Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Мобилни Оператори во Македонија - Искуства, забелешки, коментари

Ts011

user
31 март 2020
1.422
1.073
Некаде погоре имам пишувано за моето догогодишно негативно искуство со Телекабел (оптика и мобилната мрежа) поради кое освен Телеком за мене друга опција не постои, и сега случајно го прочитав ова со припејд понудите на А1 и мтел и за 210 денари месечно неограничени разговори, 5гб нет и неограничени смс звучи некако нереално и предобро. Па, ме интересира ваши искуства со мтел или со понудава бидејќи мислам дека е топ за брат ми (има 11 години)
Spodelivme i unazad moze da procitate, za deca , penzioneri i nekoi koi im se dosta 5gb nekoj koj telefonot ne mie primaren ured za rabota-izmisleno, ako vie za rabota,biznis kade telefonot vi treba od 07do23h- samo Mno , a1 ili telekom ...

Viko

hello world
28 јуни 2022
305
283
Spodelivme i unazad moze da procitate, za deca , penzioneri i nekoi koi im se dosta 5gb nekoj koj telefonot ne mie primaren ured za rabota-izmisleno, ako vie za rabota,biznis kade telefonot vi treba od 07do23h- samo Mno , a1 ili telekom ...
ова баш и не можам да го сфатам тие 5ГБ секако ќе му бидат доволни, ама зборот ми беше нешто мтел да не имаат лоша мрежа за повици итн..?

Ts011

user
31 март 2020
1.422
1.073
ова баш и не можам да го сфатам тие 5ГБ секако ќе му бидат доволни, ама зборот ми беше нешто мтел да не имаат лоша мрежа за повици итн..?
Mrezata e od A1, toa sto e na A1 tolku i na mtel, so toa sto se zavisi od reon do reon i kade si ti pogolem del od denot ,vo Prilep kade sto sum jas doma/rabota mrezata e top, kolegava e na 5~6km od Prilep pola den e nedostapen koga e doma(a1 postpejd)
isto vaka bese i kaj mene do pred 18meseci- se dodeka A1 ne stavi uste edna bazna, od togas 5g e 500/100 Lte/4g e 200~250/50 ,mTel e 200/50 max.
eve ti speedtest od periferija na Prilep.
povici /sms/ data nema nekoj problem,.mtel zona e koga/kako ,
kolku pari tolku muzika .....imam 5 brojcina eks lyca 3sim se uste lyca, 2 smeneti mtel sim , toa e

Атачменти

• Messenger_creation_F799FE2E-0871-4EDF-B749-C2DB6F3490AE.jpg
    Messenger_creation_F799FE2E-0871-4EDF-B749-C2DB6F3490AE.jpg
    44 KB · Прегледи: 28

Viko

hello world
28 јуни 2022
305
283
Mrezata e od A1, toa sto e na A1 tolku i na mtel, so toa sto se zavisi od reon do reon i kade si ti pogolem del od denot ,vo Prilep kade sto sum jas doma/rabota mrezata e top, kolegava e na 5~6km od Prilep pola den e nedostapen koga e doma(a1 postpejd)
isto vaka bese i kaj mene do pred 18meseci- se dodeka A1 ne stavi uste edna bazna, od togas 5g e 500/100 Lte/4g e 200~250/50 ,mTel e 200/50 max.
eve ti speedtest od periferija na Prilep.
povici /sms/ data nema nekoj problem,.mtel zona e koga/kako ,
kolku pari tolku muzika .....imam 5 brojcina eks lyca 3sim se uste lyca, 2 smeneti mtel sim , toa e
Ќе земам едно бројче вака пробно припејд од мтел за брат ми еден месец да видиме што како ако е добро ќе фрлам 2500 денари што за цела година е смешна сума

Ts011

user
31 март 2020
1.422
1.073

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.044
1.128
Куманово
Пред да почнам да зимам припејд картички од други оператори да тестирам некој со слично искуство со Телеком (Кумановски регион) - при прекин на струја, може да се воспоставуваат повици, но има прекин на 4G интернет? Проверено на повеќе телефони/броеви – истата ситуација кај сите.

Дали A1/МТел изнајмуваат мрежа/опрема преку Телеком или имаат поставено своја? Бидејќи, ако и кај нив е истата ситуација, тогаш нема поента да менувам оператор.

Бидејќи имаше повеќе прекини на струја во јуни, пред околу 20 дена реагирав до Телеком. Ми одговорија дека се запознаени и дека се работи на случајот (но сè уште не е решен...). Денес случајно прелистував историја од состаноци/чет со клиенти и видов скриншот од јануари оваа година каде што го дискутирам истото – нема струја, нема ни 4G интернет. Големи се шансите ваквото сценарио и понатаму да продолжи.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.789
5.509
Пред да почнам да зимам припејд картички од други оператори да тестирам некој со слично искуство со Телеком (Кумановски регион) - при прекин на струја, може да се воспоставуваат повици, но има прекин на 4G интернет? Проверено на повеќе телефони/броеви – истата ситуација кај сите.

Дали A1/МТел изнајмуваат мрежа/опрема преку Телеком или имаат поставено своја? Бидејќи, ако и кај нив е истата ситуација, тогаш нема поента да менувам оператор.

Бидејќи имаше повеќе прекини на струја во јуни, пред околу 20 дена реагирав до Телеком. Ми одговорија дека се запознаени и дека се работи на случајот (но сè уште не е решен...). Денес случајно прелистував историја од состаноци/чет со клиенти и видов скриншот од јануари оваа година каде што го дискутирам истото – нема струја, нема ни 4G интернет. Големи се шансите ваквото сценарио и понатаму да продолжи.
А1 има сопствена мобилна мрежа. За сите други зависиш од некој од А1 или Телеком.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Ts011

user
31 март 2020
1.422
1.073

A1 e so svoja mreza 294.03 ne zavisi od telekom, no 80% baznite im se edna pokraj druga, i zaedno delat priklucoci/agregat/paneli za struja ,ova e sigurno na mesta von naselenie kade baznata e na vrv na rid,planina ....

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.044
1.128
Куманово
A1 e so svoja mreza 294.03 ne zavisi od telekom, no 80% baznite im se edna pokraj druga, i zaedno delat priklucoci/agregat/paneli za struja ,ova e sigurno na mesta von naselenie kade baznata e na vrv na rid,planina ....
ме замисли да пребарам, на CellMapper А1 има повеќе антени распоредени низ Куманово отколку Телеком, ќе земам сим за тест

Josifosky

hello world
24 октомври 2011
110
60
Дали кога патувате надвор од Македонија користите роаминг за повици? Мене втор пат ми се случува со А1 да не можам да воспоставам повик претходно во Маурициус не работеше воопшто не се поврзуваше на ниту една мрежа ( веројатно А1 немале договор со ниту еден оператор ) сега истото се случи во САД, имам интернет на 4G ама повици никако и кога се јавив преку viber-out агентот беше зачуден како тоа преку вибер им се јавувам за на крај после 10 дена да се разбериме што е проблемот. Нај интересно е што ми рекоја доколку сакам да воспоставам повик да се префлам на 2G иако никаде нема 2G. И нормално после 10 дена ја опраја работата. Незнам како е можно во 2025 да немаат 4G соработка со САД.

Riku

lurker
27 ноември 2021
573
252
Имам А1 постпејд и нетсеф ама ја нема опцијата за замена нетсеф со роаминг интернет, кои други опции постојат за добивање на интернет во грција да напоменам дека телефонот нема еСим.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.288
1.317
Дали кога патувате надвор од Македонија користите роаминг за повици? Мене втор пат ми се случува со А1 да не можам да воспоставам повик претходно во Маурициус не работеше воопшто не се поврзуваше на ниту една мрежа ( веројатно А1 немале договор со ниту еден оператор ) сега истото се случи во САД, имам интернет на 4G ама повици никако и кога се јавив преку viber-out агентот беше зачуден како тоа преку вибер им се јавувам за на крај после 10 дена да се разбериме што е проблемот. Нај интересно е што ми рекоја доколку сакам да воспоставам повик да се префлам на 2G иако никаде нема 2G. И нормално после 10 дена ја опраја работата. Незнам како е можно во 2025 да немаат 4G соработка со САД.
Не си прв од кој што слушам ова, пред неколку години во Шпанија на другар исто имаше проблем со интернет иако имаше купено пакет на дел не го ни регистрираше а на мрежите што успеа да се поврзе не можеше воопшто да алтивора нет. Јас со Телеком никаков проблем, на секоја се поврзуваше без проблем и имав нет.

Тоа една ствар а башка друга ствар е што некад каде што има иако не користат интернет на некои им наплатуваат некои handshakes на 4G мрежата па знам ги советуваат да стават рачно на 3G. Ако не им пишеше приговор до ден денес мислам за дел од државите го немаат средено, ќе ти наплатат и ќе бараат докази со недели дека не си го направил сообраќајот. Тешки лопови. Општо А1 има катастрофален систем за менаџмент со роаминг сообраќајот.

18 септември 2020
927
869
Македонија
Имам А1 постпејд и нетсеф ама ја нема опцијата за замена нетсеф со роаминг интернет, кои други опции постојат за добивање на интернет во грција да напоменам дека телефонот нема еСим.
Да активираш пакет преку Мојот А1, 5GB за 499 денари и да се поврзиш рачно на Vodafone GR.
Или најдобра опција, да си купиш сум картичка во Грција од трафика припејд и да си користиш интернет во Грција на грчка картичка.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Телеком на нивната апликација додадоа Ai Chat во соработка со Perplexity.
у случај да не си у тек, со магента (ако си корисник) има една година бесплатна Perplexity да си активираш можност

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.699
3.341
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
у случај да не си у тек, со магента (ако си корисник) има една година бесплатна Perplexity да си активираш можност
Мислам дека истече тоа, дека кодовите важеа до 30ти јуни, а пундата во апликација стоеше дека важи до декември 2025. Ја ставив во омилени за да ја активирам на крај кога ќе истече моменталново перплексити што го користам, ама сега гледам ја нема повеќе во Moments.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.288
1.317
Има некој некогаш прашано инфо добиено воопшто се планира имплементација бар од Телеком за РЦС кај нас? После Германија, Франција, Шпанија, УК кои први имплементираа скоро почнаа повеќе европски земји да го имплементираат. Грција, Чешка, Словачка се во тестна фаза од скоро и тоа од Телеком прво.

1755552273403.png

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.789
5.509
Има некој некогаш прашано инфо добиено воопшто се планира имплементација бар од Телеком за РЦС кај нас? После Германија, Франција, Шпанија, УК кои први имплементираа скоро почнаа повеќе европски земји да го имплементираат. Грција, Чешка, Словачка се во тестна фаза од скоро и тоа од Телеком прво.

Погледнете го атачментот 153163
Чекај па кај нас има RCS бар кај Телеком одамна... Македонски Телеком – Најдобрата мрежа во Македонијa

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.288
1.317
Последна промена:

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно