Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Чинган тосер и тава за палачинки

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.622
3.169
Дали користите или сте виделе некаде да се продава (локално по можност) чинган тостер и чингана тава за палачинки.
Тостерот би требало да е тава со „тег“, тавата за палачинки веројатно нема потреба да ја објаснувам :)
Поентата е да се тргнам од сите тефлонски премази.
1776840382612.png 1776840748842.png

noc32

hello world
21 март 2016
352
304
Опција 1 во Технополис
Опција 2 во Технополис

Опција 1 во Карес
Опција 2 во Карес
Опција 3 во Карес

Ова се некои опции што ги знам и од каде што имам купувано па можам да кажам дека се со соодветен квалитет. Гусани тавчиња или тавчиња од леано железо се одлични но и проблематични за одржување и можат да бидат предизвик за користење за почетници.

Како најчесто тавче за готвење на повеќето од работите за мене, користам нешто вакво. Инокс тавче со инсерт од алуминиум во внатрешноста. Ова значи дека се загрева убаво и рамномерно и одржува добра топлина на целата површина. Со соодветно загревање, лепење на храната нема да се случи и секако треба соодветно да се одржува. Одржувањето на ова тавче е многу полесно од гусано тавче.

Знам дека тефлонот може да биде штетен, но со внимателно чистење каде што треба да бидеме внимателни да не го оштетиме тефлонскиот слој ја спречуваме /намалуваме шансата да внесеме тефлон во телото.

Јас користам и тефлонски тавчиња ама па истотака ги менувам на 6-8 месеци.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.214
2.644
тава грил можеш да најдеш но такво за одозгора тешко. Можеш тег да користиш за вежбање.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.622
3.169
Сликичките се од амазон, и се во рамки до 50долари.
Ова забегувањето со 200 долари за тава, може е ок ако земаш за ресторан и ќе биде во функција 16 саати во денот 365 дена во годината.
Опција 1 во Технополис
Опција 2 во Технополис

Опција 1 во Карес
Опција 2 во Карес
Опција 3 во Карес

Ова се некои опции што ги знам и од каде што имам купувано па можам да кажам дека се со соодветен квалитет. Гусани тавчиња или тавчиња од леано железо се одлични но и проблематични за одржување и можат да бидат предизвик за користење за почетници.

Како најчесто тавче за готвење на повеќето од работите за мене, користам нешто вакво. Инокс тавче со инсерт од алуминиум во внатрешноста. Ова значи дека се загрева убаво и рамномерно и одржува добра топлина на целата површина. Со соодветно загревање, лепење на храната нема да се случи и секако треба соодветно да се одржува. Одржувањето на ова тавче е многу полесно од гусано тавче.

Знам дека тефлонот може да биде штетен, но со внимателно чистење каде што треба да бидеме внимателни да не го оштетиме тефлонскиот слој ја спречуваме /намалуваме шансата да внесеме тефлон во телото.

Јас користам и тефлонски тавчиња ама па истотака ги менувам на 6-8 месеци.
Тие во технополис се класични тави, прилично се длабоки а со тоа ќе бидат и непотребно тешки. Палачинка треба и да се преврти :)
Главен проблем е тостер, тој би се користел скоро секој ден а нема никаде ни слично.
поевтино ми е да нарачувам палачинки него да ги готвам во нивните тави.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.214
2.644
Сликичките се од амазон, и се во рамки до 50долари.
Ова забегувањето со 200 долари за тава, може е ок ако земаш за ресторан и ќе биде во функција 16 саати во денот 365 дена во годината.

Тие во технополис се класични тави, прилично се длабоки а со тоа ќе бидат и непотребно тешки. Палачинка треба и да се преврти :)
Главен проблем е тостер, тој би се користел скоро секој ден а нема никаде ни слично.

поевтино ми е да нарачувам палачинки него да ги готвам во нивните тави.

Не можеш cast iron за палачинки, ќе се лепат. Само тефлон. За грил cast iron ја бива само.

25 ноември 2014
1.531
1.961
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Не можеш cast iron за палачинки, ќе се лепат. Само тефлон. За грил cast iron ја бива само.
ај шо ќе се лепат него ќе имаш не рамномерно печени палачинки
1776875959643.png
не за џабе се тавите за палачинки од алуминиум и тенки за да брзо се загреат и еднакво да се загреат

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.214
2.644
Последна промена:

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.622
3.169
ај шо ќе се лепат него ќе имаш не рамномерно печени палачинки
Погледнете го атачментот 160855
не за џабе се тавите за палачинки од алуминиум и тенки за да брзо се загреат и еднакво да се загреат
Иноксна е исто прифатлива. Тоа што ќе има алуоснова не ми менува во тоа што го барам. Барам да нема тефлон и слични срања.
иначе да видиш ваква алтернатива некоја, керамички има за палачинки. Како пример ти го давам линков.

има некаква „керамичка“ оплата, што не е баш керамичка но добро е за маркетинг. Подобра е од тефлонските опции, но не е баш трајна. Во суштина е некаква западњачка копија на стариот добар емајл, што во суштина е стакло врз челик.

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.131
1.530
Скопје
Јас гледав исто керамички тостер во Нептун. По мало истажување со AI исто видов дека е горе доле маркетинг и е само керамички слој + anti stick coating некој со слични карактеристки на тефлон. И се откажав.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно