Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Канопи интернет од ВИП оператор.

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.478
7.731
Скопје
www.facebook.com
Ping @bogoevski . On poveke znae za ova. i Pane gleam pametno dete si ne si glup, sto ne se preselis be srce negde vo po gradsko podracje raboticka ova ona, iskrejno go mislam.... sto sedis tamu da se otupuvas, ionaka site dojdoa vo skopje ili otidoa nadvor od zemjava vreme e da mislis nesto.
У ск бев некое време , невестата е од ск . Али моментално работам тука и добра плата ми е и малце работно време . А и можностите ми се огромни тука освен со овоа бедниов интернет..

bogoevski

user
29 ноември 2009
1.706
2.757
Hønsebybotn
bogoevski's setup  
Processor & Cooler
Повеќејадрен со множител
Motherboard
Црна со црвени детали
Storage
Препун
PSU
Предимензионирано
RAM
Доволно
Video card
Нај јака со 8 гигавати
Case
Гломазно
Mouse
Немам, чувам мачки.
Keyboard
Тивка
Audio
Стерео со двигател
Monitor
Прецизен
OS
Џам
2017-та после него а личи како да е 2017-та пред него.

Ај да видиме што се може ;)

shemko

hello world
15 јули 2008
231
56
Да точно така . Тукашната инфраструктура е : Сигналот од сите телефонски линии се собира во еден објект каде што се обработува и потоа 5км со жица се пренесува на најблискиот висок рид каде што има уште еден објек и е насочен спрема пелистер врвот и спрема тоа претпоставувам дека на пелистер има таков репетитор што се поврзани . Таа линија е од пред 20тина години и тогаш тука немаше мобилна покриеност или мрежа за мобилен . Па после 10 години почнаа да праваат и мобилните оператори репетитор . А до пред 1 година за првпат воведоја тмобајл 3г интернет и после 4-5 месеца и УАН и ВИП 3г и 4г . Така да тука све е у место ... Освен никако да се дојде до асален интернет а во 50км радиус околинава има преку 500 души народ .
osvem 3g i 4g ne ocekuvaj uste narednite +10 godini da ima internet vo vitoliste- i nad selo antenata e nasocena kon selecka(dve steni)-a fiksnata tamu raboti na tipot fix gsm i od telekom i od eks one- a 80% se prefrlija na one, odnosno sega site imaat mobilni pa gi batalija fiksnite i seto toa zamre bidejki vo site sela imase po 5 broevi so ericson centrala, koja posle niz selo se povrzuvase so banderi i kabli seto toa sega e iskluceno i odi preku gsm mreza na telekom broevite se 048- 800 ... a od eks one se standart 048 520 ... / 529 ...
taka da baraj internet na stikce za 3g+ ili 4g samo nemas drugo resenie i od pantele mislam se gleda vitoliste i ke imas super signal i brzina ke nemas problemi* na 3g posledno koga bev na brest ima 15mbps down, so 2~2.5 up, sto i nee loso,

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.478
7.731
Скопје
www.facebook.com
osvem 3g i 4g ne ocekuvaj uste narednite +10 godini da ima internet vo vitoliste- i nad selo antenata e nasocena kon selecka(dve steni)-a fiksnata tamu raboti na tipot fix gsm i od telekom i od eks one- a 80% se prefrlija na one, odnosno sega site imaat mobilni pa gi batalija fiksnite i seto toa zamre bidejki vo site sela imase po 5 broevi so ericson centrala, koja posle niz selo se povrzuvase so banderi i kabli seto toa sega e iskluceno i odi preku gsm mreza na telekom broevite se 048- 800 ... a od eks one se standart 048 520 ... / 529 ...
taka da baraj internet na stikce za 3g+ ili 4g samo nemas drugo resenie i od pantele mislam se gleda vitoliste i ke imas super signal i brzina ke nemas problemi* na 3g posledno koga bev na brest ima 15mbps down, so 2~2.5 up, sto i nee loso,
Ама ај оди фрли 1200 ден за 20гб нет ? И тоа само за најјосновните потреби одма ке летнат и тие 20гб за 2 недели на 3Г/4Г . А каде е цел месец ?

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
3-4mbps ке имаш ако имаат мрежа во тој дел, повеќе не, за сурфање и некое филмче колку толку ке брка работа.

Втора опција е WiFi АМА мора да имаш оптичка видливот со две точки, пример да имаш ADSL во Мариово некаде и на 20км-30км да поставеш две добри антени и да префрлеш сигнал. Знам дека префрлаат и до 40-50км без проблем АМА со оптичка видливост нит дрво нит зграда да смета.

Последна промена:

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Еве пример за long distance врска.
Околу 34-35км воздушна врска со оптичка видливост. Од Кавадарци ( рид Љубаш ) се префрла интернет преку WiFi технологија до Ски центар Кожуф.

незнам точен модел на опремата ама е вакво нешто слично:
http://www.tp-link.com/en/products/biz-list-37.html

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
@sumi со таа опрема ништо нема да направи... 35-40км нема шанси.
За таа далечина му е потребно ова:

MikroTik Rb411GL - цена околу 70 - 80 долари
MikroTik R52Hn - цена околу 50 - 60 долари
Ubiquiti Rocket Dish - цена околу 100 - 110 долари

Дополнително ке му треба Case за микротикот околу 20 евра и плус пиктели по некој 5 евра.
Само со ваква опрема ке има стабилен и добар сервис на толкава далечина, играчките како ТП Линк нема да завршат работа.

Последна промена:

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.478
7.731
Скопје
www.facebook.com
download.png Мариово @sumi е област со најмногу ридови и планини ... За до најблискиот град ке ми требаат да поставам најмалце 5 такви како што ми наведе и посебно на секој рид треба да воведувам струја :D Ако ми беше таква намерата ке фатев ке средев за тоа и ке бев првиот интернет провајдер во Мариово :)

Bravo

hello world
12 декември 2015
221
319
Пред 11 години ко дете работев у он.нет и местевме моторола канопи низ земјава. Не се сеќавам баш ама беше очаен избор, ма да тогаш вадсл беше као напредок. Ја не би се надевал на стабилен линк и добра брзина. Барај друго чаре.

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.478
7.731
Скопје
www.facebook.com
Стабилен линк се прави, само треба малце повеке пари :)
Па опремата ке биде бесплатна од ВИП само што ке бидам на 2 годишна претплата . Сигурно нема да биде моторола канопи можда некоја понова канопи серија и марка .

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Па опремата ке биде бесплатна од ВИП само што ке бидам на 2 годишна претплата . Сигурно нема да биде моторола канопи можда некоја понова канопи серија и марка .
Мислев да си направиш сам некој линк и да земаш нет од друга точка, а ако одиш преку ОНЕ или сегашни ВИП ке добиеш канопи и биди сигурен дека нема да е некое ново - понова технологија :)

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.478
7.731
Скопје
www.facebook.com
Мислев да си направиш сам некој линк и да земаш нет од друга точка, а ако одиш преку ОНЕ или сегашни ВИП ке добиеш канопи и биди сигурен дека нема да е некое ново - понова технологија :)
Вип и се е можно... Али поарно да земам така на вип некој канопи за месечна претплата од 600 денари отколку да фрлам над 2000 ден за интернет секој месец.

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Вип и се е можно... Али поарно да земам така на вип некој канопи за месечна претплата од 600 денари отколку да фрлам над 2000 ден за интернет секој месец.
Точно, ајде чекам да се пофалиш дека си завршил работа :)

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.278
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Пане бе, Пане... Немој само WADSL со канопи, ќе се каеш. Еден дожд или магла и линкот отиде у бестрага. У Скопје се вадеше по максимум 1мб download во идеални услови, АП-то на 100 метри воздушна линија без никакви пречки... Како што ти вика @HardCorec , нема да добиеш посовремена опрема, за жал.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
@sumi со таа опрема ништо нема да направи... 35-40км нема шанси.
За таа далечина му е потребно ова:

MikroTik Rb411GL - цена околу 70 - 80 долари
MikroTik R52Hn - цена околу 50 - 60 долари
Ubiquiti Rocket Dish - цена околу 100 - 110 долари

Дополнително ке му треба Case за микротикот околу 20 евра и плус пиктели по некој 5 евра.
Само со ваква опрема ке има стабилен и добар сервис на толкава далечина, играчките како ТП Линк нема да завршат работа.
Моделите кои ги ставив од tplink не се играчки, се префрла многу со нив без проблем, тестирано и проверено.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Погледнете го атачментот 49330 Мариово @sumi е област со најмногу ридови и планини ... За до најблискиот град ке ми требаат да поставам најмалце 5 такви како што ми наведе и посебно на секој рид треба да воведувам струја :D Ако ми беше таква намерата ке фатев ке средев за тоа и ке бев првиот интернет провајдер во Мариово :)
Незнам како е конструкцијата на теренот, дадив само пример, немораш до прилеп да носиш, можеш до најблиската точка каде има адсл, е сега ако најблиската е прилеп тогаш :) да ке треба да станеш провајдер :). Башка овој предлог ми беше пример решение за твоја мрежа ако добра интернет конекцијата е неопходна, во спротивно канопи ке заврше работа, on.net беја купени од one, one пак од vip и такс vip ја наследи оваа технологија која се користи активно во вакви поруални средини.

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Моделите кои ги ставив од tplink не се играчки, се префрла многу со нив без проблем, тестирано и проверено.
Бидејќи кажа дека е проверено од твоја страна, баш ме интересира со каква опрема точно сте работеле?
Немој да мислиш дека не ти верувам, туку искрено ме интересира.
Скептик сум кога се работи за TP Link, да е за по дома некое рутерче ДА ама вака за долги линкови со поголеми капацитети некако... :)

bogoevski

user
29 ноември 2009
1.706
2.757
Hønsebybotn
bogoevski's setup  
Processor & Cooler
Повеќејадрен со множител
Motherboard
Црна со црвени детали
Storage
Препун
PSU
Предимензионирано
RAM
Доволно
Video card
Нај јака со 8 гигавати
Case
Гломазно
Mouse
Немам, чувам мачки.
Keyboard
Тивка
Audio
Стерео со двигател
Monitor
Прецизен
OS
Џам
Тапа линк и Тенда, незнам зошто ги ставате на пенис.
Евтини се факат, ама се ѓубре!

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.478
7.731
Скопје
www.facebook.com
Незнам како е конструкцијата на теренот, дадив само пример, немораш до прилеп да носиш, можеш до најблиската точка каде има адсл, е сега ако најблиската е прилеп тогаш :) да ке треба да станеш провајдер :). Башка овој предлог ми беше пример решение за твоја мрежа ако добра интернет конекцијата е неопходна, во спротивно канопи ке заврше работа, on.net беја купени од one, one пак од vip и такс vip ја наследи оваа технологија која се користи активно во вакви поруални средини.
Како што видов сеа на твојава мапа зацртанава , најјблиската вајфај мрежа сеа ми е кожув :D али штета што немам оптичка видливост до таму.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Бидејќи кажа дека е проверено од твоја страна, баш ме интересира со каква опрема точно сте работеле?
Немој да мислиш дека не ти верувам, туку искрено ме интересира.
Скептик сум кога се работи за TP Link, да е за по дома некое рутерче ДА ама вака за долги линкови со поголеми капацитети некако... :)
Не лично, колеги ги имаат и работи, баш ке ги прашам за детали кога ке имам прилика. Инаку tp-link за дома да добри се за ефтини пари ама имаат и топ модели ако си спремем да платиш. Нормално кај нас тој што е спремен првен помислува на микротик и тука застанува за тоа нема баш големо корисничко искуство со попрофесионалнава опрема на тп-линк.
А и никој не ја носи.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно