Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

VIP (ВИП) Оператор

DrMTR

senior
27 март 2014
7.923
8.415
Џабе.. Баш ме интересира некој да истестира колку мб вади 4Г-то на ВИП. :S

Trajkou2

hello world
18 март 2014
59
35
Во пробиштип имаат катастрофа од мрежа другото се си е ок и понуди и тел и услуга али мрежата е ужас,

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.147
3.019
Интересно е што 4G-то работи и на фреквенција од 800Мhz така што и некои телефони што се наменети за американскиот пазар ќе имаат 4G и кај нас. Пример Нексус 5 купен од Гугл плеј во америка ќе има 4G кај нас на ВИП

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
:(

Замисли да немаш мрежа 1 минута?! драма!!!! кај смее такви господа, и клиентела од висока класа да нема мрежа?

Мислам муабетиве ми се ептен хардкор, демек ако немаш мрежа 1 у месец, светот ќе пропадне, ќе ти промакне некоја информација која може да ти го смени животот, нели.

:(

Замисли да немаш мрежа 1 минута?! драма!!!! кај смее такви господа, и клиентела од висока класа да нема мрежа?

Мислам муабетиве ми се ептен хардкор, демек ако немаш мрежа 1 у месец, светот ќе пропадне, ќе ти промакне некоја информација која може да ти го смени животот, нели.

Проблемот со Вип е што имаш мрежа 1 минута. После тоа немаш мрежа месец дена :D Џабе ги браниш, сите знаеме дека мрежата им е тешко ѓубре и неможе чоек да направи асален муабет со некој што е на Вип.

Jedah

user
6 ноември 2007
1.308
2.284
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Yep лоша мрежа имаат. Кај што работам имаме службени бројчиња од VIP и ако колегата ми е на пат ја треба да го чекам да навлезе во населено место па да можам да го добијам. Ако е на Стража или Пресека или некој друг превалец прости се од комуникација.
Идеш на село да се одмориш, со VIP баш ќе се одмориш, буквално си отсечен од светот.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Проблемот со Вип е што имаш мрежа 1 минута. После тоа немаш мрежа месец дена :D Џабе ги браниш, сите знаеме дека мрежата им е тешко ѓубре и неможе чоек да направи асален муабет со некој што е на Вип.

Не ги бранам, јас сум на One, немам никаква допирна точка со нив. Ама жалењето е проблем на денешницата, од мравка се прават слонови, не само за ова општо зборам. Да сме некои бизнисмени со 10.000 евра плата, на кои 1 повик им значи многу разбирам, ама вака.....

Истиот муабет и за Близо беше, омг падна нет 1 у 3-4 месеци, што сега? а цената што е скоро двојно пониска никој не ја спомнува на пример....демек за тие 5 минути што ќе немаш нет, ќе се сруши светот.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.554
19.226
Истиот муабет и за Близо беше, омг падна нет 1 у 3-4 месеци, што сега? а цената што е скоро двојно пониска никој не ја спомнува на пример....демек за тие 5 минути што ќе немаш нет, ќе се сруши светот.
Не е оправдување цената за нестабилноста на интернетот. Заради цената треба да биде поспор на пр.

S

Sukhoi

Гостин
Другарите што ми се на ВИП, некои и од самиот почеток велат дека е доста подобро(поретко има прекинување на разговорот, шуштење, и други заебанции). Али сепак има, и самиот сум сведок дека на подалеките места(пример кога одевме во Кокино) имаше проблеми едвај 1 цртичка и разговорот не личеше на ништо. Во некои села пак во внатрешноста на Македонија и нема мрежа(пример веќе 5 години, одам во Чашка, и Богомила и ретко кога има, додека T-Home и One се ок).
Близу е веќе другар приказна, кога ке видам дека некој плука зошто 2,3 часа немал нет а плаќа 500-600 денари за неограничен и 15 мегабити епа незнам... А и голем е бројот на оние кои пиратски од коаксијалнен кабел кој им оди во модем, си пуштиле и аналогна на тв- тоа не сакам да зборам. И пак манаа наоѓаат. Епа нека ве дерат телекомците со 300 гигабајти и НЕВЕРОЈАТНА брзина од 8 мегабити. Незнам да ми плаќаат не би се пребацил на T-Home и T-Mobile, кога ке ми текне какви проблеми имаа моиве додека да ги откажат. Кој нема избор друг нека оди на T-Home, кој има можност да добие услуги од локален оператор, бегај таму не се глави џабе.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Не е оправдување цената за нестабилноста на интернетот. Заради цената треба да биде поспор на пр.

Секако дека е, ако сакаш стабилност целосна (што чисто сумљам дека ја има дури и кај Телеком) плати си двојно повеќе, со ограничување на 600GB и терај, јас преферирам да немам нет 10-на минути еднаш на 4-6 месеци, а да плаќам двојно пониско.

Голем дел од тие нестабилности, се заради оптеретувањето кое настанува од неограничен интернет на СИТЕ пакети. За разлика од Телеком, кои немаат ни ЕДЕН таков.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Она кое ме нервира во Македонија е што секогаш услугата се нуди пред да се обезбедат сите потребни услови за тоа. Ќе понудат неограничен и побрз интернет а потоа ќе заглавува зашто немаат капацитет таквата услуга да ја понудат најдобро на потребниот број на корисници.

Се јавив во близу кога понудија 100 мегабита нееограничен интернет. Кога прашав на телефон дали таа услуга може да се обезбеди во мое маало службеникот на операторот наместо да ми каже дека не може веднаш почна да ме убедува дека 60/60 е подобра опција и дека со 100 нема да забележам разлика. Кога му кажав дека јас сепак сакам 100/1 почна дури и со повишен тон да ми зборува. Како со јавна администрација да си правам муабет.

Кај телеком барем никој не ме убедувал да купам нешто кое не сакам да го купам. Никогаш во период од 12 години сум немал даунтајм. Сепак и тие не се семоќни. Неодамна морав да се префрлам на Google DNS за брз пинг и пребарување. Не сум проверил дали корегирале до сега. Но сепак беа културни од поддршка и се потрудија да ми помогнат.

MasteR_#0

poweruser
14 декември 2010
2.801
2.557
MasteR_#0's setup  
Processor & Cooler
Core i7 10700K | NH-U12A
Motherboard
Asus Z490 TUF
Storage
980 Pro 1TB | SM961 256GB | WD 1TB Blue EZEX
PSU
Riotoro Enigma G2 750W
RAM
2x8GB G.Skill SniperX @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 5700
Case
CM H500
Mouse
Logitech G502 Hero | G.Skill MP780
Keyboard
Ducky One 2 SF w/ Kailh Box White
Audio
Logitech 2.1 X-240 | Sennheiser HD 559
Monitor
Dell P2720D
OS
Windows 10 x64
Кога веќе го спомнавте Телеком и тој не е тоа што беше, од пред 2 години често се случува неколку пати во денот да падне нет и да се врати во рок од минута-две, не дека е страшно (сепак нервира кога се случува на сред партија мултиплеер кога играш во критичен момент :D) ама порано буквално никогаш не се случувало такво нешто, камен стабилен освен ако имаат некоја голема хаварија. Значи целосна стабилност тешко.
А башка останаа пакетите на мизерни 8-10Mbps, две години не смениле ништо откако го качија лимитот на 300 т.е. 600GB.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.923
8.415
Телекомци си ја чуваат мрежата, за да не дојде до преблокирање и уривање на целата мрежа. Можеби и затоа, не даваат такви пакети.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Мислам дека со телеком треба да имаш среќа. Јас сум немал ниту еден проблем. Од исто маало има луѓе кои не се задоволни и имале проблеми.

Заради интернетот ми е мака зошто продолжив договор за мобилен со One. Иако не го користам скоро воопшто сепак сакам најдобра услуга и ако останат вакви работите за две години одам на т-мобил. На ВИП никако и никогаш освен ако драстично не се сменат работите. Во ВИП искрено само сметка да си платиш во тоа салоните знае да биде патешествие.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Побогу луѓе зарем ви требаат повеќе од 600 гига месечно? Баш ме интересира колку трошите на близу/телекабел/неотел. Телекомците и после тие 600 гб оставаат брзина од 2 mbps / 2 mbps што е брзо скоро колку и основниве пакети на кабелскиве :D

Кога веќе го спомнавте Телеком и тој не е тоа што беше, од пред 2 години често се случува неколку пати во денот да падне нет и да се врати во рок од минута-две, не дека е страшно (сепак нервира кога се случува на сред партија мултиплеер кога играш во критичен момент :D) ама порано буквално никогаш не се случувало такво нешто, камен стабилен освен ако имаат некоја голема хаварија. Значи целосна стабилност тешко.
А башка останаа пакетите на мизерни 8-10Mbps, две години не смениле ништо откако го качија лимитот на 300 т.е. 600GB.

Ова мора да е нешто локално или регионално. Нема генерално такви проблеми релација Центар-Карпош, барем не на оптиката.

MasteR_#0

poweruser
14 декември 2010
2.801
2.557
MasteR_#0's setup  
Processor & Cooler
Core i7 10700K | NH-U12A
Motherboard
Asus Z490 TUF
Storage
980 Pro 1TB | SM961 256GB | WD 1TB Blue EZEX
PSU
Riotoro Enigma G2 750W
RAM
2x8GB G.Skill SniperX @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 5700
Case
CM H500
Mouse
Logitech G502 Hero | G.Skill MP780
Keyboard
Ducky One 2 SF w/ Kailh Box White
Audio
Logitech 2.1 X-240 | Sennheiser HD 559
Monitor
Dell P2720D
OS
Windows 10 x64
Ова мора да е нешто локално или регионално. Нема генерално такви проблеми релација Центар-Карпош, барем не на оптиката.

Могуче, проблемов настана откога се поврзав на оптика бидејќи во новите згради во Ново Лисиче нема бакар.
Иначе не е проблемот во лимитот толку, еве јас никогаш не сум поминал 300GB а редовно симнувам игри и чат пат филмови, проблемот е во брзината, смешни се 8Mbps веќе.

S

Sukhoi

Гостин
Знам луѓе што се способни честопати да го надминат лимитот, уствари да се приближат. Со тоа брзина не ни може да се стигне лимитот, тешко е(8 мегабити). И не се чуваат како што мислеше членот погоре, толку е можно брзина со ADSL 2, со оптика е веќе друга приказна. И тука ми се нејасни, даваш толку пари на добар оптички нет и пак ограничување. Самата помисла дека ке те ограничат делува чудно и глупо, значи одедна страна способни се за брзина и до 1 гигабит(секоја чест) а од друга страна и на најскапиот пакет има лимит? И што е фората?

Изменето од модератор:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Јас не се чувствувам до толку ограничен зашто како што кажа ARMac нема да се скрати интернетот туку само паѓа брзината која можеби не е идеална за симнување на огромни фајлови но за сурфање и комуникација нема да предизвика никакви потешкотии. И се согласувам дека тоа е стратегијата да се заштитат од преоптовареност.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
А зошто би се заштитувале од преоптеретеност, ако се супериорни? зошто наплаќаат големи суми како премиум провајдер, а се штитат со кратење на лимит? за мене тоа е огромен апсурд, ако наплаќаш дебело, нестабилноста и опремата потребна за да се избегне тоа е твоја одговорност, крајниот корисник не го интересира дали имаат доволно добра инфраструктура, или не.

Вака, се крати на краен корисник за да се заштитиш, а воедно наплаќаш големи суми за услуга, патетика.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Баш затоа што се штитат и планираат подобро од другите провајдери наплатуваат повеќе меѓу другото. Затоа што нема кочење и даунтајм за разлика од провајдери кои ти нудат неограничен интернет ама кој успорува или не знаеш кога ќе го снема. Затоа што тоа што ти го ветиле и навистина го добиваш. Барем јас.

Но не ми е целта да оправдувам некого. Добро е што имаме конкуренција и избор па секој може да си одлучи вака или онака.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно