Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Nvidia - Генерална дискусија

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.861
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.844
6.393
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Најдоброто до сега

1773818657907.png

Vard

read-only
23 мај 2024
27
29
Прикажаното демо врска нема со реализам, типичен гнасен безживотен ВИ слоп што ти излегува на рилови и реклами на фејсбук, инста, тикток... Плус, фактот што за да го направат "демото" кое уствари е 5 секундни клипчиња од игри каде што карактерот уствари стои статично и само позира им требало да користат ДВЕ 5090-КИ е ЛООООЛ.
Мислењето е автоматски споено:

Зависи од тоа што играш, али генерално не ти се исплати на тебе
Лелеее кај и да се спомне AI вие хејтерите како муви на гомно се закачувате, олабавете малку. Сте научиле AI slop и како некој ботови на се поврзано со AI, демек вие јаките артисти и не знам што и многу се разбирате што како треба да изгледа.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.844
6.393
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Лелеее кај и да се спомне AI вие хејтерите како муви на гомно се закачувате, олабавете малку. Сте научиле AI slop и како некој ботови на се поврзано со AI, демек вие јаките артисти и не знам што и многу се разбирате што како треба да изгледа.
Еве кој се плаши од Roko's Basilisk.
Ваквите ќе преживеат ко ќе не поробат машините, да знаете!

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.477
5.584
Ова е подобро :))))
HDnwo-L6-Wk-AABZm-A.jpg

Далеку сум јас од артист, али знам како не треба да изгледа.
GAY4E9DWgAALxkw.jpg

jocoklavulanski

hello world
25 јануари 2025
134
190
демек вие јаките артисти и не знам што и многу се разбирате што како треба да изгледа.
Не, не.. Не се работи за компетенција и знаење.
Еволутивна биологија е во игра, коа ќе стапиш во контакт со повраќаница автоматски ти се згадува.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.690
12.517
Skopje
www.wemaxa.com
За разлика од DF, кој патем извадија "we are so sorry" видео и пак е просеравање, Gameranx се скрозз on-point:

This is technology and not artistic philosophy, they don't know what to touch and what not to touch, the artist does.

View: https://www.youtube.com/watch?v=rtiynhjWPWo

Не верувам ова е проблем, најверојатно можно е селективна апликација. Ако не веднаш, со апдејти се средува.

aleks989

hello world
19 ноември 2016
270
518
Битола
Не верувам ова е проблем, најверојатно можно е селективна апликација. Ако не веднаш, со апдејти се средува.
Едноставно кога нешто не е готово, нека ги држат коњите настрана и нека не се чаламат од прв ден.

Мислам тие можат да се чаталат со технологија до утре, еве ја моќта на нашите 5090ки, али тоа настрана кога вадиш ваков major feature или наредно достигнување, барем обрни внимание на тоа како стварно изгледа нештото кое сакаш да го продајш, поќе мислам на маркетинг се посраја него шо стварно вака ќе изгледаат.

Да беше еден модел само out of line, ќе речевме океј, ама сите character models го губат она шо ги прај автентични, буквална AI pukefest од Generative AI која ја гледаме на 99% од срањата низ net memes секојдневно.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.756
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Интересно..

Мислењето е автоматски споено:

Кога го видов денес ова од Nvidia, прво мислев дека hijacked им е профилот. Буквално описот на GamerNexus, значи DLSS 5.0 изгледа како смрден AI flop, оргиналниот 3Д модел е тотално деградиран и земент со некој cheapshit AI generated. Massive pushback ќе јадат за ова, незнам со кој памет. Наместо AI да биде искористено за генерирање NPC-а кој ќе бидат по-тешки, позахтевни за да ги совладаш, тие воведоја TikTok AI slop overlay над карактерите.

Цела среќа само на 5090-ките ќе оди, а потака и за останатите 50 series како upgrade feature. Уште една причина да не ги купам ми дадоја.
Делот на environmental е добар, иако не секаде ми се допаѓа.

Погледнете го атачментот 159632

View: https://www.youtube.com/watch?v=4ZlwTtgbgVA
хахахаха

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.097
2.341
Rtx 5070 или RX9070, што би купиле и зошто?

Јас накај 5070 гравитирам моментално, ама сакам и туѓи мислења да слушнам.

Blagoj322

The More You Buy, The More You Save
4 март 2017
48
67
Rtx 5070 - Подолга поддршка на драјвери, подобар екосистем, подобар upscale (dlss), подобар програм, повеќе корисни алатки за гејмање (RTX HDR).

jocoklavulanski

hello world
25 јануари 2025
134
190
Со оглед на тоа дека Nvidia више ич ама ич не се замараат за гејминг, не важи више муабетот дека имаат подобар екосистем/драјвери.

Би аргументирал дека 9000 серијалот имаат подобри драјвери на windows, но во суштина бенефитот е во тоа дека имаш поише Vram и гарантиран долгорочен support на Linux (и тоа станува се побитно, линукс е веќе одличен гејминг екосистем благодарение на Valve).

9070ката ти дава слобода шо не би ја добил со Nvidia графичка, концесиите кој ги правиш се небитни.
DLSS4/4.5 е само маргинално подобар од FSR4, RT перформансите се доволно добри (Path Tracing е gimmick).
Земајќи во предвид дека апгрејдање ќе биде се потешко од тука натаму, би одел со нешто шо дефинитивно повеќе се исплаќа во долгорочен план.

Blagoj322

The More You Buy, The More You Save
4 март 2017
48
67
DLSS4/4.5 не е маргинално подобар од FSR4, наспроти разликата е голема еве истражувања Nvidia DLSS 4.5 beats Native & AMD FSR in blind test – quality over ideology | igor´sLAB и Blind Test Shows Gamers Prefer NVIDIA DLSS 4.5 Over AMD FSR 4.1. И двете истражувања се нови поготово ова од techpowerup е од пред 2 дена. Верувај ми И јас сакам да гејмам на Linux но во денешен ден Windows е подобар, дали во иднина Linux ќе го надмине Windows е знак прашалник, во наредните 3 до 5 години не верувам тоа да се деси.

jocoklavulanski

hello world
25 јануари 2025
134
190
DLSS4/4.5 не е маргинално подобар од FSR4, наспроти разликата е голема еве истражувања Nvidia DLSS 4.5 beats Native & AMD FSR in blind test – quality over ideology | igor´sLAB и Blind Test Shows Gamers Prefer NVIDIA DLSS 4.5 Over AMD FSR 4.1. И двете истражувања се нови поготово ова од techpowerup е од пред 2 дена.
Лично сам сум ги правел споредбиве у слободно време, баш скорото сега на Death Stranding 2, MGS Delta и TW3 се чепкав со Optiscaler.
Тешка цепидлака сум, FSR3 неможев да го користам ради артефактите во движење и општо како артефицираше косата.

FSR4 е подобар од DLSS3, a DLSS3 беше моментот коа upscaling стана валидно за употреба.

DLSS4 e само за нијанса подобар од FSR 4, додека 4.5 е само за нијанса подобар од 4.
И не е ни дека 4.5 е апсолутно подобар, многу често артефицира на места кај шо FSR4 не кикса.

Порано немаше ни дебата, FSR3 беше неуппотребливо освен ако играш на 4К.
Сега имаш нешто компетентно шо си сигурен дека само ќе оди напред.

Проблемот порано беше фактот дека AMD немаа хардвер способен да тера нешто како DLSS и RT без концесии, фактички 2 нештиклирани кутии без можност за големи скокови.
Сега имаат и софтвер и хардвер, јесте да е малку поназад од зелениве но и тие не се толку напред ко шо беа за да им се даде толкава предност.
Ем фактот шо апскејлингот само ќе се подобрува, апсолутно не е више таков проблем како порано.
И јас сакам да гејмам на Linux но во денешен ден Windows е подобар, дали во иднина Linux ќе го надмине Windows е знак прашалник, во наредните 3 до 5 години не верувам тоа да се деси.
Со 9070ка ќе имаш мање више исти перформанси како Windows, многу често и подобри.
Концесиите се само Kernel AC multiplayer игри, ама и тоа е веројатно да го средат.
Со линукс + АМД комбото можиш мање више да си направиш домашна конзола благодарение на Valve.
За Valve сум сигурен само дека ќе одат напред, за Microslop сум сигурен дека само ќе ме експлоатираат и ќе ме закопаат во се подлабока дупка.

Ипак рачунај дека наредниве генерации графички нема да имаат таков скок во перформанси т.е. рачунај картава дека ќе ја имаш 6 год + .
Рачунај дека компанииве сакаат да не бапнат во cloud и да ни наплаќаат compute/h.

Во такво сценарио ако сакам да гејмам ко шо гејмам сега, би се крстел на Valve и би инвестирал во хардвер кој шо сега и во иднина би бил покомпатибилен со платформата.

Последна промена:

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.214
2.643
каква 9070, земи си 5070 и не се замарај. Едино ако ти ја даваат 10 илјади поефтино па да размислиш.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.097
2.341
Со оглед на тоа дека Nvidia више ич ама ич не се замараат за гејминг, не важи више муабетот дека имаат подобар екосистем/драјвери.

Би аргументирал дека 9000 серијалот имаат подобри драјвери на windows, но во суштина бенефитот е во тоа дека имаш поише Vram и гарантиран долгорочен support на Linux (и тоа станува се побитно, линукс е веќе одличен гејминг екосистем благодарение на Valve).

9070ката ти дава слобода шо не би ја добил со Nvidia графичка, концесиите кој ги правиш се небитни.
DLSS4/4.5 е само маргинално подобар од FSR4, RT перформансите се доволно добри (Path Tracing е gimmick).
Земајќи во предвид дека апгрејдање ќе биде се потешко од тука натаму, би одел со нешто шо дефинитивно повеќе се исплаќа во долгорочен план.
Најголем проблем е FG кај Нвидиа кој доста ја вади во игри што го подржуваат и тоа најмногу и ме мисли.

Дополнително амд многу лош потег направија со драјверите за постарите генерации, тоа некако прави да мислам и оваа генерација дека би ја напуштиле, сеуште немаат добра подршка за вулкан.

12гб рам е проблем ама не би требало игри со длсс да имаат мака наредниве 4-5 години мислам, дополнително не мора на највисоките опции за графика да играм.

Но растер 9070 е подобра графичка и поголемиот рам ќе може појаки опции да подржува подолго.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.477
5.584
Иако сум АМД фан, за графичка дефинитивно енвидиа. Освен длсс, фрејмџенот им е топ, а сега пред месец дена извадија и х5 и х6, јака работа, посебно за сингл плеер игри

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно