Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Anhoch

Статус
Затворена за нови мислења.

kirev

senior
31 мај 2010
9.138
7.820
@tomi многу грешиш. Ама ич не му требаат продавачи со врвни знаења. Му требаат такви таман за неговите муштерии - сите. Да е некоја фирма што продава на зналци, тогаш ќе му требаат зналци. Имаш претстава што све поминува низ Анхоч да купи? Башка што е 100% сигурен дека ако си понапред, и ќе си гледаш да си го наплатиш тоа - а продавач у Анхоч не зема кој знае каква плата, па сигурно ќе си киднеш кога ќе имаш прилика. Ќути си и трај си, 15.000 денари за 10 саати дневно (сосе одење до работа и идење дома плус нервози од толку многу колеги гарант некој ќе те напи*ди :) Иначе уште бољи примери се коконите што работат по операториве. Да ги прашаш колку е саат, и тоа ќе те излажат - не од злоба, туку од што не знаат да гледаат на саат...

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
@kirev rabotev vo edna nasa it firma i kako prodavac i kako golemoprodazba i bas poradi toa iskustvo znam deka treba spremnost, koa ke te prasaat da ne se dtkas da ne vikas ammm aaaa i slicno, stoznam bar ja nauciv deka da si prodavac isto taka mora i da si golem lazgo, ne deka ti sakas, tuku zatoa sto tlod gore ti nalagaat da napravis odreden promet koj ne e vozmozen te pritiskaat i so uceni deka ke ti krati od plata i slicno. Barem jas imav takvo loso iskustvo i zatoa pobegnav dur bese vreme

hebocig

lurker
7 јануари 2010
653
143
Кадарот од Anhoch е неспоредливо по-стручен од кадарот на:
  1. Neptun
  2. Tehnomarket (како и да се пишува оваа смешка)
  3. AMC (Вие од задна клупа престанете да се смеете)
  4. Set
И сега, ако е онаков каков што го опишува tomi, тогаш замислете каков е кај фирмите од погорната листа. Во листата не се ставени „човек-фирма“ продавниците за IT опрема.
Иначе нема причина да не му верувам на tomi за изнесените искуства.
И јас се приклучувам на големата листа на задоволни муштерии на Anhoch. Особено ја ценам сервисната служба и љубезните продавачи.
А продавачи ко продавачи. Доволно е да прават разлика помеѓу надворешен диск и надворешен ретровизор.
Јас пред еден месец ќе се расплачев во Нептун Сити Мол. Вработиле едно девојче капка убаво, солза. Прашувам за еден таблет кој прв пат го видов дали е кинески или не и путкава ми одговара:"дечко, па сите телефони се произведени во Кина"

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Само знам дека е страшна работава со кадарот по IT продавниците. Среќа поголем дел од нив имаат онлајн продавници, па не морам да го гледам идиотизмот на вработените.

Ми текнува пред 2 месеци кога прашував во сет дали имаат нешто на лагер од механички тастатури. Двајцата вработени (машко и женско) се чудеа што е тоа механичка тастатура. Прв пат слушнаа за тоа "чудо".

tomaso

user
25 јануари 2008
1.078
1.616
Битола
tomaso's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-7500 + Thermaltake Frio Fanless
Motherboard
Gigabyte GA Z270 Gaming K3
Storage
Samsung 970 EVO 250GB - NVMe + TOSHIBA 2TB + TOSHIBA 1TB
PSU
Cooler Master Masterwatt 750
RAM
16GB 2x8GB DDR4 2400MHz Geil CL17
Video card
Strix ROG GeForce GTX 1050ti
Case
CoolerMaster MasterBox Q500L
Mouse
Logitech M190
Keyboard
Logitech Wave K350
Audio
Asus Essense STX II + AKG K702 + Marantz PM6006 + Elac Debut 2.0 DB62 + Skullcandy Hesh® ANC
Monitor
Dell P2421
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Оди паста да им побараш па ќе видиш како ќе поминиш.Мене ми кажаа дека продавале компјутери не било аптека ова :D

krema

OG
24 јуни 2009
15.766
15.850
youtu.be
Ми текнува пред 2 месеци кога прашував во сет дали имаат нешто на лагер од механички тастатури. Двајцата вработени (машко и женско) се чудеа што е тоа механичка тастатура. Прв пат слушнаа за тоа "чудо".
Добро е штом не ти одговориле „Немаме механички тастатури, имаме само дигитални на уезбе“.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.608
Јас пред еден месец ќе се расплачев во Нептун Сити Мол. Вработиле едно девојче капка убаво, солза. Прашувам за еден таблет кој прв пат го видов дали е кинески или не и путкава ми одговара:"дечко, па сите телефони се произведени во Кина"
Вакво нешто само ќе ме одврати веќе никогаш да не влезам во таа продавница, без разлика дали ставиле манекенка да продава, таму одам да купам што ми треба, не одам да гледам модна ревија.
Слично искуство имав во сет штип кај што 5 минути се чудеа што е тоа и бараа микро усб кабел.

3 ноември 2012
868
1.896
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
dual 160KB 5.25-inch disk drives and 10 MB HDD
RAM
16K on-board RAM
Video card
Monochrome Display Adapter
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0
Хм...во една од нашите поголеми компјутерски коперации склопувам конфигурација.
Не ја имаше на лагер матичната која ја побарав (Асус).
Продавачот се понуди да ми побара некоја друга, слична на таа што ја побарав).
Ми дава друга матична (Асус) и ми вели:
- Оваа ти е со подобар чипсет од таа ти што ја побара (јас побарав со B85, тој ми понуди со H77), арно ама...
Јас склопував конфигурација со Хасвел процесор, а тој ми дава матична за Ivy :)
Во ред, му го посочувам тоа, а тој некако увреџено ми кажува како не е проблем и за Хасвел е матичната :)
После некое натегање и убедување му реков фино лепо да прочита што пишува на кутијата од матичната. (1155 vs 1150 нели :) )
- Еј, навистина...извини, сега друга ќе ти понудам...е оваа е појака и од претходната (Z77)!
- Ама за Хасвел ми треба, ти кажав уште прее (се изнасмеав, пак од незнаење се избрука)...можиш да ги разликуваш по бојата, ако веќе не знаеш да читаш. Кај Асус за Хасвел претежно преовладува кафеава и златно жолта боја (се позаебавав)...
Тука да споменам дека РАМ меморија каква што барав на втор пат ја погоде која е (браво)...

Ова е само дел од она што го имам сретнато по коперацииве. Ова последно, потазе :)

xenon

нуспојава
15 јануари 2011
4.822
12.877
Skopje
wemaxa.com
Во такви фирми се вработуваат дронови со причина:

- дронот нема амбиција
- дронот сака да има едно пиче/куре до него у фирма за да во сексуално тензична атмосфера денот минува брзо
- дронот нема ни премногу памет, не ги испрашува одлуките и насоките поставени од шефот, извршува наредби и авторитетот над него никогаш не е миниран
- дронот се грижи за својот личен изглед, неговиот екстериер е единственото нешто во кое неговата личност се вложува.

Многу луѓе се дронови. Некој се плаши од својот капацитет, некој не верува ни дека поседува некаков капацитет, некој е едноставно среќен се додека му е топло како оној врабецот што ја преспал цела зима во лајно.

Секое општествено уредување има за цел дроноизација на својата популација. Послушно стадо лесно се владее. Доброто во капиталистичкото уредување е што секој може да стигне до врвот, само треба да си ја уклучи тимбата. Плава крв веќе не е потребна како порано. Помага, но малку, како обичен оверклок.

Со самото тоа што сте присутни на форумов и имате некакво мислење, пратите одредена сфера која во случајот е токму на работ на општествениот погон (технологијата), вие сте чекор,два или пет подалеку од просечен дрон, затоа нека не ве чуди зашто не ве примиле на работа и потапкајте се по рамо :).

gligor

hello world
5 март 2008
225
152
А бе тамам се продавачите, тамам спрема муштерите.
Немав намера да пишам, ама додека читав тука ми се јави мој колега да ми честита за новиот лап топ кој го купив скоро, а повеќе да ми се пофали дека и тој си купил вчера. Ме прашува што сум купил која конфигурација, му објаснив колку што знам.
А понатаму вака одеше отприлика нашиот разговор
А ти што купи го прашувам?
Дуалкор со 1 тера диск
А рам?
2 гига
а кој процесор?
па дуалкор
е кој дуалкор?
ами дуалкор 2
има ли бројка тој процесор?
па двојка бе ти кажав
каква двојка?
па 2 гига
нема ли име тој процесор инел, целерон, амд, У, М.... ?
е шо го е*ам мојот 1 тера диск има а ти од 500 си зел!!!

Колега како мене со ССС, но сепак е електроничар поврзан на накој начин со компјутери и дел од неговата работа.
И која стручност треба да ја има продавачот кога 90% од муштериите знаат помалку од колегата, најбитно им е како изгледа кутијата!

А останатите кој знаат, или тие како мене кој не знаат многу но сакаат да дознаат, се информираат уште пред да влезат во продавница што е што.
Јас пред да купам, отворив тема тука прашував за некој ефтини лаптопи, одговорите на тие што знаат повеќе беа дека не ми треба тоа. Прошетав по интернет, отприлика дознав (колку ми фаќа главата) што е AMD E1што е N2810, i3 со U или М, видов на интернет каде што има си го преспитав мојот буџет и одбрав, отидов да го купам тоа што го одбрав.

Јас што малку знам за компјутери направив така, тие што знаат повеќе имаат точни барања и не помагаат убедувањата на продавачот.

Во право е газдата на Анхоч, што вработува убави пу*иња, тие продаваат.

И на крај ќе спомнам еден мој пријател кој многу одамна продава компјутери, а и многу знае за компјутерите.
Тој многупати ми има кажано дека од кога почнал „малку да знае“, продава многу повеќе, вели теба да знаеш колку и муштеријата, да не бидеш попаметен од него.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Преквалификуван е реалност не е изговор.

Едноставно е, работното место дозволува плата до одредена сума и ако имаш знаење ке го достигнеш тој максимум лесно, после нормално знаеш повеќе ке бараш повеќе а неможе да се обезбеди. Пријателите ке земаат дупла плата од тебе и после 1-2 години ке заминеш и фирмата пак мора одново да бара вработен. Сериозна фирма не сака секоја година да бара нови вработени.

За продавач не треба електро факултет. Tреба да те бива за продавач, да имаш осет за таква работа.

јас сум работодавач имам еден куп CV стигнати со дечки со факултети па едноставно не ги бива за работната позиција која ја барам има и обратни случаеви...

Воедно не е само знаењето пресудно, може знаеш повеќе ама другиот кандидат можеби има други предности, шарм, комуникативноста, тимска игра, креативност ... Со тие особини и со помалку знаење може да е во предност, едноставно тие особини се тешки да ги најдеш, знаењето се постигнува ке седнеш и ке научиш, креативноста, шармот, комуникативноста итн се особини кои се вродуваат и се развиваат додека си дете. На возрасна личност тие остануваат цел живот со тебе.

За знаењето е полесно, фирмата ке те прати на курс и ке научиш и тоа за брзо време ако поседува се друго најбројно...

Сум имал практиканти кои имале одлично знаење но едноставно не се вклопуваат во работната екипа и изгледаат како црна овца, подобро е и за фирмата и за него да се прекине соработката, чим има знаење ке најде друга фирма во која ке се вклопи.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.608
Јас кога ќе влезам во продавница не ме интересира шарм, се што сакам да видам е услужливост и продавачот/продавачката да знае што зборува и што барам, толку.
Да го дораскажам случајот со сет штип и микро усб кабелот. Им барам микро усб кабел и само што кажав лицето на дечкото и девојката (3 беа, 2 машки и едно женско) се смени во нешто како WTF, и ми велат немаме. На страната на сет пред да отидам видов дека има на лагер во штип и им велам тие каблите за телефон што се, ај проверете случајно. Додека бараа 2 минути дојде и третиот дечко, еден така со гиковски изгледа и репче и другиот му вели "имаме ли од тие каблите за телефони" и овој ко од пушка "има бе брат, еве овој ролајнов (марката на фирмата)" отиде и одма го донесе.
Да сум на местото на газдата одма отказ за првиот дечко и девојката пошо корист од нив нула и покачување на платата за некој денар на вториот.

Последна промена:

hebocig

lurker
7 јануари 2010
653
143
Преквалификуван е реалност не е изговор.

Едноставно е, работното место дозволува плата до одредена сума и ако имаш знаење ке го достигнеш тој максимум лесно, после нормално знаеш повеќе ке бараш повеќе а неможе да се обезбеди. Пријателите ке земаат дупла плата од тебе и после 1-2 години ке заминеш и фирмата пак мора одново да бара вработен. Сериозна фирма не сака секоја година да бара нови вработени.

За продавач не треба електро факултет. Tреба да те бива за продавач, да имаш осет за таква работа.

јас сум работодавач имам еден куп CV стигнати со дечки со факултети па едноставно не ги бива за работната позиција која ја барам има и обратни случаеви...

Воедно не е само знаењето пресудно, може знаеш повеќе ама другиот кандидат можеби има други предности, шарм, комуникативноста, тимска игра, креативност ... Со тие особини и со помалку знаење може да е во предност, едноставно тие особини се тешки да ги најдеш, знаењето се постигнува ке седнеш и ке научиш, креативноста, шармот, комуникативноста итн се особини кои се вродуваат и се развиваат додека си дете. На возрасна личност тие остануваат цел живот со тебе.

За знаењето е полесно, фирмата ке те прати на курс и ке научиш и тоа за брзо време ако поседува се друго најбројно...

Сум имал практиканти кои имале одлично знаење но едноставно не се вклопуваат во работната екипа и изгледаат како црна овца, подобро е и за фирмата и за него да се прекине соработката, чим има знаење ке најде друга фирма во која ке се вклопи.
Јас кога ќе влезам во Анхоч најмалку што барам е шарм или харизматичност од вработените. Ми треба добро да ме прочитаат што сакам да купам од нивната продавница, а не како едни пуфли што ми се изнамеаа како на кинез да зборува француски кога реков кросовер кабел, ми се изнасмеаа во смисла како демек:"леле колку време тука работиме и секој ден нови будали, уште што нема да се изнаслушаме"

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
@RagingDemon
И мојот случај со тастатурата е во Штип. Се надевам дека во другите градови продавачите се барем малку пописмени.

Ulrezaj

hello world
20 јуни 2012
438
708
Охрид
Ulrezaj's setup  
Processor & Cooler
Intel I9 - 9900k / NZXT Kraken X62
Motherboard
Gigabyte z390 Aorus Master
Storage
Samsung 860 Evo 250 GB / 3TB Toshiba
PSU
Cooler Master V850
RAM
16GB Kingston HyperX Predator 3200Mhz
Video card
ASUS ROG STRIX RTX 2070Super
Case
Asus TUF GT501
Mouse
Razer Mamba Tournament Edition
Keyboard
Razer Blackwidow Ultimate Stealth
Monitor
Alienware AW2518H
OS
Windows 10 64bit
Една интересна случка (иако во тој момент бев премногу нервозен), интересна од оваа перспектива. Иако не се случила при купување на хардвер ама сепак, мислам дека вреди да се сподели :)

Без мое знаење, еден од родителите бил во продажниот салон на ОНЕ па го прелажале со еден никаков таблет и си го продолжил договорот на уште две години а имаше уште еден месец од стариот а додека Телеком копаа низ улиците ги замолив да споведат оптика до мојата кука... ае што се изнервирав поради глупоста направена со потпишување на договорот моментот беше кога доаѓам дома, поврзувам модемот, телефонот итн... Па мерам брзина на 5мегабита а склучив договор до 12мегабита. Мерам утредента пак 5, ден потоа пак 5.. се јавувам во техничка служба ми викаат дека линијата максимално подржува до 5 па се запрашав зошто ми нудат пакет кога јас не сум во можност да го искористам максимумот. Сепак не е фер и коректно (поднесов претставка до АЕК поради ова)

Најдобриот момент беше кога се јавив во продажниот салон во Охрид да се пожалам. Ми се јавува типка на име Билјана и како што е редот и го објаснувам проблемот. Не можев да поверувам кога ми рече „знаеме дека во моментов протокот на интернет е со брзина од 5 мегабита ама мора да разбереш дека мора да поминат 20 дена за интернетот т.е. протокот да се навикне на каблите па така ќе биде подобар“.. во тој момент букавлно се парализирав па за споредба и одговорив „па да, еве сега купив рам меморија и графичка карта, дали исто ќе треба (откакко ќе ги ставам во соодветниот слот) да почекам 20 дена за да почнат да функционираат со максимална моќ“... почна и други глупости да ми кажува ама ќе треба книга да напишам.

Втор случај, исто со ОНЕ. Со самиот пакет ми следуваше и БООМ ТВ па реков ајде да го земам да го пробам може го имаат подобрено квалитетот. Ставам тоа апаратчето бело, уклучувам ТВ сликата = катастрофа. Се јавувам им кажувам ми викаат оди во салон ќе ти дадат CA Модул. Одам го земам, го уклучувам и сликата уште полоша. Се вракам, ме прашуваат што телевизор имаш им викам Sony 40 инчен произведен 2014 година и ми вика можда до телевизорот е а јас уште поглуп од него му викам нема шанси пошто што и да уклучам сликата е супер и нема теорија да е до телевизорот.Потоа ме прашува како сум ги наместил каналите и му викам си има опција, го вчитува модулот и каналите автоматски си се наместени... моментот беше најаак „аааа значи до каналите е, грешно си ги наместил“, го гледам ко теле и му викам демек како тоа грешно сум ги наместил и ми вика „епа спорт клуб треба да ти е на 33ка, VH на 42....„... културно му заблагодарив за потрошено време и си заминав и кога пристигнав дома уште покултурно си го извадив модулот и го запаковав и си се вратив на Инфел кабловската и ми беше срам да го споделам ова искуство со некого неколку дена хахахах :)

Како и да е, многу искуства сум имал од овој тип ама овие беа ептен тазе па реков да ги споделам :)

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Многу сте залетани со паметот и гледање на филмови... и утопистички прикаски за запад.
Ајде размислите најреално, коллу е плата ма продавач (вработен во продавница за било што) кај нас, некој кој ја разбира технологијата, сите термини, делови, карактеристики, споредби со конкуренција итн дали ди работел за таа плата. Да жмијат у дуќан 12 сааати и да изиграваат сезнајковци, да имаат одговор на секое ваше прашање.
Тоа луѓе треба да се палти и тоа добро да се плати. Ако не ми верувате, аплицирајте за било која позиција за работа во салон за продажба и кога ке дојде делот до плата...ке биде итересантно.
Тогаш отворете тема и кажете колу е убаво и исплатливо да се биде продавач во салон за копјутери.

Или ако се вработите, кажете кај сте, јас ке дојдам и ке ве бомардирам со глупи прашања кои ке ми паднат на памет и ке ви докажам дека сум попаметен од вас.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.608
Многу сте залетани со паметот и гледање на филмови... и утопистички прикаски за запад.
Ајде размислите најреално, коллу е плата ма продавач (вработен во продавница за било што) кај нас, некој кој ја разбира технологијата, сите термини, делови, карактеристики, споредби со конкуренција итн дали ди работел за таа плата. Да жмијат у дуќан 12 сааати и да изиграваат сезнајковци, да имаат одговор на секое ваше прашање.
Тоа луѓе треба да се палти и тоа добро да се плати. Ако не ми верувате, аплицирајте за било која позиција за работа во салон за продажба и кога ке дојде делот до плата...ке биде итересантно.
Тогаш отворете тема и кажете колу е убаво и исплатливо да се биде продавач во салон за копјутери.

Или ако се вработите, кажете кај сте, јас ке дојдам и ке ве бомардирам со глупи прашања кои ке ми паднат на памет и ке ви докажам дека сум попаметен од вас.

Да побараш факинг микро усб кабел или механичка тастатура воопшто не се глупи прашања, тоа е нешто основно што треба да го знаеш за таа работа.
Ако "за тие пари" не сакаат да знаат што е микро усб кабел или механичка тастатура, нека дадат отказ, при 30% невработеност во државата, пардон, 29.нешто според најновите информации на сител, има некој којшто ќе сака. Ниту една работа не е лесна (освен таа во парламент).

Последна промена:

Ulrezaj

hello world
20 јуни 2012
438
708
Охрид
Ulrezaj's setup  
Processor & Cooler
Intel I9 - 9900k / NZXT Kraken X62
Motherboard
Gigabyte z390 Aorus Master
Storage
Samsung 860 Evo 250 GB / 3TB Toshiba
PSU
Cooler Master V850
RAM
16GB Kingston HyperX Predator 3200Mhz
Video card
ASUS ROG STRIX RTX 2070Super
Case
Asus TUF GT501
Mouse
Razer Mamba Tournament Edition
Keyboard
Razer Blackwidow Ultimate Stealth
Monitor
Alienware AW2518H
OS
Windows 10 64bit
Ми се чини дека некој засегнат е од муабетиве :)

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Абе ај коа веќе споделуваме офф топик информации, тоа кој знае коолку пати сум се тупел со АМЦ, Анхоч, СЕТ, Нептун, ВИП. Е доаѓам во Њу Јорк и таму шетам по улиците и ми требаше Американско бројче со интернет и влегувам во едно салонче тражам Т мобајл со план 60 долари месечно и 10 гб интернет, ме информира се убаво типот што како. Имав галакси с3 ама со кастам ром, и ја става тоа микро сим картичката и треба да подесаи АПК, и му викам дозволи да внесам јас АПК, имам кастам ром и он ми вика dont worry man ми го дава телефонот после 2 секунди со внесен АПК и со проработен интернет.
Си викам воа ако и го дадам у ВИП кај нас телефонот да сетираат нешто ќе помине 2 години.

draey

hello world
15 јануари 2010
237
263
Куманово
draey's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 7 3700X + beQuiet! Dark Rock 4
Motherboard
Asrock X570 STEEL LEGEND
Storage
M.2 Samsung NVMe 970 EVO Plus 250GB + Samsung 860 EVO 500 GB + 1TB WD EZEX
PSU
650W RIOTORO ENIGMA G2
RAM
32GB G.SKILL Trident Z RGB NEO
Video card
GIGABYTE GTX1660 SUPER GAMING OC 6GB
Case
Cooler Master Storm Scout 2
Mouse
Logitech G403
Audio
Phillips BTD7170
Monitor
Acer Nitro VG252Q IPS, 240hz, Full HD
OS
Windows 10 Pro
Без мое знаење, еден од родителите бил во продажниот салон на ОНЕ па го прелажале со еден никаков таблет и си го продолжил договорот на уште две години а имаше уште еден месец од стариот а додека Телеком копаа низ улиците ги замолив да споведат оптика до мојата кука... ае што се изнервирав поради глупоста направена со потпишување на договорот моментот беше кога доаѓам дома, поврзувам модемот, телефонот итн... Па мерам брзина на 5мегабита а склучив договор до 12мегабита. Мерам утредента пак 5, ден потоа пак 5.. се јавувам во техничка служба ми викаат дека линијата максимално подржува до 5 па се запрашав зошто ми нудат пакет кога јас не сум во можност да го искористам максимумот. Сепак не е фер и коректно (поднесов претставка до АЕК поради ова)

Најдобриот момент беше кога се јавив во продажниот салон во Охрид да се пожалам. Ми се јавува типка на име Билјана и како што е редот и го објаснувам проблемот. Не можев да поверувам кога ми рече „знаеме дека во моментов протокот на интернет е со брзина од 5 мегабита ама мора да разбереш дека мора да поминат 20 дена за интернетот т.е. протокот да се навикне на каблите па така ќе биде подобар“.. во тој момент букавлно се парализирав па за споредба и одговорив „па да, еве сега купив рам меморија и графичка карта, дали исто ќе треба (откакко ќе ги ставам во соодветниот слот) да почекам 20 дена за да почнат да функционираат со максимална моќ“... почна и други глупости да ми кажува ама ќе треба книга да напишам.
Истиот проблем го имам и ја со Оне ... требаше после неколку дена да ми се зголеми брзината, на пакет од 12 мегабити сум, а сеуште не е зголемена поминаа 2 месеци. Им вртев секој дн и после се откажав.
Што барав по интернет некои калкулатори што ја пресметуваат максималната брзина која можам да ја добијам според Line Attenuation и Noise Margin е 17-18 мегабити, а имам 5.5 од 12 што треба да ги имам ..
Како е кај тебе има зголемување на брзината или сеуште не?

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Конкурирав за работа. Ми се јавија, на телефон ми правеа тестирање. Им одговорив на 5 од 6 поставени прашања и еве веќе 3 недели немам одговор. Ми поставуваа прашања од ИТ новости. Незнаев само да одговорам кој е најнов модел на АМД процесор. Незнам која будала им одговорила на сите прашања. Јас мислев дека се надминав себеси
Исусе, па не ли научивте до сега дека Анхоч беа и сеуште се фанови на амд, сам си си ставил пиштол на глава.. :D

3 ноември 2012
868
1.896
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
dual 160KB 5.25-inch disk drives and 10 MB HDD
RAM
16K on-board RAM
Video card
Monochrome Display Adapter
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0
Хм...ако тргниме од тоа колку плата зема вработениот...општо земено келнерите по биртиите во кои одам ќе треба да ми ја истураат ракијата и салатата на глава...пошто земаат ниски плати :D
Шала на страна, навистина е голем проблем што платите се ниски, ама искрено јас ако сакам да купам нешто, треба продавачот да ми кажи што е тоа нештото, а не јас да го учам него...
Или:
- Извини ман, ама јас сум платен да ти речам добар ден, повелете...ако сум расположен...и тоа е тоа што ќе добијаш од мене како продавач, пошто толку сум платен...
Не одат така работите. Си се определил да ја работиш таа работа за тие пари, работи ја...и гуглај малку да го ебам, учи за новите технолошки пронајдоци :)

Статус
Затворена за нови мислења.
— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно