Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
Behringer C1 ми фати око, а дефинитивно не е во ранг на АТ2020 (7.500), а C1 е 2.800. Изгледав видеа на YouTube, ми се допаѓа како звучи.

Каква сталка/од каде би препорачал? Малце ми се гломазни тие огромните како подкастери што имаат. Претпоставувам нема да го збере на нешто како ова пошто изгледа подебел микрофонот
Навојот има 2 стандарда и сигурно ќе можеш да го зашрафиш затоа што речиси сите микрофони доаѓаат со свој држач и редуцир навој ако случајно имаш од потенките шрафови на сталакот. Така да со овој, ќе треба да го извадиш неговиот врв и да го зашрафиш тој што доаѓа со Behringer C1.

Повеќе се запрашав колку е ова чудо стабилно пошто е мало а микрофонот тежи накај 400-500 грама ама гледам по thomann Millenium DS10 е ист ваков, буџет френдли а во коментари луѓе го користеле за кондензаторски микрофони :unsure:
Konig&Meyer се подобри сталки ама малце поскапи, Adam Hall е ок побуџет варијанта... Разгледај по продавнициве, мислам дека нема да ти направат проблем ако сакаш да го видиш и закачиш микрофон да пробаш пред да купиш.

krema

OG
24 јуни 2009
15.711
15.807
youtu.be
Побогу зошто? Дали да се минимизираат било какви преносливи вибрации или е нешто друго.

gram.jpg

musicenthusiast

hello world
15 октомври 2021
187
266
Навојот има 2 стандарда и сигурно ќе можеш да го зашрафиш затоа што речиси сите микрофони доаѓаат со свој држач и редуцир навој ако случајно имаш од потенките шрафови на сталакот. Така да со овој, ќе треба да го извадиш неговиот врв и да го зашрафиш тој што доаѓа со Behringer C1.

Повеќе се запрашав колку е ова чудо стабилно пошто е мало а микрофонот тежи накај 400-500 грама ама гледам по thomann Millenium DS10 е ист ваков, буџет френдли а во коментари луѓе го користеле за кондензаторски микрофони :unsure:
Konig&Meyer се подобри сталки ама малце поскапи, Adam Hall е ок побуџет варијанта... Разгледај по продавнициве, мислам дека нема да ти направат проблем ако сакаш да го видиш и закачиш микрофон да пробаш пред да купиш.
Да, не изгледа толку стабилно а и мислев дека има посебни за кондензаторски микрофони ради разликата во форма. Фала ти за препораките и за помошта

musicenthusiast

hello world
15 октомври 2021
187
266
Сепак го немаaт во Артист, а на сајтови на други продавници не го видов. The search continues :D

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Сепак го немаaт во Артист, а на сајтови на други продавници не го видов. The search continues :D
Немој по сајтови да бараш ко голем дел не се точни :) телефон многу побрзо ќе стигнеш до инфо

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672

Овој ти е стабилен, 3кг тежок ако ти одговара. Во мими музика мислам веб сајтот е ажуриран со залихи.

musicenthusiast

hello world
15 октомври 2021
187
266

Овој ти е стабилен, 3кг тежок ако ти одговара. Во мими музика мислам веб сајтот е ажуриран со залихи.
Мислев за микрофонот, него го нема веќе во Артист. Sky не продавале Behringer, a утре ќе прашам и во Мими и До Ре Ми, но најверојатно и таму нема да има ако нивните сајтови се ажурирани

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Мислев за микрофонот, него го нема веќе во Артист. Sky не продавале Behringer, a утре ќе прашам и во Мими и До Ре Ми, но најверојатно и таму нема да има ако нивните сајтови се ажурирани
Мими е точен, ДоРеМи не баш :) исто во Vision кај џеваир имаат (К&M ствари, ја држачи за гитара земав од таму)

musicenthusiast

hello world
15 октомври 2021
187
266
Мими е точен, ДоРеМи не баш :) исто во Vision кај џеваир имаат (К&M ствари, ја држачи за гитара земав од таму)
Не ги знаев Vision, и таму ќе се јавам. Фала ти!

ДоРеМи изгледа на сајтот сите работи ги имаат ставено како "call us", не можев да најдам производ кој е на залиха :)

InSides

lurker
21 февруари 2009
759
2.019
Побогу зошто? Дали да се минимизираат било какви преносливи вибрации или е нешто друго.

На прв поглед целта е да се минимизира лачната грешка која се јавува кај шестарски грамофонски рачки.

tracking_error_02.png

Секоја шестарска рачка има инхерентно лачна грешка затоа што при режење на плочите, режачот се движи во права линија (тангенцијално) за разлика од репродукцијата. Отстапката се гледа на сликата, и тоа води до изобличувања при препродукција.

Согласно геометриски принципи, при опишување на лак помеѓу две точки, колку е поголем радиусот на лакот, толку е лакот поблизу до права линија - а со тоа, лачната грешка е помала и теоретски - репродукцијата има помали изобличувања.

Идеалната шестарска рачка ќе има (1) бесконечно голем радиус (ефективна должина) и (2) бесконечно мала маса (ефективна маса).

Проблемот со сликата горе е (2), односно големата маса на подвижниот систем што ќе предизвика повеќе проблеми (газна сила, отпор при движење) отколку што ќе ја намали лачната грешка. Предностите на зголемување на радиусот (а со тоа и ефективната должина) опаѓаат драстично во однос на ефективната маса веќе после 350мм.

Ова горе има, по слободна проценка во однос на радиусот на чинијата, 1,000+мм. Лично сметам дека нема никаква поента освен како вежба во залудност.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Претпоставив, затоа и прашав. Не ми се исплаќа да го порачувам со 50е достава - во тој случај би го земал SM57, а и не ми се замара секој ден вртење на царина и пошта за да не стои во место 2 месеци. Како и да е, ти благодарам за препораката, навистина солидно звучи микрофонот
Ми улета видеово, комбинација Shure SM58/DT770pro/Focusrite 212

Погледнете го атачментот Player.rs.mp4

musicenthusiast

hello world
15 октомври 2021
187
266
Ми улета видеово, комбинација Shure SM58/DT770pro/Focusrite 212

Погледнете го атачментот 126090

Звучи добро :) Патем зедов SM57, со мала сталка за на биро. Ако добро сфатив идентични (или скоро идентични, читав нешто за мали разлики во frequency response) микрофони се внатрешно, само 58 ја има има таа топката или "pop filter", што го прави добар за вокали. Од споредбите што ги гледав, повеќе ме влечеше накај 57 ради можноста и да снимам од поблиско, а и слушав демоа од 57 за вокали и ми звучеше доста солидно

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Звучи добро :) Патем зедов SM57, со мала сталка за на биро. Ако добро сфатив идентични (или скоро идентични, читав нешто за мали разлики во frequency response) микрофони се внатрешно, само 58 ја има има таа топката или "pop filter", што го прави добар за вокали. Од споредбите што ги гледав, повеќе ме влечеше накај 57 ради можноста и да снимам од поблиско, а и слушав демоа од 57 за вокали и ми звучеше доста солидно
Се опреми значи. Следен чекор: Звезде гранда :ROFLMAO:
Мала шега. Со мерак да си го користиш.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Senn Close Up.jpg

Sennheiser IE 600.

До толку се добри како што ги глорифицираат на буквално сите рецензии.

Се е таму каде што треба да биде. Мислам дека германците имаат уште еден производ кој ќе стане легенда. Топла препорака.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.781
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
А гледам сега имаат и некој добар попус'
Screenshot 2023-06-13 at 14.46.08.png

Веќе некое време не следам слушалки, немам потреба па некако немам ни интерес, ама баш ке ѕирнам за овие да видам што е муабетот.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Некој што користи Galaxy Buds 2 Pro да даде tips and tricks?
Некоја апликација за custom EQ, некои third-party гумици за уво? Заштитна маска за кутиичката?

Порачав бели денес...

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Каков (ако) BT адаптер користите за фиксно PC кое нема bluetooth?

Дилемата ми е меѓу овие две:

Gembird од Анхоч (400 денари):

Asus од Сетек (1000 денари):

Некако за Асусов има повеќе информации на нет, ама и поскап е 2.5 пати...

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Точно тој. :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Најдов и верзија со 5.3. Истата цена е како со 5.1:

Оваа продавница (со 3M followers) им ја следам одамна.
Ќе се користи адаптеров со Buds 2 Pro (ќе ги земам наредната недела), па затоа гледав и ова да е 5.3 (не дека е wow разлика), ама ајде...

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно