Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

Filip988

read-only
4 октомври 2015
23
35
Filip988's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5-4690 CPU 3.50Ghz Cooler Master Hyper 103 Cooler
Motherboard
ASUS B85-PRO GAMER
Storage
KINGSTON V300 SSD 240 Gig plus WD WD5000abys Storage
PSU
Cooler Master RS-500-PCAP-I3
RAM
Kingston 8GB 1333 Mhz DDR Non-ECC CL9 DIMM
Video card
ASUS GTX750TI-OC-2GD5 Engine Clock(Base) 1072MHz
Case
Cooler Master Elite K400
Mouse
ASUS ROG Gaming Mouse
Monitor
LG E2241 FULLHD
OS
Windows 8.1 Pro
Луѓе не го прашав прашањево за да се караме на форумов, чисто побарав мислење за некој што е запознаен. Се надевам дека Ivan1500 е во право и брат ми нема да има проблем по терминалите и слично

goki1990

hello world
24 септември 2013
455
355
Skopje
Иван баш ме интересира мене како правник по кој пропис е ослободен некој од внесување било каква роба до 300 евра за домашна употреба..?. И тв спаѓа во таа група? За дома ќе ми биди жими мајка

Sent from my MI 5 using Tapatalk

alek99

hello world
28 јануари 2008
476
398
Едно време беше у мода намештај да се носи од Бугарија, и знам дека одеа повеќе луѓе од иста фамилија со кола за да им рачунаат на сите по 300 марки беа тогаш мислам, а намештајот го носеше комбе. Така се собираше сумата до 1200-1500ДМ, за да не се плати на таа вредност царина. Сега незнам како е, т.е. дали може да се собираат правата за внес по 300евра од човек. Законот го сваќам дека можеш како лице да внесеш роба до 300 Евра за лична употреба во твојата земја, не е битно што е, само да не е за препродавање, а тоа ќе го одлучи цариникот на лице место. На пример ако внесеш 150 пара гаќи по 2Евра најверојатно ќе ти ги царини, али една карта од 280Евра нема.

Filip988

read-only
4 октомври 2015
23
35
Filip988's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS B85-PRO GAMER
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Cooler Master Elite K400
Mouse
ASUS ROG Gaming Mouse
Monitor
LG E2241 FULLHD
OS
Windows 8.1 Pro
@ivan1500 мислам дека со линкот ми даде одговор на прашањето. Ти благодарам

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
@goki1990 во групата увоз на предмет од некомерцијална природа. Што според законикот што ти не го знаеш а си правник:https://www.google.com/url?sa=t&sou...20ebSEmxpYadem3Uw&sig2=hMPrzOXasmCzySI6uWtmfQ

Член 2 вели:
uvoz od nekomercijalna priroda se smeta uvoz koj:
- ima povremena priroda i
- se sostoi isklu~ivo od stoka za li~na upotreba na patnikot, odnosno
prima~ot ili negovoto semejstvo ili stoka nameneta kako podarok.

Prirodata ili koli~inata na stokatata ne smee da bide takva {to, mo`e da
uka`uva deka se uvezuva za komercijalni celi.

Predmetite za li~na upotreba treba da bidat soodvetni na normalnite potrebi
na semejstvoto i po svojata priroda ili koli~ina ne smee da bidat takvi {to
mo`e da uka`uvaat deka se uvezuvaat za komercijalni celi;

risto traktoristo

hello world
21 август 2016
210
168
значи брат му пред да тргне за наваму да ја завитка графичката како што е спакувана во украсна хартија и нема да го царинат.

Filip988

read-only
4 октомври 2015
23
35
Filip988's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS B85-PRO GAMER
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Cooler Master Elite K400
Mouse
ASUS ROG Gaming Mouse
Monitor
LG E2241 FULLHD
OS
Windows 8.1 Pro
Така што брат ми купува ЕДНА Графичка наменета за лична употреба, или како што е кажано во членов наменета како подарок

alek99

hello world
28 јануари 2008
476
398
Добро де, не мора ако е правник да ги знае сите можни закони. Ете се расчисти работава, мада има мал процент лично убедување на цариниците на лице место кое можеби нема да е баш по закон.
У секој случај законот е на страна на брат му на Филип.

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Така што брат ми купува ЕДНА Графичка наменета за лична употреба, или како што е кажано во членов наменета како подарок
Одговорот кој повеќе ти одговара не мора да биде точен, слушна повеќе мислења прави си како сакаш.

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
Тоа правиме муабет што законот е од ваша страна ако се поставите во позиција дека си ги знаете правата и законите може нема да живееме у тиња држава. Јас не коментирам на теми што не сум запознаен како што треба, само читам и ако ме интересира прашувам но не давам совети и мислења чисто за да се полнам со постови затоа што ништо не ми значат а ниту пак се знам со некого во живо од тука. Кажав како гласи законот ми се нафрлија дека не сум во право дека лажам и дека ете било кој што работат како цариник е најкорумпиран.

Извинете што сакав да помогнам и да ви кажам за утре ако сакате да си купите било што да знаете како стојат работите законски а не по комшиски чамче муабети..

goki1990

hello world
24 септември 2013
455
355
Skopje
Приложената Уредба е стара... на неа има доста 10+ измени. Во однос на познавање на основни закони... па и не е основен. Не ти ја сфаќам ароганцијата, во МК имаш преку 10,000 закони (карикирам) нема маж што ги знае сите, ниту некој има потреба. Законите со кои работам ги вртам на мало прсте, а нешто ако незнам прашувам. Всушност никогаш не кажав дека нешто знам, ме интересираше дали и тв до 350 евра ако ми го собери во куфер нема да се царини,

Иначе ослободувањето нема да може да оди по чл. 5 и 6 од уредбата, бидејќи истата важи само за предмети предвидени во Член 194 ст 1 точка 1 од царински законик:
Од плаќање увозни давачки се ослободуваат:
1) патници кои доаѓаат од странство, за предмети наменети за нивни лични потреби за време на патувањето во странство (личен багаж), а кои не подлежат на какви било важечки ограничувања или забрани, без оглед на тоа дали ги носат со себе или истите ги дале на превоз на превозник;

Бидејќи графичка карта не подпаѓа под наведеното одиме на примена на чл 7 од уредбата и супер 350 евра ослободен си за предмети од некомерцијална природа и согласно Член 194 ст 1 точка 2 од царински законик

НО има еден многу интересен детал, баш е интересен начинот на докажување на ствар за некомерцијална природа. За да видиме што се смета за некомерцијална природа го отвараме поимникот на почеток. и оп два услови се бараат: увоз кој има повремена природа и се состои исклучиво од стока за лична употреба на патникот односно примачот или неговото семејство...... и тн.

Како во овој случај графичка карта има повремена природа (1) и како ќе докаже дека таа графичка нема да заврши во некој службен компјутер кој се користи незнам пример за графички дизајн и се остварува директна добивка преку искористување на тој ресурс (2).

Ако сакаат можат да наплатат царина и да немаш основ за жалба, а тоа што прогледуваат понекогаш низ прсти незначи дека е правило.

И за крај за да добие ослободување, нели треба да побара ослободување? он ќе ја пријави? или апп (ако пројде пројде)

kirev

senior
31 мај 2010
9.081
7.769
ВАУ! Сега ме убеди 102,5%. Особено што ме погоди за вискито. Уствари не ме погоди, ама ајде...

Luki Junior

hello world
28 декември 2015
151
268
Нека ја шверцува и ако го прашаат дали има нешто да пријави, едноставно нека каже, немам. Сѐ што имам се лични работи. Втората работа е многу битна. Затоа што, само ако каже немам, а го претресат и најдат, има проблем. Лаже при усна декларација. А како е спакувана е најситен проблем. Пожелно е само да е отпакувана еднаш, целофаните да ги нема.

Меѓудругото, законот ако е на твоја страна, а цариникот муле, џабе е сѐ. Јас имам плаќано ддв на претходно уредно пријавен лаптоп на излез од РМ. На наредниот влез, платив 2000 денари ддв. Друг пат, го селев брат ми и на влез се закачи за принтерот дека вредел 300-400 евра. Му го оставив бакшиш и му реков слободно нека го продава. Десет минути ме убедуваше да си го земам назад. (Не смее туку така да ти одземе лични предмети. Ако е нова или користена комерцијална стока, процедурата за одземање е лесна. Но ако го декларираш како личен предмет, работите се комплицираат.)
Друг пат имам висено едно пет часа на граница за едни гуми.

Средностатистички цариник е една гневна и исфрустрирана подмитаљка што очекува кој поминува на граница да му баци рака и да му даде 10 евра за таа привилегија.

Едит.
Еднаш се враќав на викенд и имав 10-15 чоколади во ранец, ама наредени како пачки од пари. Ме прашуваат што имам да пријавам. Ништо, лични ствари. ОК, ќе го пуштаме ранецот низ скенер. Нема проблем. И поминува ранецот, и јас си го земам и продолжувам напред. Позади една чавка од царина, ме влече наназад од зад грб, без извинете, без ништо. ОТВОРИ РАНЕЦ! Колку пари носиш во него??? Отварам, само чоколади. Таков разочаран поглед ретко се гледа. :D

Filip988

read-only
4 октомври 2015
23
35
Filip988's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS B85-PRO GAMER
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Cooler Master Elite K400
Mouse
ASUS ROG Gaming Mouse
Monitor
LG E2241 FULLHD
OS
Windows 8.1 Pro
Како и да е се јавив во Царинска Управа разговарав со човек и ме информираа дека нема да има никаков проблем за таков конкретен предмет. Најбитната работа е во се ова е самиот предмет да не надминува цена од 350 евра, така што графичката што ја купи брат ми е 280 долари :)

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428
"Домашните патници се ослободени од увозни давачки за увоз на стока од некомерцијална природа со вредност до 350 евра. Во овие 350 евра ослободување не влегуваат алкохолни пијалоци, преработка од тутун, парфеми и тоалетна вода."

http://www.customs.gov.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=333

kirev

senior
31 мај 2010
9.081
7.769
"Домашните патници се ослободени од увозни давачки за увоз на стока од некомерцијална природа со вредност до 350 евра. Во овие 350 евра ослободување не влегуваат алкохолни пијалоци, преработка од тутун, парфеми и тоалетна вода."

http://www.customs.gov.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=333
Го заборави и овој дел:
• стока за лична употреба во текот на престојот (личен багаж) *
и особено фуснотата:
* употреба која не е поврзана со било каква дејност од професионална или комерцијална природа, стока во личен багаж на патникот подразбира предмети за лична употреба, неопходни на патникот за време на неговото патување.

pavlestyle

hello world
9 април 2016
95
104
Едно другар порача од GearBest слушалки за 40e.Порачани беа пред 20 дена и денеска му стигна писмо дека треба да се царинат,треба да се царинат тие или не треба?

kirev

senior
31 мај 2010
9.081
7.769
Не се даночи роба до 22 евра. Не се царини роба до 45 евра (а се плаќа данок од 18% речиси во секој случај). СОСЕ транспорт мора да е под овие бројки.

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
527
923
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
12700F / Arctic Liquid Freezer II 240
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
1TB Firecuda 520 SSD / 500GB Kioxia Exceria SSD / 1TB WD HDD
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
32GB G.Skill Aegis 3200 MHz
Video card
EVGA 3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Modecom Volcano Amirani White
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Cooler Master MK730 Brown Switches
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Вака, порачав јас Logitech G27 волан од ebay, од Естонија (не е нов). Стигнат е на царина ми стигна писмо дека треба да однесам фактура, извештај од сметка и принт скрин од трансакцијата бидејќи требало да се спроведи царинска постапка. Тоа е се во ред, ме интересира само колку има ДДВ и царинска стапка? Гледам дека за поголемиот дел од електрониката е 0% или 5% (иако некои викаат 15%). Дали за воланот би било исто, т.е. само 5% на ДДВ? 15,500 денари го платив иначе без превоз, уште 30$ имав доплатено за да стигни до тука.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно