Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Дали 5090 за AI image и видео генрирање драстично би ми ја зголемило сметката за струја?

Статус
Затворена за нови мислења.

Gaming Pal Ollie

hello world
14 февруари 2024
139
121
@Gaming Pal Ollie - што машина користиш моментално, сподели инфо.

Gigabyte GeForce RTX 2070 SUPER
AMD Ryzen 9 3900X 12-Core 3.8GHz
2x8GB DDR4 3000MHz Kingston HyperX Fury Black CL15 - so 16GB RAM I did not need 32
HDD 3.5" 2TB Seagate Barracuda SATA3 7200RPM 256MB
SSD 2.5" Samsung 860 QVO 2TB SATA3 550MB/s

vo 2020 go kupiv nekade Mart April i e sovrsena masinata, sve mi igra, tera bez problem
SDXL za AI e breeze na ova so controlnet so sve

Za art i za gaming 32 ram ne mi trebase togas (go ispastirav od forum)
i uste ne mi treba super mi e sve ova

samo za AI jako sakav

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.690
12.526
Skopje
www.wemaxa.com
Матична?
Рам значи 16 имаш сега, 2 х 8 така?

Можеби ќе можеш да направиш задоволителна надградба на постоечка конфигурација, има неколку членови што работат старо за ново, така да:
3900Х -> 5950X (16 јадрен, одличен и денешно време)
2х8 -> 4х8 (да докупиш само 2 рам модула) - АМ4 добро работи со 4 модули рам, имам 5900Х машина со 4 стика рам и спие подобро од 2 стика.
M.2 SSD од понова генерација -> Samsung 980 Pro 2TB, Samsung 990 Pro 2TB или Kingston KC3000 2TB / Kingston Fury - сите се одлични дискови

Дискот потоа ќе го пренесеш во нова конфигурација а остатокот ќе го продадеш или замениш/доплатиш.

Т.е. надградба на постоечка конфигурација + 5090 графичка, ќе те фати некои 35,000 ден+- (+цената на графичката)

5950Х, 32GB ram, 2TB SSD e повеќе од доволна/солидна конфигурација во 2026-та.

Последна промена:

Gaming Pal Ollie

hello world
14 февруари 2024
139
121
Матичната имам заборавено што е али ако е точно од тоа што гледам
BaseBoard Manufacturer Micro-Star International Co., Ltd.
BaseBoard Product X570-A PRO (MS-7C37)
BaseBoard Version 3.0

Јас никад надоградби не правам, секогаш нови машини купувам и обично старата ја користам за работа новата за gaming, додека ми тера старата. Секогаш сакам да имам добар, компетентен backup компјутер пошто недај боже нешто се заебе во сред илустирање книга или нешто, а сум на deadline и после трчања паники, вака се префрлаш на другото одма и толку. Среќа не ми се има ова десено често, еднаш само со некој хардверски квар беше пред години, али никад не знаеш.

Али не ти е лоша идејата ако ептне морам али мислам би ми било ризично да си немам backup компјутер, али мала надоградба на овој/обновување не е ни лошо може само пак не би можел да користам AI на тој начин како што би можел на тој скапиот така да нема да ми врши баш толку работа.

Да не беа проблематични толку 5090 и конектори и ризици и све без мислење ќе си земев, како овој го змеав убаво одма све без многу милсење, тој пред него исто, видов што ми треба си земав, нормално со истражување не од памет де али пак не вака како за ова со 5090.

Последна промена:

Gaming Pal Ollie

hello world
14 февруари 2024
139
121
5090 ти е РИЗИК !!!
И јас мислев да купам па се откажав :confused: Еве ти линк RTX5090
На крај испадна " Што сум кревал рака бе ..." Сум морал и да се извинуем на господава...

Да не е толку скапа ај и да се ризикува, јас 4090 ради вакви работи ја скокнав, си викам ќе увидат, ќе биде боље...не брат они double down прават и на 5090 и на таа 6000 ли како беше со глупи минорни проблеми кои не мора али МОЖЕ да се претворат во големи.

Ова е универзално у денештно време со техника
Еве пример земи ја base PS5 што е, обичниот модел пред прото.
Конзолата е со КРИВ дизајн, хоризонтално неможе мирно да си седи на земја, се клати мораш да ја прицврстиш на најслабо, најевтино постоље како да е од некој али експрес или тему направено, а машината беше 500 евра кога ја земав.
И вертикално и хоризонтално се калти од најмала работа, пази го видеово од пред 3 години што го имам снимено
View: https://youtu.be/mWcmPXcHhOo?si=iJkAgGRl7g1-xxBm

Види колку е нестабилно човече, а и хоризонтално да го ставиш не е решение, се излизгува од глуото постоње одма

Уште си е супер машината иако ја бутнаа еднаш, ама искрено не ја ни играм од како земав Seam Deck пред повеќе од година така нешто Море скоро две години ќе биде мислам. Последно Final Fantasy 16 на PS5 играв кога излезе од тогаш само Deck, Switch и PC за модерен gaming

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Сум морал и да се извинуем на господава...
Ти кажав јас. Се ти е простено...

Само слабо некако му аргументираш зошто да не зема 5090, зошто се откажа, како направи зделка на деценијата со Пане и како го навлече гневот на ..скоро па на сите.

Мала група на [........] овдека го расипуваат секое задоволство. Секој сон.
А како ли си поминуваат оние јадници со Ајфони по другите теми само тие си знаат.

True story

Gaming Pal Ollie

hello world
14 февруари 2024
139
121
Ти кажав јас. Се ти е простено...

Само слабо некако му аргументираш зошто да не зема 5090, зошто се откажа, како направи зделка на деценијата со Пане и како го навлече гневот на ..скоро па на сите.

Мала група на [........] овдека го расипуваат секое задоволство. Секој сон.
А како ли си поминуваат оние јадници со Ајфони по другите теми само тие си знаат.

True story

НЕ ПОДНЕСУВАМ телефон снобови

Овој муабет го имам еднаш годишно

PhoneSnob: Еј зимам телефон од 2000 евра
Oliver: зошто? не се разбирам во телефони, кој бенефит го има?
PhoneSnob: Па најнов е, најјак
Oliver:ок ама за што го користиш освен facebook, instangram и тие работи?
PhoneSnob: Ама ти Оли не разбираш, како тебе што ти се игрите конзолчињата(ова најчесто вањда на VFD се мисли дека се во деминутив често кажани), така мене мерак ми е да си земам најнов телефон, меракот е брат.

Овде више вријам а знаме од топиков колку сум тактичен

Oliver: Брат, се што правите секад со овие телефони е одите низ опциите и добивате оргазми колку е јак, како е исто?
Јас игрите ги играм, ме носат на авантури, од дете креативноста ми ја насочуваат на најпозитивен начин, ме инсприраат да цртам, да создавам, буквално не е ни од далеку исто кога вие секад се што правите е идете во опциите и се воодушевувате, после малце со камерата се заебававате и до следната година само стој на маса у кафич.

На ова или ми се одговара со "Уствари имаш право, ама јебига" или се љутат дополнително а имаат 0 аргументи освен меракот е...големиот мерак

Неможеш ни да споредуваш јас тоа што имам, купувам, играм со празноглави купувања на НАЈНОВОТО.
Ми дошло мене до најновото ако немам објективна потреба од тоа и ако немам план за што би го користе.
И кога имам, еве како со 5090 па не рипам одма

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Јас мислам дека ако вие двајца се најдете на исто место и во исто време ќе дојде до деформирање на времето и просторот и ќе настане црна дупка која ќе не проголта сите.

После тоа кај ќе кршиме глава само Господ знае

Последна промена:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.282
5.254
Скопје
hackitfree.github.io
Да не е толку скапа ај и да се ризикува, јас 4090 ради вакви работи ја скокнав, си викам ќе увидат, ќе биде боље...не брат они double down прават и на 5090 и на таа 6000 ли како беше со глупи минорни проблеми кои не мора али МОЖЕ да се претворат во големи.

Ова е универзално у денештно време со техника
Еве пример земи ја base PS5 што е, обичниот модел пред прото.
Конзолата е со КРИВ дизајн, хоризонтално неможе мирно да си седи на земја, се клати мораш да ја прицврстиш на најслабо, најевтино постоље како да е од некој али експрес или тему направено, а машината беше 500 евра кога ја земав.
И вертикално и хоризонтално се калти од најмала работа, пази го видеово од пред 3 години што го имам снимено
View: https://youtu.be/mWcmPXcHhOo?si=iJkAgGRl7g1-xxBm

Види колку е нестабилно човече, а и хоризонтално да го ставиш не е решение, се излизгува од глуото постоње одма

Уште си е супер машината иако ја бутнаа еднаш, ама искрено не ја ни играм од како земав Seam Deck пред повеќе од година така нешто Море скоро две години ќе биде мислам. Последно Final Fantasy 16 на PS5 играв кога излезе од тогаш само Deck, Switch и PC за модерен gaming
Другар - мене сакаа да ме побијат кога галамев „нечинат каблите by design". Едноставно не се распоредуваат лесно 50А преку такви ситни конектори .
Зошто 3090 не патеше од тоа ? Еве ја си тера - и тоа не се работи за 50А - 30А влече максимум (3х10А по конектор - голема површина на конектори распределено - нема проблем)
Еве од пред неколку дена од ДерБауер видео што кажа ...

View: https://youtu.be/5oYJn1yTUXE

И со специјален хардвер/софтвер за мониторирање и распределба на струја - и пак фејл ! Он ако истражил - нашол решение и не успеало - што останува за нас обични корисници со „авериџ ноулиџ„ ? Да им се тресеме или седиме и да гледаме како горат ? :(

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
5090 ти е РИЗИК !!!
И јас мислев да купам па се откажав :confused: Еве ти линк RTX5090
На крај испадна " Што сум кревал рака бе ..." Сум морал и да се извинуем на господава...
А кое одделение беше кога си фантазираше за 5090?

Gaming Pal Ollie

hello world
14 февруари 2024
139
121
Другар - мене сакаа да ме побијат кога галамев „нечинат каблите by design". Едноставно не се распоредуваат лесно 50А преку такви ситни конектори .
Зошто 3090 не патеше од тоа ? Еве ја си тера - и тоа не се работи за 50А - 30А влече максимум (3х10А по конектор - голема површина на конектори распределено - нема проблем)
Еве од пред неколку дена од ДерБауер видео што кажа ...

View: https://youtu.be/5oYJn1yTUXE

И со специјален хардвер/софтвер за мониторирање и распределба на струја - и пак фејл ! Он ако истражил - нашол решение и не успеало - што останува за нас обични корисници со „авериџ ноулиџ„ ? Да им се тресеме или седиме и да гледаме како горат ? :(

Реалноста, за мене е дека, да можам преубави работи да правам со AI пошто е надоградба на тоа што веќе го можам и познавам многу убава, али не сакам да сум на милост и немилост на алчни корпорации и своите реално тешко заработени пари да ги давам на фирма која има пари кои неможам ни на сон да ги замислам, а не нуди тоа што може и треба да го нуди за тие цени.
Корпорациите дојдоа до тоа да имаат максимална контрла и минимална одговорност за гадостите што ги прават, не морам да им ја играм играта.
Јас на youtube не им ја играм играта иако можев до сега да кликнам apply за да монетизирам видета што ми се за gaming, не сакам, не па на овие говеда, сите исто ѓубре се.

Тоа не значи дека не сакам да си имам 5090 и јака машина, значи дека не е нормално да давам пари за нешто што е half assed во многу аспекти во маркет кој имаше нагла инфлација само поради корпоративна алчност.
Мислењето е автоматски споено:

Крајно мрзам конспирации и неќам да сум tin foil hat тип.
Али мене целава ситуација ми води на тоа да се замени PC со Cloud, ништо да не се поседува за целосна контрола врз информации и максимална можна заработка на големите корпорации.
Со цениве како што идат, не само AI него и обични конзумерски компјутери ги вадат од рацете на обичен човек. А ТОЛКУ лесно луѓе се манипулираат, што неколку убави насмеани Амерички dogshit реклами и по некоја бот фарма на редит и други социјални мрежи, брзо ќе го нормализира тоа.

Почнавме со Horse Armor, еве до кај дојдовме.

Интересно е што пред Horse Armor, микро трансакции имаше во виртуелни миленичиња што никој не ги ни памти веќе и оа не им помина на компаниите нормално, Aqua Zone симулатор на аквариум за PC и мислам Saturn само незнам дали Сатурн верзијата имаше микро трансакции, и тоа едно виртуелни тарантули кај што чуваш од тие mOPY Fish што ја правеа, и нормално самата mOPY Fish со афродизијак глупоста што беше исто за пари да се купи или нешто опционално. Ништо од ова не помина пошто светот во касни 90ти и рани 2000ти уште не беше до волку затуцан.
Мислењето е автоматски споено:

А да не зборам каков страв Sony изедоа кога PS2 имаше Disc Read Error и дојде до тоа бесплатно да го сервисираат проблемот, сега ќе ти кажат некоја sob story за тоа како се сиромашни и кутри девелоперите и еден куп дебилоидни фанатици по форуми задно со ботови ќе ја бранат компанијата.
А да не збориме па за катастрофата што било ADAM компјутерот у 80ти, е у денешно време ем ќе ти дадат расипан адам ем ќе има цела армија што ќе го брани.

Последна промена:

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.282
5.254
Скопје
hackitfree.github.io
Оли - продавачот сигурно ќе те убедува - „Нема врска - купи ја -нема проблеми никакви ! „ , на нив не им одговара вистината во овој случај
Ако баба лаже - заб не лаже :cool: Ете го на Редит постот - денешен е ..
Мене ми е жал вака - девојката преплатила 3000 евра карта и ете и изгорела .
Нема оправдување „Не се разбира она - не внимавала ова-она„ - по дизајн се утнати картиците и тоа е тоа ...

Gaming Pal Ollie

hello world
14 февруари 2024
139
121
Во право си Никола, немај гајле, не ме убедил продавач за ништо у живот, не па за волку скапо нешто.
Кога бев мал на тезги памтам стално ми викаа продавачите "ајде плачи, плачи да ти купат!" и ја ко што сум сега така и тогаш цели лекции им оддржавав дека тоа е за глупи деца дека јас си знам што ми треба :)

Не сум неодлучен човек, само внимателен
Си ги вреднувам парите, живците и здравјето.
Колку и да сакам и да знам точно што ќе правам со AI знам и дека повреден ми е мирот. Јас веќе споредив со тоа како во денешно време копманиите скоро за ништо не сносат одговорност, додека порано вакво нешто да се десеше ќе имаше многу backlash и лошо ќе влијаеше на фрмата али ми кажаа да сум си зимал апчиња.
Дури би идел на варијанта истите specs PC, а 3090 пошто тие мислам не се вака проблематични ако толју морам ама искрено па и за RAM не ми се дава кога до пред непуни три месеци си кошташе нормално и сега наеднаш 200% поскапо.

Буквално мајмуни не прават корпорациите и индустриите.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.339
1.575
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Гледав на YouTube прават билдови за експерименти со локални LLMs. Најчесто ко најисплатлива варијанта се користат 4x 3090ки со llama.cpp - Незнам колку е релеватно ова што го пишувам за твојата намена, но да имаш во предвид пошто мислам дека 32GB VRAM е пак многу малку за LLMs.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Педеседеведесе дан требит?

Атачменти

• viber_image_2026-01-19_01-24-18-127.jpg
    viber_image_2026-01-19_01-24-18-127.jpg
    497,1 KB · Прегледи: 121

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.097
2.341
Во право си Никола, немај гајле, не ме убедил продавач за ништо у живот, не па за волку скапо нешто.
Кога бев мал на тезги памтам стално ми викаа продавачите "ајде плачи, плачи да ти купат!" и ја ко што сум сега така и тогаш цели лекции им оддржавав дека тоа е за глупи деца дека јас си знам што ми треба :)

Не сум неодлучен човек, само внимателен
Си ги вреднувам парите, живците и здравјето.
Колку и да сакам и да знам точно што ќе правам со AI знам и дека повреден ми е мирот. Јас веќе споредив со тоа како во денешно време копманиите скоро за ништо не сносат одговорност, додека порано вакво нешто да се десеше ќе имаше многу backlash и лошо ќе влијаеше на фрмата али ми кажаа да сум си зимал апчиња.
Дури би идел на варијанта истите specs PC, а 3090 пошто тие мислам не се вака проблематични ако толју морам ама искрено па и за RAM не ми се дава кога до пред непуни три месеци си кошташе нормално и сега наеднаш 200% поскапо.

Буквално мајмуни не прават корпорациите и индустриите.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.972
Писти Охту
Го нарачав ѕверчево, треба неделава да стигни. Ќе пуштам слики и еден пост (правам и case mod заради уредов) ќе прам, така да stay tuned :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно