Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа
@StalkeR , не ми даваше да направам reply на твојов пост, пробав повеќе пати ми даваше ерор - Упс наидовте на проблем. Не можев ни цитат да внесам, сигурно е некој баг.

1. Не сум сигурен дека можеш да ставиш learning на тастатурата. Како долгогодишен apple sheep, не ни знам што е тоа и за што служи... Но, знаејќи ги apple, ќе претпоставам дека не би можел.
2. Бекап не можеш да направиш, иако ти се sync'd со gmail. :(
3. Не е проблем да го полниш 20W, стај optimised charging и немаш гајле со полнење преку ноќ, го распределува напонот спрема тоа кога се будиш сабајле или според алармот, така што ако го ставиш на полнач во 00, нема да стане 100% во 02:00 и да дреме на 100% до сабајле, туку ја распределува струјата за да стигне 100% баш пред алармот. Не давај 2к за оригиналниот, би ти препорачал да си земеш Anker PowerPort III Nano, упола цена, по компактен и дизајниран е за ајфон и го продаваат и на официјалната страна на apple.

Последна промена:

SpiritBond

hello world
21 август 2015
412
901
Aerodrom
Епа може да почнам со замарање тука...
Можеби глупи прашања до некаде, ама толку години Андроид, овдека се е наопаку. :)

1. Дали може на фабричката тастатура да ставам learning? Јбг, научен од SwiftKey претходно, се знаеше што сакав да кажам... :D
2. Дали би можел да си вратам бекап од Viber/WhatsApp од Андроидот на јаболково? Ми беа синхронизирани со Gmail.
3. Со телефонот добив неверојатен 5W полнач кој го полни за само 3 и пол дена телефонов. Утре ке земам оригинал јаболков 20W па дали е добро за батеријата да го полнам цело време со него или? Имам исто и Anker 15W wireless.
Претежно полнам пред легнување телефон, така да би стоел 7,8ч на полнач.

Инаку, како нов јаболков корисник, можам да кажам дека ми се допаѓа како работи самиот ОС, презадоволен. Искрено мислев дека ке биде голем даунгрејт од S21U за 120Hz, но овие 60Hz стварно работат посмут него ли оние кај Андроид. Камерата не би ја споредувал со S21U, сепак сметам дека Самсунгот тука го гази во голем дел од споредбите, со исклучок на portrait mdoe (иако не сум го чепкал баш од вчера)

Поздрав.
За тастатурата зирни на appstore ја имаш Swiftkey апликацијата таму, јас си ја користам долго време веќе и ти ги учи зборовите што ѓи пишуваш и ти ѓи дава како сугестија над тастатурата, ако на тоа мислиш.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
За тастатурата зирни на appstore ја имаш Swiftkey апликацијата таму, јас си ја користам долго време веќе и ти ги учи зборовите што ѓи пишуваш и ти ѓи дава како сугестија над тастатурата, ако на тоа мислиш.
Истото го прави и default тастатурата, за брзо време учи македонски на кирилица. Неколку сесии разговор со пријателите и после тоа грешките сами ти ги корегира.

23 мај 2012
1.501
3.442
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 9 7950X3D Gaming Processor | ROG Ryuo IV SLC 360 ARGB
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
Kingston FURY™ Renegade PCIe 4.0 NVMe® M.2 SSD 2TB | Samsung 970 EVO PCIe 3.0 NVMe® M.2 SSD 1TB
PSU
ASUS TUF Gaming 1200W Gold ATX 3.1
RAM
Kingston FURY™ Beast DDR5 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30
Video card
ROG Astral GeForce RTX™ 5090 32GB GDDR7 OC Edition
Case
be quiet! Dark Base Pro 901
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro White Edition
Keyboard
ROG Claymore Gaming Keyboard
Audio
Creative A250 2.1 Speaker System | ROG Strix GO Core Gaming Headset | Samsung HW-Q800C 5.1.2 Ch. Dolby Atmos
Monitor
Alienware AW3821DW 3840x1600 144Hz G-SYNC® ULTIMATE | LG OLED55G42LW 4K Ultra HD 144Hz NVIDIA® G-SYNC®
OS
Windows® 11 Pro 64-bit 25H2

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Истото го прави и default тастатурата, за брзо време учи македонски на кирилица. Неколку сесии разговор со пријателите и после тоа грешките сами ти ги корегира.

Јас не успеав да го најдам тоа. На Англиски има да,кирилица не, или нешто имам изгасено јас...

Sent from my iPhone using Tapatalk

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Swiftkey на Андроид има македонски јазик, но на iOS нема. Повеќе од 5 години веќе како се жалат корисници за ова, не им чуе.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.765
10.098
Епа може да почнам со замарање тука...
Можеби глупи прашања до некаде, ама толку години Андроид, овдека се е наопаку. :)

1. Дали може на фабричката тастатура да ставам learning? Јбг, научен од SwiftKey претходно, се знаеше што сакав да кажам... :D
2. Дали би можел да си вратам бекап од Viber/WhatsApp од Андроидот на јаболково? Ми беа синхронизирани со Gmail.
3. Со телефонот добив неверојатен 5W полнач кој го полни за само 3 и пол дена телефонов. Утре ке земам оригинал јаболков 20W па дали е добро за батеријата да го полнам цело време со него или? Имам исто и Anker 15W wireless.
Претежно полнам пред легнување телефон, така да би стоел 7,8ч на полнач.

Инаку, како нов јаболков корисник, можам да кажам дека ми се допаѓа како работи самиот ОС, презадоволен. Искрено мислев дека ке биде голем даунгрејт од S21U за 120Hz, но овие 60Hz стварно работат посмут него ли оние кај Андроид. Камерата не би ја споредувал со S21U, сепак сметам дека Самсунгот тука го гази во голем дел од споредбите, со исклучок на portrait mdoe (иако не сум го чепкал баш од вчера)

Поздрав.

Јас само ќе те дополнам - приметувате сите дека @toshex го нема да се жали на темава по 3-4 месеци откако стана ајфон корисник? Си ужива во ОС, апдејти, се си работи... :p

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.995
Јас само ќе те дополнам - приметувате сите дека @toshex го нема да се жали на темава по 3-4 месеци откако стана ајфон корисник? Си ужива во ОС, апдејти, се си работи... :p
Нормално, зошто да не. Ако успеал да најде MX player замена и Flud замена за да си симнеш серии и филмови дирекно на телефон, тогаш си на коњ.

Инаку 15w анкер е сосем доволно.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
@StalkeR , не ми даваше да направам reply на твојов пост, пробав повеќе пати ми даваше ерор - Упс наидовте на проблем. Не можев ни цитат да внесам, сигурно е некој баг.

1. Не сум сигурен дека можеш да ставиш learning на тастатурата. Како долгогодишен apple sheep, не ни знам што е тоа и за што служи... Но, знаејќи ги apple, ќе претпоставам дека не би можел.
2. Бекап не можеш да направиш, иако ти се sync'd со gmail. :(
3. Не е проблем да го полниш 20W, стај optimised charging и немаш гајле со полнење преку ноќ, го распределува напонот спрема тоа кога се будиш сабајле или според алармот, така што ако го ставиш на полнач во 00, нема да стане 100% во 02:00 и да дреме на 100% до сабајле, туку ја распределува струјата за да стигне 100% баш пред алармот. Не давај 2к за оригиналниот, би ти препорачал да си земеш Anker PowerPort III Nano, упола цена, по компактен и дизајниран е за ајфон и го продаваат и на официјалната страна на apple.
Отидоа сите разговори значи, јабана... Полначот го нема на лагер. Инаку имам поени од Сет па ке ми излезе ефтино полначот.
Swiftkey на Андроид има македонски јазик, но на iOS нема. Повеќе од 5 години веќе како се жалат корисници за ова, не им чуе.
Да, ја симнав, барав 5 минути и ништо... Пак ја избришав. Големо разочарување тука, ем ние со Американците газ и гаќи сме...
Инаку 15w анкер е сосем доволно.
Па да, ама пошто е wireless, нешто викаат да не се полни цело време така, демек паѓал battery health така. Моментално е 90% кај мене.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.765
10.098
Па да, ама пошто е wireless, нешто викаат да не се полни цело време така, демек паѓал battery health така. Моментално е 90% кај мене.
Ако немаш потреба, не го полни на fast charge. Кај мене на 12 Pro Max (година и пол стар) падна на 89%, катастрофа.

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Тастатурата кај мене си фукнционира на Македонски и ми дава сугестии цело време. Дај му некој ден, ќе те научи.

Околу батеријата, јас лично избегавам да го полнам на брз полнач и не го оставам преку ноќ. Со поголема моќност, повеќе се загрева батеријата и доаѓа до побрза деградација. Дали вреди да се замараш, сам процени си :) Мене ми се вклопува супер во распоред да го полнам пред спиење и тера после цел ден,

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Кога пишуваш ти јавува горе над буквите зборови или? Кај мене нема ништо, затоа не знам како ке научи. :)

Инаку, досега сум полнел цело време навечер телефони и терале цел ден. Ретко се случувало да треба да дополнам преку ден. На Самсунгот имав Bixby Routines и беше најубава работа, тука малку ми е комплицирано ова Automation, ама ке го научам. :)

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.784
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Тоа шо не губи батерија ко лудо е се шо ми е битно и апдејти шо има. А апдејтите пола од времето се глупости. Виџети на хоум скрин гледам во следен апдејт а Т9 се уште нема. Посебен вид на суштество е иОС… ама барем е оптимизиран.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.765
10.098
Тоа шо не губи батерија ко лудо е се шо ми е битно и апдејти шо има. А апдејтите пола од времето се глупости. Виџети на хоум скрин гледам во следен апдејт а Т9 се уште нема. Посебен вид на суштество е иОС… ама барем е оптимизиран.
Си легна на брашното ти...
Мислењето е автоматски споено:

Најверојатно не се скроз прецизни овие мерења.
Да беа непрецизни ќе ги местеа да се повисоки, јас сум максимално разочаран. Бтв ми рикна и earpiece звучникот (шушти повеќе од што слушам), а 85% од времето на Airpods зборам.

Квалитет во надолна линија...

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Да беа непрецизни ќе ги местеа да се повисоки, јас сум максимално разочаран. Бтв ми рикна и earpiece звучникот (шушти повеќе од што слушам), а 85% од времето на Airpods зборам.

Има буквално многу малце логика батеријата да дропне 10% при полнење од само 15W, и добри алгоритми за истото, би требало како нова да е.

deni.mitev

user
7 октомври 2014
1.024
1.027

Не рика тој, дојди да го видам.

Инаку за батеријата јас го полнам на секој полнач што ќе дојде, и кога стигнам и преку ноќ и тоа е.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.765
10.098
Не рика тој, дојди да го видам.

Инаку за батеријата јас го полнам на секој полнач што ќе дојде, и кога стигнам и преку ноќ и тоа е.
На одмор идам, ќе поминам после тоа. И така не го користам често, повеќе ме изнервира ова него да ми смета.

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа
Најверојатно не се скроз прецизни овие мерења.
Ми падна од 86 на 84 за неколку недели, после од 84 на 82 за недела ипол, и од 82 на 81 за неколку дена, сега стои на 81 3+ месеци.
Посебно створење е иософ, арно вика Тоше..

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.765
10.098
Ми падна од 86 на 84 за неколку недели, после од 84 на 82 за недела ипол, и од 82 на 81 за неколку дена, сега стои на 81 3+ месеци.
Посебно створење е иософ, арно вика Тоше..
Ако ти е половен земен, има финти по мобиларите да кренат health и нагло ти паѓа после во X недели, па се стабилизира.

TouchIT

lurker
9 јули 2018
901
643
Ако немаш потреба, не го полни на fast charge. Кај мене на 12 Pro Max (година и пол стар) падна на 89%, катастрофа.
Исто и кај мене на 12ката после година и пол е на 89% што сметам дека е сосема океј исто полнет е со fast charge адаптер

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно