Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Aliexpress

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.152
Луѓе не ставајте Refund на пратки. Гарантирам дека ќе ви стигнат, само тоа ќе биде малку поспоро. Оставете тоа што имате уште 3 дена до Рефундација. Само оставете и не чепкајте ништо.
Проблем има со Унгарија, каде еден дел воопшто не им работи и затоа оди поспоро од вообичаено.

Незнам што раса на луѓе ќе бевме. Постојатно едно исто се збори, дека е успорено, и пак луѓе ни доаѓаат на шалтер и не обвинуваат дека им ги криеме пратките.
Да фатиш со еден стап и сите по ред.

Денес еден го отерав у 300 лепе материне, откако претходно sвонеше 10 пати на телефон, па на крај дојде и да се расправа во пошта. Кај му била пратката

Он: Ме прашува дрско и со повишен тон, како можела пратка да патува 70 дена? Порано пристигале за 20 дена. Не сме работеле во пошта и сме ги криеле пратките.
Јас: Да викам, можно е да доцни и што сега. Дали треба по 10 пати на телефон да замараш и да викаш.
Он: Му било ептен хитно.
Јас: Па ако ти е хитно имаш DHL и слични.
Он: Ама тие биле скапи, преваранти биле итн.
Јас: Батко не ме млати. Ако ти било хитно прво немало да одиш со таков шипинг.
Јас: Второ ако ние сме преваранти, тогaш и DHL ли се? Сите ли нечинат?

Едноставно со free shiping т.н али баба шипинг, никогаш никој не може да ви гарантира кога ќе стигне пратката. Кога нарачувајте имајте го тоа во предвид.
Тоа што Се става некој преоден датум е бидејќи според законот за пошти, мора да има краен датум на достава.

Второ DHL Еxpress и сличните пошти постојат баш за таа намена. Прва намена на оние што им се брза и второ за оние што се нетрпеливи и со слаби живци.

Сакам да упатам апел до сите да малку имаме едно ниво на однесување. Ако имаме држава и култура треба малку да ја видиме и другата страна. А не да се однесуваме како животни.

Не ставајте Refund на пратките. Имаме неколку дописи дека поштата од Кина сака да ја блокира Македонија.
И веќе ова е веќе второ предупредување од нив.
Следното ќе значи дека веќе комплетно се забранува испорака до нашата држава.
Не плачете за 2-3 долари па и 20 долари. навистина е срамота, кога знаете дека пратката ќе ви стигне.
Не пробувајте да го изиграте кинезот, зашто сите ќе бидеме изиграни.

Има некултура, тоа е факт. Но пред се луѓето што си ги чекаат пратките се нервозни заради роковите на алиекспрес. Откако ќе помине тој рок а при тоа пратката не стигнала мора да бараат рефундација. Ако пратката се изгуби или доставената роба не е соодветна нема враќање на пари колку што знам.

Кривицата е во алиекспрес и кинеските пошти што со месеци не преземаат ништо за да ја променат унгарска пошта со некоја соодветна. Или барем за овој регион да зголемат рокови на испорака па да дишат луѓето раат.

Инаку боли и за две и за двеста евра подеднакво. Мои пари се. Нема зошто да оставам на случајност и среќа.

Цела среќа што не зависам за ништо од Али. Имам само уште една во транзит. Повеќе нема да правам нови нарачки се додека не се среди со унгарците.

15 септември 2012
1.159
1.300
Радосна вест за сите алиекспресџии од Карпош...
Утринава поштенското комбе донесе повеќе од 20 полни вреќи пратки, тројца вработени го растовараа...

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.191
1.194
Скопје
Радосна вест за сите алиекспресџии од Карпош...
Утринава поштенското комбе донесе повеќе од 20 полни вреќи пратки, тројца вработени го растовараа...
Во кулите каши поштата да не живееш? :LOL::ROFLMAO::LOL:

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Дечки до 18 најдобро да не правите нарачки, чајнезите слават нова година 2 недели, скоро ништо не работи, ако и се направи нарачка големи се шансите да стои во некој подрум 2 недели и да се изгуби или оштети, кина нема да ја напушти пред 18 февруари

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
Луѓе не ставајте Refund на пратки. Гарантирам дека ќе ви стигнат, само тоа ќе биде малку поспоро. Оставете тоа што имате уште 3 дена до Рефундација. Само оставете и не чепкајте ништо.
Проблем има со Унгарија, каде еден дел воопшто не им работи и затоа оди поспоро од вообичаено.

Незнам што раса на луѓе ќе бевме. Постојатно едно исто се збори, дека е успорено, и пак луѓе ни доаѓаат на шалтер и не обвинуваат дека им ги криеме пратките.
Да фатиш со еден стап и сите по ред.

Денес еден го отерав у 300 лепе материне, откако претходно sвонеше 10 пати на телефон, па на крај дојде и да се расправа во пошта. Кај му била пратката

Он: Ме прашува дрско и со повишен тон, како можела пратка да патува 70 дена? Порано пристигале за 20 дена. Не сме работеле во пошта и сме ги криеле пратките.
Јас: Да викам, можно е да доцни и што сега. Дали треба по 10 пати на телефон да замараш и да викаш.
Он: Му било ептен хитно.
Јас: Па ако ти е хитно имаш DHL и слични.
Он: Ама тие биле скапи, преваранти биле итн.
Јас: Батко не ме млати. Ако ти било хитно прво немало да одиш со таков шипинг.
Јас: Второ ако ние сме преваранти, тогaш и DHL ли се? Сите ли нечинат?

Едноставно со free shiping т.н али баба шипинг, никогаш никој не може да ви гарантира кога ќе стигне пратката. Кога нарачувајте имајте го тоа во предвид.
Тоа што Се става некој преоден датум е бидејќи според законот за пошти, мора да има краен датум на достава.

Второ DHL Еxpress и сличните пошти постојат баш за таа намена. Прва намена на оние што им се брза и второ за оние што се нетрпеливи и со слаби живци.

Сакам да упатам апел до сите да малку имаме едно ниво на однесување. Ако имаме држава и култура треба малку да ја видиме и другата страна. А не да се однесуваме како животни.

Не ставајте Refund на пратките. Имаме неколку дописи дека поштата од Кина сака да ја блокира Македонија.
И веќе ова е веќе второ предупредување од нив.
Следното ќе значи дека веќе комплетно се забранува испорака до нашата држава.
Не плачете за 2-3 долари па и 20 долари. навистина е срамота, кога знаете дека пратката ќе ви стигне.
Не пробувајте да го изиграте кинезот, зашто сите ќе бидеме изиграни.
1. Ти како вработен не смееш никого да отераш во 300 лепе, треба да си културен и фин на работното место. Никој не те плаќа од своите даноци за твојата некултура и домашно воспитание да ги покажуваш пред тие од кои земаш леб. Освен ако не си се утепал од лепење на плакати за твоето работно место.
2. Унгарската пошта или тој што е задолжен за логистиката е виновен што не стигнаат навремено пратките.
3. Кога ти нудиш услуга, кажуваш и како ќе ја извршиш, за колку време. И ако не ја извршиш за некое време, јас како корисник имам право да си ги вратам дадените пари. Тотална глупост е не притискајте dispute. Не треба да ги штитите тие што се неспособни да го извршат тоа што го ветиле и за кое што зеле пари.
И да ти е наведено дека е бесплатен шипингот, во цената на производот ти е наведен. Затоа имаш кабел кој чини 2 евра + бесплатен шипинг и иста таков кабел 1 евро + 1 евро шипинг.
4. Лага е тоа дека ако има dispute на пратките ќе биде блокирана Македонија. Нит е логично издржано, нит е правно издржано. Али има механизам на заштита на купувачите. Ако нашата пошта потврди преку систем дека пратката е пристигната, или примателот потврди тогаш Али почнува со трансфер на средствата до сметката на продавачот. Т.е. додека продавачот не си ја исполни обврската да пристигне пратката кај купувачот вината е во логистичката компанија која ја користи. А таа е дожна да сноси материјална одговорност за неисполнетите рокови, и штетата предизвикана од тоа.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
1. Ти како вработен не смееш никого да отераш во 300 лепе, треба да си културен и фин на работното место. Никој не те плаќа од своите даноци за твојата некултура и домашно воспитание да ги покажуваш пред тие од кои земаш леб. Освен ако не си се утепал од лепење на плакати за твоето работно место.
2. Унгарската пошта или тој што е задолжен за логистиката е виновен што не стигнаат навремено пратките.
3. Кога ти нудиш услуга, кажуваш и како ќе ја извршиш, за колку време. И ако не ја извршиш за некое време, јас како корисник имам право да си ги вратам дадените пари. Тотална глупост е не притискајте dispute. Не треба да ги штитите тие што се неспособни да го извршат тоа што го ветиле и за кое што зеле пари.
И да ти е наведено дека е бесплатен шипингот, во цената на производот ти е наведен. Затоа имаш кабел кој чини 2 евра + бесплатен шипинг и иста таков кабел 1 евро + 1 евро шипинг.
4. Лага е тоа дека ако има dispute на пратките ќе биде блокирана Македонија. Нит е логично издржано, нит е правно издржано. Али има механизам на заштита на купувачите. Ако нашата пошта потврди преку систем дека пратката е пристигната, или примателот потврди тогаш Али почнува со трансфер на средствата до сметката на продавачот. Т.е. додека продавачот не си ја исполни обврската да пристигне пратката кај купувачот вината е во логистичката компанија која ја користи. А таа е дожна да сноси материјална одговорност за неисполнетите рокови, и штетата предизвикана од тоа.
прав си, доколку наша пошта краде или не ги доставуви или сл има шанса да не банира али бидеќи нема друг начин, кога посредникот е крив како маџарите сега најчесто прекинуваат соработка со нив. Моментално што и да порачаш од али и било која пошта да одбереш освен курирска секогаш иде со маџарите.

ivan88

hello world
22 февруари 2012
389
424
ivan88's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460| Deep Cool GAMMAX 400
Motherboard
Gigabyte GA-Z97 HD3
Storage
Samsung Evo 840 120GB| WD Blue 500GB
PSU
Deep Cool DA500-M Aurora 500w
RAM
Kingston Fury Red Series 8G
Case
Deep Cool Tesseract SW White
Mouse
Gigabyte Eco 600
Keyboard
Apple Wireless Keyboard
Audio
LLogitech x530
Monitor
Dell S2240L
OS
Mac OSX Yosemite| Windows 7
Не се сите кинези преварати. SONOFF Oficial store, иако инсистирав да ми го продолжат delivert time, ми кажаа да отворам диспјут а ако го добијам производот да ги контактирам и да го платам.

Sent from my iPhone using Tapatalk

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Не се сите кинези преварати. SONOFF Oficial store, иако инсистирав да ми го продолжат delivert time, ми кажаа да отворам диспјут а ако го добијам производот да ги контактирам и да го платам.

Sent from my iPhone using Tapatalk
поголем дел се џубре, има фирми порачувам 1о год ид исти по неколку пати на месец и така ако може би те заебале за ситници, правиш нарачка 20 работи обавезно 2 ќе згрешат и пробаат да им помине, има и многу коректни но за жал малцинство, сепак за разлика од тајван или уса преовладува скамерскиот начин на размислување.
И кога правите рефунд најчесто ако нарачката е 50$ ти нудат да ти вратат 10 и ако не внимаваш поминува и случајот затворен, 20-30% од рефунд пробаат така

stefan

lurker
13 април 2007
680
530
Прилеп
github.com
Кај и да е после сево ова што се случи со AliExpress му се ближи крајот. Не осакатија со праткиве . Ке треба да се бара друга алтернатива доколку постои.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Кај и да е после сево ова што се случи со AliExpress му се ближи крајот. Не осакатија со праткиве . Ке треба да се бара друга алтернатива доколку постои.
супер е али, не чинат маџарите и нашите. Нема алтернатива али, има повеќе производи от сите останати продавници во светов да ги собереш. Проблемот со маџарите е лесно решлив, да стават друга како дифолт пошта малку поскапа, со нашите не занм како ќе се реши, не е како летото 2 месеца да им стојат но не се ни како што треба 5-20 ден од пристигање до достава е срамота.

15 септември 2012
1.159
1.300
Во кулите каши поштата да не живееш? :LOL::ROFLMAO::LOL:
Камионот што носи готвена храна во тинекс ме блокираше и додека се смилува возачот да го помести камионот гледав интересна работа...
Првите неколку вреќи несвесно ги гледав, ама кога дојдоа тројца поштари од внатре по почнаа да изнесуваат полни вреќи - ми го привлекоа вниманието.
Ја реков да ви напишам јамб во најава... еве тројца колеги форумаши ставиле лајк, најверојатно со нешто се подновени од вреќите...

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
Почнаа да ги враќаат пратките што се поодамна или само кајмене е вака? Се работи за мемориски картички ситна сума за која немам отворено спор (сеуште сум во можност). Некој предлог како да постапам да отворам спор за вратена роба или некако да исконтактирам со поштава во СК!?

RR739246851HU

Атачменти

• Screenshot_20240206_154337_Chrome.jpg
    Screenshot_20240206_154337_Chrome.jpg
    385,1 KB · Прегледи: 89

alextod

read-only
24 јануари 2024
5
0
Почнаа да ги враќаат пратките што се поодамна или само кајмене е вака? Се работи за мемориски картички ситна сума за која немам отворено спор (сеуште сум во можност). Некој предлог како да постапам да отворам спор за вратена роба или некако да исконтактирам со поштава во СК!?

RR739246851HU
Ќе ти стигне.. и мене истото ми го пишуваше за пратка што ми стигна

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
Не ми се верува да стигне. И предходно вака имав 2 пратки со исти статус и ги вратија назад без никакво образложение. Значи дека до четврток ако не мрдне од досегашниот статус се враќа со гаранција!

Ич не ми се отвара спорови ситници се долар ипол до 2 мах што треба 10 диспјути да отворам за да можа да го рефундирам износот за робата што е внатре (одделно нарачував а они пуштиле сепак заедно се).

tonci1675

read-only
26 септември 2017
9
10
Унгарските пошти се решени да не тргнат од Али. Шипингот за работи кон Македонија од месец во месец расте, волку скапо не беше. ни кога беше со ковид ситуацијата колку што е накачен во последниве 3-4 месеци. Ако сте добри со живци, идете во change country to Bulgaria, па и Serbia, споредете за било кој продукт колку им е само поисплатливо. Ние до пред 2 месеца бевме на исто ниво со Црна Гора, сега колку што приметив и они се пред нас, и останува уште Албанија и Косово позади нас.

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.026
544
www.ibiz.mk
приметив многу пратки кои ми беа во кошничка, автоматски сега се со FedEx
од нова година изгледа дедо али, преферира FedEx, дури една нарачка што ја нарачав, 40тина евра, со стандарден шипинг, продавачот преку FedEx ја пуштил,
од FedEx ми бараат 2100 + царина/данок

дали со ситуацијата со Унгарските пошти, али FedEx ке не глоби

Последна промена:

Vlecka

hello world
28 јуни 2013
461
247
Vlecka's setup  
Processor & Cooler
i5-3570k w/ stock
Motherboard
Gigabyte Z77-DS3H
Storage
Western Digital Caviar Blue 1TB EZEX
PSU
Cooler Master B Series 600W
RAM
2x4GB Kingston HyperX Blue 1600 MHz
Video card
Nvidia GT1030
Case
Cooler Master N200
Mouse
A4Tech X-748K
OS
Windows 7 Ultimate
Научете се нарачувајте со sunyou и yanwen.Не сите праќаат со нив ама вреди да се побара продавач што ги користи.

А и поевтини се.

Во просек 3 недели до картонче за последнава.тура.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно