Мислам дека ако одиш со проблем со логистика ќе биде во ред. Ако веќе не постои опција дека не си ја примил пратката.Се чувствувам како да бев малку изигран од самиов систем на АлиЕкспрес.
Не станува збор за голема сума, 2.8 долари едно адаптерче но 3 месеци поминаа а не ми стигна.
Пред неколку денови пишуваше дека ќе заврши тоа конфирмејшн тајм за неколку денови.
Јас и тогаш стиснав на open dispute ама кога одбирав refund only, haven't received item, процесот на диспјут запираше и викаше самиот систем не се секирај сигурно ќе стигне, ако не стигне, можеш на 11.12 (денес) да отвориш диспјут.
Е сега, одам кај нарачката и ми пишува како веќе да е завршено и како да сум стиснал конфрм гудс рисивд... едвај го најдов опен dispute ама пак овој диспјут кога го правам се чувствувам како да сум малку изигран, и како не сум во право, као да ми прави некој психолошки притисок процедурава. Еве, дури и нема соодветна причина да одберам...
Погледнете го атачментот 94639
Барав, немаше таква опција. Или тоа треба посебно да му се пише пп на продавачот? Знам дека порано се кликаше копче..Другпат барај им да го продолжат заштитното време ако имаш намера да чекаш.
Има само на PC ако не е истечено заштитното време. Терај вака ќе пројде.Барав, немаше таква опција. Или тоа треба посебно да му се пише пп на продавачот? Знам дека порано се кликаше копче..
Копче за продолжување има само на веб, на апликацијата нема. Но копчето само испраќа преддефинирана порака на продавачот. Исто како и ти да си му пратил порака. Стави го истиот текст што го испраќа системот во твојата порака и продавачот нема може да разликува дали пораката му е пратена преку копчето или напишана од муштеријата.Барав, немаше таква опција. Или тоа треба посебно да му се пише пп на продавачот? Знам дека порано се кликаше копче..
Само што ти немаш никаква порака дека си побарал продолжувње за да ја приложиш.Копче за продолжување има само на веб, на апликацијата нема. Но копчето само испраќа преддефинирана порака на продавачот. Исто како и ти да си му пратил порака. Стави го истиот текст што го испраќа системот во твојата порака и продавачот нема може да разликува дали пораката му е пратена преку копчето или напишана од муштеријата.
По истекот на рокот (кој може да се продолжува само два или три пати), пратката менува статус во испорачана. Оттогаш има уште 15 дена за отворање жалба. Лесно се наоѓа каде.
Секаде процедурите за рекламација и жалби се така направени да те обесхрабрат да ги направиш. Но ако мислиш дека на али е така, појди на ибеј направи го истото![]()
А колку пати има рок за продолжување? Мислам дека самиот продавач, или самите Алиекспрес направија подолго да трае тоа, односно они кликале. 3 месеци вкупно траеше продолжувањето, можеби тоа е лимитот?Копче за продолжување има само на веб, на апликацијата нема. Но копчето само испраќа преддефинирана порака на продавачот. Исто како и ти да си му пратил порака. Стави го истиот текст што го испраќа системот во твојата порака и продавачот нема може да разликува дали пораката му е пратена преку копчето или напишана од муштеријата.
По истекот на рокот (кој може да се продолжува само два или три пати), пратката менува статус во испорачана. Оттогаш има уште 15 дена за отворање жалба. Лесно се наоѓа каде.
Секаде процедурите за рекламација и жалби се така направени да те обесхрабрат да ги направиш. Но ако мислиш дека на али е така, појди на ибеј направи го истото![]()
Како немаш, кога пораката се појаувава во делот за коренсподенција со продавачот. 99% реагираат веднаш, но не добиеш одговор за ден-два, му испраќаш пак. Ако и тоа го игнорира, со чиста совест отвораш жалба.Само што ти немаш никаква порака дека си побарал продолжувње за да ја приложиш.
Исто така во конкретниов случај ја немаш веќе опцијата дека не си ја примил пратката а времето на заштита истекува, туку:
- Logistic tracking problem
- Customs problem
- Wrong address
Последниве две опции повеќе асоцираат дека е повеќе е твој проблем отколку проблем на продавачот. Барем според мое мислење.
Искрено не знам дали ограничувањето е временски или по број на продолжувања. Пологично е да е првото. Знам само дека кога по трет или четврти пат барав од продавачот да продолжи, ми рече дека веќе нема можност да продолжува и ме рефуиндираше, но не обрнав внимание колку беше дотогаш продолжуван рокот.А колку пати има рок за продолжување? Мислам дека самиот продавач, или самите Алиекспрес направија подолго да трае тоа, односно они кликале. 3 месеци вкупно траеше продолжувањето, можеби тоа е лимитот?
На неколку пратки така ми стоеше, после тоа ок си беше, еве ги стигнаа за месец дена.Ви се десило повеке од недела дена да имате ваков статус на пратка
"Packed for picking-up." (Алиекспрес стандард шипинг)
Ова ми стои недела дена како статус,никогаш порано подолго од два дена не ми стоело ваков статус на 15+ нарачки.
преку кој шипинг?За колку време стигнуваат пратките сега?
Пред некој ден нарачав околу 40 пратки и горе долу сите имаа шипинг.
Последно знам за месец дена стигнуваа.
Незнам дали игра некаква улога сега што е покачен шипингот со времето на пристигнување?
Девети ден уште ист статус на таа нарачка.На неколку пратки така ми стоеше, после тоа ок си беше, еве ги стигнаа за месец дена.
Работава е ако ти чини. Има и поповолни варијанти.Погледнете го атачментот 94771
Сакам да нарачам 4 каишми за саат, гумени. Изгледа купувачов сака да ме ограби дебело.
Демек, поради тежината на каишките, цената е таа оди нагоре. Колку може да тежат 4 каишки...? 100-150 грама.
Глупости. И као попуст ми дал. Една каишка да нарачаш, шипингот е 3.45$
Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација
Ова и не е толку лошо, пак се заштедува нешто на shipping па испаѓа поевтино отколку да нарачаш 4 посебно. Кај некои ни тоа нема, само ја множат цената за shipping по бр. на производи или ако ставиш над одредена количина го снемува тој shipping, па може да се одберат само оние DHL и сл. што се многу поскапи од самиот производ. И други коментираа низ темава, во повеќе продавници поскапен е shipping-от некое време. Не знам дали само за нас или општо сега заради пандемијата и сл.
Инаку има лимити за тежина сигурно, и кај нас ако праќаш по пошта го мерат колку е тешко. Скоро нарачав нешто со бесплатен shipping преку Aliexpress standard shipping, го пратија и после неколку дена искочи статус дека било претешко и го вратиле назад. Ама беа 2 производи, па ми ги препрати после во посебни пратки.
Побарај друга продавница, може има некаде со поевтин или бесплатен...
Бесплатна достава
BACKPACK EXTRALINK BLACK FOREST CABIN TRAVEL BACKPACK 45X20X30CM - KM03 2XCOSMETIC BAG, PINK
1.970,00 ден
Бесплатна достава
KEYBOARD WIRELESS MECHANICAL KEYCHRON V6 ULTRA 8K Full Size QMK/VIA, HS, RGB, Silk POM BROWN Switch, Black, 2.4Ghz/BT/Wired, w/knob, V6U-D3
8.100,00 ден
Бесплатна достава
MICROPHONE WIRELESS SYSTEM BOYA BY-V30, 2xMIC, USB-C receiver, Black, BY-V30
3.600,00 ден
Бесплатна достава
MONITOR 27" AOC 27B31H IPS, 16:9, 1920x1080, HDMI, VGA, 1ms, 120Hz
5.460,00 ден
Бесплатна достава
CABLES MONITOR HDMI M-M 2m v2.1 4K (60Hz) with Ethernet Secomp, 11.99.5681-10
220,00 ден
Бесплатна достава
MONITOR 24" PHILIPS 24E2N1100LB/00 IPS, FHD, 1ms, VGA, HDMI, 100hz, Tilt, black