Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
Напротив, ова е тактички направено.

iPhone Air е позициониран како дизајн ремек дело, но реалноста е дека е nothing special.

За да го „буткаш“, ги правиш PRO моделите грди на дизајн. Мислам дека е очигледно, од избор на бои, исечокот позади и грдите футроли, целта е да се направат овие телефон како Apple Watch Ultra - грди и непрактични, само за оние кои се пукнати по „најскапото“.
Од друга страна, ја враќаш категоријата на 1к еур телефон. Запамтете, фирмата не сака да продава најскапи производи, туку каде има најголема маржа. Со позиционирање на Air како флегшип дизајнерски телефон, се отвара простор за скап уред со големи маржи на заработка.

Прави логика ова што го збориш ама е некако ризична игра…
Особено ако не држи батерија јако, има само една камера и сега фали уште Џери риг да им го извитка на тест… а не е ни air нешто убав да речеш…

Јас лично телефон без телефото камера не би купил во никој случај така да со среќа нека им е продажбата.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
А сеуште никој не зборува за "8х telephoto" шо уствари е 4х telephoto + 2x sensor crop
Како никој не зборува, баш се убија фановиве од убедување дека уствари telephoto и ultrawide не ти треба, перфектен е iPhone Air.

Имаше еден на редит правеше ментални гимнастики дека ги проверил сите 4000+ слики што ги има со неговиот iPhone 15 Pro, скоро сите омилени му биле со стандардниот сензор, па нарачал Air.
Ова е сезона на кратење на features, не на додавање. :)

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.222
2.655
Јас мислам дека овој обид со Air моделот е да се копира Самсунг кои го пуштија Edge. И двата телефони ќе бидат флопови пошто имаат многу компромиси.

Godlike

lurker
11 октомври 2014
881
1.012
Јас мислам дека овој обид со Air моделот е да се копира Самсунг кои го пуштија Edge. И двата телефони ќе бидат флопови пошто имаат многу компромиси.
Не е точно, Самсунгот има подобра батерија, поголем екран и резолуција, 2 камери, стерео звучник, сим картица и цената е 850$ на Edge спрема 999$ Air.
Да ставеа и telephoto камера на Edge, би бил многу добра варијанта на телефон, сега е 163 грама (telephoto камера би била 3-5 грама), а Air има 165 грама.

Edit: Така се зборуваше и за Z Flip и Fold, дека се флопови, но напротив сега и други компании прават такви телефони. Ова е добро за тие што сакаат телефон лесен и танок, само што Air-от во мој очи е Флоп, посебно со bumpot на камерата.

Последна промена:

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
Дали стварно на некого му менува ако телефонот е 160 грама наместо 200?
Сепак е 6.5 инчен што не е малце… би претпоставил тој што сака помал телефон би барал испод 6 инчи…

Последна промена:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Сепак е 6.5 инчен што не е малце… би претпоставил тој што сака помал телефон би барал испод 6 инчи…

Менува за у џеб

mviktors

user
25 октомври 2012
1.143
1.717
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Мене ми менува, една од главните причини зошто го продадов 15 Pro Max-от беше тежината. По подолго користење осеќав замор на раката, башка и за во џеб. 30 грама разлика е потежок од S25+ а имаат иста големина на екран.

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
Мене ми менува, една од главните причини зошто го продадов 15 Pro Max-от беше тежината. По подолго користење осеќав замор на раката, башка и за во џеб. 30 грама разлика е потежок од S25+ а имаат иста големина на екран.

Абе ете и јас не сакам преголем телефон и се држам до Pro серијата… ама сега некој да ми рече ќе скратиме 40 грама и 3мм дебелина не ми менува толку со обзир на тоа дека висина и ширина остануваат исти… а мора да се откажам од камери, батерија итн…

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.222
2.655
Не е точно, Самсунгот има подобра батерија, поголем екран и резолуција, 2 камери, стерео звучник, сим картица и цената е 850$ на Edge спрема 999$ Air.
Да ставеа и telephoto камера на Edge, би бил многу добра варијанта на телефон, сега е 163 грама (telephoto камера би била 3-5 грама), а Air има 165 грама.

Edit: Така се зборуваше и за Z Flip и Fold, дека се флопови, но напротив сега и други компании прават такви телефони. Ова е добро за тие што сакаат телефон лесен и танок, само што Air-от во мој очи е Флоп, посебно со bumpot на камерата.

И Air и Edge се половични телефони. Со двата батеријата е проблем како и перформанси. Џабе имаат јак чип кога сигурно ладењето е слабо и најверојатно се детунирани. Сеа што едниот има две камери не менува многу.

Godlike

lurker
11 октомври 2014
881
1.012
И Air и Edge се половични телефони. Со двата батеријата е проблем како и перформанси. Џабе имаат јак чип кога сигурно ладењето е слабо и најверојатно се детунирани. Сеа што едниот има две камери не менува многу.
За Edge батеријата според тестови на youtube, трае 7-10 часа. Проблем нема со ладењето Edge, како што кажав само telephoto камера му фали на телефонот. Па не е само дека има две камери, телефонот тежи помалце, а имаш поголем екран(повеќе PPI), 2 физички сим картици, поголема батерија, стерео звучник има и други работи, тука можеш да споредиш GSM подетално.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Ајде правете апдејти на новиот иос26 :)

Секако дека уште во 19:01 почна таа акција, има доста уреди и гигабајти, ја мислам затоа телеком пуштија гигабит, спонзорирано од апле.
Патем, мн е најубав ајосот, си грми!

kirev

senior
31 мај 2010
9.034
7.705
Не е само iOS... iPadOS нешто го дрви, сите други пројдоа. Првиот впечаток е добар, ќе видиме деновиве :)

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

Exooo

hello world
21 декември 2016
82
40
Многу багови и визуелни glitches ова iOS 26. Плус ми изгледа и дека батерија јаде бајаги.
Многу не довршено ми изгледа. Никогаш не ми се случило да имам ваков впечаток, на моменти многу ми се свиѓа на моменти си викам какво срање…:D

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Скроз обратен впечаток имам.

Моето не е впечаток искуство е. Трепкаат ствари (borders, позадини на елементи, ликвид глас ефектот некад коа е на некој пиксел од позадината измеѓу знае да трепка тоа размачканото на стаклото не може да се одлучи кај да застане итн).

Дополнително:

• Виџетите (clock, fitness) и повеќето други ствари не се конвертирани во новиот дизајн, па изгледаат out of place.
  • Reduce transparency модот е тотално визуелно неконзистентен.
  • На DARK MODE фолдерите на Home screen кога ќе ги затвараш прво се со темна позадина за после да се смени во посветла позадина.

Има и тон други багови и проблеми кои ги објавуваат на редит на секои 15 минути ова се само оние кои лично ги искусив и кои ми сметаат.

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
И кај мене знае да засецка на 14 Pro или некако чудно да се изврши анимацијата при скролање, отклучување итн… ако пробам да повторам обично се поправа на втора…

Transparency исклучив пошто визуелно грдо ми е.
Залудно трошење на CPU/GPU power, за да генерираат некои глупи анимации и стакла. Оној видео плеерот у browser има прегрди огромни копчиња за play/stop и премотување по 10 секунди… огромни и на сред видео со изобличување на видеото низ стакло ефектот…

Сега ова ќе го донесат и у следна macOS верзија… :sick:
Освен ако не го напуштат следната година… да не трошиме енергија на вакви глупости и произведуваме CO2…

kirev

senior
31 мај 2010
9.034
7.705
Веќе има нова нова верзија на macOS v26 - Tahoe. И да, има многу слични промени како и на телефоните (и на саатите, и на таблетите...)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Еве видете ова со мењање боја на позадина на фолдерот како изгледа многу е глупо. А ќе речеш апле перфекционисти.

Погледнете го атачментот ScreenRecording_09-17-2025 12-11-23_1.mp4

Мислењето е автоматски споено:

И кај мене знае да засецка на 14 Pro или некако чудно да се изврши анимацијата при скролање, отклучување итн… ако пробам да повторам обично се поправа на втора…

Transparency исклучив пошто визуелно грдо ми е.
Залудно трошење на CPU/GPU power, за да генерираат некои глупи анимации и стакла. Оној видео плеерот у browser има прегрди огромни копчиња за play/stop и премотување по 10 секунди… огромни и на сред видео со изобличување на видеото низ стакло ефектот…

Сега ова ќе го донесат и у следна macOS верзија… :sick:
Освен ако не го напуштат следната година… да не трошиме енергија на вакви глупости и произведуваме CO2…

Ко шо кажав ја очекував да е многу погрдо ама беше читливо и викам ајде нека е … дур не ги сретнав тоа баговите со трепкање кои не можев да ги траам па и јас ставив reduce transparency.

Ама па ова е само afterthought и визуелно е понеконзистентно во дизајн.

Последна промена:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно