Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Safe City - Камерите за казнување

Qwerty29

hello world
21 септември 2021
125
106
ГостиJар
сериозно на статија од кАнал5 најде да се потпреш ? 3та мак бригада ја возам секој ден во годината минимум по 2 пати и ваква гужва досега немало.
И не е само тој еден изолиран случај. Секое одење на работа неделава ми траеше подолго, секое излегување до град повеќе заглавив во сообраќај, не ми треба канал5 панче и мицко да ми кажат дека било подобро и побезбедно вака.
Колку сакаш ти да возиш ?
Факт е дека мора да се воведеме во некој ред. Некој попаметен проценил дека треба да се вози со 50км на час како соодветна брзина и тоа треба да се почитува. Можеме да се согласиме дека е потребна толеранција на брзината од минимум 5км/ч. Дали ти (Ивица,Марица итн.) по воведување на мерката си стигал 5мин или 10мин порано/покасно на работа/дома на никој не му е гајле искрено секој голем град го има истиот проблем со собраќаен метеж ако ти треба повеќе време до работа излези порано и готово се е тоа сосема нормално.Треба време да се адаптираш на нешто нормално. :)

Кога можеш да почитуваш знаци за брзина во странство можеш и тука. :)

Последна промена:

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
сите вие bookworms што возите 50 на булевар со 3 ленти веднаш да си ги продадете возилата. веднаш ќе се реши проблемот и со метежот и загадувањето.
ова казнување и нетолеранција што ги барате за возачите да го баравте за урбаната градежна мафија и многу други сфери, Скопје ќе беше многу подобро место за живеење, и немаше да има потреба од камери и радари да не камшикуваат за 53 km/h, wooow каков криминал!
Владата поправа дупка на улица, ти се жалиш „но што е со пушењето тоа убива повеќе луѓе него дупките“.
Тотално нерелевантни ти се мислењата на темава, се чудам зашто воопшто другиве членови се објаснуваат со тебе.

9 јуни 2015
1.388
2.199
Скопје
Владата поправа дупка на улица, ти се жалиш „но што е со пушењето тоа убива повеќе луѓе него дупките“.
Тотално нерелевантни ти се мислењата на темава, се чудам зашто воопшто другиве членови се објаснуваат со тебе.

Ај уште по пластично да пробам, just for you:
Владата ја копа дупката толку длабоко, што е невозможно да ја затрупа, и како решение нуди вожња по алтернативен земјен пат. И вие се радувате за тој земјен пат.
Capiche ?

Последна промена:

PeroLozac

hello world
11 јули 2018
195
226
Колку сакаш ти да возиш ?
Факт е дека мора да се воведеме во некој ред. Некој попаметен проценил дека треба да се вози со 50км на час како соодветна брзина и тоа треба да се почитува. Можеме да се согласиме дека е потребна толеранција на брзината од минимум 5км/ч. Дали ти (Ивица,Марица итн.) по воведување на мерката си стигал 5мин или 10мин порано/покасно на работа/дома на никој не му е гајле искрено секој голем град го има истиот проблем со собраќаен метеж ако ти треба повеќе време до работа излези порано и готово се е тоа сосема нормално.Треба време да се адаптираш на нешто нормално. :)

Кога можеш да почитуваш знаци за брзина во странство можеш и тука. :)

Попаментен ? Сериозен си дека има паметен некој што знае да обележи или проектира пат во државава ?

50 дозволено на партизанска што на секои 100 метри има голема фрекфенција на луѓе и 50 дозволено на излез на Скопје ? Или на булевар Словенија ?
Чисто за иронија, на Партизанска речиси и да нема камера за брзина, ама затоа на излез на Скопје ете ја, пошто нели мислиме за безбедноста на граѓаните.

Дај молим те, не сме до толку не интелигентни како тие "паметните" што ги обележуваат.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
И со тоа почитување правила, автопат побогу накај Велес, патарина плаќаш за истиот, ограничен 70, треба цел автопат до Велес 60 да возам ?
Дај малку уклучете разум, сте запнале правила правила та правила.

Утре ќе ви стават 50 знак, ќе треба 40 по автопат до Велес да возиме оти така гласело правилото ?
Запрашајте се некогаш, излезете од тоа ограниченото размислување.
Се знае дека сите големи возачи како тебе сами одлучуваат колку ќе возат според осет на патот, тракцијата на гумите и перформансите на колата во која седат.
Само тие големи возачи обично имаат проблеми во сообраќајот не заради своите перформанси (знаеме дека се професионалци на ниво со Max Verstappen), туку бидејќи забораваат една круцијална работа - не се сами на патот и немаат контрола врз сите параметри, односно постојат и други учесници во сообраќајот (не само автомобили).

Заради тоа знам дека е тешко кога си многу јак, а не можеш да „победиш“, ама тоа се случува и на најголемите - пример Мајкл Џордан беше најдобар играч во свет во 1990-та, па пак Чикаго Булс не освои титула.

Ќе ве оставам со зборовите на Сена

If-you-dont-go-for-the-gap-youre-not-a-real-driver.jpg

Dr_House

read-only
18 јуни 2021
8
21
Се знае дека сите големи возачи како тебе сами одлучуваат колку ќе возат според осет на патот, тракцијата на гумите и перформансите на колата во која седат.
Само тие големи возачи обично имаат проблеми во сообраќајот не заради своите перформанси (знаеме дека се професионалци на ниво со Max Verstappen), туку бидејќи забораваат една круцијална работа - не се сами на патот и немаат контрола врз сите параметри, односно постојат и други учесници во сообраќајот (не само автомобили).

Заради тоа знам дека е тешко кога си многу јак, а не можеш да „победиш“, ама тоа се случува и на најголемите - пример Мајкл Џордан беше најдобар играч во свет во 1990-та, па пак Чикаго Булс не освои титула.

Можеби ќе генерализирам на темата ако цитирам во име на сите што се “против” камерите на темава, но еве барем да изнесам мое мислење, дека сепак сите мислам дека се за боље безбедност во Сообраќајот.

Не сме против камерите пер се него сметам/е дека е апсурдно да се лимитира цел сообраќај на 50км/х цел град. Како што и напоменав пред две три страни пред постов со примерот за Загреб. Значи станува збор за делници како што ја спомна партизанска рецимо каде не е логично да има 50км/х лимит кога има семафор за пешаци. Во случај кога би имало адекватна синхронизација на семафорите и нормална сообраќајна култура текот на Сообраќајот би бил flawless. Па побогу ако и пешаци го почитуваат семафорот тогаш барем во теорија не би требало никогаш да дојде до Фросина сценарио?

Исто во претходното мислење предложив и да има 30км/х зони каде што и сообраќајот и пешачката фреквенција не дозволува повеќе од таа брзина.

Нема поента во племенски делење на за и против камери. Нели може едноставно да се води дискусија конструктивна за како да се подобри Сообраќајот во градов без да биде буквално ретардиран трајблизам??

П.с последниов текст за Мајкл Џордан конкретно ти ја докажува поентата за комструктивност на тим бидејќи 91ва кога е шампион е и првата сезона кога пипен му е defensive anchor и дефакто вистински side kick, ама за тоа на друга тема :)

15 септември 2012
1.157
1.299
Можеби ќе генерализирам на темата ако цитирам во име на сите што се “против” камерите на темава, но еве барем да изнесам мое мислење, дека сепак сите мислам дека се за боље безбедност во Сообраќајот.

Не сме против камерите пер се него сметам/е дека е апсурдно да се лимитира цел сообраќај на 50км/х цел град. Како што и напоменав пред две три страни пред постов со примерот за Загреб. Значи станува збор за делници како што ја спомна партизанска рецимо каде не е логично да има 50км/х лимит кога има семафор за пешаци. Во случај кога би имало адекватна синхронизација на семафорите и нормална сообраќајна култура текот на Сообраќајот би бил flawless. Па побогу ако и пешаци го почитуваат семафорот тогаш барем во теорија не би требало никогаш да дојде до Фросина сценарио?
Определувањето на ограничувањата на брзините на движења на возилата низ сообраќајниците не се прави заради некој кеиф, мода, жртви во сообраќајна незгода или затоа што некој утрово станал од креветот на лева нога. Има сериозна анализа на факторите кои влијаеле на донесување на такви одлуки. Има и сериозно образувани сообраќајни инженери кои знаат да ги употребат факторите и да ја пресметаат потребната брзина на движење. А како и секој проект за сообраќај е подложен на техничка ревизија, тоа значи дека многумина сериозно образувани сообраќајни инженери учествувале во ограничувањето на брзината.
Немој да заборавите дека ограничувањето на брзината на 50 km/h е општо на територијата на цел град Скопје. Таа брзина важи за твоето фиќо со маса од 850 kg, џипот на шизикон од 2,5 t, меѓуградскиот двокатен NEOPLANTA автобус што пренесува 60+ патници и има маса од 25+ t, миксерот со 8 m3 бетон кој има маса од 35+ тони, веспата на Трајче и дека сите тие возила треба да застанат на обележани места и према потреба во сите временски услови (на сув и влажен коловоз)...
Податок кој не го знаеш, а си запнал за Загреб и неговите различни ограничувања на брзини (и во Белград има ист случај), е фактот дека за зголемување на брзина од 50 на 80 km/h е потребно определено растојание на улицата на која нема да има пречки, пешаци, притоки, раскрсници ... Истото растојание е потребно и за намалување на брзината од 80 на 50 km/h. Ако го додадеш и растојанието на улицата на кое може да се вози со брзина од 80 km/h, тогаш со собирање на овие растојанија ќе дојдеш до должина на слободна улица која ја нема во Скопје. Можеби на булевар Теодосиј Гологанов, кога ќе се изгради према урбанистичкиот план, би се дозволило такво ограничување. Ако го доживееме тој ден.

Исто во претходното мислење предложив и да има 30км/х зони каде што и сообраќајот и пешачката фреквенција не дозволува повеќе од таа брзина.
Во Скопје има зони каде брзината на движење на возила е ограничено на 30 km/h. Ако си од Скопје, живееш во Скопје, ако се движиш низ Скопје и ако на твоето возило има скопска регистарска табличка (а не е на лизинг), треба да знаеш кои се тие зони.

Нема поента во племенски делење на за и против камери. Нели може едноставно да се води дискусија конструктивна за како да се подобри Сообраќајот во градов без да биде буквално ретардиран трајблизам??
Од цела дискусија на форумов на оваа тема не приметив ниту еден издржан аргумент за конструктивна дискусија, туку само џавгање на тема против камерите...
Имавме СООБРАЌАЈНА НЕКУЛТУРА во Скопје која не беше видена никаде во светот. Шерифи, тркачи и шегобијци насекаде. Се надевам дека тој период заврши.
Народе, камерите се тука и сликаат, враќање назад нема.
Дали ќе ве забележи на брзина на движење од 51 km/h или 55 km/h исти К. Поголема е од дозволената брзина. Крај на дискусијата.
Системот е напреден, современ и точен, ја мери светлината од фиксно место и техничка потреба за маргина (дозволени отстапувања) нема.
Ако сте свесни дека возилото не ви ја покажува точната брзина на движење, вградете GPS мерач на брзина во возилото. Ги имате на тему за $10.
За смирување на страстите полиција ќе дозволи некое време поголема маргина на брзината и понатаму во иднина ќе ја намали на 0.
Системот ќе се надградува со нови можности за подобрување на безбедноста на улиците.
Јалови се дискусиите против камерите. Насочете ја енергијата према нешто позитивно.

Еве мој придонес кон конструктивна дискусија:
Со ново настанатата состојба се ослободија раскрсниците од заглавени возила на сред раскрсница кога се вклучува црвено светло. Тоа е многу позитивна состојба.
Мислам дека сега треба да се работи паралелно со другите можности на „сигурниот град“ и на воведување на непречено минување на повеќе раскрсници на булеварите без застанување т.н. зелен бран. Поставени се јамки во асфалтот на секоја сообраќајна лента пред раскрсниците, има и некои камери за тоа, поставени се соодветни проводници (оптички) до големиот дел на раскрсници во градот, поврзани се семафорите со контролниот диспечерски центар, набавен е софтвер во диспечерскиот центар кој сам може да ја подесува должината на светење на светлата на семафорите, останато е само да се вклучи системот... Мислам дека тоа треба да го бараме од управата на Градот Скопје.

Дајте вие сега некоја паметна и конструктивна идеја.

P.S.
Докторе, @Dr_House добро ти одеше улогата во серијата, што се закачи за сообраќајов, врати се назад на дијагностика, има многу болен народ во државава. Потребен си и на струката :)

P.P.S.
Не сум сообраќаен инженер, ама сум изработувал Елаборати за времена измена на режим на сообраќај, кои биле одобрени од сообраќајната полиција, па имам некои елементарни познавања.
Мислењето е автоматски споено:

Попаментен ? Сериозен си дека има паметен некој што знае да обележи или проектира пат во државава ?
@PeroLozac На Градежниот факултет во Скопје постои повеќе од 50 години оддел и Катедра за патишта и железници. Тие учат и знаат да проектираат „пат во државава“ и надвор од неа.

Последна промена:

PeroLozac

hello world
11 јули 2018
195
226
@PeroLozac На Градежниот факултет во Скопје постои повеќе од 50 години оддел и Катедра за патишта и железници. Тие учат и знаат да проектираат „пат во државава“ и надвор од неа.
Се виде по експресниот пат Градско-Прилеп колку имаме способни проектанти на патишта (ако и наши учествувале во тој проект)

Разделувања наеднаш на двосмерен пат со една лента на движење, па пушка долг правец од 1.2 км постојано полна лента каде не е дозволено престигнување, тобоган завршеток кај Градско, излетаа 10тина возила.

Сите патишта ги имам поминато за 4 години наназад, преку 150 000 км.

Ако се толку паметни, бујрум да ги извозиме сите патишта, и да ми објаснат зошто на некои места е дозволено и брзина од 100 км/ч, а негде 80, па и 70 км/ч, а верувај ги има многу, баш би сакал таа нивна стручност директно на пат да ми ја објаснат.

Да ми објаснат како пат широк само 6 метри двосмерен со по една коловозна лента има 80 ограничување, а автопат Катланово-Велес е со 70 км/ч ограничување, а по дефиниција, тоа е најбрз пат кој според наш закон за безбедност во сообракајот се ограничени на 130 км/ч.

Така да слободно би сакал да ми ги елаборираат до детал секое ограничување на секој дел од патиштата низ државава и да ми појаснат зашто некои патишта имаат исто или поголемо ограничување на брзината од Катланово-Велес.

Па фала богу после изминати преку 200 000 и кусур километри, од кои во последните 4 години само 150 000 км, доволно сум способен во секое возило да седнам и да знам како се однесува на патот.

А тој што и после 10 години возачка не знае, нека си научи.
И пошто секојдневно сум по патиштата, одговорно тврдам, тие што најмногу се влечат и возат испод ограничувањата (кои и онака се мали), најмногу имаат проблем со одржување на правецот на движење, возат со 40 на саат по плетвар надоле и не се способни возилото во цел лак на кривината да го задржат без да им забега и понекогаш и да навлезат и во спротивна лента.

Така да многу сум видел на патиштата, али фала богу што јас се трудам да го научам возилото како лежи на патот, а не како лемур да бидам, да возам испод ограничување да мислам дека сум безбеден, а уствари ни со 40 на саат на отворен пат да не сум способен правец на движење на одржам како 90% од останатите што возат и само прават колони по патиштата.

Последна промена:
15 септември 2012
1.157
1.299
Се виде по експресниот пат Градско-Прилеп колку имаме способни проектанти на патишта (ако и наши учествувале во тој проект)

Разделувања наеднаш на двосмерен пат со една лента на движење, па пушка долг правец од 1.2 км постојано полна лента каде не е дозволено престигнување, тобоган завршеток кај Градско, излетаа 10тина возила.

Ако се толку паметни, бујрум да ги извозиме сите патишта, и да ми објаснат зошто на некои места е дозволено и брзина од 100 км/ч, а негде 80, па и 70 км/ч, а верувај ги има многу, баш би сакал таа нивна стручност директно на пат да ми ја објаснат.

Да ми објаснат како пат широк само 6 метри двосмерен со по една коловозна лента има 80 ограничување, а автопат Катланово-Велес е со 70 км/ч ограничување, а по дефиниција, тоа е најбрз пат кој според наш закон за безбедност во сообракајот се ограничени на 130 км/ч.

Така да слободно би сакал да ми ги елаборираат до детал секое ограничување на секој дел од патиштата низ државава и да ми појаснат зашто некои патишта имаат исто или поголемо ограничување на брзината од Катланово-Велес.

Па фала богу после изминати преку 200 000 и кусур километри, од кои во последните 4 години само 150 000 км, доволно сум способен во секое возило да седнам и да знам како се однесува на патот.
@PeroLozac Градежниот факултет се наоѓа на булевар Партизански одреди во Дебар маало во Скопје. Оди таму и прашај ги професорите. Овде никој во нивно име не може да ти одговори.

Немој да заборавиш дека одржувањето на патиштата надвор од Скопје е одговорност на Македонија пат. Нивната дирекција се наоѓа спроти локацијата на стоковната куќа Беко, покрај Дирекцијата на ВМРО.
До нив (над нив) е Агенцијата за патишта (ЈПДП - Јавно претпријатие за државни патишта), они се одговорни за изградба на патиштата. Прашај ги и нив.

Овде, на форумов нема доволно стручен кадар кој може да ти одговори на твоите прашања. (За лапрдање сите се експерти)

Прашај и раскажи овде што ти објасниле. Да бидеме и ние побогати со знаење.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096

А тој што и после 10 години возачка не знае, нека си научи.
И пошто секојдневно сум по патиштата, одговорно тврдам, тие што најмногу се влечат и возат испод ограничувањата (кои и онака се мали), најмногу имаат проблем со одржување на правецот на движење, возат со 40 на саат по плетвар надоле и не се способни возилото во цел лак на кривината да го задржат без да им забега и понекогаш и да навлезат и во спротивна лента.

Така да многу сум видел на патиштата, али фала богу што јас се трудам да го научам возилото како лежи на патот, а не како лемур да бидам, да возам испод ограничување да мислам дека сум безбеден, а уствари ни со 40 на саат на отворен пат да не сум способен правец на движење на одржам како 90% од останатите што возат и само прават колони по патиштата.
Твојот одговор само ја докажува мојата поента. Овие закони што се воведуваат се токму заради таквите возачи како тебе.

За да не збориме на памет, прочитај го ова истражување

I Am a Better Driver Than You Think: Examining Self-Enhancement for Driving Ability

Еве ти клучен дел за тебе

Consider, for example, that one study of 19 intersections across 4 states logged 3.2 traffic signal violations per hour (Hill & Lindly, 2003). Presumably, this high violation rate indicates that many people may feel that, for them, following certain traffic laws is not a critical component of their definition of good driving behavior. It is even possible that violators believe the ability to run traffic signals without harm to self or others makes them a particularly exceptional driver. However, such perceptions would be fallacious: a nationwide study of fatal accidents in 1999 and 2000 estimated that 20% of fatal crashes involved drivers that did not obey traffic signals (Brittany, Campbell, Smith, & Najm, 2004). However – as our research suggests – for traffic signal violators, simply increasing awareness of the importance of following traffic signals may be ineffective. Instead, it may be necessary to encourage adherence to traffic signals via other methods such as installing “red-light” cameras that capture traffic violations (and subsequently issue tickets to violators). Indeed, many communities have implemented red light cameras with much success (in fact, some claim that red light cameras are too effective; Johnson, 2008).

Ова докажува дека уште 5 милиони километри да извозиш нема да си кредибилен да кажуваш за закони и сообраќајни правила, нели?

18 август 2019
1.210
1.176
Со другите работи само делумно се согласувам, со ова се согласувам 102,5%. Се покажаа проектантите и на експресниот пат Страцин-Крива Паланка. За само една недела имаше 5 излетувања со една жртва. Од 110 км/ч, знак на 60 км/ч , веднаш зад него остра кривина за која не е поставен знак. Додека да ја намалиме брзината (освен ако не кочиме остро со ризик некој да не удри одзади) веќе сме во кривината. А тука автомобилот и со 50 км/ч влече нанадвор.

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Погледнете го атачментот 156447
Начекав Недела сабајле празни патишта малку на 60 :cry:
Сега проверив, една од казниве ми е за поминување на црвено...? Но тоа не го направив, да не има проблем со системов нешто кога станува збор за тоа? 1000% сигурно не поминав на црвено, можеби 1м пред да стане жолто единствено

PeroLozac

hello world
11 јули 2018
195
226
Твојот одговор само ја докажува мојата поента. Овие закони што се воведуваат се токму заради таквите возачи како тебе.

За да не збориме на памет, прочитај го ова истражување

I Am a Better Driver Than You Think: Examining Self-Enhancement for Driving Ability

Еве ти клучен дел за тебе

Ова докажува дека уште 5 милиони километри да извозиш нема да си кредибилен да кажуваш за закони и сообраќајни правила, нели?
Фала богу ја се водам по разум, логика и пракса, а не теории да читам.

Се водам по она што ќе го начекам на патот, а не како идиот да возам 60 накај Велес бидејки правилото така гласело.

Ако е такво правилото, пошто многу си се запнал по правила па и теории постираш, тогаш зошто да плаќаме патарина за Катланово-Велес ?
Кога ниту имаме помошна лента, а ниту услови за 130 км/ч ?
Веќе кога омилено ти е да се водиш стрикно по правилата.

А јас фала богу во овие 15 години возење ниту еднаш не сум направил удес, бидејки доволно сум способен да знам каде треба 120, а каде треба 60, а каде треба 30 да возам.

А вие стрикно по правилата што одите, сега и кај Шарлота се влечете со 35 км/ч, не дека ви е гајле за безбедноста, туку нејкете по џеб да бидете удрени.

Ако ви беше толку безбедноста на прво место, ќе пишувавте исто волку и за неосветлените пешачки премини ширум градов, во комбинација со црни јаки, детектираш човек на едвај 5 метри пред пешачки.
А јас фала богу имам развиено свест дека тука треба 30 да возам особено навечер, а 70 на булевари каде што кор човек нема, и 100 на автопат каде и треба да се вози најмалку толку, а не да им правите проблем и на шлеперите што им се влечете со 80 на саат по автопати.

Затоа малку свој разум, свое искуство повеќе ти препорачувам, а не теории и приказни.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Ако ви беше толку безбедноста на прво место, ќе пишувавте исто волку и за неосветлените пешачки премини ширум градов, во комбинација со црни јаки, детектираш човек на едвај 5 метри пред пешачки. А јас фала богу имам развиено свест дека тука треба 30 да возам особено навечер
Ова може само неискусен возач да каже, јас палам адаптивен темпомат и во град, ми следи радарот и ноќе без проблем. Значи ти си од тие позади кои главам со 30 на саат, а јас можам комотно до 50 да одам...

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.699
Да, можеби е десет пати побро сообраќајно решен, ама сепак еден од најчестите наслови за сообраќајот во Загреб е

kolaps prometa u zagrebu

Добра е инфраструктурата, полицијата е ревносна, дури и баби казнуваат за jaywalking, возачите се коректни (99,99%), узурпацијата на површините што не се за моторни возила е МИНИМАЛНО (обично во приградските населби ќе видиш некоја кола на тротоар). НО, и покрај тоа, сообраќајот е КО-МА. Кој не заглавил 40 минути во место не знае. Ама изгледа прекрасно. Особено во центарот каде што речиси секоја улица е со една (или две) ленти за паркирање и големи еднонасочни булевари (40 на час) со странично паркрање (значи мораш да пазиш некој да не тргне да излегува).

И малку размислување ќе доведе до тоа дека добар ИНДИВИДУАЛЕН сообраќај со моторни возила во било кој град е НЕВОЗМОЖНА мисија ако нема ОДЛИЧЕН јавен превоз. Да, трамвајот е супер, ама не го покрива цел Загреб. И влезовите во град се со 80 км на час, ама во центарот е или пешачка зона, или е зона на смирен сообраќај (под 7 кмч за моторни возила), или 40 на час. И поради огромниот број на возила (2-3 пати повеќе по жител отколку тука) има катастрофални колапси речиси еднаш неделно. КОЛАПС. Како пред некој ден кога кај нас ги пуштија камерите... (ѕирнете го и RadarBot покрај Waze).

Да, би гласал во секое време за вакво решение. Но, колку од вас се спремни да немаат паркинг пред зграда? Или да платат месечна карта? Или да вртат секој ден по 30-40 минути за паркинг? Во центар паркирање е ДО 2 часа. Значи мораш да паркираш на јавен паркинг. А цените... И колку од вас се спремни да возат СЕКОГАШ под 50 или 40. Дури и на фамозните булевари каде што е 80 е тешко да стигнеш до таа брзина заради густиот сообраќај.

И НЕМА ПОСЕБНИ ЗЕЛЕНИ СВЕТЛА ЗА ВРТЕЊЕ ДЕСНО! Да. Тоа што ве нервира како тоа тој пред вас се осмелува да стои за право кога има дополнително зелено таму го нема. Едноставно. Ах, и чудните ленти за лево. Кој бил ќе му текне како од три прави стануваат четири кривудави со една екстра за лево.

Од друга страна - ако имаш 120 кила и 180 сантиметри не си низок... Дебел си. Ако законот вика дека треба да возиш 50 или 40 или 30, не е твое да размислуваш дали (неспособните) сообраќајни инжинери згрешиле па ти да ги исправаш возејќи со толку колку што сметаш дека они требале да нацртаат. СМЕНИ ГИ НА ИЗБОРИ ТИЕ ШТО ИМ ДАВААТ ЗАДАЧИ. На следните избори.

Ако ВМРО-ДПМНЕ на првиот конгрес до денесе вик дека треба да се приближиме до ЕУ, па после и СДСМ го фатија возот, да не зборувам за останатите партии - ЕУ ваква или таква вика дека во градовите брзинските ограничувања од 30 кмч (или 40 или 50) или пешачките зони спасуваат животи тогаш нашиот избор е да ги применуваме тие правил. ИЛИ ДА ГИ СМЕНИМЕ НА ИЗБОРИ ТИЕ ШТО НЀ ПРИБЛИЖУВААТ КОН ЕУ.

Непреземањето одговорност и инаетењето (без соодветни дејствија) прилегаат на деца. Малолетници. Да не редам натаму...

PeroLozac

hello world
11 јули 2018
195
226
Ова може само неискусен возач да каже, јас палам адаптивен темпомат и во град, ми следи радарот и ноќе без проблем. Значи ти си од тие позади кои главам со 30 на саат, а јас можам комотно до 50 да одам...
Штом ти требаат помагала од возилото за да возиш, јасно е кој е искусниот, а кој е неискусниот возач.

15 септември 2012
1.157
1.299
Фала богу ја се водам по разум, логика и пракса, а не теории да читам.

Се водам по она што ќе го начекам на патот, а не како идиот да возам 60 накај Велес бидејки правилото така гласело.
Браво! Колку пати понављаше во основно школо? Од кое школо те испудија, па сега ти се криви тие со завршено високо образование?

Извини што е пораката од лична природа, ама ти прв почна. Твој е ставот дека никој од стручните лица појма нема, проектантите незнаеле, само јас шофериштето што возам нон стоп и извозев 150.000 km, јас се знам.

P.S. И немој да мислиш дека си незнам какво феноменално шофериште на таа релација. Од Петровец со Мотел Македонија после Велес имам стигнато за 8 минути. Можеш да го сонуваш тоа време. А ни јас не сум незнам какво добро шофериште...

P.P.S. Поентата на поракава не е да предизвикам некој да ја собори таа брзина, туку да укажам на НЕБЕЗБЕДНО возење а тоа е секое возење кое не ги почитува сообраќајните правила и прописи.

Последна промена:

PeroLozac

hello world
11 јули 2018
195
226
Браво! Колку пати понављаше во основно школо? Од кое школо те испудија, па сега ти се криви тие со завршено високо образование?

Извини што е пораката од лична природа, ама ти прв почна. Твој е ставот дека никој од стручните лица појма нема, проектантите незнаеле, само јас шофериштето што возам нон стоп и извозев 150.000 km, јас се знам.

P.S. И немој да мислиш дека си незнам какво феноменално шофериште на таа релација. Од Петровец со Мотел Македонија после Велес имам стигнато за 8 минути. Можеш да го сонуваш тоа време. А ни јас не сум незнам какво добро шофериште...

P.P.S. Поентата на поракава не е да предизвикам некој да ја собори таа брзина, туку да укажам на НЕБЕЗБЕДНО возење а тоа е секое возење кое не ги почитува сообраќајните правила и прописи.
Со оглед на тоа што на многу патишта треба да се пониски ограничувањата и да нема толку дозволено престигнување, а на поголем дел од патиштата се прениски ограничувањата, се е јасно за тие паметни проектанти и инжењери.

Слободно извози го Македонска Каменица-Делчево, пат што е многу потесен и со многу кривини има на делови идентично, а на повеќето делови и поголема дозволена брзина од "автопатот" Катланово-Велес. Исто така и многу повеќе дозволени престигнувања на пат со премногу кривини, а Градско-Прилеп речиси и цел е со полна линија, а долги правци од по 1 километар има.

А најтазе експресниот пат Градско-Прилеп, сите негови квази разделби, па спојувања, па полна линија на пушка долги правци, сето тоа говори за нивната стручност.
Гарант не ни излегле на терен воопшто да видат, туку врз основа на цртеж си лупаат од ракав што и каде да се обележи.

А јас ако сакаш детално можам секој пат да ти го опишам што и како е, и каде имаш опасност од дупки, каде имаш услови да престигнуваш, каде не. Во сон ги знам сите дупки и сите критични точки на сите патишта.
И на многу патишта сметам дека треба да им се намали ограничувањето, а на многу патишта да се зголеми, тотален хаос е сигнализацијата во државава.
А тоа се учи низ пракса со возење, а не низ читање теории и магистерски трудови.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Со оглед на тоа што на многу патишта треба да се пониски ограничувањата и да нема толку дозволено престигнување, а на поголем дел од патиштата се прениски ограничувањата, се е јасно за тие паметни проектанти и инжењери.

Слободно извози го Македонска Каменица-Делчево, пат што е многу потесен и со многу кривини има на делови идентично, а на повеќето делови и поголема дозволена брзина од "автопатот" Катланово-Велес. Исто така и многу повеќе дозволени престигнувања на пат со премногу кривини, а Градско-Прилеп речиси и цел е со полна линија, а долги правци од по 1 километар има.

А најтазе експресниот пат Градско-Прилеп, сите негови квази разделби, па спојувања, па полна линија на пушка долги правци, сето тоа говори за нивната стручност.
Гарант не ни излегле на терен воопшто да видат, туку врз основа на цртеж си лупаат од ракав што и каде да се обележи.

А јас ако сакаш детално можам секој пат да ти го опишам што и како е, и каде имаш опасност од дупки, каде имаш услови да престигнуваш, каде не. Во сон ги знам сите дупки и сите критични точки на сите патишта.
И на многу патишта сметам дека треба да им се намали ограничувањето, а на многу патишта да се зголеми, тотален хаос е сигнализацијата во државава.
А тоа се учи низ пракса со возење, а не низ читање теории и магистерски трудови.
Штета заврши F1 сезоната, инаку верувам дека место Норис ќе имавме нов шампион.

Вака те замислувам на автопат веќе

Инаку ако добро разбрав, ти си за динамички сообраќајни знаци. Односно, во зависност на вештините на возачот, автомобилот и секој метар од патот, ограничувањето се менува динамички во таа милисекунда.
Втора варијанта е да те испратиме тебе на сите патишта во МК (ќе ги пројдеш за помалку од 48 часа верувам) и да мериме брзина на секој метар и да ги поставиме тие максимални граници.

PeroLozac

hello world
11 јули 2018
195
226
Line assistant палиш ли кога возиш на отворено за да одржиш правец на движење во лентата ? Пошто 90% што возат и се влечат, не се способни ни лентата да ја задржат во кривина, од тоа што сум го видел, баш такви што возеле со 40 на саат по кривини по плетвар навлегле во спротивни ленти што е директна опасност за судар.

Така да фала му на бога што не сум во таа категорија неспособни возачи.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно