Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.623
Скопје
Јас после Ifi Zen Dac и Topping NX4 DSD почитувам Bass Boost копче. Добро доаѓа на ниска гласност во мултимедија но и музика. EQ не може баш така лесно да го замени.
Од око(уво) на АПО со Low shelf филтер кој кје си го штиклираш/одштиклираш по потреба веројатно би постигнал сличен или ист ефект ако имаш добро уво.
Или па пресет кој може да се активира со hotkey.
Најдобро би било со пресет, направен од претходно измерена разлика на FR без и со bass boost.
Можеш ако сакаш да го донесеш зенот и да оставиш го на еден ден кај мене у "фирма" и ќе имаме таков пресет(Zen Bass Boost).
Би било интересно да видиме што резултат ќе се постигне, како би звучело на друг дак/амп, а и ќе се најде сигурно на некој од тука што нема таква функција на опрема што користи.
Значи прво мерам ин иар слушалки без бас буст, па со бас буст вклучен, и од разликата правам симулација на EQ која FR без bass boost го штелува на нивоата на FR со вклучен bass boost. И за крај верификација, дали со резултирачкиот EQ(без бас буст вклучен) се добива исто FR ко со вклучен, и фајн тјунинг по потреба.

Среќно и ти посакувам да не те закачи аудиофилска купувачка треска.
Касно му е, чим дал 70 евра више го јадел, нема назад. Почеток на една сага :).

rotkiv

hello world
5 јуни 2016
107
133
Куманово
Некој да препорача пар звучници со цена до 9.000? Планирав да земам M-Audio BX4, слушнав за Presonus Eris 4.5 и ми се смени мислењето за M-Audio… Доста подобро ми звучеа Presonus. Дали некој има искуство со овие звучници да сподели мислење?

Не ми е проблем и на старо да земам (ако успеам да најдам )

Boco1987

hello world
25 март 2017
303
352
Скопје
Некој да препорача пар звучници со цена до 9.000? Планирав да земам M-Audio BX4, слушнав за Presonus Eris 4.5 и ми се смени мислењето за M-Audio… Доста подобро ми звучеа Presonus. Дали некој има искуство со овие звучници да сподели мислење?

PreSonus-от ти се подобри али мислам дека се поскапи од 9000 денари

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje

Според пишаното бараш активни монитори. Presonusot се светлосни години пред M-Audio и последен пат кога бев во Артист, имаа цена околу 11К.
Јас би ти препорачал во тој ценовен ранк (9000 denari) да разгледаш и Makie CR4-X. Нив ги има во Vision.
Две работи треба да ти се на ум кога купуваш активни монитори: проектирани се да имаат неутрален flat звук, и само поевтините модели се продаваат во пар, обично тие со 3 и 4 инчни драјвери.
Доколку бараш активни (напојувани) звучници, кои за разлика мониторките имаат поинаков звучен профил, наменет за класично слушање музика, тогаш би ти предложил да ги разгледаш како опција Edifier.

rotkiv

hello world
5 јуни 2016
107
133
Куманово
Според пишаното бараш активни монитори. Presonusot се светлосни години пред M-Audio и последен пат кога бев во Артист, имаа цена околу 11К.
Јас би ти препорачал во тој ценовен ранк (9000 denari) да разгледаш и Makie CR4-X. Нив ги има во Vision.
Две работи треба да ти се на ум кога купуваш активни монитори: проектирани се да имаат неутрален flat звук, и само поевтините модели се продаваат во пар, обично тие со 3 и 4 инчни драјвери.
Доколку бараш активни (напојувани) звучници, кои за разлика мониторките имаат поинаков звучен профил, наменет за класично слушање музика, тогаш би ти предложил да ги разгледаш како опција Edifier.
Props за Edifier. Сега гледам reviews, тоа е тоа што ми требаше. Фала ти многу!

Eric Cartman

read-only
4 февруари 2021
22
14

Јас ги имав некои 4 години. Доста солидни. Ги користев како десктоп звучници, соурце директно од компјутер, така да ако имаш и некој dac би биле уште подобри. Негативно е шо цркнаја, т.е цркна појачалото, почнаја да грчат, и во обид да ги попрам ги доебав . Друго негативно е шо веќе на 85% глас почнуват да дисторзират, ама то можи и да е од изворот, макар шо не ми се верва. Ако имаш можност ги гледам на thomann е5ките се многу блиски со цена така да би ти фи препорачал тие. Треба да имаат доста подобар бас и се нешто посилни.
Мислењето е автоматски споено:

Јас ги имав некои 4 години. Доста солидни. Ги користев како десктоп звучници, соурце директно од компјутер, така да ако имаш и некој dac би биле уште подобри. Негативно е шо цркнаја, т.е цркна појачалото, почнаја да грчат, и во обид да ги попрам ги доебав . Друго негативно е шо веќе на 85% глас почнуват да дисторзират, ама то можи и да е од изворот, макар шо не ми се верва. Ако имаш можност ги гледам на thomann е5ките се многу блиски со цена така да би ти фи препорачал тие. Треба да имаат доста подобар бас и се нешто посилни.
Исто како што потенцира горе членот, звучат добро ама се "досадни" и најдрото искуатво сњ добива ко ќе седиш точно пеед нив.
Мислењето е автоматски споено:

Исто сум јас во потрага по активни book shelfs до кај 350-400 евра за десткоп компјутер. Ако има некој да препорача нешто секој предлог е добредојден. Edifierot ги имам разгледано така да ако имате нешто друго да препорачате

Последна промена:

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Јас ги имав некои 4 години. Доста солидни. Ги користев како десктоп звучници, соурце директно од компјутер, така да ако имаш и некој dac би биле уште подобри. Негативно е шо цркнаја, т.е цркна појачалото, почнаја да грчат, и во обид да ги попрам ги доебав . Друго негативно е шо веќе на 85% глас почнуват да дисторзират, ама то можи и да е од изворот, макар шо не ми се верва. Ако имаш можност ги гледам на thomann е5ките се многу блиски со цена така да би ти фи препорачал тие.
Eris e5 на Thomann се 10.900 без шипинг, царина и данок, 215 € ако ги купиш во Германија па некој да ти ги прошверцува. Се сомневам дека ќе ти се исплати.
Што се однесува до активни bookshelf звучници во ценовен ранк до 400€, мојот избор е Klipsch R-41PM

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Eris e5 на Thomann се 10.900 без шипинг, царина и данок, 215 € ако ги купиш во Германија па некој да ти ги прошверцува. Се сомневам дека ќе ти се исплати.
Што се однесува до активни bookshelf звучници во ценовен ранк до 400€, мојот избор е Klipsch R-41PM
Би ги препорачал Е5ките за пред кауч/тв? На 2-3м дистанца :) Тотален нуб сум на тема аудио

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Би ги препорачал Е5ките за пред кауч/тв? На 2-3м дистанца :) Тотален нуб сум на тема аудио
Не, тоа се активни монитори. Постот беше одговор на членот погоре што ги посочи како подобра опција.
Што значи тоа за пред кауч/тв? Подобјасни малку што ти е намерата.

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Не, тоа се активни монитори. Постот беше одговор на членот погоре што ги посочи како подобра опција.
Што значи тоа за пред кауч/тв? Подобјасни малку што ти е намерата.
Да да, малце улетав во дискусија :)

Иначе за музика и филм. Толку би им била намената. Имам простор каде можам добро да ги насочам према место на седење.

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Лош избор. Басче од само 4 инчи!?
Многу подобар избор е ADAM T5V, или JBL 305P MkII (кај мене 340 евра пар).
И двата се nearfield монитори ако не се лажам. Прашањето беше за powered bookshelf звучници (правилниот превод би бил напојувани, а не активни). Сум ги слушнал Klipsch-от и освен забелешката за басот (тука се сложувам) не гледам некоја инфериорност во однос на JBL 305P MkII кои ги имам на работа. JBL -ките се помоќни, ама без додатна манипулација, звукот им е тотално испран. Ова е лична забелешка, без намера да се навлегува во стручноста на еден авторитет на ова поле.
За ADAM T5V не можам ништо да кажам.

Доколку грешам, ми следи лекција.:)

Последна промена:

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
ADAM T5V се подобри (и малку поскапи) од JBL 305P MkII, затоа и ги ставив први во мојата препорака - иако не продавам ADAM (човек задоволен од моите совети, дури и да не купи нешто од мене во моментот, подоцна ќе ме побара за нешто друго...). Звучници од призводната програма на ADAM може да се купат во Артист системи - ако ги нема во моментов, може да се нарачаат.

Добро е што го спомна проблемот со номенклатурата, тоа треба да се објасни, бидејќи луѓето често ги мешаат поимите.
Passive loudspeaker - класичен звучник со пасивна свртница, кому му е неопходен надворешен стерео засилувач за да функционира. Такви се речиси сите хај-фај звучници „за по дома“.
Powered loudspeaker - Звучник со пасивна свртница, но со вграден засилувач во самата звучна кутија. Обично само во едната кутија е вграден еден стерео засилувач, а другата кутија е потполно пасивна и се поврзува со обичен звучнички кабел на другиот канал од засилувачот - вакви се Klipsch R-41PM, спомнати погоре (и Genius SP-HF 1250B, што ги модифицирав во Операциона сала: Компјутерски звучници Genius SP-HF 1250B). Не постојат студиски монитори (studio monitor - види подолу) од овој вид, колку што ми е познато.
Active loudspeaker - звучник во чија кутија е вградена активна (електронска) свртница и два моно засилувача (ако е 2-way), или три моно засилувача (ако е 3-way). Најчесто сите studio monitors (види подолу) се вакви.
Studio monitor - конструиран и наменет за употреба во музичките студија - по правило е со природна и неутрална боја на звукот. Може да бидат пасивен (ретко) или активен (најчесто).
Nearfield monitor - тоа е studio monitor специјално конструиран за одлична репродукција на звукот во непосредна близина. Се разбира, можете да го слушате и од подалеку, во обична соба, особено ако правилно се наместат тонските контроли на задната плоча од кутијата.
Midfield monitor - тоа е studio monitor специјално конструиран за одлична репродукција на звукот на средна далечина. Најчесто тоа е голем и скап звучник - но многу поевтин и многу подобар од сите оние пасивни high-end hi-fi звучници (кога ќе се додаде и цената на засилувачот). Сите големи и познати музички студија имаат вакви монитори.

Проблемот е што некои производители употребуваат нестандардна и неконзистентна номенклатура - на пример JBL своите звучници од P сериите (LSR63XXP, LSR43XXP, 30XP) ги означува како „Powered studio monitors“ (тоа е она P во ознаката), иако тоа се чисти активни studio monitors, со активни свртници и два (или три) засилувача внатре во секоја кутија. Од друга страна, нивниот Control 2P, што го означуваат како „Powered reference monitor“ (без ознака „studio“) баш е обичен powered звучнички пар, каде стерео засилувачот е сместен само во едната звучна кутија, а другата е пасивна (ист таков вид е и моделот JBL 104, кај кого нема „P“ во ознаката!).

Моја препорака е да НЕ се купува чист (без ознака „studio“) powered звучник (со засилувач само во едната звучна кутија, од парот), освен ако цената е многу пониска од сличен active studio monitor. Од употребна гледна точка, за корисникот е сеедно дали звучникот е „powered“ или е „active studio monitor“, но од гледна точка на квалитетот на звукот апсолутен победник секогаш е активниот студиски монитор!

Последна промена:

Eric Cartman

read-only
4 февруари 2021
22
14
Ви благодарам за советите и за објаснувањето :) се уште се немам одлучено така да примам совети :D

TheGamerTeacher

hello world
9 декември 2016
451
555
Скопје, Ѓорче Петров
www.twitch.tv
Можеби не е на соодветно место, ама дали може да ми предложите безжични слушалки до кај 3500-4000 денари? Не барам некој којзнае каков квалитет, ми треба буквално за состаноци, чат пат за во теретана.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.081
6.015
Можеби не е на соодветно место, ама дали може да ми предложите безжични слушалки до кај 3500-4000 денари? Не барам некој којзнае каков квалитет, ми треба буквално за состаноци, чат пат за во теретана.
Redmi buds 3 lite.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.623
Скопје
Некој да сподели искуство со Shenzhenaudio?
Една од пореномираните/познатите продавници за аудио. Но ова пореномирани со малку лабава дефиниција за реноме, пошто се работи за кинеска продавница и си има од тие болките нивни.
Зимав еден блутут рисивер од кај нив, и покрај тоа што прашав и ми потврдија дека е од понова ревизија(што поддржува ОТА апдејти) на крај искочи дека не е. Пошто сепак не се работеше за некоја голема разлика што ќе скрши ептен филм, не се позамарав да видам каква им е корисничката поддршка и што решение би понудиле.
Од комуникацијата што ја имав, англискиот им е на некое средно ниво со веројатност за недоразбирања ако се навлегува во некои ситни детали. Пример од муабетот мој убеден сум дека не ни знаеа дека има 2 ревизии од производот што го пазарив, требаше неколку пати да објаснувам да ме разбере за што зборам, и чисто да заврши со мене ми потврди(после наводна комуникација со магацин) дека е тоа тоа што го барам("Шо ти е дечко, све е најново кај нас" :) ) .
Не дека нема на алиекспрес добри продавачи(па веројатно и подобри од нив), во секој случај ако не си упатен и не ти е познат продавачот сметам дека побезбедно ти е од шензен отколку на слепо од али да пазариш.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.180
Чудовиште!

20221013_212603-01.jpeg

Е ова ќе остане во колекција. Во овој ценовен ранг нема подобар фабрички амп чинам. Моќ колку сакаш! Нема што не би возел. Многу музикално! Препорачувам. Штета што цената се качи споредено со порано.

skopje_mkd

hello world
5 февруари 2016
392
134
Чудовиште!

Погледнете го атачментот 117790

Е ова ќе остане во колекција. Во овој ценовен ранг нема подобар фабрички амп чинам. Моќ колку сакаш! Нема што не би возел. Многу музикално! Препорачувам. Штета што цената се качи споредено со порано.

ги продава некој во македонија ?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно