Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Дали 5090 за AI image и видео генрирање драстично би ми ја зголемило сметката за струја?

Статус
Затворена за нови мислења.

Gaming Pal Ollie

hello world
14 февруари 2024
139
121
Оддамна планирам да земам PC кое би го користел примарно за Video и Image Generative AI, Flux Krea Dev, Z-Image и сега LTX-2.
Во моментов имам само 2070 Super 8GB VRAM што ја имам до максимум искористено за SDXL и стварно секунди и требаат да генерира слики со ControlNet со све преку InvokeAI али SDXL ми е веќе доста лимитирана.

Требаше во Октомври да земам систем со 5090 зашто стварно ми треба тој 32GB VRAM особено за видео генерирање со keyframes (стартен фрем и крен фрем, плус ако има можности и повеќе сега) али не земав баш поради тоа што неможам да најдам колку и дали би ми се зголемила сметката за струја драстично ако користам многу се ова.
Реално пример во лето, плаќаме од 5000-7000 струја со клима, што е премногу, али вака преку година без клима сметката 2200-2500МКД во просек без клима.

Јас иако играм игри доста, ретко играм AAA така да и мојата графиќка не влече нешто многу посебно.
Е сега, како илустратор/уметник јас кога работам со AI си ги имам истите принципи на работа како кога работам дигитална илустрација претежно, али и тоа пак бара доста активност.

Имам доста комплексен workflow во зависност од тоа штп работам најчесто:

• Сам цртам outlines, подесувам основни бои и се тоа - некад цел цртеж - ова не троши стурја повеќе од нормално што ми е за нормална употреба на компјутер
  • Од ова рендерирам локално фотографија или слика во "3d" стил со SDXL
  • После доработувам преку inpainting и се тоа, што AIto пак ја рендерира и пре рендерира сликата за да поправи и измени делови

Овој ист процес би го имал и со Flux Krea Dev и Z Image, технички веќе го имам али нив за сега online ги користам само ама тоа не ми е доволно веќе поштп страната од кај што крадев за без пари се измени доста :)

Е сега, многу е важно дека во моментов само Online користам за видео AI на KLING од кога ќе припремам веќе keyframes (комбинација со рачно цртање, Flux, ZImage и самиот KLING Elements), али да користев локално, ќе рендерирав сегменти од 5-10 секунди цело време локално, со бара експериментирање и подесување и кога користиш однапред подготвени keyframes.

Поентата ми е дека има многу работа што би имало многу активност на самото GPU и тоа може би резултирало у многу потрпња на строја, али немам престава дали е така или не страврно и дали би ми рипнала сметката од у просек 2200-2500 до незнам 5000 само од ова.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.690
12.524
Skopje
www.wemaxa.com
  • Aко работиш 8 часа дневно, екстра ~1300 ден. месечно.
  • 5090 за кратки рендери 2-3ч дневно, дополнителни 500-700 ден. месечно.

Матиматиката е правена со екстра 3.2 kWh дневно × 30 дена = 96 kWh

Gaming Pal Ollie

hello world
14 февруари 2024
139
121

Ова е многу информативно, фала
е сеа јас ептен сум дупка за математика и струја :)

Од прилика би работел 5-7 саати навечер кога има евтина струја после 10PM, али рачунај Gaming исто 5-6 саати у ден сигурно. Е сеа не секад нешто јаки графички игри ама пак

Screenshot (5721).png

25 ноември 2014
1.531
1.961
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Ако имаш пари за 5090 имаш пари за струја.

Gaming Pal Ollie

hello world
14 февруари 2024
139
121
Ако имаш пари за 5090 имаш пари за струја.

Значи свесен си дека ова не е така, дека е дрзок и безобрзен одговор и пак тролуваш, срамота. Вакви бљувотини на друг да му збориш.

25 ноември 2014
1.531
1.961
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Значи свесен си дека ова не е така, дека е дрзок и безобрзен одговор и пак тролуваш, срамота. Вакви бљувотини на друг да му збориш.
Шо е дрско и безобразно се фокусираш на погрешните работи.

Графичка од 189.000 денари / 1500 денари покачена струја = 10 години треба да ја користиш да парите шо си ги дал за струја едначат со парите шо ги даваш за графичката.

И ако даваш 7000 за струја у лето со клима, оптимизирај си ја потрошњата на струја на друго место не у графичката.

едит: башка кој е овој лош муабет да ние ти израчунаме дали графичката струја ќе ти влече и колку и тука некои адони си навел, шо е со муабетов? лупни TDP по саати по кој тиер на струја влагаш и израчунај сам, не знам каква дискусија тука може да се развие освен да ти кажам дека погрешно ти е размислувањево...

Gaming Pal Ollie

hello world
14 февруари 2024
139
121
Шо е дрско и безобразно се фокусираш на погрешните работи.

Графичка од 189.000 денари / 1500 денари покачена струја = 10 години треба да ја користиш да парите шо си ги дал за струја едначат со парите шо ги даваш за графичката.

И ако даваш 7000 за струја у лето со клима, оптимизирај си ја потрошњата на струја на друго место не у графичката.

Зашто не ти држи вода муабетот а е типичен трол муабет кој го знам од време уште по форуми, збориш со човек што е израснат на GameFAQs и LUElinks, така да не ни покушавај.

Тоа што го рече е буквално зајадување и тролвуање, сум дошол тука да прашам реално прашање, не да ме замараш со глупави досетки кои не се реални али ако почнам да ти објаснувам зашто не ти е реален муабеот, ако си тип како што мислам дека си само ќе ме вртиш у круг за да продолжиш замарање/конфликт без потребно.

25 ноември 2014
1.531
1.961
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Зашто не ти држи вода муабетот а е типичен трол муабет кој го знам од време уште по форуми, збориш со човек што е израснат на GameFAQs и LUElinks, така да не ни покушавај.

Тоа што го рече е буквално зајадување и тролвуање, сум дошол тука да прашам реално прашање, не да ме замараш со глупави досетки кои не се реални али ако почнам да ти објаснувам зашто не ти е реален муабеот, ако си тип како што мислам дека си само ќе ме вртиш у круг за да продолжиш замарање/конфликт без потребно.

уживај

еве ти имаш одговор, може клуч

Gaming Pal Ollie

hello world
14 февруари 2024
139
121
уживај

Море тебе под кључ да те стават што замараш и диктираш дали може или неможе.
остави го топикот нека си тој, може нешто некој нормално ќе додаде, ќе смисли, не се сите одма да јадат

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
уживај

Не бе каков клуч..
Нека каже остатокот од конфигурацијата каков е. Иначе како да седнеме и да пресметаме.

Плус човекот сака на евтина да работи..

Gaming Pal Ollie

hello world
14 февруари 2024
139
121
Поентата ми беше дали само графчката би влечека повеќе, остатокот ќе си влече колку што си влече компјутер нормално. Кај AI највеќе е фокосуот на VRAM или системски RAM ако правиш off-load али главното рендерирање си ја користи графичакта, така да иако планирам да земам Ryzen 9 9900X3D, јас и така и така ќе земев тоа.
За напојување, пошто стварно не се разбирам од струи и такви работи ќе видам што ќе ми препорачаат во Анхоч пошто до сега секад биле за тоа топ не ми имаат згрешено.
Битно ми беше да видам од прилика само графичката дали би стварно нешто драстично трошела
Со никого не сум ни дрзок ни ништо, си прашувам нормално и одма некои зајадливи глупости, нема потреба.

Gaming Pal Ollie

hello world
14 февруари 2024
139
121
@Gaming Pal Ollie респект за твојот арт, те препознав по никот. :)
За прашањето не можам да ти помогна
Поздрав.

:D Фала брат! Сега повише сум фокусиран на youtube одошто на арт, пошто сакам некои видеа да ги доправам, али паралелно и двете идат.
youtube онака casual си го терам кога имам време
многу ми е мило за постов
Мислењето е автоматски споено:

I dindu nuffin!

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Поентата ми беше дали само графчката би влечека повеќе, остатокот ќе си влече колку што си влече компјутер нормално. Кај AI највеќе е фокосуот на VRAM или системски RAM ако правиш off-load али главното рендерирање си ја користи графичакта, така да иако планирам да земам Ryzen 9 9900X3D, јас и така и така ќе земев тоа.
За напојување, пошто стварно не се разбирам од струи и такви работи ќе видам што ќе ми препорачаат во Анхоч пошто до сега секад биле за тоа топ не ми имаат згрешено.
Битно ми беше да видам од прилика само графичката дали би стварно нешто драстично трошела
Со никого не сум ни дрзок ни ништо, си прашувам нормално и одма некои зајадливи глупости, нема потреба.

Не Анхоч што ќе ти рече туку заедницава. За почеток не сметај на напојување под 1000W кое треба да биде Top Tier / Tier A за таа намена затоа што ќе работи на мин. 80 % оптеретување.
Во Анхоч ќе ти предложат Gigabyte и потоа ќе се гледаме во темата "Искуства со Anhoch сервис"

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.733
Скопје
www.facebook.com
Јас сум навлезен моментално на тоа, односно рентање за други. Засега сум со 3090ки. Терам засеа со 5 конфигурации, секоја конфигурација е различна кај мене. На пример ако 3090ката 24гб требаат минимум 32гб рам или 48гб. Јас на сите конф сум на минимум 32гб. За напојување на сите конф користам 1000-1200 ватни платиум или голд напојувања. Заработката кај мене е варијабилна и све зависи од тоа какви задачи и какви клиенти ќе се фатат. Засеа сум задоволен и работат 24/7 во текот на оваа недела откако се пуштени пробно. Screenshot_98.jpg

Последна промена:

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.781
33.884
roka.mk
Темата не пркршува ниедно правило за да биде затворена или избришана.
Ако на некој не му се допаѓа нека не реплицира во неа.

Gaming Pal Ollie

hello world
14 февруари 2024
139
121
Не Анхоч што ќе ти рече туку заедницава. За почеток не сметај на напојување под 1000W кое треба да биде Top Tier / Tier A за таа намена затоа што ќе работи на мин. 80 % оптеретување.
Во Анхоч ќе ти предложат Gigabyte и потоа ќе се гледаме во темата "Искуства со Anhoch сервис"

За ова имаш право сигурно, јас стварно не сум по хардверски работи и електроника. Е сега незнам од тоа што имаат они што би било соодветно.

RAM од тоа што гледам најбрз им е DIMM 32GB DDR5 5600MHz Kingston Fury Beast, мене без 64GB не ми врши работа, пошто само Flux знае 20GB да зима, а ако правам offload во системски RAM на моделите и што све не ќе треба минимум 64 за све да работи како што треба.

Од плоча, во консултација со Gemini и тоа што имаат MB Gigabyte X870E AORUS MASTER AM5 DDR5 8600MHz МИСЛАМ ова, али не сум сигурен.

напојување стварно незнам што

Јас сум навлезен моментално на тоа, односно рентање за други. Засега сум со 3090ки. Терам засеа со 5 конфигурации, секоја конфиругарција е различна кај мене. На пример ако 3090ката 24гб требаат минимум 32гб рам или 48гб. Јас на сите конф сум на минимум 32гб. За напојување на сите конф користам 1000-1200 ватни платиум или голд напојувања. Заработката кај мене е варијабилна и све зависи од тоа какви задачи и какви клиенти ќе се фатат. Засеа сум задоволен и работат 24/7 во текот на оваа недела откако се пуштени пробно.Погледнете го атачментот 157631

многу јако!
Јас планирам ова да го искористам и интегрирам во моите илустрации повише или анимација али не за некоја голема зарабтока пошто начинот на кој работам си бара многу време.

Имам мислено да правам AI Slop на youtube, али и тоа да го правам ќе ми одзима време само и нема да имам кога да се фокусирам на тоа баш што сакам да работам, мали, кратки цртани каде AI би ми помогнало во анимирање на inbetweens.

пример пред 10 години кога правев една кратка анимација, класично frame по frame, само за овој дел ми требаше една недела ипол, нормално ова со AI можам многу побрзо сега а пак да си ги нацртам сите keyframes сам
87ce8f3c-006e.gif

Исто многу е јако што со АИ можам да екстрактирам карактер од цртеж, од него да си направам како character sheet или sprite sheet и после да го користам во најразлицни ситуации
Исто важи и за пзадини и така

Последна промена:

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.733
Скопје
www.facebook.com
Во твојов случај со 5090ка ти требаат минимум 64гб рам и 1200w напојување од платинум класата. Затоа што 5090ка е со 32гб рам и секогаш нејзината врам 32гб се рачуна х2 при конечниот резултат со рам ддр5 односно 64гб :)
Напојувањето е препорачливо ради пиковите што се дешаваат во тек на обработката.

Gaming Pal Ollie

hello world
14 февруари 2024
139
121
Во твојов случај со 5090ка ти требаат минимум 64гб рам и 1200w напојување од платинум класата. Затоа што 5090ка е со 32гб рам и секогаш нејзината врам 32гб се рачуна х2 при конечниот резултат со рам ддр5 односно 64гб :)
Напојувањето е препорачливо ради пиковите што се дешаваат во тек на обработката.

Тоа што викаш минимум 64GB си 100% у право, јас инцијално планирав 128, ама еве кај дојдовме за непуни два-три месеци. Све све ама не очекував дека ќе се деси ова со цениве, а реално со 128MB би можел и солдни LLMs да користам локално, иако не гледам некој бенефит лично од тоа али пак, плус за тренирање лори на мојот арт сигурно ќе имаше многу бенефит. али ќе мора со 64 да идам сега за сега.

dang, platinum napojuvanja vo anchoch se od 300-400 evra ako gledam dobro, ne ocekuvav volku visoki ceni.
Realno treba ubavo da smislam posto vaka ke dojde 6000 evra veke PCto sto e mislam tesko izvodlivo.
Jas si imam zastedeno bas so plan za kompjuterov ali so godini poleka sto sum stedel ama ne za 6k kompjuter :)

Последна промена:

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.733
Скопје
www.facebook.com
Тоа што викаш минимум 64GB си 100% у право, јас инцијално планирав 128, ама еве кај дојдовме за непуни два-три месеци. Све све ама не очекував дека ќе се деси ова со цениве, а реално со 128MB би можел и солдни LLMs да користам локално, иако не гледам некој бенефит лично од тоа али пак, плус за тренирање лори на мојот арт сигурно ќе имаше многу бенефит. али ќе мора со 64 да идам сега за сега.

dang, platinum napojuvanja vo anchoch se od 300-400 evra ako gledam dobro, ne ocekuvav volku visoki ceni.
Realno treba ubavo da smislam posto vaka ke dojde 6000 evra veke PCto sto e mislam tesko izvodlivo.
Jas si imam zastedeno bas so plan za kompjuterov ali so godini poleka sto sum stedel ama ne za 6k kompjuter :)
Епа почни најдобро со половни конф. Јас моите напојувања ги шиткав по 3000-4000 ден 1200 ватни платиум и голд и гледам дека не се продаваат па си ги искористив за себе. Не мора веднаш да се лета на оверкилл конфигурација со све најскапи нови компоненти.

Gaming Pal Ollie

hello world
14 февруари 2024
139
121
Епа почни најдобро со половни конф. Јас моите напојувања ги шиткав по 3000-4000 ден 1200 ватни платиум и голд и гледам дека не се продаваат па си ги искористив за себе. Не мора веднаш да се лета на оверкилл конфигурација со све најскапи нови компоненти.

Дефинитивно не летам, али пошто знам што планирам да работам затоа зимам јака конфигурација. До сега толку години никад се немам покаано од конфигурации што сум одличил. Проблемот со напојувањата е пошто стварно не сум по хардвер, јас преферирамд а ми го спојат компјутерот таму од кај што го зимам, а обично не прифаќаат да донесеш свои делови во такви случаи. А со волку скапи компоненти, графичка, рам, процесор, све ич не ми се ризикува на човек да дадам на другар и највеќе да се разбира да ми спои дека ипак се греши, вака ако се зезне нешто на продавницата си е.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Љуби те брат..

Прави што ќе правиш ама во никој случај Gigabyte напојување и Gigabyte графичка.

За првото оди и направи осигурување на станот, за другото фати си другар електроничар што знае да поправа графички па во знак пажња уплати му на Копаоник.

Постави финансиска рамка па потоа ќе се одбира.
И грешиш со составувањето и "сервис си е сервис"
Овдека има дечки на кои сервисите можат да им пристапат со вода и крпа и да им речат "повели мајсторе раце да се замиеш"

Gaming Pal Ollie

hello world
14 февруари 2024
139
121
А не мислам дека само затоа што се вработени во сервис знаат повише од индивидуалци, тоа ни од далеку, чисто ради одговорноста и гаранцијата ми е да не се тупам после.
Иначе еве сум со Gigabyte 2070 Super од 2020 никакви проблеми немам, и напојување и све мислам. Мислам и предходната картица што ми беше исто беше, не дека имам некоја лојалност кон брендови глупости тоа е него онака викам дека не сум имал проблеми лично.
Реално од многу аспекти ми одговара повеќе да средам со сервисто него со индивидуалци, пак ќе релам не затоа што ги вреднувам повеќе по способност и знаење, од финансикси апскет и аспект на долгорочност со гаранциите и така.

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно