Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.589
19.307
Која апликација на мобилен ја користите за “Remote control” на Vivax клими? Јас ја користам онаа NetHome Plus што беше препорачана со интернет модемот, но не сум задоволен по 2 минути се чека да изреагира климата и еднаш во 10 пати работи преку Google assistant, што не ми е случај со Gree апликацијата која работи беспрекорно
Оваа. NetHome Plus беше најавено дека нема да работи

klima fan

lurker
14 јуни 2021
638
359
Да, пробав да го скенирам меѓутоа не се скенира во ConnectLife, а ако го скенирам во камера ме носи на непостоечка страница

Деинсталирај па повторно инсталираја апликацијата Connenct Life и скенирај го QR кодот

Martin Arsov

hello world
17 октомври 2016
234
126
Што е разликата помеѓу Vivax AEEI и AERI+
Ми треба 3.5ка , дали вреди да се доплати за моделот AEEI плус?

klima fan

lurker
14 јуни 2021
638
359
Што е разликата помеѓу Vivax AEEI и AERI+
Ми треба 3.5ка , дали вреди да се доплати за моделот AEEI плус?

Одлични докажани модели се и AERI+ Vivax и Vivax AEEI pro со тоа што ако има сеуште Vivax AEEI pro на лагер земија одличен модел ( јави се прашај за лагер )

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
515
327
Ако може да ми дадете мислење за овој модел на Haier Revive

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.534
2.988
Ако може да ми дадете мислење за овој модел на Haier Revive

Па, за хаиер генерално немаме лошо мислење.
Тие претежно нудат доста за парите (иако се кинески, овие се од подобрите).
Според спецификациите на линкот, конкретниов модел гледам дека е со голема моќност - 18.000 BTU или скоро 5kW. Има доста добра циркулација на воздух до околу 800 кубни метри за еден саат. Цената за толкав снагаш е одлична (би рекол: ефтина е).
Со други зборови, го препорачувам, НО во соодветно голем простор (не е за мали собички/простории).
Се разбира, ова е моето лично видување, можда има и други мислења, покорисни од моето.

InSides

lurker
21 февруари 2009
771
2.046
Sвезди, една, се надевам, брзинска молба. Пред тоа, не сакам да звучам неблагодарен и да поставувам излишни прашања, па доколку слично прашање е веќе пишано во темата, ве молам посочете.

Имено, потребно ми е мислење за две клими што треба да покријат дневна соба (~25 квадрати) и спална соба (~12 квадрати). Собите се наоѓаат на спротивни страни на станот, што ќе рече секако треба две посебни клими. Релативно брзо треба да се реши набавката затоа што се работи за повозрасни жители кои немаат многу флексибилност. Тоа значи (1) релативно ограничен буџет и (2) локална достапност во внатрешноста на МК.

Обете мораат да бидат инвертери секако, и би преферирал WiFi контрола поради флексибилност.

Во моментов во оптек ми се две варијанти:

1. HiSense Easy Smart (две парчиња од 3.5kW) или HiSense Wings Pro (две парчиња од 3.5кW);
2. Gree Charmo Arctic Pro (2.5kW) + Gree Charmo Arctic Pro (3.5kW).

Буџетот би го држел околу ~1,000е - 1,100е со монтажа, по можност.

Би ценел доколку можете да посочите некоја алтернатива, или ги поддржите било кој од избориве.

Благодарам!

ЕДИТ: Станот има релативно ОК изолација, прозорите се со термопан стакла, но дрвени рамки.

Последна промена:

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.301
2.721
Sвезди, една, се надевам, брзинска молба. Пред тоа, не сакам да звучам неблагодарен и да поставувам излишни прашања, па доколку слично прашање е веќе пишано во темата, ве молам посочете.

Имено, потребно ми е мислење за две клими што треба да покријат дневна соба (~25 квадрати) и спална соба (~12 квадрати). Собите се наоѓаат на спротивни страни на станот, што ќе рече секако треба две посебни клими. Релативно брзо треба да се реши набавката затоа што се работи за повозрасни жители кои немаат многу флексибилност. Тоа значи (1) релативно ограничен буџет и (2) локална достапност во внатрешноста на МК.

Обете мораат да бидат инвертери секако, и би преферирал WiFi контрола поради флексибилност.

1. HiSense Easy Smart (две парчиња од 3.5kW) или HiSense Wings Pro (две парчиња од 3.5кW);

Би ценел доколку можете да посочите некоја алтернатива, или ги поддржите било кој од избориве.

Благодарам!

ЕДИТ: Станот има релативно ОК изолација, прозорите се со термопан стакла, но дрвени рамки.

Хајсенс ти е боље од Грее. Јас имам Energy SE 3.5 kw и за сега сум презадоволен. Таа е малце поскапа од овие но е поефикасна.

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
515
327
Па, за хаиер генерално немаме лошо мислење.
Тие претежно нудат доста за парите (иако се кинески, овие се од подобрите).
Според спецификациите на линкот, конкретниов модел гледам дека е со голема моќност - 18.000 BTU или скоро 5kW. Има доста добра циркулација на воздух до околу 800 кубни метри за еден саат. Цената за толкав снагаш е одлична (би рекол: ефтина е).
Со други зборови, го препорачувам, НО во соодветно голем простор (не е за мали собички/простории).
Се разбира, ова е моето лично видување, можда има и други мислења, покорисни од моето.
Јас веќе користам Haier али друг модел и сум доста задоволен. Со овој Sanyo компресор немам искуство а и неможам да најдам многу информации. Сега ми треба уште една и се мислев помеѓу Vivax Aeri+ и Haier. Ценовно се тука некаде и Vivax е на акција и оваа е моментално на акција. Која би ми била подобар избор?

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.534
2.988

Благодарам!

Мислам дека не ти е лош изборот со HiSense, тоа се пријатно добри машини, исплатливи и со добар сооднос цена/перформанси.
Во поглед на големината на просторот, една 3,5 kW за во дневната ќе ти заврши работа.
За спалната, гледај да ја купиш најмалата (по моќност) што ќе ја најдиш, пошто мал е просторот. Не мора да е од GREE, препорачувам некој друг бренд да биди (пр.Midea, Vivax или сл.).
Исто така, бидејќи е спална, ако спијачите имаат мака со заспивање, ќе треба да пазиш да е потивка (надворешните се проблематични - внатрешните и онака не бучат многу).
Малце потешко се наоѓа нешто што не е бучно, од сопствено искуство го знам тоа: за спалната купив Carrier (пред неколку години, ги пишував тогаш моите искуства со неа на форумов), и при изборот ја имав бучавата како еден од побитните критериуми, според спецификациите од производителот -- - избранава беше најтивка.
Во пракса, се покажа дека не е така :)
Ама па, се навикнав. :/
Јас веќе користам Haier али друг модел и сум доста задоволен. Со овој Sanyo компресор немам искуство а и неможам да најдам многу информации. Сега ми треба уште една и се мислев помеѓу Vivax Aeri+ и Haier. Ценовно се тука некаде и Vivax е на акција и оваа е моментално на акција. Која би ми била подобар избор?
Па, Sanyo е всушност позитивна референца во случајот, односно тоа е добар компресор според искуствата за кои сум прочитал.
Можно е и во Haier-от што веќе го користиш да има таков компресор.
Од друга страна, и овие Vivax Aeri+ доста се пофалени.
Веројатно нема да згрешиш и со еднио и со другио бренд.
Само гледај со моќностите, да не купиш преголема за просторот, па да имаш често on-off моменти.

Последна промена:

klima fan

lurker
14 јуни 2021
638
359

Благодарам!

За во 25м2 просторија земи го Vivax AERI+

Во 12м2 просторија овој модел Vivax AEMIs

InSides

lurker
21 февруари 2009
771
2.046
Хајсенс ти е боље од Грее. Јас имам Energy SE 3.5 kw и за сега сум презадоволен. Таа е малце поскапа од овие но е поефикасна.

Ако се оди со HiSensе ќе мора изгледа Energy SE. Немаат лагер од овие другиве.

Исто така, бидејќи е спална, ако спијачите имаат мака со заспивање, ќе треба да пазиш да е потивка (надворешните се проблематични - внатрешните и онака не бучат многу).

Има многу смисол, благодарам - наводно моделиве што ги разгледувам се тивки.

За во 25м2 просторија земи го Vivax AERI+

Наводно немаат на лагер модули за WiFi контрола што е проблем само по себе. Чекам да јават.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.534
2.988
Во 12м2 просторија овој модел Vivax AEMIs

Која е разликата од AEMIs, односно таа од твојот линк со овие другиве две:
VIVAX ACP-12CH35AEFIs R32 по супер цена од 17.990 ден. AEFIs
VIVAX ACP-12CH35AEQIS R32 по супер цена од 20.990 ден. AEQIs
Прашањево ми е дека нема никаква суштинска разлика помеѓу трите, освен во филтерчињата (небитни во крајната приказна), и кај едната демек греела до минус 10, а другите до минус 15 (а со исти спецификации се сите три...)

klima fan

lurker
14 јуни 2021
638
359
Наводно немаат на лагер модули за WiFi контрола што е проблем само по себе. Чекам да јават.

Прашај во клими.мк за Wi-Fi модул или нарачај од тука

Која е разликата од AEMIs, односно таа од твојот линк со овие другиве две:
VIVAX ACP-12CH35AEFIs R32 по супер цена од 17.990 ден. AEFIs
VIVAX ACP-12CH35AEQIS R32 по супер цена од 20.990 ден. AEQIs
Прашањево ми е дека нема никаква суштинска разлика помеѓу трите, освен во филтерчињата (небитни во крајната приказна), и кај едната демек греела до минус 10, а другите до минус 15 (а со исти спецификации се сите три...)

Разликата е во дизајнот на внатрешната единица филтрите се друго е исто со тоа што AEFIs и AEQIs немаат можност за Wi-Fi опција додека AEMIs има можност за Wi-Fi околу тоа -10 °C , -15°C сите три модели ќе греат на -15°C но AEFIs моделот е најевтиниот инвертер и затоа е деклариран до -10°C

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.534
2.988
Прашај во клими.мк за Wi-Fi модул или нарачај од тука

Разликата е во дизајнот на внатрешната единица филтрите се друго е исто со тоа што AEFIs и AEQIs немаат можност за Wi-Fi опција додека AEMIs има можност за Wi-Fi околу тоа -10 °C , -15°C сите три модели ќе греат на -15°C но AEFIs моделот е најевтиниот инвертер и затоа е деклариран до -10°C
Како заклучок: и таа од 17.000 исто ќе троши/грее како таа од 21.000?
Па, во тој случај, јас ја бирам таа од 17 :)
Иако, не сум некако сигурен, некако премногу како он-оф клима ќе се однесува во просторот од 12 квадратни метри (сите три исто би се однесвале - пошто, нели исти спецификации имаат).

klima fan

lurker
14 јуни 2021
638
359
Како заклучок: и таа од 17.000 исто ќе троши/грее како таа од 21.000?
Па, во тој случај, јас ја бирам таа од 17 :)
Иако, не сум некако сигурен, некако премногу како он-оф клима ќе се однесува во просторот од 12 квадратни метри (сите три исто би се однесвале - пошто, нели исти спецификации имаат).

Како што реков разликите од AEFIs AEQIs и AEMIs се минимални е сега за да не работи он-офф во 12м2 ќе отвори врата кон другите простории и ќе има избалансираност

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.589
19.307
@InSides

Ако одиш на кинески по овој редослед: Midea/Vivax, Haier па Hisense

Јас ти препорачувам Midea. Види во Сетек што има.

Midea и Haier имаат одлични резултати на Eurovent.
Hisense ги немам проучувано и не знам дали воопшто имаат Eurovent.

Vivax ти е клон на Midea и кога ги споредуваш глава за глава имаат слични цени

liduda

read-only
9 јули 2019
41
49
Тука
liduda's setup  
Processor & Cooler
Core i7-10750H
Motherboard
Intel HM470 chipset
Storage
Never enough
PSU
320w
RAM
16 GB DDR4
Video card
GeForce GTX 1660ti
Case
Legion 5
Mouse
Logitech M560 Silent
Keyboard
Logitech K480
Monitor
Dell Ultrasharp
OS
Windows 11 Insider
Здраво дечки, ве молам мислење за Фаворит и Тесла?

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.803
3.987
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
18 август 2019
1.232
1.209
Супер се овие клими. Проблем е што нема држава па да му удри на Фејсбук една добра казна. Потоа не би имало вакви лажни реклами.

Ова е обична греалка, со минимална електроника. Потрошувачка 2 денари на час??? Толку можеби троши вентилаторот, а греалката лапа како и секоја друга.

28 јануари 2017
2.073
4.766
Ресен
Најнова генерација керамичка клима, преку 10 пати поевтино од најевтината клима, си пишува во описот.

Имаат заборавено * да стават дека е грее и троши толку малку ако просторијата е веќе пример 21.9 степени а ти сакаш 22.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно