Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

hazard_mkd

hello world
16 март 2011
101
90
Охрид
Вчера сабајле им пишав на ciposta at customs.. Тракинг број во субјект и све шо бараат. Денес сабајле во Охрид ми стигна. Техничка роба 166 евра чинеше на али, ми наплатија ддв само . јеј :D

hazard_mkd

hello world
16 март 2011
101
90
Охрид
Дали треба да го чекам писмото од царина или може така само со тракинг?
кога ќе видиш на тракинг дека ти е во
Skopje Carina 1006, Nedostasuva faktura
одма прати маил на ciposta at customs.gov.mk
фактура и плаќањето..

King Kong

hello world
23 септември 2017
63
17
Пошто нели телефони подлежат само на ДДВ, а не царина, дали ако пишува на пратката handset (со поголема вредност) а не cellphone, ќе подлежи и на царина или и за тоа е само ДДВ?

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.397
5.556
Навистина мислите дека цариниците ги читаат декларациите на сите пратки и бараат дали е штиклирано како подарок и на база на тоа и на сумата напишана на пратката одлучуваат дали ќе ја царинат или не?

^^GoRiLLaZ^^

hello world
7 април 2008
256
186
Дечки во план сум да земам телефонче од AliExpress некое Xiaomi или слично, по цена 300 / 400 $. Како иде со царина / ДДВ? Зимаат ли доста пари? Искуства?

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.771
1.641
Дечки во план сум да земам телефонче од AliExpress некое Xiaomi или слично, по цена 300 / 400 $. Како иде со царина / ДДВ? Зимаат ли доста пари? Искуства?
Уред од 400 долари на али со сите давачки ќе те чини 26к денари. Има убав попуст во сетек и mi store, плус гаранција за 50 евра поскапо од али у принцип. Поддржете го @the_maker.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.646
1.808
MI8 оде за некаде 300-320€ за 64ГБ верзија, што е сосема ОК цена за таков уред, имаш и ПОКО за околу 50€ помалце.

bandrej

hello world
9 март 2016
180
182
Царина не се плаќа за телефони, само ДДВ. Има шанси да помине и така само, без дополнителни давачки ама тешко.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

PeGi998

hello world
3 октомври 2018
87
137
Јас купив МИ8 од Али на 30 Август. Стигна за еден месец, а на пакетот пишуваше дека е телефон од 45 долари. Не ме царинеа и телефонот ми испадна 320 евра, а заедно со слушалки во истиот пакет 350 евра. Според мене единствено што не се исплати е чекањето. Тогаш го немаше во МК, а сега сум го видел само во анхоч 29 илјади. Сепак мораш да си имаш испланирано 15% ддв и да видиш дали ти се исплати чекањето и нервирањето дали ќе те царинат или не.

Испратено од MI 8 преку IT.mk форум апликација

^^GoRiLLaZ^^

hello world
7 април 2008
256
186
Уред од 400 долари на али со сите давачки ќе те чини 26к денари. Има убав попуст во сетек и mi store, плус гаранција за 50 евра поскапо од али у принцип. Поддржете го @the_maker.
Муабетов е со заработени пари преку интернет, затоа.

Така да, ќе испадне само околу 6.000 денари за овие нашиве лопови.

King Kong

hello world
23 септември 2017
63
17
Имам едно прашање вака поинтересно малце. На 13ти месецов нарачав телефон од Али што сметав дека треба да ме фати нешто под 14 000 ден, уплатив во Комерцијална 14 000 и плус 80 денари што ми се наоѓаа нешто ситно, значи 14 080. Пошто прв пат нарачувам вака поскапо нешто од нет, не сакав да уплаќам повеќе пари за секој случај. Го нарачав телефонот и гледам ме фатило 14 040 денари. Океј топ, не е лошо. На 15ти ми го испратија и сега го следам периодов до кај е. Муабетов ми е, денеска се логирам на комерцијална онлајн акаунтот да проверам дали ми пратиле нешто пари што чекав, кога гледам пишува дека сум 122 денари во минус затоа што на 15ти декември (а на 13ти го нарачав телефонот), од Али ми биле повлечени 14 205 ден (а погоре пишав дека ми беше наплатено 14 040). Значи мене ми биле доземени тие 40 денари што ми останаа од уплатата, плус други 122 денари, што прави 162 денари вкупно. Како може не знам без моја активност (онлајн плаќање), или без мое овластување и одобрување да ми биде наплатено било што? Прашањево ми е што се десило овде? Единствено објаснување ми е да не ми наплатиле на 15ти за тракинг број нешто пошто тогаш го испратија, ама не бев известен за ова и не е посебна наплата, него истата наплата е сега изменета и наместо 13ти стои 15ти декември. Некој да има некое објаснување за ова?

King Kong

hello world
23 септември 2017
63
17
Парите прво се резервираат а после некој ден се книжат. Денот кога се прокнижиле, курсот на доларот бил повисок и затоа ти се појавила разлика.
Ааааааа океј. Скроз глупо и непотребно ова ама тоа е. Фала многу.

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.771
1.641
Ааааааа океј. Скроз глупо и непотребно ова ама тоа е. Фала многу.
Не е глупо ниту пак непотребно. И кога плаќаш со картица некаде, читај секаде прво се резервираат парите од твојата сметка па се книжат.

Последна промена:

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573
Имам едно прашање вака поинтересно малце. На 13ти месецов нарачав телефон од Али што сметав дека треба да ме фати нешто под 14 000 ден, уплатив во Комерцијална 14 000 и плус 80 денари што ми се наоѓаа нешто ситно, значи 14 080. Пошто прв пат нарачувам вака поскапо нешто од нет, не сакав да уплаќам повеќе пари за секој случај. Го нарачав телефонот и гледам ме фатило 14 040 денари. Океј топ, не е лошо. На 15ти ми го испратија и сега го следам периодов до кај е. Муабетов ми е, денеска се логирам на комерцијална онлајн акаунтот да проверам дали ми пратиле нешто пари што чекав, кога гледам пишува дека сум 122 денари во минус затоа што на 15ти декември (а на 13ти го нарачав телефонот), од Али ми биле повлечени 14 205 ден (а погоре пишав дека ми беше наплатено 14 040). Значи мене ми биле доземени тие 40 денари што ми останаа од уплатата, плус други 122 денари, што прави 162 денари вкупно. Како може не знам без моја активност (онлајн плаќање), или без мое овластување и одобрување да ми биде наплатено било што? Прашањево ми е што се десило овде? Единствено објаснување ми е да не ми наплатиле на 15ти за тракинг број нешто пошто тогаш го испратија, ама не бев известен за ова и не е посебна наплата, него истата наплата е сега изменета и наместо 13ти стои 15ти декември. Некој да има некое објаснување за ова?
Доколку си го гледал курсот на доларот/еврото во графата куповен(во курсната листа на кб) и си пресметал 14.040,00 а банката го смета од графата продажен(кој е повисок)па од тука ти е разликата од 160 и нешто денари.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Cayman

read-only
10 февруари 2010
15
0
Здраво на сите, дали има некој искуство со нарачки од AliBaba, ме интересира купување на големо. Кој е лимитот до кој може да се оди без да се плати царинска тарифа. Исто колку изнесува таа тарифа.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.416
1.647
Нема лимит, се се плаќа!
Парче по парче од Алиекспрес да си ги купуваш пак поефтино ќе ти се фати. :)
Ова од искуство Ристе, или само од прочитано?
Пошо и мене ме интересира истата работа погоре членот што ја праша..

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.771
1.641
Здраво на сите, дали има некој искуство со нарачки од AliBaba, ме интересира купување на големо. Кој е лимитот до кој може да се оди без да се плати царинска тарифа. Исто колку изнесува таа тарифа.
Зависи. 22 евра е без царинење и данок, 45 евра е без царинење со данок.

До 800 евра мислам можеше да идеш без шпедиција, над таа сума мора.

mankanos

hello world
30 септември 2017
82
24
update od mene:
Телефоните и двата ми стигнаа , си поминав без царина и во топ форма се..
Друго е тоа што си поминав ептен поефтино од мк , едниот ми испадна 5к а другиот 2к поефтино.
Едниот беше од gearbest другиот од aliexpress. На пратките без мое барање ги направиле (како gift)
и 27$ напишале , би ви рекол на сигирно пред да земете телефон да му напоменете да ви направат и вас така. :)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно