Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Mеханички тастатури

dramallama

hello world
24 јануари 2013
373
266
dramallama's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5-3470 with stock cooler
Motherboard
Gigabyte Z77-DS3H
Storage
Samsung 850 EVO 250GB + Samsung Spinpoint F3 1TB
PSU
Cooler Master Silent Pro M 500W
RAM
2x4GB Kingston HyperX Genesis
Video card
Gigabyte GTX 650Ti 2GB
Case
Fractal Design Define R5 White Windowed
Mouse
Steelseries Sensei Raw (Rubberized)
Keyboard
Cooler Master Quickfire TK (Cherry MX Red)
Audio
ASUS Xonar D1 + Sennheiser HD439
Monitor
Samsung SyncMaster P2370
OS
Windows 7 Ultimate 64-bit

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.783
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Се прави инверт на копчињата и после се нормални, тоа е првотот нешто сто го правам после формат :D

Overdrive

hello world
23 јуни 2010
498
532
Од пред некој ден сум сопственик на Poker II механичка тастатура со Cherry MX Brown switches. Би требало да е еден од првите примероци (може и единствен) на 60%/компактни механички тастатури во Македонија. Еве и една од најдобрите рецензии за неа.

После 20+ години поминати со "нормални" тастатури решив дека е време за промена. Tenkeyless (без numpad) баш и не се доволно различни, а 75% се чудни, ретки и тешки за customization, па ми останаа 60%. Пред да стигне тука не бев баш сигурен дали 60% тастатура може да ми замени целосна тастатура со 103/104 копчиња, и дали ќе бидам задоволен од звукот и чувството на switch-овите.

Одговорот на двете прашања е "Да".

Не ми фали ниту едно копче (иако раката некогаш ми оди накај непостоечкиот enter од numpad-от). Ако некој користи Dvorak или Colemak, може да си ги препрограмира потребните копчиња и да добие нов layout. Може да се запишат и макроа (до 14-16 знаци) на скоро сите копчиња. Со помош на DIP switch-овите 1 и 3 на задната страна од тастатурата јас ги сменив Caps Lock со Windows копче кое го претворив во второ Fn копче, па после софтверски (со AutoHotKey) Caps Lock го претворив во Windows копче.. дрн, дрн. На кратко, на местото на Caps Lock имам Fn копче за полесен пристап.

За switch-овите.. сакав да земам некој потивок switch затоа што ем куцам навечер, ем планирав да ја шетам тастатурата од дома до канцеларија со неколку луѓе и назад. Првиот избор ми беше Cherry MX Clear, ама никаде немаше Poker II со тој редок switch. Red и Black се тапа linear switches и ич не ми прават мерак, а Blue и Green се премногу гласни, па изборот падна на Cherry MX Brown. Нормално, како што обично се случува, една недела откако ја нарачав оваа, на Massdrop се појави Poker II со Clear. Yeah.

Него, супер е Brown, само после 15-17 години куцање на гадни тастатури со гумени мембрани тешко е да се одвикнам од притискање на копчињата до крај (bottoming out). Cherry MX Clear е "потврд" switch од Brown, па ќе ми помогнеше со ова, ама бидна.

Во иднина следат козметички модификации: нови копчиња (кога ќе ми здосадат сегашните) и некој убав USB кабел.

tl;dr: Исто како со SSD - после купување на механичка тастатура, нема враќање назад.

Последна промена:

bokiscout

user
17 март 2011
1.727
2.035
Скопје
^ колку пари и од каде?

Линкот до рецензијата е невалиден..

едит: Баш ме интересира како се снаогаш без PgUP, PgDown, Home, End и стрелките. Која е алтернативата со која може да се добие нивната функционалност.

едит: fn кочињата дуплираат букви во функциски тастери... не се гледаше убаво на сликата.

Последна промена:

Overdrive

hello world
23 јуни 2010
498
532
^ колку пари и од каде?

Линкот до рецензијата е невалиден..

едит: Баш ме интересира како се снаогаш без PgUP, PgDown, Home, End и стрелките. Која е алтернативата со која може да се добие нивната функционалност.

едит: fn кочињата дуплираат букви во функциски тастери... не се гледаше убаво на сликата.

Го снемало сајтот во текот на ноќта. Како и да е, еве ја видео-рецензијата + уште една од geekhack.

Веќе си сфатил за копчињата, ама еве за другите понатаму: стрелките се Fn + W/A/S/D, tilde е Fn + Esc, F1-F12 се Fn + бројките и минус/плус и така натаму. Не фали ништо, дури ни Print Screen/Scroll Lock/Pause.

Ја купив од BangGood за цена малку пониска од сегашната (~91 евро со shipping преку SwissPost). Стигна за еден месец и имаше детално следење до локалната пошта.

FREEZX

read-only
24 август 2014
12
44
Од пред некој ден сум сопственик на Poker II механичка тастатура со Cherry MX Brown switches. Би требало да е еден од првите примероци (може и единствен) на 60%/компактни механички тастатури во Македонија. Еве и една од најдобрите рецензии за неа.

После 20+ години поминати со "нормални" тастатури решив дека е време за промена. Tenkeyless (без numpad) баш и не се доволно различни, а 75% се чудни, ретки и тешки за customization, па ми останаа 60%. Пред да стигне тука не бев баш сигурен дали 60% тастатура може да ми замени целосна тастатура со 103/104 копчиња, и дали ќе бидам задоволен од звукот и чувството на switch-овите.

Одговорот на двете прашања е "Да".

Не ми фали ниту едно копче (иако раката некогаш ми оди накај непостоечкиот enter од numpad-от). Ако некој користи Dvorak или Colemak, може да си ги препрограмира потребните копчиња и да добие нов layout. Може да се запишат и макроа (до 14-16 знаци) на скоро сите копчиња. Со помош на DIP switch-овите 1 и 3 на задната страна од тастатурата јас ги сменив Caps Lock со Windows копче кое го претворив во второ Fn копче, па после софтверски (со AutoHotKey) Caps Lock го претворив во Windows копче.. дрн, дрн. На кратко, на местото на Caps Lock имам Fn копче за полесен пристап.

За switch-овите.. сакав да земам некој потивок switch затоа што ем куцам навечер, ем планирав да ја шетам тастатурата од дома до канцеларија со неколку луѓе и назад. Првиот избор ми беше Cherry MX Clear, ама никаде немаше Poker II со тој редок switch. Red и Black се тапа linear switches и ич не ми прават мерак, а Blue и Green се премногу гласни, па изборот падна на Cherry MX Brown. Нормално, како што обично се случува, една недела откако ја нарачав оваа, на Massdrop се појави Poker II со Clear. Yeah.

Него, супер е Brown, само после 15-17 години куцање на гадни тастатури со гумени мембрани тешко е да се одвикнам од притискање на копчињата до крај (bottoming out). Cherry MX Clear е "потврд" switch од Brown, па ќе ми помогнеше со ова, ама бидна.

Во иднина следат козметички модификации: нови копчиња (кога ќе ми здосадат сегашните) и некој убав USB кабел.

tl;dr: Исто како со SSD - после купување на механичка тастатура, нема враќање назад.

Massdrop shipping за македонија имаат? Некако ко да не ја видов Македонија таму.
Во моментов ја има Quick Fire Stealth со кафеави свичови.
https://www.massdrop.com/buy/cooler-master-storm?fb=link

Overdrive

hello world
23 јуни 2010
498
532

FREEZX

read-only
24 август 2014
12
44
Немаат достава до Македонија, само до соседниве држави ако ти врши работа.
Им пишав да ги прашам дали ќе можат да не додадат у листата на држави, и секој случај USPS може да праи достава, досега ми имаат стигано пакети.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
И мене многу ми се допаѓа К70, но дали ја имаш сретнато во некоја продавница во МК ? или некој начин од интернет да ја нарачаш ?
Кај нас ја немам сретнато, да се нарача незнам, немам многу искуство со тоа.

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.036
2.073
Скопје, Македонија
Само поправка на насловот ве молам правописно е тастатури, не тестатури.

Protip: поправете ја печатната грешка во насловот.

Па не е баш само во насловот, целиот прв пост е така:

Сакам да наметнам дискусиона рамка околу механичките тестатури (односно тестатури со механички прекинувачи). Па така се поврзано со:
• Брендови и специфични модели на тестатури
• Лични искуства поврзани со истите
• Проблеми, недостатоци и позитивни страни кои сакате да ги истакнете
• Разлики (субјективни и специфицирани) во врска со типовите свичеви (Cherry red, blue, brown, green, black итн. и некои од ново најавените хибридни - електростатски јапонски свичеви
• Позадинско осветлување, ергономија, конекции итн.
За оние кои очекуваат овој тип на тестатури некогаш да падне под 4000 денари, џабе чекате. Појдете до Логинг на пример и побарајте да ви дадат 104 механички свичеви. Во најефтино сценарио ќе ве чини 5000 денари (50 денари од свич) до над 15.000 денари (свичеви од 150+ денари).

@xenon: Да не си правел Copy/Paste на тој поим за да скратиш куцање, па не си приметил дека има печатна грешка...? :)

Последна промена:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Што ќе правиме сега, многу лошо, има утнато по една буква на 5-6 збора? :(

• ми се допаѓа
Реакции: Avid

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Poker тастатуриве доста станаја популарни на нет повторно :D Ме бендисува кај повеќево механички што се без шминки и некој луди форми тику едноставни.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.698
12.551
Skopje
www.wemaxa.com
Зборот е неологизам, апропо како некој субвенциониран администрациски Танаско решил да го заведе како т.н. правопис воопшто не ми е гајле. Реално, уредот би требало да се вика ПРЕКИНУВАЧКА ако се раководиме по прекинувач, т.е. македонскиот збор за тастер кој е србизам.

salamander

hello world
16 ноември 2011
208
237
Кочани
salamander's setup  
Processor & Cooler
3770K, NH-D14
Motherboard
Sapphire Pure Platinum z77
Storage
850EVO 500GB + 6+TB
PSU
Antec HCP-1000
RAM
32GB Corsair Dominator
Video card
980
Case
Cosmos II
Mouse
Logitech G700s, MX518
Monitor
Philips 22' 16:10
OS
64bit Win10
Забегувате од темата...

А зошто „Прекинувачка“, каде најде прекинувач во keyboard??? Зошто се водиш по „србизмот“ ако го неќиш толку?

Или ти сакаше да се воведат во македонскиот речник зборовите „цигаропопелотресник“, „околупојасен панталононодржач“ и други смешки на кои моментално не ми текнува :)

Подобро кажи незнаев, моја грешка, а не „Танаско“ да ти е крив за се XD

zz

• ми се допаѓа
Реакции: Avid

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Кога веќе забегавме, тастер ≠ прекинувач, а потеклото на зборот не е српско туку е италијанско (tasto). :)

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.492
Скопје
Што ќе правиме сега, многу лошо, има утнато по една буква на 5-6 збора? :(
Супер за тебе што не ти смета.
Sigh.
Ех, би сакал и мене да не ме напињаа и паѓаа во очи вакви работи.
Зборот е неологизам, апропо како некој субвенциониран администрациски Танаско решил да го заведе како т.н. правопис воопшто не ми е гајле. Реално, уредот би требало да се вика ПРЕКИНУВАЧКА ако се раководиме по прекинувач, т.е. македонскиот збор за тастер кој е србизам.
Ај одговори му на @Alucard и мене ме интересира.
@xenon: Да не си правел Copy/Paste на тој поим за да скратиш куцање, па не си приметил дека има печатна грешка...? :)

Zeuus

Баниран/a
22 јуни 2012
271
163
Скопје
Дали тастатурата Bloody B120 (http://www.bloody.tw/en/productsKEY.php?pid=11) е механичка? Мислам дека е механичка ама не сум сигурен.. :annoyed:

Edit: Не била механичка.. :)
пред 5 дена ја зема другар,јас му ја препорачав бидејќи ја гледав на нет ја немав користено и му кажав на другар да ја земе да ја проба,искрено се изненадив од тастатурата.

bokiscout

user
17 март 2011
1.727
2.035
Скопје
А4 tech немаат механички тастатури тастатури кои се продаваат надвор од Азија. Имаат неколку модели (за азиски пазар) ама и тие не користат Chery MX механички свичеви туку некои сосема трети така да отпаѓаат од игра и да најдете некој кој ке ви ја донесе.

bokiscout

user
17 март 2011
1.727
2.035
Скопје
Треба да се проба!

Директна спроедба со другиве модели неможе да се направи затоа што не користи chery свичеви туку некои сосема трети за кои велат дека се слични на chery red (линеарни) ама малце потешки.

Генрално јас би ги избегнал линеарните свичеви затоа што освен што ке го избегнеме ефектот од дефорамција на гумената мембрана на евтиниве тастатури не нуди ништо повеке.

Во секој случај цената од 2 800 мкд е одлична, и другите евтини кинези се по околу 2500 мкд груба проценка (конверзија од локална валта во долари, па доларите во денари).

Едит:
На едно youtube видео прочотав дека се Kaihl свичеви.

Последна промена:

dramallama

hello world
24 јануари 2013
373
266
dramallama's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5-3470 with stock cooler
Motherboard
Gigabyte Z77-DS3H
Storage
Samsung 850 EVO 250GB + Samsung Spinpoint F3 1TB
PSU
Cooler Master Silent Pro M 500W
RAM
2x4GB Kingston HyperX Genesis
Video card
Gigabyte GTX 650Ti 2GB
Case
Fractal Design Define R5 White Windowed
Mouse
Steelseries Sensei Raw (Rubberized)
Keyboard
Cooler Master Quickfire TK (Cherry MX Red)
Audio
ASUS Xonar D1 + Sennheiser HD439
Monitor
Samsung SyncMaster P2370
OS
Windows 7 Ultimate 64-bit
Како што рече боки, треба да ја пробаш на лице место. А иначе јас користам Чери црвени свичеви, и има огромна разлика од мембранска тастатура, иако се линеарни. Прилично многу сум задоволен од филингот при куцање, и покрај тоа што се оштрам да земам некоја со кафеави скоро.

Overdrive

hello world
23 јуни 2010
498
532
Како што рече боки, треба да ја пробаш на лице место. А иначе јас користам Чери црвени свичеви, и има огромна разлика од мембранска тастатура, иако се линеарни. Прилично многу сум задоволен од филингот при куцање, и покрај тоа што се оштрам да земам некоја со кафеави скоро.
Како сопственик на тастатура со Cherry MX Brown, те советувам да побараш некоја со Cherry MX Clear. Ако успееш да најдеш, супер. Ако не, и кафеавите се тамам :)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно