Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Дали новите смартфони се штетни за здравјето?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Сменет е насловот, сметам дека вака е подобра!
Подобро од претходниот наслов, но можеби посоодветно и попрецизно би се дефинирала дискусијата со: „Штетноста на електронскиот смог, и дискусија за влијанието од eлектромагнетните зрачења“

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.156
16.247
Ја светот го разбирам како електромагнетно поле.....

Природата на електромагнетното поле е една од темите кои светот сеуште не ги разбира. Физичарите работат 24/7/365 да ги разберат 4-те фундаментални сили: магнетно поле, гравитација, слабата и јаката нуклеарна сила.

Тоа што ти го „разбираш“, навистина е нешто несекојдневно и научно запрепастувачки.

Патем, повторно ве повикувам да ја научите разликата меѓу електромагнетното поле и зрачење.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Природата на електромагнетното поле е една од темите кои светот сеуште не ги разбира. Физичарите работат 24/7/365 да ги разберат 4-те фундаментални сили: магнетно поле, гравитација, слабата и јаката нуклеарна сила.

Тоа што ти го „разбираш“, навистина е нешто несекојдневно и научно запрепастувачки.

Патем, повторно ве повикувам да ја научите разликата меѓу електромагнетното поле и зрачење.
Ти вела ја дека како цивилизацкја појма немаме ти си се запнал за протоните честиците фрекфенциите.... Ко ќе ми кажат оти електронот е негативен и оти е негативен баш толку колку што е и оти баш електрон е не е нешто друго или оти нема 15 честици атомот него има само 3 ќе верува дек нема штетно влијание полето или зрачењето, до тогаш ќе прифатам дека е штетно исто како постулат, ако сум грешка може е по глупо ама е поздраво.
И овие немале докази дека нукеарките се радиоактивни ама ....
View: https://m.youtube.com/watch?v=RTrSTJ5a_wo

Ете тогаш не го разбирале јонизирачкото зрачење па снетале дека е ок.... И денеска многу малце разборамез не само од електромагнетно зрачењ, него од многу работи, па да не испадне после дека било штетно.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.493
Скопје
Некои од студиите, да. А ти... Сакаше да прокоментираме некоја од нив, или онака за другар прашуваш? ;)
Не, кога на некој му кажуваш да погледне други 138 студии на таков начин на кој што кажа, треба да ги имаш погледнато и ти.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
полу пецкасто со намигнувачко смајли на крај
Тогаш срдечно се извинувам за „полупецкастите“ намигнувачки смајлиња на крај! ;)

Но да одговорам на суштината на твојата „замерка“.
Да, крив сум за истата работа како и мнозинството овде. Мрзлив сум. Во моја одбрана (треба да се бранам?), за некоја нијанса сум помалку мрзлив од мнозинството овде - кое те вклучува и тебе. Ако јас прочитав дел од наведените студии, ти што прочита?

Не те видов да прокоментираш некој детал од дискусијата, ниту да изразиш било каков став на темава. Наместо тоа, ти ги коментираш дискутантите. Што се мене тиче у реду е и тоа, твое право ваљда, ама кога веќе јадеш бурек си реков ај да те прашам дали го бива.

Да си зеам четвртина и јас. :tease:

• ми се допаѓа
Реакции: Avid

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.493
Скопје
Не те видов да прокоментираш некој детал од дискусијата
Па, немам доволно знаење. А мислам дека и никој нема доволно знаење. А мислам дури и да има некој доволно знаење, не може во никој случај да дојде до конкретен заклучок.
До пред некое време уште не се знаеше зошто мразот е лизгав (и сеуште не се сигурни).
Антиоксидансите се зборат цело време како нешто добро, а во суштина не знаеме кој колку може да ги апсорбира и нивното добро е докажано само во лабораторија. Се` друго е како што рече @Astro maybe, could, potentially, perhaps, shows signs итн.
Еве ми го она што е најблиску до став:
Во догледно време нема да се знае со сигурност штетноста на уредиве и технологииве од истата причина поради која фејлаат голем број студии - премногу сме сложени (ДНК) и секој е различен.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Па, немам доволно знаење. А мислам дека и никој нема доволно знаење. А мислам дури и да има некој доволно знаење, не може во никој случај да дојде до конкретен заклучок.
Никој не знае се. Само како да дојдеме до повеќе знаење?
Само да се чита е интересно, барем во прво време. Но потоа може да стане досадно, или да се забега во неважна насока, итн. Најдобро се учи кога наученото се дискутира. Затоа дискусиите се исклучително полезни. Се разбира ако дискутантите се дојдени со цел конструктивно да дискутираат, и да научат нешто. Или да се мотивираат да научат повеќе... Ете на пример, пред дискусијава појма немав што факинг волиџ гејт калциум канал. Ама ете сега знам (барем малку) за тоа.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Антиоксидансите се зборат цело време како нешто добро, а во суштина не знаеме кој колку може да ги апсорбира и нивното добро е докажано само во лабораторија. Се` друго е како што рече @Astro maybe, could, potentially, perhaps, shows signs итн.
Еве ми го она што е најблиску до став:

Looks like classic MD BS.

Oxidative stress correlates with headache symptoms in fibromyalgia: coenzyme Q₁₀ effect on clinical improvement. - PubMed - NCBI

CoQ10 supplementation in a population of persons with fibromyalgia given 300mg daily for 3 months was able to reduce levels of lipid peroxidation and pro-oxidative markers in the serum, and vicariously though this (hypothesized due to correlations) reductions were seen in headaches associated with fibromyalgia by correcting abnormal markers of metabolism.

Reversal of mitochondrial dysfunction by coenzyme Q10 supplement improves endothelial function in patients with ischaemic left ventricular systolic... - PubMed - NCBI

In patients with ischaemic LVSD, 8 weeks supplement of CoQ improved mitochondrial function and FMD; and the improvement of FMD correlated with the change in mitochondrial function, suggesting that CoQ improved endothelial function via reversal of mitochondrial dysfunction in patients with ischaemic LVSD.

In persons with idiopathic oligoasthenoteratozoospermia (basically bad sperm quality resulting in infertility), usage of 200mg of CoQ10 daily for 12 weeks was associated with a reduction in oxidative stress as measured in the semen, but did not increase any parameters of the semen such as motility or count.

Increased oxidative stress and coenzyme Q10 deficiency in juvenile fibromyalgia: amelioration of hypercholesterolemia and fatigue by ubiquinol-10 s... - PubMed - NCBI

Moreover, plasma level of FFA was significantly higher and the content of polyunsaturated fatty acids (PUFA) in total FFA was significantly lower in FM than in controls, suggesting increased tissue oxidative damage in juvenile FM. Interestingly, the content of monoenoic acids, such as oleic and palmitoleic acids, was significantly increased in FM relative to controls, probably to compensate for the loss of PUFA. Next, we examined the effect of ubiquinol-10 supplementation (100 mg/day for 12 weeks) in FM patients. This resulted in an increase in coenzyme Q10 levels and a decrease in %CoQ10. No changes were observed in FFA levels or their composition. However, plasma levels of FC and CE significantly decreased and the ratio of FC to CE also significantly decreased, suggesting that ubiquinol-10 supplementation improved cholesterol metabolism. Ubiquinol-10 supplementation also improved chronic fatigue scores as measured by the Chalder Fatigue Scale.

Can coenzyme q10 improve clinical and molecular parameters in fibromyalgia? - PubMed - NCBI

This study was registered with controlled-trials.com (ISRCTN 21164124). An important clinical improvement was evident after CoQ10 versus placebo treatment showing a reduction of FIQ (p<0.001), and a most prominent reduction in pain (p<0.001), fatigue, and morning tiredness (p<0.01) subscales from FIQ. Furthermore, we observed an important reduction in the pain visual scale (p<0.01) and a reduction in tender points (p<0.01), including recovery of inflammation, antioxidant enzymes, mitochondrial biogenesis, and AMPK gene expression levels, associated with phosphorylation of the AMPK activity. 300mg CoQ10 daily for was able to reduce fatigue and tiredness alongside reduction in pain and soreness in persons with fibromyalgia

Последна промена:
28 јануари 2017
2.056
4.717
Ресен
Гледање во пинерла на голо, можно е да предизвикува рак на (внеси текст), од испитани 1000 пациенти кои само еднаш ја виделе, 30-40 души имаат значително поголема шанса да го добијат.

90% од “научните“ истражувања што ги читаме се вакви, тоа порталиве што го пренесуваат да не го споменувам.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Looks like classic supplement BS. Како рекоа "maybe, could, potentially, perhaps, shows signs итн.".
Али ова ми е најбоље "...though this (hypothesized due to correlations) ..."

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

Класичен МД булшит е плашење од признавање на ефект на некоја супстанца, дури и да има 1000 докази за тоа со рандомизирани дупли студии, и тоа неколку повторени со ист ефект, така да дали било could/can/potentially нема допирна точка со тоа дали одреден продукт е ефикасен или не, така функционира науката, се што не е медикамент е could, ако се раководиш по ова, буквално СЕ што постои а не е медикамент не работи, така да next.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.156
16.247
Ти вела ја дека како цивилизацкја појма немаме ти си се запнал за протоните честиците фрекфенциите.... Ко ќе ми кажат оти електронот е негативен и оти е негативен баш толку колку што е и оти баш електрон е не е нешто друго или оти нема 15 честици атомот него има само 3 ќе верува дек нема штетно влијание полето или зрачењето, до тогаш ќе прифатам дека е штетно исто како постулат, ако сум грешка може е по глупо ама е поздраво.
И овие немале докази дека нукеарките се радиоактивни ама ....
View: https://m.youtube.com/watch?v=RTrSTJ5a_wo

Ете тогаш не го разбирале јонизирачкото зрачење па снетале дека е ок.... И денеска многу малце разборамез не само од електромагнетно зрачењ, него од многу работи, па да не испадне после дека било штетно.

Почнав нешто да ти пишувам, да пробам да те натерам да мислиш.... стигнав при крајот и го избришав. Шта речи а не заплакати...

Патем, секое сабајле со колегиве ја читаме темава додека пиеме кафе :eek:h: имаш специјален поздрав од Љупче :eek:h:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Класичен МД булшит е плашење од признавање на ефект на некоја супстанца, дури и да има 1000 докази за тоа со рандомизирани дупли студии, и тоа неколку повторени со ист ефект, така да дали било could/can/potentially нема допирна точка со тоа дали одреден продукт е ефикасен или не, така функционира науката, се што не е медикамент е could, ако се раководиш по ова, буквално СЕ што постои а не е медикамент не работи, така да next.
Па не баш, ам ај next.

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Класичен МД булшит е плашење од признавање на ефект на некоја супстанца, дури и да има 1000 докази за тоа со рандомизирани дупли студии, и тоа неколку повторени со ист ефект...
Избегнуваат одговорност. Човечкиот организам е исклучително сложена работа, и некои суплементи кои во 9999 од 10000 случаи функционираат на еден (пожелен) начин, а кај тој еден од 10000 може да не функционираат така. Исто како и лековите впрочем.
Или еден пример пошто се спомнаа антиоксиданти, кај болни од рак читав дека антиоксиданти не треба да се даваат (орално) заради тоа што го развиваат напредокот на канцерот. Ова наводно не важи за интравенозно давање. Но останува фактот дека тие од официјалната медицина креваат раце пошто, прво немаат интерес, второ не сакаат одговороност. И ти останува сам да донесе одлука за себе, се разбира што поинформирано и што повеќе едуцирано.

Туку мене ме загрижува недостатокот од отворен ум и неупотреба на научни докази во формирање на личното мислење. За колегите од форумов зборувам. Ете имаме повеќемина кои страсно ја бранат тезата дека ЕМ зрачење од телефонските комуникации е безбедна работа. Ама баш никој, НИКОЈ, не покажа макар една студија која го тврди тоа. Некаде сигурно постојат и такви студии ама фасцинантното е што никој од нив не се замара со научни докази. :boring:

едит:
Гледање во пинерла на голо, можно е да предизвикува рак на (внеси текст), од испитани 1000 пациенти кои само еднаш ја виделе, 30-40 души имаат значително поголема шанса да го добијат.

90% од “научните“ истражувања што ги читаме се вакви...
Морав да гуглам што е тоа „пинерла“, и пак не сум сигурен. :)
Друже, не си во право. Имаш научни студии и податоците не се „30-40 од 1000“, ете овде излегло дека кај сите испитувани глувци е регистрирано намалување на бројот на сперматозоидите. Тоа само од 1 час дневна изложеност на ЕМ зрачење од мобилен телефон. Како таа студија во овој труд имаш 139 референци (студии) со слични резултати... Во најмала рака треба да сме свесни дека има реална опасност, иако не знаеме точно колку. Или таму каде што има чад, сигурно има и оган.

Последна промена:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
@Lokvan, Напредок во одредена фаза, и одреден склоп на околности може да предизвикаат многу работи, затоа е проблем и самиот третман додека да тестираш што работи а што не, човекот отишол. Иначе да, бегаат од одговорност, поготово надвор законите се брутални многу компании имаат огромни загуби од смешни тужби.....а држи и тоа што викаш дека се е можно да се случи.

Поентата ми беше дека научно - медицинскиот вокабулар и формулација на заклучоците не можат да се земат како параметат за ефикасност на одредена супстанца, затоа што самата наука/медицина си се демантира, ако е потребен ултимативен доказ, немаше да постојат отц продукти. Не треба повеќе него да прогуглаш 1 минута и да налеташ на овој продукт, кој доста често се препишува/препорачува од страна на доктори, иако самите викаат дека суплементација не е потребна и дека во храната имало се :eek:h:

Што значи целата работа е една голема фарса, пу пу неважи, да не зборам за D3 K2, Глукозамин, Хондроитин, и разноразни често употребувани ОТЦ препрати. Сеа да ги гуглам овие, пак ќе има could, may, potentially итн....

Последна промена:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв