Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Петиција за Телеком МК - 600Μbps оптика

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.724
4.296
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Требаше група на ФБ / Инстаграм да се направи, и да шеруваме по луѓе. Споро се шири информацијата и нема ефикасен фидбек. Замисли некој од нашиве инфлуенсери да види, да објави на инста со 100к корисници одма ќе се соберат 5к потписи.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.691
12.527
Skopje
www.wemaxa.com
Требаше група на ФБ / Инстаграм да се направи, и да шеруваме по луѓе. Споро се шири информацијата и нема ефикасен фидбек. Замисли некој од нашиве инфлуенсери да види, да објави на инста со 100к корисници одма ќе се соберат 5к потписи.

Тие самонаречените влијателни, флуенсери или како и да е, нели треба да ги носиш на гозба прво, да сликаат што јадат, да ги пратиш во Дубаи да си купат калци па после нешто да ти спрдат некое видевце? Не фала :)

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.131
1.530
Скопје
Тие самонаречените влијателни, флуенсери или како и да е, нели треба да ги носиш на гозба прво, да сликаат што јадат, да ги пратиш во Дубаи да си купат калци па после нешто да ти спрдат некое видевце? Не фала :)
Да постираме во ИТ Вработувања + Сојузен Комитет на Програмери на Facebook?

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.691
12.527
Skopje
www.wemaxa.com
Да постираме во ИТ Вработувања + Сојузен Комитет на Програмери на Facebook?

Слободно споделете, ова е иницијатива за сите, имам и јас гигабит не е дека нешто за себе гледам да постигнам.

Corsair

hello world
7 мај 2015
81
56
Прашање а зошто телеком не инвестира или е задоволен со ова инфраструктура? на пример да беше мој телеком би инвестирал на секое место во државата. Телефон сим у телеком интернет во друг оператор јеби га. На повеке места е уште на 2 жици. Оптика нема и пакетите се катастрофа со цените исто така.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.214
2.644
стварно не знам што е филозофија оптика да поставиш низ цела држава. Оптичко влакно е џабе цената ко што гледам онлајн. 1000 денари на километар

DrMTR

senior
27 март 2014
7.918
8.409
стварно не знам што е филозофија оптика да поставиш низ цела држава. Оптичко влакно е џабе цената ко што гледам онлајн. 1000 денари на километар
Не е само цената на влакното. Монтажата на истото кошта x2 од влакното.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.689
3.325
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Телеком користат надворешни фирми, милиони се прават во овој дел, и реално многу се инвестира од страна на телеком, јас не го знаев ова се додека не ми го кажаа. Бев со истиот муабет, после сфатив дека некој да ти ископа мала дупка ќе земе по 300еур, а да не збориме за другите работи каде што е пуштање оптика, и сето ова е ангажирано преку надворешни фирми.

Од друга страна секоја подружница има можност да даде некој нацрт план (не знам точно име) и да каже дека ако се пушти оптика на овој дел од градот, ќе се покријат толку и толку корисници, ова треба да го работат вработените, и потоа одборот да го одобри. Но поради слабата заинтересираност на вработените, најчесто се чека кога телеком сами ќе одлучат.

Така да еве ви бизнис план, ако знаете да „врзувате“ влакна направете си тим, отворете фирма и понудете им на телеком услуга 10000% ќе земете тендер за поставување. Нема доволно тимови колку што се шири телеком.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.757
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Телеком користат надворешни фирми, милиони се прават во овој дел, и реално многу се инвестира од страна на телеком, јас не го знаев ова се додека не ми го кажаа. Бев со истиот муабет, после сфатив дека некој да ти ископа мала дупка ќе земе по 300еур, а да не збориме за другите работи каде што е пуштање оптика, и сето ова е ангажирано преку надворешни фирми.

Од друга страна секоја подружница има можност да даде некој нацрт план (не знам точно име) и да каже дека ако се пушти оптика на овој дел од градот, ќе се покријат толку и толку корисници, ова треба да го работат вработените, и потоа одборот да го одобри. Но поради слабата заинтересираност на вработените, најчесто се чека кога телеком сами ќе одлучат.

Така да еве ви бизнис план, ако знаете да „врзувате“ влакна направете си тим, отворете фирма и понудете им на телеком услуга 10000% ќе земете тендер за поставување. Нема доволно тимови колку што се шири телеком.
Нема потреба телеком да инвестира во ништо...муабетов е: Додека Има Овци Ќе Има и Волна

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.689
3.325
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Нема потреба телеком да инвестира во ништо...муабетов е: Додека Има Овци Ќе Има и Волна
Претпоставувам дека си од Струга според она што е на твојот профил, не знам како е ситуација во Струга ама еве пример Гостивар и околните села кои се надвор од градот и спаѓаат под други општини (Врапчиште пример на сликата подолу) почнуваат да добиваат оптика, идејата е Гостивар преку селата да се поврзе со тетовските села и Тетово. Планот е започнат и полека се реализира, тимови од Скопје идат да пуштаат кабел поради тоа што Гостивар нема доволно капацитет.

mapa gostivar-tetovo.png
Жолтата линија е планот каде би одела оптика.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.757
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Претпоставувам дека си од Струга според она што е на твојот профил, не знам како е ситуација во Струга ама еве пример Гостивар и околните села кои се надвор од градот и спаѓаат под други општини (Врапчиште пример на сликата подолу) почнуваат да добиваат оптика, идејата е Гостивар преку селата да се поврзе со тетовските села и Тетово. Планот е започнат и се полека се реализира, тимови од Скопје идат да пуштаат кабел поради тоа што Гостивар нема доволно капацитет.

Погледнете го атачментот 156627
Жолтата линија е планот каде би одела оптика.
Струга не е ништо мрднато од 2005 год (со мали исклучоци). Стварно незнам зашо телеком со прст не мрдаат пример за оптика да воведат во градов.
Прво имаше жалба дека мерко ја кочел работата. Ето се смена и мерко дојде села и пак исто беше. Па пак мерко и ништо не се сменало.
Останавме камено доба со АДСЛ и кој има среќа ВДСЛ

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.689
3.325
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Струга не е ништо мрднато од 2005 год (со мали исклучоци). Стварно незнам зашо телеком со прст не мрдаат пример за оптика да воведат во градов.
Прво имаше жалба дека мерко ја кочел работата. Ето се смена и мерко дојде села и пак исто беше. Па пак мерко и ништо не се сменало.
Останавме камено доба со АДСЛ и кој има среќа ВДСЛ
Треба да се инсистира или да се пише во телеком Скопје, да се избегнат локалните шефови затоа што можеби некој таму во Струга е неспособен и нема направено план како да се модернизира мрежата во Градот. Телеком не знае што се случува во Струга ако шефовите ќутат или никој не се буни...

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.757
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Треба да се инсистира или да се пише во телеком Скопје, да се избегнат локалните шефови затоа што можеби некој таму во Струга е неспособен и нема направено план како да се модернизира мрежата во Градот. Телеком не знае што се случува во Струга ако шефовите ќутат или никој не се буни...
Се слагам со тебе ама како што кажав Струга ништо не е мрднато 20 години

DrMTR

senior
27 март 2014
7.918
8.409
Успешна со бакарни парици во 2026-та. Жити таковото успешна! Одам после да раскинам и фиксна линија да,одјавам.. Се има враќам назад. Не сакам никаква работа са имам веќе со Телеком. Плаќам како за гигабит а добивам среден прст од нив, затоа што немаат оптика на 1.5км од центар на град. Телеком имате еден голем .I. ид мене!

Screenshot-20260310-091013-Telekom-MK.jpg

wolverine

user
27 јуни 2012
1.339
1.575
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Успешна со бакарни парици во 2026-та. Жити таковото успешна! Одам после да раскинам и фиксна линија да,одјавам.. Се има враќам назад. Не сакам никаква работа са имам веќе со Телеком. Плаќам како за гигабит а добивам среден прст од нив, затоа што немаат оптика на 1.5км од центар на град. Телеком имате еден голем .I. ид мене!

Ти не си ни на VDSL, јас барем сум на VDSL - имам брзини од 30-40mbps за download, а за upload 10mbps и веќе сум нервозен зошто до сега немаме оптика, а цело време "работат" во соседството. Ги гледам дека работат, но тоа е веќе 1-2 години си стои во место... Последен изговор беше дека подизведувачот ја заебал цела работа и сега имале многу за преправање. Во меѓувреме локални провајдери на Ристо и Петко почнаа да си газат и да навлагаат во сите делови.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Најверојатно имавме некој удел во ова,

Погледнете го атачментот 159426

Премиум пакетот сега е 1999 ден. месечно, 1/1 Gigabit - така да, темава ја прогласувам за успешна.
За договор стар 1 месец не важи промо 1гбпс преку моментс. Интересна тактита оваа година.

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro

Off topic, и јас утре ги откажувам. 30 години бакар сум, 2 години оптиката на ограда ми виси.

What an achievement Telekom

DrMTR

senior
27 март 2014
7.918
8.409
Ти не си ни на VDSL, јас барем сум на VDSL - имам брзини од 30-40mbps за download, а за upload 10mbps и веќе сум нервозен зошто до сега немаме оптика, а цело време "работат" во соседството. Ги гледам дека работат, но тоа е веќе 1-2 години си стои во место... Последен изговор беше дека подизведувачот ја заебал цела работа и сега имале многу за преправање. Во меѓувреме локални провајдери на Ристо и Петко почнаа да си газат и да навлагаат во сите делови.
Како да не работат.. Со очи не можеш да видиш нивна екипа да мести оптика некаде. Ретко еднаш во месец ги видиш како врзуваат некого на оптика, ама ако е строго центар на град. Настрана немаат метар оптика пуштено. Изгледа не се ни замараат со останатите места, строго центар и тоа е тоа. Другите кој ги врти нека плаќаат како за гигабит брзина сметки, а нека добиваат 14/1 во најдобриот случај. Живи катастрофи се телеком !
Off topic, и јас утре ги откажувам. 30 години бакар сум, 2 години оптиката на ограда ми виси.

What an achievement Telekom
Не се замараат. изгледа си перат кеш од преплати и од рентање на оптиката на помали кабловски оператори.. Ги заболе да влечат оптика до населбите.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно