Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Батерија за Sony VAIO

Alexandar

poweruser
21 мај 2007
2.514
90
Дали некој знае каде би можел да најдам нова батерија за Sony VAIO FW, 6 или 9 ќелијна (VGP-BPS13 или VGP-BPL13)? Не мора да е од Македонија, може и да е од интернет но да испорачуваат во МК.

Поздрав,
Александар

Alexandar

poweruser
21 мај 2007
2.514
90
Ми се смачи веќе од чекање да стигне нешто. Последниов месец 2 непријатни искуства имав.

1. Нарачав наочари за скијање од Амазон. 3 пара, начекав попуст, за 100 долари со се shipping. Ги чекав 2-3 недели, стигна известување дека стигнале во пакетско, и целиот радосен идам натаму, кога таму ме чека уплатница за 2500 денари царина :isplashen: 4500 ме чинеа наочарите и патот, 2500 за царина. Прашувам еден пријател од пошта што можам да направам, ми вика можеш да пуштиш жалба, ама ако ти требаат за сезонава плати и земи.

2. Пред некој ден нарачав книга од amazon.de (gift card добив, и книгата беше меѓу ретките работа што ги праќаат во МК). Ја нарачав со UPS (платив 20$ за shipping место 5) и ја чекам да ми стигне за ден-два како што пишуваше (ја следев со UPS tracking). На книгата и требаше 8 часа да стигне од Британија до Скопје и 8 дена од Скопје до Тетово.

Така да, би нарачал нешто од интернет само при краен случај. Не вреди за некој денар помалку да се нервираш со нашиве служби (за гаранција и рекламација да не зборам).

Alex

hello world
10 август 2008
340
169
ebay царина ??? Немислам баш. Имам порачано над 20 ствари до сега ниеднаш немам платено царина, е сега дали така ми се погодило незнам али мислам дека нема.

Luidgi

lurker
24 февруари 2008
836
900
Абе ќе си порачаш од кај кинезине ќе декларираат како gift и не ти праат фрки... ја земав нова за Toshiba Satellite и не кошташе повеќе од 2000 ден., додека истата од Сенсо кошташе 5800 денари. :isplashen:

Alexandar

poweruser
21 мај 2007
2.514
90
Вчера после месец и кусур стигна батеријата (BPS13, 12-ќелијна), и идам да ја земам целиот среќен (не мора повеќе да се префрлам од соба во соба со брзина на светлината за да не ми угасне). Стигнувам во Невада, потпишувам документи, и ми дава дечкото едно CD, driver за батеријата :ermm: Од кога си викам драјвер за батерија?! Нејсе, идам со автобус кон дома и размислувам, знам дека VAIO имаат ISBUtility кое не дозволува да користиш не-оригинал батерија, си викам со тоа ќе да е поврзано нешто. Стигнувам дома, отворам CD-то, вика ќе ти биде флешуван БИОС :))

Чек си викам, пред да флешувам да видам дали одговара...кога ете го шлагот: откако ќе ја ставиш батеријата екранот не се отвора ни до пола, допира на батеријата. Графички тоа изгледа вака:

vaio1.jpg

vaio2.jpg

Just FYI, оригиналната BPS13 изгледа вака:

vaio3.jpg

Така да утре им ја враќам. Кажете друга алтернатива, не иде со официјални дистрибутери изгледа :)

Nakolce

lurker
18 септември 2009
941
86
- 7500 ден. Normal Capacity 4400 mAh
- 9950 ден. High Capacity 8800 mAh (оваа си ја нарачав :) )
Штом втората ти е голема.. заменија за оваа првата.. со тоа што да ти вратат 2450 денари.. па ако и огаш не ја бива порачај од странство...

pilch@rd

user
22 август 2009
1.338
132
Батеријата те кошта колку 1/4 од целиот лаптоп..Машала па ни батерија не можеш да си најдеш како што треба и тоа од официјален претставник во МК. А да побараш од страната на Сони,пошо мислам дека таму имаше распродажба на батерии,само незнам по која цена ги нудеа.

Fiasco

poweruser
2 март 2008
3.036
203
404
www.igorjanevski.com
Брат имам уште цимери што останаа илегалци во САД. Ако може преку нив да нарачаме па да ти ја пратат наваму. Во САД беа 50$ батериите, стави уште толку поштарина, пак ќе испадне поевтина од овие во МК.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Чек си викам, пред да флешувам да видам дали одговара...кога ете го шлагот: откако ќе ја ставиш батеријата екранот не се отвора ни до пола, допира на батеријата. Графички тоа изгледа вака:

Така да утре им ја враќам. Кажете друга алтернатива, не иде со официјални дистрибутери изгледа :)

Невада... ќумур. Што фатат упропастат.

Враќај ја и барај си ги сите пари назад. Побарај на батеријата дали пишува број на модел или нешто, за да им докажеш дека не се работи за тоа.

И нарачај си од еbay.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно