Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Raspberry Pi - најефтиниот компјутер

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Дали има OS за RPi 3 кој има browser преку кој можам да гледам видеа од странава (мислам дека се HTML5 видеата, ако некој знае за сигурно нека пише)?

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Дали има OS за RPi 3 кој има browser преку кој можам да гледам видеа од странава (мислам дека се HTML5 видеата, ако некој знае за сигурно нека пише)?

Имаш Raspbian линукс дистро на кој можеш да инсталираш Chromium и фајрфокс. Е сега колку брзо ќе биде сето тоа незнам. Најверојатно не премногу.

Download Raspbian for Raspberry Pi
Raspberry Pi • View topic - Latest Version of Firefox(and Thunderbird) on a Raspberry Pi
Raspberry Pi • View topic - Guide: Chromium 51 on Raspbian Jessie

kirev

senior
31 мај 2010
9.072
7.757
Го проба со најновиот Raspbian? Преку VNC го пробав и ми изгледа дека нема никаков проблем (покасно и у живо ќе го пробам).

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Уште немам RPi3 (знам срамота), ќе го пробав на двојката како е ама брзата sandisk extreme картица ми испушти душа. Немам нешто добро со брз рандом read/write да го пробам како треба, само вербатим и кингстон обични класа 10 картици имам.

kirev

senior
31 мај 2010
9.072
7.757
Уште немам RPi3 (знам срамота), ќе го пробав на двојката како е ама брзата sandisk extreme картица ми испушти душа. Немам нешто добро со брз рандом read/write да го пробам како треба, само вербатим и кингстон обични класа 10 картици имам.
Мислиш толку е критично? Пробај со било каква картица. Каде ќе ти се наоѓа видеото? И само тоа ќе врти нон-стоп?

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Осмц си тегне од мрежа тоа не е проблем, мислев брза картица за распбиан ако веќе сака да го користи како мини пц за бровсање.

Имаше многу разлика порано кога пробував. Особено при прв старт на хромиум или офис, па и при рендирање веб страни.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.031
1.842
Скопје
или openELEC .. јес да ја се префрлив во OSMC пошто ми штуцаше нешто предходниов со WiFi-то.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
И јас сум на OSMC. Генерално сум позадоволен во однос на OpenELEC. Разликата не е многу голема ама тоа OSMC менито под system мења доста работи.

Офф топик, WTF со новиов дифолт скин на коди? Дали се нормални.

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Го стаив OSMC, го чита PiFi-то, ама изгледа OSMC нема smb сервис пошто на наоѓам сетинг за smb и кога идам на IP на Pi-то, чудно.

Edit: Се иде во My OSMC > App store и се инсталира Samba server

Последна промена:

kirev

senior
31 мај 2010
9.072
7.757
Значи OSMC си е прописна фул дистрибуција. *ELEC се скастрени за слаб хардвер. Pi3 не е слаб хардвер :)

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Значи OSMC си е прописна фул дистрибуција. *ELEC се скастрени за слаб хардвер. Pi3 не е слаб хардвер :)

Да, е сеа сагата продолжува. IPTV Simple client стрима на либрелек топ, на ОСМЦ стискам на каналот и ручка :S А на компјутер работи Rapid, на еден сајт прочитав дека некој ова го решил со тоа што купил MPEG-2 лиценца, тоа е следно што ќе го пробам, 2.5 фунти е.

alek99

hello world
28 јануари 2008
476
398
Тек сеа ми стигна, треба код некој да се укуцува во пито?

Libreelec 8.0.2 aka Kodi 17:

Setting>System>Audio> Audio output device и не ми го дава PiFi-то како опција. Помош!

Во Config.txt фајлот додади ја следнава линија:
dtoverlay=hifiberry-dacplus

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Во Config.txt фајлот додади ја следнава линија:
dtoverlay=hifiberry-dacplus

За кај мене пошто е PiFi Digi+ кодот треба да е:
dtoverlay=hifiberry-digi

Ама го додадов кодот и не работеше.

Volumio неколку пати пробав да инсталирам не работеше (не се бутираше, некоја грешка јавуваше.

На крај го симнав HiFi Berry - Инсталер на RPi дистрибуции (Volumio, Openelec, OSMC и уште неколку):
1.Прашува дали знаеш кој ОС го сакаш
2. Прашува која плоча ја имаш
3. Прашува која звучна карта ја имаш
4. Симиња ОС и го инсталира на картица

Со Openelec проработе PiFi Digi+, али јас пошто сум на Libreelec (најверојатно ќе го мењам за OSMC) само го ископирав config.txt фајлот и го пејстирав во Libreelec SD картицата и сега се е како што треба :)

Ако некој понатака ја има истава мака нека ми пише пп ќе му го пратам config.txt фајлот за да не се мачи како мене.

Благодарност до сите што ми помогнаа.

kirev

senior
31 мај 2010
9.072
7.757
Нешто сте правеле home automation? Од аларм да тргнеме (интеграција со постоечки), GSM, па палење гасење светла, IR комуникација со клима уред...

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Ile bocev

hello world
15 ноември 2015
354
294
Светска работа. Го купив денеска. Препорачувам сите да си земат. Ова е уред кој стварно вреди секој денар

turbiny

hello world
20 декември 2016
231
123
Нешто сте правеле home automation? Од аларм да тргнеме (интеграција со постоечки), GSM, па палење гасење светла, IR комуникација со клима уред...

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Со месеци се меркам да го порачам и да пробам home assistant проѓена на работно место малце ме укочи но ке ја биде и тоа, иако ке треба од 0 да почнам врска немам со пи

N56 via jailbroken Monarch

xristijanGTI

hello world
7 март 2011
328
374
Ќупурли
xristijanGTI's setup  
Processor & Cooler
R5 1600 AF
Motherboard
MSi Tomahawk B450 max
Storage
Samsung EVO 250GB SSD
PSU
550W EVGA SuperNOVA 550 G3
RAM
G.SKILL RipjawsV F4 DDR4 16GB
Video card
RTX 2060s
Case
Thermaltake Versa J21
Mouse
Logitech MX master 3
Keyboard
HyperX Alloy FPS Pro Cherry MX Red
Audio
Logitech G430
Monitor
DELL p2418d
OS
Windows 10 x64
Користи некој аир маус? земав еден од ебајот за 9-10$ ама нејќе не функционира нешто...пишав порака ми пуштија уште еден истиот проблем...дајте линк од некој што го користите по можност и со тастатура да е.

Еве го маусот од кај го нарачав, ако има некој од Велес слободно ќе му ги дадам и двата да ги проба кај него..

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно