Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

Vapeold

read-only
9 октомври 2024
11
1
Здраво на сите..
Некој да каже искуство за AMBER NORDIC GWH12YD-S6DBA2A или па некоја друга 3,5-ка, ми е за дневен простор-кујна трпезарија околу 37 квадрати (2 страни лепенка помеѓу сендвич зид блок 16 со стиродур 2цм и сипурекс 7.5цм и другите 2 страни зид блок 16 и 10цм стиропор фасада пвц се, ламинат со xps табли под него) која според спецификации ми е примамлива, само што наслушнав била за места кај што се екстремни температури за да се грееш и наводно ако била поставена надворешната единица на северна страна ке палела греачи цело време и ке стигале сметки големи... Јас моментално користам вивакс аери 3.5kw 4години за тој простор (21-23)C - 20 кога нема никој дома, задоволен сум но сакав да намалам од економски аспект со нешто поефикасно и од топлински за истата цена... сметката највисока во последни 2 год што и немало толку јаки зими била 6.500 од кој издвојувам 2.000 за домаќинство.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.527
2.981
Здраво на сите..
Некој да каже искуство за AMBER NORDIC GWH12YD-S6DBA2A или па некоја друга 3,5-ка, ми е за дневен простор-кујна трпезарија околу 37 квадрати (2 страни лепенка помеѓу сендвич зид блок 16 со стиродур 2цм и сипурекс 7.5цм и другите 2 страни зид блок 16 и 10цм стиропор фасада пвц се, ламинат со xps табли под него) која според спецификации ми е примамлива, само што наслушнав била за места кај што се екстремни температури за да се грееш и наводно ако била поставена надворешната единица на северна страна ке палела греачи цело време и ке стигале сметки големи... Јас моментално користам вивакс аери 3.5kw 4години за тој простор (21-23)C - 20 кога нема никој дома, задоволен сум но сакав да намалам од економски аспект со нешто поефикасно и од топлински за истата цена... сметката највисока во последни 2 год што и немало толку јаки зими била 6.500 од кој издвојувам 2.000 за домаќинство.
Терај си со таа што ја имаш, не клавај трн во здрава нога.

„Економски ефикасно“ и GREE не одат заедно во иста реченица.
Ако некогаш остари и престани да работи инвертерот што го имаш, смени со нов, ама јапонски (ако, нели, бараш економски ефикасно и штедливо), која во старт е троа поскапа од другите во класата.
Вака, на функционален и исправен уред, кој дури и да не е многу штедлив, пак е поисплатлив да си продолжи да ти работи додека функционира, него ли да купиш друг (односно инвестираш неколку стотици евра), а постоечкиот не е стигнат за менување, т.е. не си му го истрошил експлоатациониот век.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.585
19.295
Вентилаторот секако не се подмачкува, него сакаат да ти кажат лагерот. WD не е подмачкувач, но помага за да се очистат и нагризат нечистотиите, но само толку...И да се одстрани проблемот, тоа е многу краткотрајно. Дури можеби и ден два, ако не и неколку часови.
Само замена на моторот ако има економска исплатливост.
Проблемот кај евтините кинески клими (а не се искључок ни некои јапонски, панасоник беа ноторни) е во тоа што користат обични метални лагери или ги користат без shielding односно заштитени од магнетното поле (кое е прилично силно btw)
Заради тоа се јавува електро/магнетна кавитација и лагерот се нагризува и почнува да свири.

Кај модели што можат да се заменат би требало да се стават керамички (ги местат дечурланава по скејтборди) и еднаш засекогаш да се реши тој проблем.

Затоа што се работи за многу софистициран pwm мотор (со електроника значи) растурањето е прича за себе. Лагерот (и предниот и задниот) мора да се наместат на иста положба до „стотта“ при тоа да се внимава на должината на осовината од роторот која на двете страни е различна.

Луѓе што пробале тоа го прават со чукање по осовината додека роторот е во менгеме и при тоа ја поместуваат без да приметат и потоа или ќе кочи и фаќа на статорот или самиот ротор ќе биде повисоко или пониско во однос на статорот и ете проблеми.

Затоа ова се прави откако ќе најдете резервен мотор, во лето и ако е последна опција.

Всушност најдобро е да не се прави. Моторите не се евтини (од 70 евра нагоре) али тоа е, јбг.

Vapeold

read-only
9 октомври 2024
11
1
Терај си со таа што ја имаш, не клавај трн во здрава нога.

„Економски ефикасно“ и GREE не одат заедно во иста реченица.
Ако некогаш остари и престани да работи инвертерот што го имаш, смени со нов, ама јапонски (ако, нели, бараш економски ефикасно и штедливо), која во старт е троа поскапа од другите во класата.
Вака, на функционален и исправен уред, кој дури и да не е многу штедлив, пак е поисплатлив да си продолжи да ти работи додека функционира, него ли да купиш друг (односно инвестираш неколку стотици евра), а постоечкиот не е стигнат за менување, т.е. не си му го истрошил експлоатациониот век.
Јасно но моментот што го испуштив а битен.... е тоа што тој АERI 3,5kw што ми е наместен ми дува преку соба во дневната, по реновирањето на цела куќа не набавив друга за дневна и сеа баш кога искочија ваучерите имам и ваучер а и ке ми треба клима да ја осамосталам дневната односно да ја затворам собата и без неа собата се некој 35-37 квадрати, со тоа што ако наместам на 24 степени во дневната е пријатно 21-22 а во собата не се дише тоа беше целата работа.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.527
2.981
Јасно но моментот што го испуштив а битен.... е тоа што тој АERI 3,5kw што ми е наместен ми дува преку соба во дневната, по реновирањето на цела куќа не набавив друга за дневна и сеа баш кога искочија ваучерите имам и ваучер а и ке ми треба клима да ја осамосталам дневната односно да ја затворам собата и без неа собата се некој 35-37 квадрати, со тоа што ако наместам на 24 степени во дневната е пријатно 21-22 а во собата не се дише тоа беше целата работа.
Не земај Gree, посебно не Nordic.
И самиот си кажа во претходниот пост зошто:
наслушнав била за места кај што се екстремни температури за да се грееш и наводно ако била поставена надворешната единица на северна страна ке палела греачи цело време и ке стигале сметки големи
Земи друга марка/бренд, ете имаш добро искуство со Vivax, ама ако ете сакаш да смениш, види Midea, Hisense, Haier, а ако имаш буџет за јапонец, оди со тошиба, мицубиши, пробај си даикин и/или слично.
И гледај да не биди преголема/наддимензионирана за просторот, за да имаш најоптимално работење, со што помалце он-оф моменти, за поголема удобност.

Vapeold

read-only
9 октомври 2024
11
1
Затоа и прашав некој да не ја има и да сподели искуство бидејќи неспоразмерно е цената и спецификациит како за пример што ги нудат: klimi.jpg

klima fan

lurker
14 јуни 2021
637
359
Здраво на сите..

Или АЕРИ + или овој модел

malloy

read-only
4 декември 2015
23
34
Затоа и прашав некој да не ја има и да сподели искуство бидејќи неспоразмерно е цената и спецификациит како за пример што ги нудат:Погледнете го атачментот 142790
Било која од овие, тие квадрати ќе ги прави сауна. Моја препорака е гледај тоа што има повеќе гаранција.

Муабетот за Gree и северна страна ми е ист со муабетот „еј брат оваа има Тошиба компресор боља ти е од другиве иако не е Тошиба по име.“ Барем по мене така ми личи.

Vapeold

read-only
9 октомври 2024
11
1
Било која од овие, тие квадрати ќе ги прави сауна. Моја препорака е гледај тоа што има повеќе гаранција.

Муабетот за Gree и северна страна ми е ист со муабетот „еј брат оваа има Тошиба компресор боља ти е од другиве иако не е Тошиба по име.“ Барем по мене така ми личи.
Јасно.. таков муабет ми кажаа што монтирале наводно затоа и по карактеристики ми беше... еве и мицубиши и тошиба да е споредбено цената со карактеристиките да не биде си купил само име а во спец обратно..

malloy

read-only
4 декември 2015
23
34
Јасно.. таков муабет ми кажаа што монтирале наводно затоа и по карактеристики ми беше... еве и мицубиши и тошиба да е споредбено цената со карактеристиките да не биде си купил само име а во спец обратно..
Земај што си наумил да земаш или почекај @FLEGMA да даде мислење пошто се разбира од статори и вртори и што најретко работел (тоа е добро).

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.585
19.295
Ако има добра изолација скоро и да не е битно што инвертер ќе земе.

Јас советувам да се гледа Eurovent за да нема онакви безобразни „изјави“ на веб страни дека топлат до -30 и дека имаат 10 години гаранција (ни срам ни перде, 10 години под услов да ги финансираш секоја година по 1200~1500 денари (пута 10 еднакво 15.000, 80% од цената на но нејм инвертер бренд)

Вивакс = Мидеа, Хаиер и ако мора Хисенсе. Од овие не сум баш воодушевен од она што го читам по нет во поглед на квалитет.

cosic

read-only
19 април 2023
6
6
Најпрво треба да се извади оклопот па да можеш да прскаш или подмачкуваш како што треба и тоа под услов да има оставено отвор во гумицата.

WD40 не служи за подмачкување. Има спрееви кои се за подмачкување
Ако немаш спреј тогаш можеш со шприц да му капнеш силиконско масло или едноставно купи силиконски спреј па така подмачкувај.
Моторни масла и спрееви ќе ти ја оштетат гумицата која го држи лагерот односно синтерот па ќе си направиш проблем.
Најдобро е да го промениш тој лагер. Не е скап и не е дефект за паѓање во несвест.
колку пари отприлика е лагерот да се купи, дали знаете и од каде може да се купи, го имам истиот проблем со лагерот, кога работи многу е бучно, особено при помали брзини
Мислењето е автоматски споено:

Ако има добра изолација скоро и да не е битно што инвертер ќе земе.

Јас советувам да се гледа Eurovent за да нема онакви безобразни „изјави“ на веб страни дека топлат до -30 и дека имаат 10 години гаранција (ни срам ни перде, 10 години под услов да ги финансираш секоја година по 1200~1500 денари (пута 10 еднакво 15.000, 80% од цената на но нејм инвертер бренд)

Вивакс = Мидеа, Хаиер и ако мора Хисенсе. Од овие не сум баш воодушевен од она што го читам по нет во поглед на квалитет.
кои модели би ги препорачале за 3.5 KW , инвертер за купување со ваучер, може и одредена доплата да има, значи цената да биде до мак.30.000 ден.

Riku

lurker
27 ноември 2021
585
256
колку пари отприлика е лагерот да се купи, дали знаете и од каде може да се купи, го имам истиот проблем со лагерот, кога работи многу е бучно, особено при помали брзини
Мислењето е автоматски споено:

кои модели би ги препорачале за 3.5 KW , инвертер за купување со ваучер, може и одредена доплата да има, значи цената да биде до мак.30.000 ден.
Aeri

Vapeold

read-only
9 октомври 2024
11
1
Може ли некој ако има искуство решен сум некако за оваа клима да ја земам:

TOSHIBA Инвертер клима уред SHORAI EDGE RAS-B13J2KVSG-E - цена: 63000 во елипсо​

ИЛИ

DAIKIN Инвертер клима уред Sensira FTXF35D 56,700.00 ден​

Амберот некако по разгледување низ интернетот не ми прави мерак поради високата модулација...и он оф ...

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.527
2.981
Може ли некој ако има искуство решен сум некако за оваа клима да ја земам:

TOSHIBA Инвертер клима уред SHORAI EDGE RAS-B13J2KVSG-E - цена: 63000 во елипсо​

ИЛИ

DAIKIN Инвертер клима уред Sensira FTXF35D 56,700.00 ден​

Амберот некако по разгледување низ интернетот не ми прави мерак поради високата модулација...и он оф ...
Топло би ти ја препорачал тошибата.
Јас имам дома тошиба сузуми плус, 7-8 години ја користам, немам замерки, тивка е, пријатна, и штедлива.
Оваа тошиба што ти ја даваат Shorai Edge за 63.000 веројатно е наследник на серијата сузуми плус, кои припаѓаат во средната (добра) класа на инвертери.
Над нив се моделите од тошиба со име Даисекаи, ама тие се оверкил во цена.

Vapeold

read-only
9 октомври 2024
11
1
Топло би ти ја препорачал тошибата.
Јас имам дома тошиба сузуми плус, 7-8 години ја користам, немам замерки, тивка е, пријатна, и штедлива.
Оваа тошиба што ти ја даваат Shorai Edge за 63.000 веројатно е наследник на серијата сузуми плус, кои припаѓаат во средната (добра) класа на инвертери.
Над нив се моделите од тошиба со име Даисекаи, ама тие се оверкил во цена.
Дали за оваа зборуваш, но и дали е worth разликата помеѓу daisekai i shorai, сакам секако да го употребам ваучерот што го даваат за нешто вака поквалитетно би загризал да вложам.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.527
2.981
Дали за оваа зборуваш, но и дали е worth разликата помеѓу daisekai i shorai, сакам секако да го употребам ваучерот што го даваат за нешто вака поквалитетно би загризал да вложам.
Моето мислење е дека не вреди разликата.
И не, не зборував баш за таа од твојот линк, туку генерално за целата линија од даисекаи.

Се разбира, доколку буџетот ти дозволува, дозволи си ја.
Само уште една забелешка за таа од линкот: според фреонот што го користи - R410A, веројатно е стар моделов, пошто бар 5 (и повеќе) години сите инвертери треба да користат R32 тип на фреон.

Последна промена:

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.366
Daisekai е една од најдобрите клими на пазарот. Заедно со LN на Мицу и Ururu Sarara серијата на Дајкин се едни од најмоќните ѕидни клими што се достапни кај нас. Ако можеш да си ја дозволиш фала богу дека треба да ја земеш.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.527
2.981
Здраво препорачајте ми клима 2.5w
Еве на пример оваа: VIVAX ACP-09CH25AERI+ R32 по супер цена од 27.990 ден.
или пак оваа: VIVAX ACP-09CH25AEQIS R32 по супер цена од 19.990 ден.
Поскапата е енергетски поефикасна (поштедлива) и веројатно подобро модулира, а поефтината...па поефтина е и не штеди како поскапата :)

Се разбира, разгледај си и некоја друга: КЛИМИ.мк - резиденцијални и комерцијални клима уреди

Bizra

hello world
15 јуни 2024
156
81
Еве на пример оваа: VIVAX ACP-09CH25AERI+ R32 по супер цена од 27.990 ден.
или пак оваа: VIVAX ACP-09CH25AEQIS R32 по супер цена од 19.990 ден.
Поскапата е енергетски поефикасна (поштедлива) и веројатно подобро модулира, а поефтината...па поефтина е и не штеди како поскапата :)

Се разбира, разгледај си и некоја друга: КЛИМИ.мк - резиденцијални и комерцијални клима уреди
Не ми треба кузнај шо клима менее ми треба за во апартамни да ставам апартманите ми се по 22квадрати

Vapeold

read-only
9 октомври 2024
11
1
Прашање кое наидов на дискусии, значи на било кој бренд, во време на монтажа кога ке монтираат се, на крај вакумираат цевките монтирани и се пушта во работа.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно