Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Aliexpress

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.604
1.764
Првпат ми праќаат нарачка со број REXXXXXXXNL, што претпоставувам е Холандска пошта, а не Маџарска. Дали ова значи дека пратката ќе пристигне преку Пошта, а не преку Виа Пост, како досега? И колку се шансите да ме царинат, пошто се работи за поскапа патка од 500+€

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.222
2.655
Првпат ми праќаат нарачка со број REXXXXXXXNL, што претпоставувам е Холандска пошта, а не Маџарска. Дали ова значи дека пратката ќе пристигне преку Пошта, а не преку Виа Пост, како досега? И колку се шансите да ме царинат, пошто се работи за поскапа патка од 500+€

преку државна пошта стигаат NL. Шансите се близу 100% да те царинат иначе. Бар мене сите ми ги пројдоа платив порез преглед таму за цариникот и давачки, тоа се плаќа кога ја земаш кај тебе у локалната пошта.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
По моето искуство ако е нешто погломазно/потешко ќе те царинат сигурно, ако е нешто мало најверојатно нема да ја прегледаат. Сега не знам дали почна да важи законот за ДДВ, ако важи тоа значи дека сите пратки ќе ги даночат и царинат тие над 90 евра.

Vlad944

lurker
3 март 2015
781
1.744
Во почетокот на месецов вртев на Aliexpress да пазарам некои џиџи миџи ствари,при разгледување ми искочи маус Logitech G304/305 со фул пакување со сите нишани и леџит.Цените беа со некои попусти и почнуваа од 9 до 16 евра зависно од моделот и бојата.Читам ревјуа околу 260 беа од различни држави со слики прикачени од Ghub каде докажваа дека се е леџит.
Реков ѕверка маус за ич пари плус попусти,земам еден!
Направив нарачка.
После некои 5-10 минути реков да разгледам уште некој зш бев стварно хајпнат од фалбите,оценките,итн.При кликање на нарачката друга слика видов.Сите ревјуа од 260 со по 5 * беа паднати на 40 со * од 1-3.
Сите претходни ревјуа што ги гледав претходно не постоеа повеќе,кај продавачот само името можев да го прочитам без никакви дополнителни информации,направив cancel на нарачката и парите ми ги вратија во наредните 15 минути.

Незнам што се пореметија од Aliexpress но се повеќе гледам вакви фишинг превари и лаги каде после плаќање те префрлува на друг селер т.е селерот не ни постои.
Затоа кога и да порачвате нешто правете дополнително проверки.
Screenshot 2025-11-30 at 12-50-00 Orders.png

389mk

hello world
16 јануари 2020
280
306
Што се случило со цените на алиекспред? Немав отворено повеќе од една година, и сега сакав да споредам некои цени, гледам минимум 400 денари за некои мали џиџи, производи кои сум ги купил пред година, две, за долар, два, три, сега се 400-500 денари. Гел лепенки за екран на телефон, што биле 1 долар, сега се 350 денари.
Дали е ова можеби само кај мене?

Последна промена:

Vlad944

lurker
3 март 2015
781
1.744
Што се случило со цените на алиексорес? Немав отворено повеќе од една година, и сега сакав да споредам некои цени, гледам минимум 400 денари за некои мали џиџи, производи кои сум ги купил пред година, две, за долар, два, три, сега се 400-500 денари. Гел лепенки за екран на телњфон, што биле 1 долар, сега се 350 денари.
Дали е ова можеби само кај мене?
Не е само кајтебе,кај сите е така.Можеш да одиш во combo blast да одбереш 3 работи за free shipping да добиеш и таму можеш да најдиш поефтинки ствари.Исто и SuperDeals.
Не очекувај повеќе ефтино,и Алија ги качи цените.

brasica

lurker
18 април 2010
688
1.052
brasica's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7800X3D Arctic Freezer III 360 RGB
Motherboard
Asus X670E-F Gaming
Storage
Kingston KC3000 M.2 2TB II KC3000 M.2 1TB
PSU
Lian Li EDGE EG1000
RAM
G.Skill Ripjaws M5 Neo RGB 6000Mhz CL36
Video card
EVGA RTX3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Lian Li O11 Vision
Mouse
Logitech G Pro Wireless
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
SMSL Sanskrit 10th MKII + PSB Alpha PS1
Monitor
Asus PG348Q
OS
Win 11 Pro
Некој да дешифрира каде е праткава?

1000010749.jpg

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Некој да дешифрира каде е праткава?

Пратката во 14:34 излегла од Царина и тргнала накај 1005 (тоа е некое интерно одделение, МИСЛАМ дека е „кај вреќите“, односно нераспоредените; ако отидеш да ја бараш ќе ти кажат дека не можат да ја најдат таму), НО се предомислила и тргнала кон ИСПОРАКА (тоа е чудно, би требало да има поштенски број). Според мое мислење, постојат неколку варијанти:

1. Не им се работело и ја оставиле за утре да видат што ќе прават со неа.

2. Погорната моја претпоставка за 1005 не е точна и всушност отишла „кај вреќите“ и ќе се утепаш од чекање. :(

3. Стварно отишла на испорака, ја фатил поштарот на твојот реон и ја ставил во шкафче/кола спремен за утре. Малку е чудно што го направил тоа при крај на работното време, но можеби е орен за работа. :)
3а. Твојот поштенски број е во населба Аеродром и поштарот тргнува од Железничка да ти донесе, па затоа нема поштенски број (уште една моја претпоставка).
3б. Се плаќа царина за неа и затоа ја збрзале.

Има и други можности, но ова е филмчето што јас си го снимив. :cool:

Corsair

hello world
7 мај 2015
81
56
No update od 5 dekemvri? lele vo kakvo deredze sme poveke lezi ovde nego transportot. Moze da i pisuvam ili nema da zemat predvid ili da cekam.

Атачменти

• Screenshot_20251211_072632_17TRACK.jpg
    Screenshot_20251211_072632_17TRACK.jpg
    152,2 KB · Прегледи: 33

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Може некој да каже сега за АлиЕкспрес дали сами си плаќаме ДДВ после новиов закон ? Од Тему колку што знам они го регулираат тоа, ама од АлиЕкспрес ако оди стандардна царинска процедура за секоја пратка значи ќе чекаме по 2 недели само царина да помине.

brasica

lurker
18 април 2010
688
1.052
brasica's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7800X3D Arctic Freezer III 360 RGB
Motherboard
Asus X670E-F Gaming
Storage
Kingston KC3000 M.2 2TB II KC3000 M.2 1TB
PSU
Lian Li EDGE EG1000
RAM
G.Skill Ripjaws M5 Neo RGB 6000Mhz CL36
Video card
EVGA RTX3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Lian Li O11 Vision
Mouse
Logitech G Pro Wireless
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
SMSL Sanskrit 10th MKII + PSB Alpha PS1
Monitor
Asus PG348Q
OS
Win 11 Pro
Ете ја погоре мојата од али, 3 недели дремеше на царина. Дури бев таму на шалтер некаде после две недели да видам што е работата и добив одговор дека имале многу гужва и пратката не била дојдена на ред.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Ете ја погоре мојата од али, 3 недели дремеше на царина. Дури бев таму на шалтер некаде после две недели да видам што е работата и добив одговор дека имале многу гужва и пратката не била дојдена на ред.
Епа ако, дека Министерката уверуваше дека се ќе биде исто, граѓаните нема да имаат додатни трошоци, еве гледаме, или не прават мутави или они се мутави па не знае дека не сите платформи за е-комерција соработуваат со брзите пошти за подмирување на давачките.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.685
3.779
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Може некој да каже сега за АлиЕкспрес дали сами си плаќаме ДДВ после новиов закон ? Од Тему колку што знам они го регулираат тоа, ама од АлиЕкспрес ако оди стандардна царинска процедура за секоја пратка значи ќе чекаме по 2 недели само царина да помине.
Ќе го решат тие на пофин начин...ќе ги качат цените на производите :)))

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Ќе го решат тие на пофин начин...ќе ги качат цените на производите :)))
Нека ги качат ама да биде како Тему, да не треба да поднесуваме документи за царина, па да чекаме одговор, ќе се одолговлечи многу. До сега, по недела до две ми заглавувале пратки на царина додека пратат известување, поднесам документи и истите бидат прегледани и одобрени.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.685
3.779
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Нека ги качат ама да биде како Тему, да не треба да поднесуваме документи за царина, па да чекаме одговор, ќе се одолговлечи многу. До сега, по недела до две ми заглавувале пратки на царина додека пратат известување, поднесам документи и истите бидат прегледани и одобрени.
Незнам како е ситуацијата со алија денес (не сум нарачал ништо месеци)

kikomir

hello world
30 јуни 2015
192
220
Дечки дали на некој му се има случено Аљи да почне да комбинира повеќе производи во иста пратка? Или па само има некој проблем со тракинг бројчињата...

Сто години нарачувам од Аљи и секогаш една нарачка била во една пратка со еден тракинг но сега ми се деси да нарачам 2 различни работи од 2 различни продавачи и да добијам идентичен тракинг број за двете. Си викам ај нешто или е баг/грешка или ептен се погодило така ама еве втор пат истото ми се случува и тоа за пратки нарачани во размак од 3 дена...и двете да добијат идентичен тракинг број.

Дали некој знае што се случува или има слично искуство?

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.604
1.764
Крај за Али и брзите пошти, последните пратки и со големи и со мали суми, сите пратени преку SK и NL бројчиња преку Македонски Пошти, веројатно поради законот за царинење и глават во царина со недели, пратка од 15ти ноември уште си е на царина.

aleksandarmio

hello world
1 ноември 2023
67
65
Дечки дали на некој му се има случено Аљи да почне да комбинира повеќе производи во иста пратка? Или па само има некој проблем со тракинг бројчињата...

Сто години нарачувам од Аљи и секогаш една нарачка била во една пратка со еден тракинг но сега ми се деси да нарачам 2 различни работи од 2 различни продавачи и да добијам идентичен тракинг број за двете. Си викам ај нешто или е баг/грешка или ептен се погодило така ама еве втор пат истото ми се случува и тоа за пратки нарачани во размак од 3 дена...и двете да добијат идентичен тракинг број.

Дали некој знае што се случува или има слично искуство?
Јас имав две нарачки од два различни продавачи со разлика од два дена во нарачките и добив ист тракинг број за двете нарачки преку Унгарија, двете нарачки ги добив заедно преку виапост

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно