќе следи бура од линкови и „да ама“... но морав да пишам.
п.п.с. Незнам само каде отиде темава со секакви постови, што врска немаат со темава, едино да се докаже незнам што ? Бигфарма, Биг корпорејшн, Хелти ливинг ??? Јас мислам почнувајки со мојов пост па нагоре се што нема врска со темава малце метлата да заигра. @Fatal1ty_ @gokica

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.493
Скопје
Никој не знае се. Само како да дојдеме до повеќе знаење?
Само да се чита е интересно, барем во прво време. Но потоа може да стане досадно, или да се забега во неважна насока, итн. Најдобро се учи кога наученото се дискутира. Затоа дискусиите се исклучително полезни. Се разбира ако дискутантите се дојдени со цел конструктивно да дискутираат, и да научат нешто. Или да се мотивираат да научат повеќе... Ете на пример, пред дискусијава појма немав што факинг волиџ гејт калциум канал. Ама ете сега знам (барем малку) за тоа.
Се тоа супер само јас никаде не реков дека не треба да се дискутира.
Тогаш дефинитивно треба да почнеш да преземаш далеку посериозни мерки од обична дискусија на ИТ форум.
таа на телефон ми вика не постои тоа, кога и доловив дека има 4 разни форми на б6, почна да дише забрзано, и ми тресна телефон.
не ми ги тероризирај фармацевтките со глупоштини што ги читаш од нет

Последна промена:

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Најштетни се!!! Пошо луѓе зјапаат у нив или ги држат на уво дури возат. Ете секој втор!

На тема сум, нели фемина?

• ми се допаѓа
Реакции: marv

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Незнам само каде отиде темава со секакви постови, што врска немаат со темава, едино да се докаже незнам што ? Бигфарма, Биг корпорејшн, Хелти ливинг ??? Јас мислам почнувајки со мојов пост па нагоре се што нема врска со темава малце метлата да заигра. @Fatal1ty_ @gokica
Корелацијата е лесна за разбирање: Прост народ го влечат за нос и го користат.
Така е со сите работи кои треба да бидат регулурани ама не се пошто така е профитабилно (за некој што не му одговара таква регулација). Така беше за пушењето (во вакви средини и сеуште е). Така е со пестицидите и хербицидите. Така е со медицината, лековите и суплементите. Така е со многу други работи.

Така е и со електронскиот смог, со електромагнетните зрачења од мобилната телефонија (и од куп други извори).

Штом не го гледаш НЗС еве јас да ти помогнам: најмалиот заеднички содржател на сите наведени моменти е недостатокот од соодветна РЕГУЛАЦИЈА. Некој свесно влијае работите што подоцна да бидат регулирани (ако воопшто).
Ти сето ова во своето неразбирање го гледаш како офтопик, но твоето неразбирање не ги прави тие работи навистина офтопик.

Значи како беше она дозата го прави отровот.
Истото важи за многу работи, нели? На пример за електромагнетните зрачења од мобилната телефонија. Само за тоа не ти се зборува пошто „тоа било физика“. Така некој и за суплементи и лекови може да ти каже „не се секирај, тоа е хемија, не си го мачи главчето со работи кои не ги разбираш“. ;)

едит:
Тролање и гејминг, микс од овие 2 би предложил он.
Можеби не се ефективни, ама секако барем се забавни! ;)

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Корелацијата е лесна за разбирање: Прост народ го влечат за нос и го користат.
Ајде бреее.
Така е со сите работи кои треба да бидат регулурани ама не се пошто така е профитабилно (за некој што не му одговара таква регулација). Така беше за пушењето (во вакви средини и сеуште е). Така е со пестицидите и хербицидите. Така е со медицината, лековите и суплементите. Така е со многу други работи.
Медицината и лековите се помеѓу најрегулираните дејности на светот. Суплементите а тек она додаток на исхрана, е тоа е тешка сива зона.

Штом не го гледаш НЗС еве јас да ти помогнам: најмалиот заеднички содржател на сите наведени моменти е недостатокот од соодветна РЕГУЛАЦИЈА. Некој свесно влијае работите што подоцна да бидат регулирани (ако воопшто).
Јас мислам дека има регулација, можеби не доволна во сите сфери, ама не па дека е дива лига како сакаш да претставиш.
Ти сето ова во своето неразбирање го гледаш како офтопик, но твоето неразбирање не ги прави тие работи навистина офтопик.
Пак ме изпоанализира... Така е ти како викаш. Огромна поврзаност има РФ зрачење и Б6.

Истото важи за многу работи, нели? На пример за електромагнетните зрачења од мобилната телефонија. Само за тоа не ти се зборува пошто „тоа било физика“. Така некој и за суплементи и лекови може да ти каже „не се секирај, тоа е хемија, не си го мачи главчето со работи кои не ги разбираш“. ;)
Глупости, извртени тези. Не коментирам.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
ете ја нишчо не зна, најдете цврсти докази и факти дека е ок зрачењето нема да противреча. Се‘ дур е сомнително ќе го смета за штетно.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
ете ја нишчо не зна, најдете цврсти докази и факти дека е ок зрачењето нема да противреча. Се‘ дур е сомнително ќе го смета за штетно.
Јас друже колку и да се мачам не можам „појасно“ да им објаснам од тебе. ;)

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.493
Скопје
Посериозни мерки велиш, а?
На пример што конкретно би предложил ти?
Да формираш невладина/непрофитна организација која ќе се занимава со зголемување на јавната свест за штетните ефекти на ова што го дискутираме овде, која ќе прави анализи локално итн.
Да анализираш во Македонија колку базни станици или како и да се викаа има, колку се штетни, дали може да се направи подобро решение да има помалку итн.
Да си јавно гласен на сите социјалните мрежи за подигање на свеста итн.
Тролање и гејминг, микс од овие 2 би предложил он.
Двете работи се многу помалку штетни од сензационалните невистини што ги ширите ти и твојата веганско-суплементска секта.

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Да си јавно гласен на сите социјалните мрежи за подигање на свеста итн.
Па нели тоа го правиме сега и овде?

Да формираш невладина/непрофитна организација која ќе се занимава со зголемување на јавната свест за штетните ефекти на ова што го дискутираме овде, која ќе прави анализи локално итн.
Да анализираш во Македонија колку базни станици или како и да се викаа има, колку се штетни, дали може да се направи подобро решение да има помалку итн.
Ок, прееска помислив дека барем на момент си озбилен. Моја грешка. ;)

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.493
Скопје
Ок, прееска помислив дека барем на момент си озбилен. Моја грешка. ;)
Зошто мислиш дека не сум озбилен овој пат?
Искрено, одамна ми е смачено од експерти по теорија што ломотат по форуми и делуваат загрижено и запрепастено од одредена ситуација а ништо не преземаат локално.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Сакаш локална акција?
Не е можна никаква акција без свесност на тие што треба да делуваат за да има акција.

За развивање на свесноста, потребна е дискусија за проблемот.
Сходно на тоа, потребна е дискусијава овде на форумов. По можност без да ја саботираат ликови кои не знаат што се себе од досада.

Искрено, одамна ми е смачено од експерти по теорија што ломотат по форуми и делуваат загрижено и запрепастено од одредена ситуација а ништо не преземаат локално.
Всушност на сите ни е смачено од тролови без смисла за хумор.
Добар трол мора да има смисла за хумор. Ако ништо друго.

Не си трол?
Со што ти придонесуваш во дискусијава? Ни соопштуваш дека ти се смачува кога други се обидуваат да водат интелегентна дискусија за здравствени ризици?

Волк! Воолк!
Вооооооллллккк!!!

;)

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.784
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Најштетни се!!! Пошо луѓе зјапаат у нив или ги држат на уво дури возат. Ете секој втор!

На тема сум, нели фемина?

Уште еден од они кои не читале ништо на тематиката, а отфрлаат се за да се осеќаат над другите, одлична когнитивна дисонанца.

Абе ти најде да збориш, ти негираш студии од научници, ти најде да збориш дека ти било смачено од експерти на форуми - ти можеш да коментираш за информатика и софтвер, не можеш ни од блиску да коментираш за суплементи или штетност на било што, нешта за кои немаш поминато ни 1 минута во истражување, му биле смачено од експерти мене ми е смачено од луѓе кои не сакаат 1 ред да прочитаат, не се запознаени воопшто на темата а негираат се, ти си класичен контраш, трол/пецкач.

Последна промена:

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Уште еден од они кои не читале ништо на тематиката, а отфрлаат се за да се осеќаат над другите, одлична когнитивна дисонанца.

Абе ти најде да збориш, ти негираш студии од научници, ти најде да збориш дека ти било смачено од експерти на форуми - ти можеш да коментираш за информатика и софтвер, не можеш ни од блиску да коментираш за суплементи или штетност на било што, нешта за кои немаш поминато ни 1 минута во истражување, му биле смачено од експерти мене ми е смачено од луѓе кои не сакаат 1 ред да прочитаат, не се запознаени воопшто на темата а негираат се, ти си класичен контраш, трол/пецкач.

Не не, тотално само сакав да кажам дека не треба да се вози со телефони пошо секој ден нерви кинам од тоа шо секој втор гледам како вози со телефон на уво. Не се чуле за хендсвфри/спикер зигурно.

Исто сериозен сум дека најштетни се телефоните у таква ситуација, дека инстантно ќе те убијат или ќе убиеш некого од невнимание.

А за долгорочни последици од употреба на мобилни телефони заради зрачења или не знам шо друго, сигурен сум дека има, не знам колкави, но не сум доволно информиран за да учествувам во таа дискусија.

Сакав да покренам малце свест и да се нашалам. Но пред се да покренам свест дека не треба да се вози и збори на мобилен во исто време.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.493
Скопје
Не си трол?
Со што ти придонесуваш во дискусијава? Ни соопштуваш дека ти се смачува кога други се обидуваат да водат интелегентна дискусија за здравствени ризици?
Господине спин ми-даш, прочитај ја убаво уште еднаш реченицата и не ја крати на пола.
ти негираш студии од научници
Па ај да не негирам. Еве, пушти ја студијата од едно јајце неделно 75% шанса за дијабет, и провери како другите ќе реагираат.
ти најде да збориш дека ти било смачено од експерти на форуми
А зошто да не смеам?
не можеш ни од блиску да коментираш за суплементи или штетност на било што, нешта за кои немаш поминато ни 1 минута во истражување
Можам и од блиску и од далеку. Иако имам многу помалку читано од тебе и Локван сигурно, немам биас и не ширам сензационализам.
му биле смачено од експерти мене ми е смачено од луѓе кои не сакаат 1 ред да прочитаат, не се запознаени воопшто на темата а негираат се, ти си класичен контраш, трол/пецкач.
1 ред немам прочитано?
Имам гледано видеа, читано, анализирано и контра аргументирано многу тези што си ги ставал на чат ама очигледно сакаш да заборавиш.
Суровата вистина која не сакаш да си ја признаеш е дека суплементите работат во мал број случаи, се друго е пласебо.
Но ете, кој да памти.
Студијата во која ти слепо веруваше бидејќи е сервирана од главниот секташ Грегер, јас ја анализирав, и другар ти веган во чие знаење си сигурен самиот кажа не е баш добра студијава.

Последна промена:
28 јануари 2017
2.055
4.713
Ресен
Па ај да не негирам. Еве, пушти ја студијата од едно јајце неделно 75% шанса за дијабет, и провери како другите ќе реагираат.

Бидејќи не ми излезе на првата страна на гугал (можда погрешно пишав), не ми се бара понатаму, можи некој од ова во ПП да ми пушти да го видам, ако му е при рака нормално.

Последна промена:

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.493
Скопје
Бидејќи не ми излезе на првата страна на гугал (можда погрешно пишав), не ми се бара понатаму, можи некој од ова во ПП да ми пушти да го видам, ако му е при рака нормално.
View: https://www.youtube.com/watch?v=y96iiU31ySs
што е најстрашно ова му е трето најгледано видео од 1700 видеа.
Ако се игра на онаа карта каде што ако ризикот по дифолт е 0.003 или што ти ја знам, 75% инкриз е ништо. У секој случај е многу прљава финта.
Egg consumption and the risk of type 2 diabetes mellitus: a case-control study. - PubMed - NCBI

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Иако имам многу помалку читано од тебе и Локван сигурно, немам биас и не ширам сензационализам.
Jaс и покрај „задоволството“ од долгава размена морам да приметам дека освен упорни провоцирања (кои редовно водат кон офтопик дигресии), сеуште не те видов да кажеш кој ти е ставот на оваа дискусија. Досега се што кажа а кажаното да е јасно, е дека ти е „смачено“ од тие што се обидуваат да водат интелегентна дискусија на темава.

Имаш ли ти воопшто став за електронскиот смог, и ако имаш, кој е тој став?
Пошто ако дискутираме, бар на темава да дискутираме.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв