Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Goran333

hello world
19 август 2022
91
102
За слична цена не успеав да најдам нешто подобро со еуровент од другиве производители, споделете ако има.
Дечкото праша и клима фан му одговоре. Нема што нему да му се нафрлувате зошто споделил Вивакс, не биле саде Вивакс.
Па ете препорачајте друго вие односно трето што нема да е ни Вивакс ни Мидеа.

@PetarPeco си ја нашол најевтината 5.5ка купи ја.
Што друго да ти кажам, поефтина не наоѓаш. Да не гледам спецификации сигурно е послаба од 3.5ка ама од оние скапите.

50 евра плус на таа цена ти е најевтината јапанка 3.5kW Mitsubishi HR35
Види провери можда се исти по спецификации.

@Паланчански ми заличуваш на стрелчо, одма продавач на клими го напрај дечкото. За мене сега можда ќе речеш Мицу дилер дека сум?

PetarPeco

hello world
24 декември 2011
85
64
PetarPeco's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7 4790K | Custom loop
Motherboard
ASUS MAXIMUS VII HERO
Storage
Samsung PM981a 1TB | Samsung 960 EVO 250GB | HDD WD Blue 1TB
PSU
Seasonic PRIME Platinum 850w
RAM
Kingston HyperX Beast 2400MHz 4x8GB
Video card
Asus STRIX GTX 1080Ti
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G900 Chaos Spectrum
Keyboard
Corsair K70 LUX
Monitor
ASUS MX279H
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Па повеќе ми беше прашањето наклонето спрема лично искуство со бучност и вибрации.
Целта е да е најевтината и да е далеку од цена со јапонски еквивалент, инаку ми нема логика.
Ја споредував на хартија со shorai edge 16 (многу интересна цена моментално!). Не е послаб кинезот, ако по послаба мислиме чисто за капацитет, па сигурно нема да е послаб од скапите 3.5ки хаха.
Мислењето е автоматски споено:

Vivax AENI 5.5кв 18 BTU е со двореден изменувач на надворешна единица има повеќе фреон не е основен модел како Мидеа форест отвори го видеото за АЕNI дворедниот изменувач е на 13:40 минута мотај го видеото

Дури и овој на видеото носи Мидеа дуксер не зезај сега. :p
Да не знаеш кој е Мидеа еквивалент на AENI?

Goran333

hello world
19 август 2022
91
102
Па повеќе ми беше прашањето наклонето спрема лично искуство со бучност и вибрации.
Целта е да е најевтината и да е далеку од цена со јапонски еквивалент, инаку ми нема логика.
Ја споредував на хартија со shorai edge 16 (многу интересна цена моментално!). Не е послаб кинезот, ако по послаба мислиме чисто за капацитет, па сигурно нема да е послаб од скапите 3.5ки хаха.

Така е, битна е споредбата на хартија ама пак уште побитна споредба од пракса. Ете купија ти климата па ќе ни кажеш добра е или не ;)

А кога веќе споредуваш на хартија ај споредија Midea Raynor 3.5kW со оваа ти што ја гледаш од 5.5kW
Ова им е најнов модел баш чудно и кај нас го има. Додуша вика нема достапност :)
Цена двојно повисока од твојата.
Еве еуровент и енергетска.
Спореди па кажи дали двојно повисоката цена е оправдана.
Midea vs Midea споредба
3.5kW vs 5.5kW

View: https://m.youtube.com/watch?v=ZzlmEoypt2Q&pp=ygUMbWlkZWEgcmF5bm9y

Screenshot_20260510_060624_Chrome.jpg

PetarPeco

hello world
24 декември 2011
85
64
PetarPeco's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7 4790K | Custom loop
Motherboard
ASUS MAXIMUS VII HERO
Storage
Samsung PM981a 1TB | Samsung 960 EVO 250GB | HDD WD Blue 1TB
PSU
Seasonic PRIME Platinum 850w
RAM
Kingston HyperX Beast 2400MHz 4x8GB
Video card
Asus STRIX GTX 1080Ti
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G900 Chaos Spectrum
Keyboard
Corsair K70 LUX
Monitor
ASUS MX279H
OS
Microsoft Windows 10 Pro
И. Не ти ја сфаќам поентата?
Убаво нагласив, ако споредбата е во kW, EER i COP на страна. Нормално дека постојат поефикасни опции од најевтината мидеа...
Башка и тоа што за тие пари не знам кој би одбрал кинеска пред јапонска хмм

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Па повеќе ми беше праш592ањето наклонето спрема лично искуство со бучност и вибрации.

Само и мене немој даа ми речeш „убеди ме“

Vivax се клон на Midea a Midea климите имаат Eurovent. Сега, кој Вивакс е еквивалент на која Мидеа останува во доменот рекла-казала

Тој ги препорачува Вивакс пошто „Сетек се ѓубриња..“ (како овие другиве да мочаат колонска вода)

Како и да е, клима се зема исклучиво врз основ на Eurovent кој пак не гарантира квалитет ама пак има трестови на бука (покрај другото)

Goran333

hello world
19 август 2022
91
102
Само и мене немој даа ми речeш „убеди ме“

Vivax се клон на Midea a Midea климите имаат Eurovent. Сега, кој Вивакс е еквивалент на која Мидеа останува во доменот рекла-казала

Тој ги препорачува Вивакс пошто „Сетек се ѓубриња..“ (како овие другиве да мочаат колонска вода)

Како и да е, клима се зема исклучиво врз основ на Eurovent кој пак не гарантира квалитет ама пак има трестови на бука (покрај другото)
Започнаа тука еден муабет кој што продавал, као некој продавал Вивакс и слично.
Па да расчистиме една дилема ако можи.
За тебе лично имам слушнато дека си од Прилеп и си дилер на Mitsubishi Electric.
Точно е или не?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Започнаа тука еден муабет кој што продавал, као некој продавал Вивакс и слично.
Па да расчистиме една дилема ако можи.
За тебе лично имам слушнато дека си од Прилеп и си дилер на Mitsubishi Electric.
Точно е или не?
Не е точно. Немам причинда да кријам или да лажам.
Особено не ако сум дилер. Неам ваљда да си пукам во нога.

Мојата љубов генерално е насочена кон јапонски клими. Единствен бренд кој знае успешно да му припари на Mitsubishi Electric па и да го надмине е Fujitsu.

Даикин во зависност од моделите. Генерално висока класа е споредлива со Mitsubishi иако и пониските класи на Daikin вртат кругови околу кинески клими (иако и Даикин во голем дел има кинеско педигре. Освен во софтвер и логика)

Toshiba е бренд околу кој имам многу поделено мислење. Час ми се допаѓаат, час не.
Ги имам Panasonic (освен пред 15 години, сега не чинат за ништо), Vivax неколку модели, една Midea парапетна, Mitsubishi LN35, FH50 и HR35

Значи, имам bacкground да кудам и фалам.

Goran333

hello world
19 август 2022
91
102
Не е точно. Немам причинда да кријам или да лажам.
Особено не ако сум дилер. Неам ваљда да си пукам во нога.

Мојата љубов генерално е насочена кон јапонски клими. Единствен бренд кој знае успешно да му припари на Mitsubishi Electric па и да го надмине е Fujitsu.

Даикин во зависност од моделите. Генерално висока класа е споредлива со Mitsubishi иако и пониските класи на Daikin вртат кругови околу кинески клими (иако и Даикин во голем дел има кинеско педигре. Освен во софтвер и логика)

Toshiba е бренд околу кој имам многу поделено мислење. Час ми се допаѓаат, час не.
Ги имам Panasonic (освен пред 15 години, сега не чинат за ништо), Vivax неколку модели, една Midea парапетна, Mitsubishi LN35, FH50 и HR35

Значи, имам bacкground да кудам и фалам.
Знаеш на жолтион форум греевци си прават реклами и го банираат секој што им смета. Е сега се појави нов бот што објавува Мицу флаери и реклами. Фирма Енерџи така нешто. Оние двајцата смешковци си клаваат само лајкови еден на друг.
Најверојатно станува збор за истите луѓе. Не се банираат еден со друг.
Некои што се од Скопје викаат дека продажните места им биле врата до врата.

Јас ги контактирав и ми рекоа дека ќе носеле LN-VGHZ нордик верзијата по цена од 120,000 денари као и RW моделот, наводно за еден месец.

Исто е чудно што истовремено се појавија Mitsubishi Electric на климимк пошо само Мицу Хеви имаа.

Некои чудни работи се дешаваат а мислам се е поврзано со тоа што R32 се укинува од 2027. Ќе се оди на R290 пропан при што климите и монтажата ќе бидат поскапи. Па и понебезбедни би рекол, тоа пропанот се пали многу лесно.

Читав за Даикин планираат да одат со некои модели на фреон R454C кој што има GWP 148
Новите правила од 2027 викаат дека Global Warming Potential (GWP) мора да биде помал од 150 а од 2030 целосно укинување на R32

Јас сум со план за купување уште некоја клима и чекам погоден момент :)
Можеби цените на клими со R32 фреон ќе опаѓаат при крај на оваа година...
Но ако се истите газди од Гри и од новиве увозници на Мицу онда не би купил од кај нив, па дури и кога би донеле квалитетен производ. Многу идиотско понашање имаат.

Останува да видиме дали и кај нас ќе има некои промени од 2027 пошо овие правила важат за ЕУ каде ние не сме земја членка.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Јас сум баниран на тој форум. Никогаш повеќе не пробав да се регистрирам под друг ник.

Шака јада е тој форум односно таа тема на тој форум

18 август 2019
1.210
1.176
@Паланчански ми заличуваш на стрелчо, одма продавач на клими го напрај дечкото. За мене сега можда ќе речеш Мицу дилер дека сум?
А што друго може да се помисли ако некој постојано препорачува еден ист бренд, без да наведе барем еден аргумент во прилог на тоа?
Шака јада е тој форум односно таа тема на тој форум
Не само таа тема. Ако во било која тема му се спротивставиш на големиот бос, добиваш бан. А можеби тоа е професионална болест...

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Знаеш на жолтион форум греевци си прават реклами и го банираат секој што им смета. Е сега се појави нов бот што објавува Мицу флаери и реклами. Фирма Енерџи така нешто. Оние двајцата смешковци си клаваат само лајкови еден на друг.
Најверојатно станува збор за истите луѓе. Не се банираат еден со друг.
Некои што се од Скопје викаат дека продажните места им биле врата до врата.

Јас ги контактирав и ми рекоа дека ќе носеле LN-VGHZ нордик верзијата по цена од 120,000 денари као и RW моделот, наводно за еден месец.

Исто е чудно што истовремено се појавија Mitsubishi Electric на климимк пошо само Мицу Хеви имаа.

Некои чудни работи се дешаваат а мислам се е поврзано со тоа што R32 се укинува од 2027. Ќе се оди на R290 пропан при што климите и монтажата ќе бидат поскапи. Па и понебезбедни би рекол, тоа пропанот се пали многу лесно.

Читав за Даикин планираат да одат со некои модели на фреон R454C кој што има GWP 148
Новите правила од 2027 викаат дека Global Warming Potential (GWP) мора да биде помал од 150 а од 2030 целосно укинување на R32

Јас сум со план за купување уште некоја клима и чекам погоден момент :)
Можеби цените на клими со R32 фреон ќе опаѓаат при крај на оваа година...
Но ако се истите газди од Гри и од новиве увозници на Мицу онда не би купил од кај нив, па дури и кога би донеле квалитетен производ. Многу идиотско понашање имаат.

Останува да видиме дали и кај нас ќе има некои промени од 2027 пошо овие правила важат за ЕУ каде ние не сме земја членка.
Како се вика фирмата, пушти некој линк/контакт?
Ако е Енерџи нет тогаш се они.
Energy Net Electric – My WordPress Blog - се претставуваат како Лиценциран дистрибутер на Mitsubishi Electric во Македонија.

Goran333

hello world
19 август 2022
91
102
Како се вика фирмата, пушти некој линк/контакт?
Ако е Енерџи нет тогаш се они.
Energy Net Electric – My WordPress Blog - се претставуваат како Лиценциран дистрибутер на Mitsubishi Electric во Македонија.
Да таа е фирмата. Значи истите сопственици се? Одма ми стана сумливо кога почнаа да си стават лајк едни со други.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Да таа е фирмата. Значи истите сопственици се? Одма ми стана сумливо кога почнаа да си стават лајк едни со други.

Значи сопствениците на Енерџи Нет Електрик и на Грее се исти инаку таа Даниела едно време беше главна во Грее а можеби и сега е главна

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Акција на 3.5, 5.5 и 7.5kw Vivax од моделите АЕРИ+, АЕРИ ПРО и AEHI+

702422762_1404365631726197_965551833871866023_n.jpg

LINK

dashbog

lurker
24 јуни 2008
566
808
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Што би значело тоа поврат?
Попуст не е.
Ќе си платиш цела цена и очекувај на сметка после месец, два да ти легне поврат или ќе добиеш ваучер за следно купување и сл?? Да не знае некој ?

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Што би значело тоа поврат?
Попуст не е.
Ќе си платиш цела цена и очекувај на сметка после месец, два да ти легне поврат или ќе добиеш ваучер за следно купување и сл?? Да не знае некој ?

Одлична акција купуваш еден од моделите R+, R PRO, или H+ се регистрираш на оваа страница

И Паком ти дава поврат на пари за 3.5кв е 4.000 денари додека за 5.5кв и 7.5кв поврат на пари е 5.000 денари

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Почнува малце да ми заличува на жолтиот форум темава
А интересно е како му е тригер Midea брендот. Чим се спомне добиваш нешто во стилот "Сетек се џубриња, иначе арни се Мидеа"

А VIVAX се чист клон на Midea. Разликата е во тоа што не знаеш кој модел на Вивакс е клон на кој модел од Мидеа, конкретно.

Па треба да им веруваш на чесен збор и рекла казала (serviserot sto gi rastura veli)

Ама факт е дека Midea има Eurovent а Vivax нема.
Дали е тоа гаранција за квалитет? Не е!
Дали е одбрана од лажно рекламирање од "Нашата клима грее до - 25 и врти кругови околу јапонски"
И тоа како!

Ако момакот продава клими разбирливо е да ги фали. Но по мое треба да му турат беџ дека е трговец за да не може да прави герила маркетинг.

Паралелно на ова, стари членови со 10+ години не можат да стават повеќе од два огласи месечно. Карикирам со бројката. Битно има комични правила за ова.
Но да не се шири муабетот натаму.

Утешно е што за разлика од кајгана членовите овде не ги санкционираат за спротивно мислење.
Затоа нема полу-ликови како Стрелец и неговите клонови.

Епилог!
Никој неќе да чуе за Грее. Ни трговците
А беа предупредувани..

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Јас само споделив инфо секој со свој буџет ќе си купи и одбере што сака инаку Vivax за цената се солидни а за акции имаат и AUX и HAIER акција

Goran333

hello world
19 август 2022
91
102
Акција на 3.5, 5.5 и 7.5kw Vivax од моделите АЕРИ+, АЕРИ ПРО и AEHI+

702422762_1404365631726197_965551833871866023_n.jpg

LINK
Ама ти ја избришаа оваа објава на жолтион форум :)
Нејќе Стрелчо конкуренција да му правиш таму.
Сега тој продава Mitsubishi Electric односно лиже таму каде што до вчера плукал.
Каква амеба од човек и тој и другар му Свб.

Најдобро кај нив на нивната тема воопшто да не се коментира.
Тие тоа го сакаат, да се потсоберат неколку постови па да може реклама да стави.
Пошо реклама на реклама малце глупо му доаѓа нели?
Пак и бројат, на 15 постови 16тиот доаѓа на нов пејџ. И мора да се тие први Гри или Мицу :)
Го испоганија и Мицу како бренд

Јас само споделив инфо секој со свој буџет ќе си купи и одбере што сака инаку Vivax за цената се солидни а за акции имаат и AUX и HAIER акција

Па може некад да предложиш некоја клима што не се продава кај климите. Вака испаѓа дека си нивни човек.

Последна промена:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно