Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Цените на рам меморија отидоа...тралала

18 август 2019
1.210
1.176
Не се за потценување Кинезите. Како случајот кога Швицарците им се фалеле, им пратиле толку тенка осовина за часовник, потенка од влакно, што овие морале под микроскоп да ја гледаат. Арно ама за месец дена кинезиве им ја вратиле назад на швицарците истата осовина ама продупчена надолжно како цефка.
А Јапонците во дупката направиле навој.

Па го пратиле во Македонија, а македончето гледа, гледа... па со пинцета ја пушта во канта со боја. Вели: Сѐ е завршено, уште да се офарба...

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Sparkplug folf

hello world
5 јануари 2021
360
278
Можеби не кажав паметно но не кажав ни глупо. Стилот „слушај сеа ја шо ти кажувам и не паламуди многу“ беше тригер.
Нејќев да бидам asshole. Извини, немав намерс да те повредам / навредам. Напоменав дека приоритет се фамилија, здравје, финансиска стабилност итн.(не за секој но за повеќето). Корисно е да се знаат работи за кои има побарувачка но не и кадар, згора на тоа што АИ нема да може да замени како на пример: медицина, фармација, градежништво, психологија и психијатрија, астрономија и сексологија.

Генерациите што во нивно време кога беа млади викаа ај брат баш ми е гајле што ќе ми е, глупо е и не ми треба, се глупираа цел живот сега чистат контејнери, улици и паркови. Истите на стари години се жалат дека имаат мали пензии бидејки поважно им било да лудуваат отколку да набилдаат стаж да работат. Како што би рекле: што ќе сееш тоа ќе жнееш. Бевме растени и воспитани времето да го користиме рационално за работи кои можеби не се забавни но не прават поголеми луѓе и ги јакнат нашите квалификации. Професор и доктор може да биат чистач и ѓубреџија, но обратно не ја бива работата. Истото со некој што бега од предавања, одејќи на настава само за да фати дечко /девојка и интелектуалец.

Да, не ми се допаѓа АИ, бидејки лошите страни се поголеми од придобивките. Ако завианост од игри, сонијални мрежи, јутуб, обичниот брејнрот, ги направи децата аутистични и неконтактибилни ова ќе ги докрајчи. Ќе ги направи да живеат во поголеми делузии. Ако не мислиме со своја глава ојде целата материја. Стануваме поглупави, со влошено перцепирање, концентрација, посветеност, трпение, фокус, со намалена креативност и споспбност за мислење надвор од обичните и секојдневи шеми. Да не правиме муабет за АИ дечко / девојка / сопруг /сопруга. Ова ни личи ни звучи нормално. Светот се мрдна од а до ш.

Плус парче не остана од рам / ссд по нормална цена. Тоа мене лично многу ми прави тригер бидејки треба да правам sync со шест компјутери на еден диск наместо секој компјутер да има свој диск за clone. Значително амалува можност за redundant storage / hot cold backups. Резервен рам имам топки бидејки ги искористив сите плочки.

Се согласувам дека АИ во секоја дупка не влегува. Би сакал да знам за што е добро бидејки мојот поглед е biased, таков е бидејки лошите страни се малку horrific. Ви посакувам убав/а ден / ноќ. Да се вратиме во времето на модемите кога пораките се праќаа долго, луѓето беа помалку подложни на нервоза и расипување на расположението. Животот беше поубав, забавен и незаборавен.

Последна промена:

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Можеби не кажав паметно но не кажав ни глупо. Стилот „слушај сеа ја шо ти кажувам и не паламуди многу“ беше тригер.

Нејќев да бидам asshole. Извини, немав намерс да те повредам / навредам. Напоменав дека приоритет се фамилија, здравје, финансиска стабилност итн.(не за секој но за повеќето).

И сега за џабе си ги сронавте бисерите? Се карате пред цела градинка, среќа не ве виде учителката па да ве тупне у ќош!

И запамтете добро, од вас се бара само едно! А тоа се две работи: ред, мир и дисциплина!

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
И сега за џабе си ги сронавте бисерите? Се карате пред цела градинка, среќа не ве виде учителката па да ве тупне у ќош!

И запамтете добро, од вас се бара само едно! А тоа се две работи: ред, мир и дисциплина!
View: https://www.youtube.com/watch?v=paq6sVkkEg0

е*еш нешто низ квартот? :)

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.692
12.531
Skopje
www.wemaxa.com
Отиде темава во лајци и опанци, него дај да воскреснеме муабети за линукс минукс и тоа дека 8гб е повеќе од доволно оти не ја бива.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
RAM-от почна да се стабилизира со цена, но веројатно ќе продожи да се качува со цена во нареден квартал.

Но затоа цената на SSD-ата ќе продолжи да расте со зголемена брзина. Очекувајте 50% покачување на цените во наредниов месец и со таква тенденција да продолжи и понатаму.

Изменето од модератор:

jocoklavulanski

hello world
25 јануари 2025
134
190
Отиде темава во лајци и опанци, него дај да воскреснеме муабети за линукс минукс и тоа дека 8гб е повеќе од доволно оти не ја бива.
Ајде прв ќе фрлам 2 денара за воскреснување.

Прво, за гејминг линукс е среден за АМД више некое време ама сега тимот на Valve ги спастрија и Ray Tracing перформансите.
Имено се подобри или on par со Win11, едино останува малце проблематичен Path Tracing-от али ипак е блиску.
Покрај тоа средија и за најстарите GCN карти да имаат солидни перфроманси, ова особено помага за поновиве indie игри.

Nvidia веќе со години имаат проблем со DX12 на линукс, некој 20-40% деградација у перформанси.
Се вложи голем труд од страна на многу ентитети (првично од екипата на Vulkan) за да се направи нов descriptor heap кој ќе биде компатибилен со Nvidia и Intel.
Со 595.45.04 Nvidia ја имплементираа променава и останува уште Proton, Vkd3D и некое дистро да направи stable update.
Слушам CachyOS за скоро ќе избацат нешо стабилно и би требало да видиме огромен скок (ако не и performance parity меѓу Win11 и Linux).
Е сега има проблеми како пример DLDSR шо нема на линукс ал јебига.
Дополнително овие промени ќе имаат позитивен исход и за Intel ARC.

Друго, има движење или барем муабети дека големиве компании разгледуваат како да имплементираат Kernel AC поефикасно за linux/proton (меѓу другите спомнати беа и EA).
Steam Machine дали ќе видиме е дискутабилно, можеби ќе го видиме колку шо видовме RTX 3000 серијал у 2020.
Али како шо е тргнато ми се чини дека Steam OS за десктоп (дури и со support за Nvidia и Arc) би требало да видиме барем до јуни (мој лични шпекулации).

Шо се однесува до муабетот за 8GB Vram дали е доволно или не, се дур се во игра Series S и PS5 за 1080p нема да ти треба поише од 8gb.
1440p со намалени сетинзи за текстура би требало да се гура, али ипак минимум ќе ти треба 3070ка.
Ако продолжи вака ситуацијата со цените за хардвер рачунам дека дури и пониски би паднале system specs, односно дополнително ќе се приоретизира оптимизацијата наместо графика.

Друга работа, ААА индустријата е скоро мртва.
Скоро сите одлични игри шо испаднаа во последните 4-5 години се или АА или Indie и ова е тренд шо само се потврдува со време.
Ќе видиме како сет овој хаос ќе се одрази на хардвер/гејминг индустријата, или ќе има колапс или стагнација.
Уживајте во игрите и хардверот шо ги имате.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.692
12.531
Skopje
www.wemaxa.com
+30% Asus и сите останати ќе ги кренат цените:

1775471567895.png

извори:

Intel ќе зголемува цени исто, има и недостаток / каснење на производи:

1775471645702.png

АМД крева цени +15%
1775471714632.png
Sony такуѓере:
1775471822875.png

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Што очекувавте? Лудакот ја запали планетата, си поигрува со берзите а кликата околу нњго енормно се богати.

Вистинско чудо ќе биде ако не го судат за велепредавство

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.283
1.315
Што очекувавте? Лудакот ја запали планетата, си поигрува со берзите а кликата околу нњго енормно се богати.

Вистинско чудо ќе биде ако не го судат за велепредавство
Nahhhhh. Само нас може да не осудат зошто не им купуваме.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.622
3.169
Ако мислите дека цените сега се високи, почекајте месец два. Со оглед дека главен извозник на хелиум е катар, а продукција и извоз нема веќе 2 месеци, а уште колку нема да има ќе видиме... Со тоа што ќе поскапи се што е електроника. Процесори, рам, нвме... тек ќе биде тралала.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.278
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.477
5.584
Не мислев дека може волку лошо да стане. Цениве рушат рекорди.
image.png

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
846
728
Некој да ми рекол дека рамот ке стане најскап дел за PC ке сум го мислел за нетокму, иначе не ме чуди за мемориските картички цела меморија е качена од USB па се до SSD се препоставува стабилизирање на цените некаде 2029

Sparkplug folf

hello world
5 јануари 2021
360
278
Некој да ми рекол дека рамот ке стане најскап дел за PC ке сум го мислел за нетокму, иначе не ме чуди за мемориските картички цела меморија е качена од USB па се до SSD се препоставува стабилизирање на цените некаде 2029
Translation: We're completley f***ed.

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
846
728
Translation: We're completley f***ed.
Па така некако последниве 10 години испаднаа најтешки за гејмерите пред тоа мајнерите не заебаваа, сега ал дата центрите,едино кинезите ако не спасат, не гледам логика сега да се прави некој пц

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Па така некако последниве 10 години испаднаа најтешки за гејмерите пред тоа мајнерите не заебаваа, сега ал дата центрите,едино кинезите ако не спасат, не гледам логика сега да се прави некој пц
Гејмерите немаат проблем, купува PS5 или Xbox и гејма.

Оние кои глумат лудило со 600 херци и рејтрејсинг имаат проблем.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв