Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Aliexpress

Excalibur

lurker
18 октомври 2019
965
508
Се чувствувам како да бев малку изигран од самиов систем на АлиЕкспрес.
Не станува збор за голема сума, 2.8 долари едно адаптерче но 3 месеци поминаа а не ми стигна.
Пред неколку денови пишуваше дека ќе заврши тоа конфирмејшн тајм за неколку денови.
Јас и тогаш стиснав на open dispute ама кога одбирав refund only, haven't received item, процесот на диспјут запираше и викаше самиот систем не се секирај сигурно ќе стигне, ако не стигне, можеш на 11.12 (денес) да отвориш диспјут.

Е сега, одам кај нарачката и ми пишува како веќе да е завршено и како да сум стиснал конфрм гудс рисивд... едвај го најдов опен dispute ама пак овој диспјут кога го правам се чувствувам како да сум малку изигран, и како не сум во право, као да ми прави некој психолошки притисок процедурава. Еве, дури и нема соодветна причина да одберам...
Погледнете го атачментот 94639
Мислам дека ако одиш со проблем со логистика ќе биде во ред. Ако веќе не постои опција дека не си ја примил пратката.
Другпат барај им да го продолжат заштитното време ако имаш намера да чекаш.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.442
11.498
Скопје
Другпат барај им да го продолжат заштитното време ако имаш намера да чекаш.
Барав, немаше таква опција. Или тоа треба посебно да му се пише пп на продавачот? Знам дека порано се кликаше копче..

Excalibur

lurker
18 октомври 2019
965
508
Барав, немаше таква опција. Или тоа треба посебно да му се пише пп на продавачот? Знам дека порано се кликаше копче..
Има само на PC ако не е истечено заштитното време. Терај вака ќе пројде.
А порака обавезно праќај за да има евиденција дека си бил фер и си побарал.

• ми се допаѓа
Реакции: Avid

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.387
5.531
Копче за продолжување има само на веб, на апликацијата нема. Но копчето само испраќа преддефинирана порака на продавачот. Исто како и ти да си му пратил порака. Стави го истиот текст што го испраќа системот во твојата порака и продавачот нема може да разликува дали пораката му е пратена преку копчето или напишана од муштеријата.

По истекот на рокот (кој може да се продолжува само два или три пати), пратката менува статус во испорачана. Оттогаш има уште 15 дена за отворање жалба. Лесно се наоѓа каде.
Секаде процедурите за рекламација и жалби се така направени да те обесхрабрат да ги направиш. Но ако мислиш дека на али е така, појди на ибеј направи го истото :)

Fiatov

hello world
18 септември 2020
50
14
Ви се десило повеке од недела дена да имате ваков статус на пратка
"Packed for picking-up." (Алиекспрес стандард шипинг)

Ова ми стои недела дена како статус,никогаш порано подолго од два дена не ми стоело ваков статус на 15+ нарачки.

Excalibur

lurker
18 октомври 2019
965
508
Копче за продолжување има само на веб, на апликацијата нема. Но копчето само испраќа преддефинирана порака на продавачот. Исто како и ти да си му пратил порака. Стави го истиот текст што го испраќа системот во твојата порака и продавачот нема може да разликува дали пораката му е пратена преку копчето или напишана од муштеријата.

По истекот на рокот (кој може да се продолжува само два или три пати), пратката менува статус во испорачана. Оттогаш има уште 15 дена за отворање жалба. Лесно се наоѓа каде.
Секаде процедурите за рекламација и жалби се така направени да те обесхрабрат да ги направиш. Но ако мислиш дека на али е така, појди на ибеј направи го истото :)
Само што ти немаш никаква порака дека си побарал продолжувње за да ја приложиш.

Исто така во конкретниов случај ја немаш веќе опцијата дека не си ја примил пратката а времето на заштита истекува, туку:

- Logistic tracking problem
- Customs problem
- Wrong address

Последниве две опции повеќе асоцираат дека е повеќе е твој проблем отколку проблем на продавачот. Барем според мое мислење.

• ми се допаѓа

Avid

senior
21 јануари 2009
6.442
11.498
Скопје

А колку пати има рок за продолжување? Мислам дека самиот продавач, или самите Алиекспрес направија подолго да трае тоа, односно они кликале. 3 месеци вкупно траеше продолжувањето, можеби тоа е лимитот?

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.387
5.531
Само што ти немаш никаква порака дека си побарал продолжувње за да ја приложиш.

Исто така во конкретниов случај ја немаш веќе опцијата дека не си ја примил пратката а времето на заштита истекува, туку:

- Logistic tracking problem
- Customs problem
- Wrong address

Последниве две опции повеќе асоцираат дека е повеќе е твој проблем отколку проблем на продавачот. Барем според мое мислење.
Како немаш, кога пораката се појаувава во делот за коренсподенција со продавачот. 99% реагираат веднаш, но не добиеш одговор за ден-два, му испраќаш пак. Ако и тоа го игнорира, со чиста совест отвораш жалба.

Се одбира опцијата која е најблиску, во случајов - Logistic tracking problem.
Може и преку Eva да се поднесе жалба.
А колку пати има рок за продолжување? Мислам дека самиот продавач, или самите Алиекспрес направија подолго да трае тоа, односно они кликале. 3 месеци вкупно траеше продолжувањето, можеби тоа е лимитот?
Искрено не знам дали ограничувањето е временски или по број на продолжувања. Пологично е да е првото. Знам само дека кога по трет или четврти пат барав од продавачот да продолжи, ми рече дека веќе нема можност да продолжува и ме рефуиндираше, но не обрнав внимание колку беше дотогаш продолжуван рокот.

• ми се допаѓа

Excalibur

lurker
18 октомври 2019
965
508
@moongose не сум забележал дека воопшто нешто се појавува.

А што се однесува до продолжување, во последно време мислам дека овие 3 месеци им се сосем доволни. Особено за продавачи што игнорираат шипинг метод кој сум го маркирал и сум им нагласил да го почитуваат. Сигурно тие самите не би ти простиле доколку ти би го промашил рокот.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.387
5.531
@moongose Сигурно тие самите не би ти простиле доколку ти би го промашил рокот.
Види многу лошо е да спекулираш и генерализираш. Има секакви и таа и од оваа страна. Но погрешно е заради неколкумина да заклучиш дека сите се исти. Комуникацијата е клучна.

Excalibur

lurker
18 октомври 2019
965
508
Ок, ти не се бави со шпекулации и остави после да ги молиш да ти ја пратат повторно пратката. Јас ќе се базирам на рокот според правилата.

rubik

hello world
20 јули 2018
56
73
Ви се десило повеке од недела дена да имате ваков статус на пратка
"Packed for picking-up." (Алиекспрес стандард шипинг)

Ова ми стои недела дена како статус,никогаш порано подолго од два дена не ми стоело ваков статус на 15+ нарачки.
На неколку пратки така ми стоеше, после тоа ок си беше, еве ги стигнаа за месец дена.

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810
За колку време стигнуваат пратките сега?
Пред некој ден нарачав околу 40 пратки и горе долу сите имаа шипинг.
Последно знам за месец дена стигнуваа.
Незнам дали игра некаква улога сега што е покачен шипингот со времето на пристигнување?

TouchIT

lurker
9 јули 2018
901
643
За колку време стигнуваат пратките сега?
Пред некој ден нарачав околу 40 пратки и горе долу сите имаа шипинг.
Последно знам за месец дена стигнуваа.
Незнам дали игра некаква улога сега што е покачен шипингот со времето на пристигнување?
преку кој шипинг?

Fiatov

hello world
18 септември 2020
50
14
На неколку пратки така ми стоеше, после тоа ок си беше, еве ги стигнаа за месец дена.
Девети ден уште ист статус на таа нарачка.
Имам друга нарачка преку cainiao super economu global на алиекспрес пишува статус accepted by last mile carrier а на тракингот на пошта ком мк не го наоѓа тракинг бројот.

Excalibur

lurker
18 октомври 2019
965
508
Девети ден уште ист статус на таа нарачка.
Имам друга нарачка преку cainiao super economu global на алиекспрес пишува статус accepted by last mile carrier а на тракингот на пошта ком мк не го наоѓа тракинг бројот.
Еве за да биде појасно.
Cainiao Super Economy Global 20201214_234620.jpeg

28 ноември 2014
1.224
820
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 5600
Motherboard
Asus Prime B550M-K
Storage
Samsung SSD 980
PSU
Cooler Master
RAM
ADATA 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
GHOSTWRITER CLASSIC | RIOTORO
Monitor
SAMSUNG C24F396FHU 24" Curved AMD Freesync Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro
IMG_5053.JPG

Сакам да нарачам 4 каишми за саат, гумени. Изгледа купувачов сака да ме ограби дебело.
Демек, поради тежината на каишките, цената е таа оди нагоре. Колку може да тежат 4 каишки...? 100-150 грама.
Глупости. И као попуст ми дал. Една каишка да нарачаш, шипингот е 3.45$

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

mmarko

hello world
1 март 2013
203
157
mmarko's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-4770K
Motherboard
Asus Gryphon Z87
Storage
Samsung 840 Pro 256GB, Samsung 860 Evo 500GB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
Kingston HyperX Beast 2x8GB 1600MHz
Video card
Asus TUF Gaming RTX 3090
Case
SilverStone TJ08-E
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
X-Bows Ranger (Hako Royal True)
Audio
Sennheiser HD 6XX
Monitor
Dell UltraSharp U2518D + Dell UltraSharp U2412M
OS
Windows 10
Ова и не е толку лошо, пак се заштедува нешто на shipping па испаѓа поевтино отколку да нарачаш 4 посебно. Кај некои ни тоа нема, само ја множат цената за shipping по бр. на производи или ако ставиш над одредена количина го снемува тој shipping, па може да се одберат само оние DHL и сл. што се многу поскапи од самиот производ :(. И други коментираа низ темава, во повеќе продавници поскапен е shipping-от некое време. Не знам дали само за нас или општо сега заради пандемијата и сл.

Инаку има лимити за тежина сигурно, и кај нас ако праќаш по пошта го мерат колку е тешко. Скоро нарачав нешто со бесплатен shipping преку Aliexpress standard shipping, го пратија и после неколку дена искочи статус дека било претешко и го вратиле назад. Ама беа 2 производи, па ми ги препрати после во посебни пратки.

Побарај друга продавница, може има некаде со поевтин или бесплатен...

Последна промена:

Excalibur

lurker
18 октомври 2019
965
508
Погледнете го атачментот 94771

Сакам да нарачам 4 каишми за саат, гумени. Изгледа купувачов сака да ме ограби дебело.
Демек, поради тежината на каишките, цената е таа оди нагоре. Колку може да тежат 4 каишки...? 100-150 грама.
Глупости. И као попуст ми дал. Една каишка да нарачаш, шипингот е 3.45$

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација
Работава е ако ти чини. Има и поповолни варијанти. :) Screenshot_20201215-133419_AliExpress.jpeg

28 ноември 2014
1.224
820
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 5600
Motherboard
Asus Prime B550M-K
Storage
Samsung SSD 980
PSU
Cooler Master
RAM
ADATA 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
GHOSTWRITER CLASSIC | RIOTORO
Monitor
SAMSUNG C24F396FHU 24" Curved AMD Freesync Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Ова и не е толку лошо, пак се заштедува нешто на shipping па испаѓа поевтино отколку да нарачаш 4 посебно. Кај некои ни тоа нема, само ја множат цената за shipping по бр. на производи или ако ставиш над одредена количина го снемува тој shipping, па може да се одберат само оние DHL и сл. што се многу поскапи од самиот производ :(. И други коментираа низ темава, во повеќе продавници поскапен е shipping-от некое време. Не знам дали само за нас или општо сега заради пандемијата и сл.

Инаку има лимити за тежина сигурно, и кај нас ако праќаш по пошта го мерат колку е тешко. Скоро нарачав нешто со бесплатен shipping преку Aliexpress standard shipping, го пратија и после неколку дена искочи статус дека било претешко и го вратиле назад. Ама беа 2 производи, па ми ги препрати после во посебни пратки.

Побарај друга продавница, може има некаде со поевтин или бесплатен...

Се понуди да ми прати плус една каишка. Убав гест од продавачот, ме замоли кога ќе ги добијам да му дадам 5* и реков нема проблем.

krema

OG
24 јуни 2009
15.736
15.830
youtu.be
Некој искуство со китајски пулс оксиметри? Ги има од 5 до 10 долари поевтините. Дали може да им се верува на резултатие? :)
Некој линк за препорака ако имате pls. ;)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно