Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Купување на Macbook

wiwux

hello world
3 април 2020
62
34
Здраво, сакам да купам Macbook Air M3/M4, прашањето ми е дали вреди да купам од тука или би било подобро да најдам од Грција па да барам повраток на данок? Доколку е од Грција, дали некој знае како е процедурата и колкав процент од сумата се враќа назад?

Ви благодарам однапред.

SpiritBond

hello world
21 август 2015
412
901
Aerodrom
Нормално дека е поисплатливо да се иде до Грчка и да земеш повраток на данок. Отприлика 24% ке ти биде(од кои што 16-18% зимаш за себе ради fees). Работата е дали сакаш да се замараш за пат.
За процесот бараш во продавница како Public да ти пополнат формулар и на излагање од граница одма после пасошка им даваш документот да ти стават печат и во Скопје си ги подигаш.

Последна промена:

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.133
Во Грција веќе не функционира повратокот на данок директно преку компаниите (пример Plaisio), така што ќе заглавиш со Global Blue и околу 9-10% максимум. Според мене не е исплатливо, не знам од кое искуство црпи @SpiritBond .

Најдобра варијанта засега е iStyle, ако имаат промоции на M3 зимај го веднаш.

kirev

senior
31 мај 2010
9.068
7.751
Здраво, сакам да купам Macbook Air M3/M4, прашањето ми е дали вреди да купам од тука или би било подобро да најдам од Грција па да барам повраток на данок? Доколку е од Грција, дали некој знае како е процедурата и колкав процент од сумата се враќа назад?

Ви благодарам однапред.
Провери си на https://skroutz.gr . Мислам дека околку 10% ќе вратиш назад, ама прогуглај на темава. И спореди со локалните цени, сепак имаме само 5% ДДВ за компјутери

EDIT: И ќе добиеш двегодишна гаранција во iStyle.mk

Последна промена:

SpiritBond

hello world
21 август 2015
412
901
Aerodrom
Во Грција веќе не функционира повратокот на данок директно преку компаниите (пример Plaisio), така што ќе заглавиш со Global Blue и околу 9-10% максимум. Според мене не е исплатливо, не знам од кое искуство црпи @SpiritBond .

Најдобра варијанта засега е iStyle, ако имаат промоции на M3 зимај го веднаш.
Ова е мое од мое искуство али одамна, но исто си беше преку GlobalBlue. Доколку сега испаѓа ~10% едино ќе се исплати ако ти е на поминување…

InSides

lurker
21 февруари 2009
770
2.041
Преку GlobalBlue никогаш не се враќал 24%, туку најмногу до 13-14%. Поради концептот на провизии и слично.

Plaisio функционираше поради директно депонирање на сумата на сметка, па "губиш" само трошоци за меѓународен трансфер.

iStyle има ОК цени за компјутерите, не гледам зошто би барал во Грција.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.803
33.942
roka.mk

Лапај го ова,
Јас го меркав дај му фер цена и лапај го.

wiwux

hello world
3 април 2020
62
34
Ви благодарам многу на одговорите, ќе го контактирам членот од форумот кој има објавено, доколку не се договорам ќе барам во iStyle / друга продавница доколку можам да искористам од ветените студентски ваучери.

Viko

hello world
28 јуни 2022
313
291
Ви благодарам многу на одговорите, ќе го контактирам членот од форумот кој има објавено, доколку не се договорам ќе барам во iStyle / друга продавница доколку можам да искористам од ветените студентски ваучери.
во iStyle имаш плус 6000 МКД попуст со индекс

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
само колку за инфо, има поврат на ддв и од србија.
електронски се регистрираш за поврат на ддв, гигатрон ти пополнуваат ливче, го оставаш на излез, штом го внесе во систем, ти стигаат парите на сметка. во мојот случај стигнаа парите пред да стигнам до дома.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.416
1.647
електронски се регистрираш за поврат на ддв, гигатрон ти пополнуваат ливче, го оставаш на излез, штом го внесе во систем, ти стигаат парите на сметка. во мојот случај стигнаа парите пред да стигнам до дома.
Gigatron u saradnji sa Global Blue kompanijom, omogućava Tax Free kupovinu svim stranim državljanima ili našim državljanima sa prebivalištem u drugoj državi.
Како е тоа електронски се регистрираш? каде? кај нив на веб страна?
кога ти го направи купувањето? можно е да го имат изменето процесот да користам Global Blue сега..

wiwux

hello world
3 април 2020
62
34
во iStyle имаш плус 6000 МКД попуст со индекс
да, се надевам дека ќе ги добиеме ваучерите после избори... Доколку не, најверојатно ќе земам некој половен од форумот
колкав процент враќаат од Србија?

Arabian

lurker
5 ноември 2013
717
458
Има ветено ваучери од 250€ од влада. Почекај па види. Ако дадат земи од тука локално, највише ќе ти се исплаќа

wiwux

hello world
3 април 2020
62
34
Нема врска со изборите, ваучерот е од Ајстајл Учи од дома со Apple
Има ветено ваучери од 250€ од влада. Почекај па види. Ако дадат земи од тука локално, највише ќе ти се исплаќа
мислев на оние студентските ваучери, доколку е се како што треба ќе земам локално од некоја продавница (пр. во Анхоч М4 air e 1000eu)
меѓутоа доколку не ги дадат барам алтернатива, затоа ја отворив темата да се распрашам дали вреди од странство да се зема. Се надевам дека се ќе биде во ред

12345*

hello world
14 јануари 2021
164
67
Моментално во аpple во германија има попуст за студенти, со купен macbook или ipad добиваш гратис airpods

wiwux

hello world
3 април 2020
62
34
1760308009862.png

Колку реално вреди MB Pro M1 14" co 16GB RAM и 512GB SSD и 88% BH? Дали овој се исплати да го земам или е сепак прескап затоа што има еден М2 Pro со 16GB RAM / 1 ТB SSD за 70к, меѓутоа е веќе навистина надвор од мојот буџет

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.047
1.133
Куманово
Погледнете го атачментот 154600

Колку реално вреди MB Pro M1 14" co 16GB RAM и 512GB SSD и 88% BH? Дали овој се исплати да го земам или е сепак прескап затоа што има еден М2 Pro со 16GB RAM / 1 ТB SSD за 70к, меѓутоа е веќе навистина надвор од мојот буџетна
најбитно за што ќе се користи?
со М процесорите нема промашај особено М2-ката

на форумот имаше со М1 сега брзо за помала цена, поодамна @kirev имаше за продажба (можеби уште ги има)

kirev

senior
31 мај 2010
9.068
7.751
Скоро е продаден за малку пониска цена од наведената (без реклами на член на форумот). Машина и пол. Го имам M2 Air 15"/16Gb ама стои како резервна машина што не знам колку ми треба покрај daily drivers...

wiwux

hello world
3 април 2020
62
34
Фала ви, Дени ги продал М4ките и му останала една М3 но со 8/256 како што можам да видам на неговиот оглас.
Мислењето е автоматски споено:

најбитно за што ќе се користи?
со М процесорите нема промашај особено М2-ката

на форумот имаше со М1 сега брзо за помала цена, поодамна @kirev имаше за продажба (можеби уште ги има)
Веб програмирање и office work најмногу

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.628
1.797
Фала ви, Дени ги продал М4ките и му останала една М3 но со 8/256 како што можам да видам на неговиот оглас.
Мислењето е автоматски споено:

Веб програмирање и office work најмногу
Земи си 15.6 инчен М2 ќе ти користи поголемиот real estate на екранот за таа намена.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно