Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Riku

lurker
27 ноември 2021
575
253
@FLEGMA а зошто мајсторите инсистират дека надворешната мора да виде на пониско ниво од внатрешната? Што улога игра тоа?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.556
19.232
Toshiba > Gree ? На кратко ако не ти е мака да ми објасниш, разлика ?
Toshiba имаат Eurovent и точно им се знаат перформансите а кај Gree треба да им веруваш на трговците.

Исто Daikin , Mitsubishi, Fujitsu имаат Eurovent.
Од кинеските производители Eurovent имаат Midea и Haier.

Пред 2-3 години Gree на Eurovent се избрукаа тешко. Климите декларирани до - 25 едвај работеа до - 10 (имаше и други глупости, да не давам сега)

Зошто не Gree? Пребарај го форумов..

spytronicmk

hello world
4 август 2017
141
73
Хахах.. јасно :)
Toshiba имаат Eurovent и точно им се знаат перформансите а кај Gree треба да им веруваш на трговците.

Исто Daikin , Mitsubishi, Fujitsu имаат Eurovent.
Од кинеските производители Eurovent имаат Midea и Haier.

Пред 2-3 години Gree на Eurovent се избрукаа тешко. Климите декларирани до - 25 едвај работеа до - 10 (имаше и други глупости, да не давам сега)

Зошто не Gree? Пребарај го форумов..
Ти благодарам! Препорака од кај да се купи ?

Tomekk

hello world
4 декември 2009
174
212
Здраво Дечки, сакам да прашам дали има некој искуство со климатизација мк, сакам од таму да земам mitsubishi-msz-hr35 за во спална соба од околку 18м2, едната страна од собата e надворешен зид нема изолација и е доста поладна од другиве соби во станот (во друга спална соба и дневна соба, сабајле без греење е околку 18-19C, во таа спална соба е околку 12-13).
Ако е прејака климата за таа соба може да се отвора врата и да се топли ходникот.
Во дневната соба имам Haier tundra plus 5.5kw и сум доста задоволен.

И уште едно прашање дали е истата клима со оваа Mitsubishi MSZ/MUZ-HR35VF, дека не ми излагаат многу информации за msz-hr35.

Последна промена:

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
дали има некој искуство со климатизација мк

Јас, многу задоволен. Иако не ме знаеја, ми кажуваа отворено како стојат работите (тогаш почнаа поскапувањата поради војната во Украина), што и го потврдив со истражување/гледање на други места. Од Кавадарци се, но доаѓаат два-три пати неделно во Скопје, веројатно и во други градови по потреба.

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Здраво Дечки, сакам да прашам дали има некој искуство со климатизација мк, сакам од таму да земам mitsubishi-msz-hr35 за во спална соба од околку 18м2, едната страна од собата e надворешен зид нема изолација и е доста поладна од другиве соби во станот (во друга спална соба и дневна соба, сабајле без греење е околку 18-19C, во таа спална соба е околку 12-13).
Ако е прејака климата за таа соба може да се отвора врата и да се топли ходникот.
Во дневната соба имам Haier tundra plus 5.5kw и сум доста задоволен.

И уште едно прашање дали е истата клима со оваа Mitsubishi MSZ/MUZ-HR35VF, дека не ми излагаат многу информации за msz-hr35.
Јас од нив го земав HR-35 , океј дечки беа многу.

Tomekk

hello world
4 декември 2009
174
212
Јас, многу задоволен. Иако не ме знаеја, ми кажуваа отворено како стојат работите (тогаш почнаа поскапувањата поради војната во Украина), што и го потврдив со истражување/гледање на други места. Од Кавадарци се, но доаѓаат два-три пати неделно во Скопје, веројатно и во други градови по потреба

Јас од нив го земав HR-35 , океј дечки беа многу.

Фала ви на одговорите дечки. Дали климатизација дава фискална сметка заедно со гаранцијата.
Како си задоволен од HR-35, дали имаш вифи модул, и како е потрошувачка и модулација.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.556
19.232
Фала ви на одговорите дечки. Дали климатизација дава фискална сметка заедно со гаранцијата.
Како си задоволен од HR-35, дали имаш вифи модул, и како е потрошувачка и модулација.
Повеќе членови ја имаат. На пример @zlatko_ti412

Пробај да видиш дали ја имаат Енергосистеми (тие се овластени)

Многу е битна монтажата. Мораш да најдеш добри монтери.
Разбарај ја темава со клучен збор "вакумирање". Задолжително!

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Да, фискална, гарнација и една книга од 50тина страна даваат како прирачник.

Монтажа беше направено како што им побарав така.
3 метри цевки кои беа замотани во круг позади надворешната единица. Вакумирање 30 тина минути. Одбиена по 20 цм од таванот и по 30 цм од страничните ѕидови.

Јас ја користам само за ладење, немам мерено колку троши ама летото работеше по 18 саати на ден не осетив повеќе од 400-600 денари на сметка.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Јас ја имам истата поставена во спална од 12 квадрати и ходник и купатило со вкупна квадратура од 18 квадрати.
Модулација е предобра, ја имам видено и под 200 вати, имам вифи модул.

Tomekk

hello world
4 декември 2009
174
212
Ништо од HR35 од климатизација, ја немаат на лагер, на страницата цените не се ажурирани, наскоро ќе имале нова страница.
Сега барам мислење за
SEIYA NEW RAS-B13E2KVG-Е / RAS-13E2AVG-E
и дали има некој купувано од Бител, таму климата е 3000 денари поевтина, ако е истата

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Ништо од HR35 од климатизација
Ај пробај утре јави се во Техно Битола и прашај дали ја има или за колку време би ја набавиле?

Јас од нив набавив Mitsubishi Electric AP25 и AP35, ми ја испратија со карго до Скопје. Монтери од Скопје имав. Кога јас земав, ми понудија VGK модел, каде К означува дека е со WiFi модул.

Прашај и Енерго-Систем, они се застапници исто така.

dashbog

lurker
24 јуни 2008
567
809
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Провери во airconshop кај нив ги имам гледано toshiba со најниски цени.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.215
Струмица
Сега барам мислење за
Сум пишувал порано на темава за тој модел на Seiya и не можам веќе да се повтарам по не знам кој пат..

Овој форум има функција Пребарување, горе десно.
1675117455215.png

Ако ги направиш сите чекори ќе ти излезат магично сите коментари во темава кај шо е спомнат тој модел на Тошиба.

Ако нема HR35 го зимаш тој модел на Seiya и не се замараш.

kostatkb

read-only
6 јануари 2018
42
19
Ништо од HR35 од климатизација, ја немаат на лагер, на страницата цените не се ажурирани, наскоро ќе имале нова страница.
Сега барам мислење за
и дали има некој купувано од Бител, таму климата е 3000 денари поевтина, ако е истата
Не се исти климите, една буква, едно "Е" прави доста разлика: B13E2KVG спрема B13Ј2KVG. Спореди ги само ЅЕЕR i SCOP и ке ја видиш во корист на првата, која има и префикс NEW.

Tomekk

hello world
4 декември 2009
174
212
Фала ви дечки, ќе се јавам см утре да видам како е со монтажа и гаранција.
45000 денари со вифи модул.

Атачменти

• Screenshot_2023-01-30-23-45-17-106_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2023-01-30-23-45-17-106_com.android.chrome.jpg
    296,8 KB · Прегледи: 70

Riku

lurker
27 ноември 2021
575
253
20230204_111540.jpg
Вивакс Аери од вчера замрзна и денеска ледот само го зголемува, внатре дува 60%ладно 40% млако иако истата е покриена не ја ни врни ни ништо. Дојдоа монтерите рекоа дека климата не ја бива но ќе чекат решение од Паком (кој патем и ја расипаа климата кога правеа сервис на неа и го замениа компресорот). Ми рекоа да не ја гасам да си работи но мене ме интересире зошто да работи кога истата е нефункционална.

18 август 2019
1.219
1.193
Погледнете го атачментот 122027
Вивакс Аери од вчера замрзна и денеска ледот само го зголемува, внатре дува 60%ладно 40% млако иако истата е покриена не ја ни врни ни ништо. Дојдоа монтерите рекоа дека климата не ја бива но ќе чекат решение од Паком (кој патем и ја расипаа климата кога правеа сервис на неа и го замениа компресорот). Ми рекоа да не ја гасам да си работи но мене ме интересире зошто да работи кога истата е нефункционална.
Ти рекле да не ја гасиш за да ги скрши перките. После ти ќе си виновен - механичко оштетување. Изгаси ја веднаш, а тие нека велат што сакаат.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Погледнете го атачментот 122027

Како да не ја гасиш а внатре дува ладно? Нека си ја земат и дома нека си ја пуштат да им дува ладно на ова време....
Освен тоа гледам дупката кај што влегуваат цефките ти е затворана со пур-пена или се лажам?
Тоа некој мајстор или сам ти на своја рака?

Riku

lurker
27 ноември 2021
575
253
Климата ја изгасив и поради темп од 7 степени се разледи се стопи целиот мраз и ја пуштив одново ама климата пак иста песна внатре почна со млако дување заврши со ладно а надвор под климата почна пак да се заледува на темп +5 степени.
@zlatko_ti412 да дупката е затворена од нив со пурпена.

dule_

hello world
7 март 2015
264
158
Можно е цефките вматре во ѕидот да се прекршени од пурпената и да ти прави проблеми. Нека ја вакумираат да видат дали се добри притисоците.

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk

Riku

lurker
27 ноември 2021
575
253
Можно е цефките вматре во ѕидот да се прекршени од пурпената и да ти прави проблеми. Нека ја вакумираат да видат дали се добри притисоците.

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk
Неверувам да е тоа зошто 1 месец си работеше како што треба, плус пурпената прави притисок доколку нема каде да се шири а кај мене се гледе на сликата дека се проширила надвор од ѕидот.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно