Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.481
2.928
На два пати имам забележено како сијаличката на климата трепка од сама себе, а климата не работи.Па морам да вклучам/искл на далечинското.
Дали мерачот го прави тоа или е нешто друго? Климата не се користи сега.
Пааа, ако ни кажеше некија информација плус (на пр. шо клима е, модел, или сличе од лепенката со модело), можда и ние ќе пишефне нешто покорисно....
Вака, можи само да претпоставуваме.
Ама еве една претпоставка: можда ко ќе трепка, сака да кажи дека е влезена во некој мод на самодијагностика, си проверва нешто, ова-она, и то...а ти мош ја прекинваш со исклучвањето.
И не е лошо да видиш во упатството (ако не е фрлено негдеки де), можи и да има објаснување.
Не мора да значи дека е нешто лошо трепкањето, можда е само сигнал за нешто, ама незнам за што...

Испратено од телефоно.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Не може со допир да се осети тој греач. Не е направен да развива големи температури туку доволни за да не се трупа мраз во коритото.
Може може.... Hansol-от кај мене во Јуни месец на +25С надворешна и пуштен на ладење (со дефектен греач или електроника) беше топличок на тацна и тоа доста осетливо на допир со рака да се заклули дека не е од сонцето загреана тацната.

Charlie00

read-only
11 август 2020
23
15
Пааа, ако ни кажеше некија информација плус (на пр. шо клима е, модел, или сличе од лепенката со модело), можда и ние ќе пишефне нешто покорисно....
Вака, можи само да претпоставуваме.
Ама еве една претпоставка: можда ко ќе трепка, сака да кажи дека е влезена во некој мод на самодијагностика, си проверва нешто, ова-она, и то...а ти мош ја прекинваш со исклучвањето.
И не е лошо да видиш во упатството (ако не е фрлено негдеки де), можи и да има објаснување.
Не мора да значи дека е нешто лошо трепкањето, можда е само сигнал за нешто, ама незнам за што...

Испратено од телефоно.
Не е забутано, проверив неможев да најдам за тоа. На гугл има има три причини филтри(чисти се), немање фреон (не верувам, убаво си лади и грее) и проблем со струја.

Затоа прашав може некој имал слично искуство.
Случајно на два пати забележав светкањето седејки во дневна на исклучена клима бидејки неам потреба за ладење.

Верувам дека е до струјата или мерачот прави некој спој?

Климата е шораи еџ 13

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.481
2.928
Не е забутано, проверив неможев да најдам за тоа. На гугл има има три причини филтри(чисти се), немање фреон (не верувам, убаво си лади и грее) и проблем со струја.

Затоа прашав може некој имал слично искуство.
Случајно на два пати забележав светкањето седејки во дневна на исклучена клима бидејки неам потреба за ладење.

Верувам дека е до струјата или мерачот прави некој спој?

Климата е шораи еџ 13
Ко ќе почни да трепка кај мене, трепка за чистење на филтрите (имам тошиба).
Ама освен чистењето на филтрите и враќање суви на место, после тоа на даљинското има едно дугме RESET шо треба да го прицниш (со молив или стило -бар кај мене е такво мало дугменце), за да му кажиш на инвертеро дека си ги зачистил, и да почни тој одново да си рачуна колку се чисти/нечисти филтрите. IMG_20220913_172456_edit_84153214335074.jpeg

Испратено од телефоно.

8357boki

read-only
18 декември 2021
40
82
Купен (претпоставувам) потполно истиот мерач од тукашна ФБ страна, брендот е Elivco. По неколку обиди успеав да го "врзам" со Smart Life апликацијата (потполно иста апликација е Tuya, само интерфејсот е црвен а на Smart Life е син), успешно се врза и со Alexa.

Ги има потполно истите функции што се наоѓаат по видеа на Ali и YouTube за тој тип на паметни приклучоци, верувам дека само името е различно а компонентите се исти: on/off, тајмер со функции за поставување на распоред по денови (секој ден посебно, циклично, random итн) и мониторинг на потрошена ел. енергија во KWh (по ден , месечно, годишно) како и моменталната (KWh и mA, W, V). Единствено што фали е пресметката на потрошувачката во пари (нема опција за сетирање на тарифи и цена на KW по тарифа) ама со оглед на ситуацијава со кражби и цени и се поврзано околу струјава кај нас подобро и што нема :) .

Ако ве интересира нешто плус прашувајте
Истата апликација ја користам и јас, како што кажа иста е со TUYA. Инаку има опција да ти пресметува потрошувачка во пари, можеш да подесиш висока и ниска тарифа од колку до колку. Сега со блоковите од еден во друг пресметката во пари нема да биде толку прецизна како порано.

vlatko175

hello world
15 јули 2008
296
134
Од две понуди :

1. Mitsubishi MXZ-2F53 VF + 2 x Mitsubishi MSZ-AP35 VGK = Mitsubishi electric
2. Mitsubishi SCM 45 ZS-W + 2 x Mitsubishi srk 35 zs-w = Mitsubishi Heavy Industries

Митсуто електрик е поскапа понудата за 300еур, Мислење за комплетиве со кој би требало да одам ?
Не разбирам која е разликата помеѓу electric и Heavy Industries и двете се маде ин таиланд.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Од две понуди :

1. Mitsubishi MXZ-2F53 VF + 2 x Mitsubishi MSZ-AP35 VGK = Mitsubishi electric
2. Mitsubishi SCM 45 ZS-W + 2 x Mitsubishi srk 35 zs-w = Mitsubishi Heavy Industries

Митсуто електрик е поскапа понудата за 300еур, Мислење за комплетиве со кој би требало да одам ?
Не разбирам која е разликата помеѓу electric и Heavy Industries и двете се маде ин таиланд.

По самиве бројки во моделов на надворешните единици претпоставувам таа на Mitsubishi Еlectric е 5.3kw а таа на Mitsubishi Heavy Industries е 4.5kw.
Еве пример

Едно е тоа причина за разлика во цената.... а друго.... иако се двете Мицубиши.... Јапан бренд и што викаш Thailand made.... сепак се различни фирми.... па нормално е да има разлика.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.481
2.928
Electric и Heavy се сосема различни компании ама се под капа на ист концерн.
Ааа, тенкју веримач, каптн обвијус ;)

Шала на страна, и мене ме интересираше, од гледна точка на инвертери, дали е подобар Mitsu Electric (по логиката дека на струја треба да ти работи уредо, па ова електрик поќе натаки гледа), или Heavy (пошто ете можеби таму им ги изработуваат компресорите)?

Испратено од телефоно.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.164
3.213
Струмица
Ставај превод и прати. Надворешната единица има баеги разлики. Electric е претежно за дома, додека Heavy е за фирми и комерцијални простории.

fis1976

lurker
15 март 2016
674
1.298
Скопје
Истата апликација ја користам и јас, како што кажа иста е со TUYA. Инаку има опција да ти пресметува потрошувачка во пари, можеш да подесиш висока и ниска тарифа од колку до колку. Сега со блоковите од еден во друг пресметката во пари нема да биде толку прецизна како порано.
Ја најдов опцијата (по твоја сугестија :) , фала), била во Smart табот.
Очекував (некако логички ми беше) да биде во Electric табот каде што е штекерот (уредот). Да не имаш случајно повеќе уреди врзано за апликацијата, како ги прикажува во Smart - Energy Saving табот?

8357boki

read-only
18 декември 2021
40
82
Ја најдов опцијата (по твоја сугестија :) , фала), била во Smart табот.
Очекував (некако логички ми беше) да биде во Electric табот каде што е штекерот (уредот). Да не имаш случајно повеќе уреди врзано за апликацијата, како ги прикажува во Smart - Energy Saving табот?
За сега само едниот инвертер ми е поврзан. Денес е планирано и другата HR25 да ми ја монтираат па во план сум и за неа да земам уред да ја следам. Ќе пробам двата уреда на истата апликација да ги поврзам ама ради графиконите и подеталните статистики можеби ќе ги одвојам (едниот на TUYA другиот уред на SMART LIFE).

Jovan123

read-only
6 декември 2012
42
64
Здраво друштво, би ве замолил за совет.

Се работи за избор на клима во објект каде живеат моите родители. Моментален избор за греење им е термоакумулациона печка 6кв + 3 ѕидни панели вкупно, 2.1кв. Нормално со моментални цени на електрична енергија, нема да биде добро. Деновиве се разгледуваат опции, кој тип на клима да се намести. Битно е климата да биде оптимизирана за топлење на простор, во лето куќата е доволно ладна не верувам дека ќе ја користат тогаш.

Подетални информации за просторот:

• лоцирана во Битола, температури во зима многу ниски.
  • просторот се наоѓа на приземје со квадратура на простор ~25 м2
  • има понизок таван 2.5м со ламперија(без плоча за нареден спрат, објектот е постар).
Наредниот спрат делумно се загрева со клима. Поради помалата висина, се размислува и за парапетни системи.
  • подот ламинат, со соодветна подлога за термоизолација.
  • надворешните и внатрешни ѕидови имаат дупли блокови се дебели преку 47цм.
  • прозорци дрвени, со термопан стакло.
  • источна страна, ходник и остаток од соби на спрат незагреани. западна страна, друг објект кој не се загрева.
  • луѓето се пензионери, па дневните навики им налагаат да се често во овој простор но и да отвораат врати, прозори за проветрување. :)

Прво прашање, за кој тип на клима да се размислува? Дали стандардни или поради висината ќе бидеме лимитирани на парапетни?
За која јачина на клима треба да разгледуваме за овој случај?
Кои клими би ги препорачале како бест бај?

Буџетот не е јасно дефиниран. Идеално би се одело на нешто до 500е. Сепак, бидејќи сум лаик за оваа тема и доколку за овој простор треба многу посилна клима која би коштала и двојно повеќе, ќе се направат напори и ќе се зголеми буџетот ако треба и кредит.

Ви благодарам за времето.

Атачменти

• flooring.JPG
    flooring.JPG
    217,4 KB · Прегледи: 35
Последна промена:

fis1976

lurker
15 март 2016
674
1.298
Скопје
За сега само едниот инвертер ми е поврзан. Денес е планирано и другата HR25 да ми ја монтираат па во план сум и за неа да земам уред да ја следам. Ќе пробам двата уреда на истата апликација да ги поврзам ама ради графиконите и подеталните статистики можеби ќе ги одвојам (едниот на TUYA другиот уред на SMART LIFE).
Го гледам интерфејсот од сабајле и мислам дека и двете ќе можат да се следат на иста апликација без да се мешаат податоците. Вториот приклучок ќе биде крстен со друго име (нели нормално, ќе следи параметри на друг уред) и во all devices ќе си биде посебен (кога ќе влезеш во менито од приклучокот сите податоци и сетинзи се само за него).

Се надевам дека и во Energy Saving (Energy dashboard, долу е името на прклучокот и потрошувачката), со додавање на втор приклучок ќе се подели и следењето на податоците, ако не како што рече, едната на Tuya едната на Smart Life. Ако ги дели сите може да се додадат и други приклучоци за следење на потошувачката во пари за сите уреди посебно, ако не ќе се следи секој приклучок посебно колку KW потрошил. Од вчера ја приклучив проточната чешма да видам колку ќе потроши едно 15-тина дена дур да почне грејната сезона :) .

И јас чекам деновиве да ја донесат и втората клима и да се монтира :)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.552
19.224
@zlatko_ti412
Препорачај wi-fi термометар кој знае да се интегрира во Home Assistant без проблеми?

Читам спротивставени мислења за Shelly. Наводно слаба батерија, долг pooling rate и сл.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
@zlatko_ti412
Препорачај wi-fi термометар кој знае да се интегрира во Home Assistant без проблеми?

Читам спротивставени мислења за Shelly. Наводно слаба батерија, долг pooling rate и сл.
Shelly e и многу скап. Од шајоми не може да се интегрира? Јас имам 6 такви низ домот и досеа за 1 година само по 1 сум им сменил батерија.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
@zlatko_ti412

Shelly se wifi i zatoa trosat mnogu ako se na baterija. Tebe ti treba valjda nesto zigbee ili sto i da imas drugo od hub sistem.

Sent from my SM-A505FN using Tapatalk

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992

Се работи за избор на клима во објект каде живеат моите родители. Моментален избор за греење им е термоакумулациона печка 6кв + 3 ѕидни панели вкупно, 2.1кв. Нормално со моментални цени на електрична енергија, нема да биде добро. Деновиве се разгледуваат опции, кој тип на клима да се намести. Битно е климата да биде оптимизирана за топлење на простор, во лето куќата е доволно ладна не верувам дека ќе ја користат тогаш.

• има понизок таван 2.5м со ламперија(без плоча за нареден спрат, објектот е постар).
Наредниот спрат делумно се загрева со клима. Поради помалата висина, се размислува и за парапетни системи.
  • источна страна, ходник и остаток од соби на спрат незагреани. западна страна, друг објект кој не се загрева.
  • луѓето се пензионери, па дневните навики им налагаат да се често во овој простор но и да отвораат врати, прозори за проветрување. :)

Прво прашање, за кој тип на клима да се размислува? Дали стандардни или поради висината ќе бидеме лимитирани на парапетни?

Буџетот не е јасно дефиниран. Идеално би се одело на нешто до 500е. Сепак, бидејќи сум лаик за оваа тема и доколку за овој простор треба многу посилна клима која би коштала и двојно повеќе, ќе се направат напори и ќе се зголеми буџетот ако треба и кредит.

Прво сите панели да се фрлат што подалеку од куќата или да се поклонат некому. Никако дома да седат зошто на некој махер ќе му текне да ги уклучи.
Втора работа да се види да се стави тајмер за печката да не смее да помисли да се уклучи освен од 22-07 часот.

Тек трета работа се климите, кои ќе се дополна на печката или таа ќе е дополна на нив, сеедно. VIVAX AERI може да видиш, ама и тоа веќе и над 500еур.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
@zlatko_ti412

Ако не ти се брза почекај имаа најавено од Shelly да пуштат нов Temperature Sensor AddOn за Shelly Plus 2PM мислам.

Ако пак ти се брза види го постариот Shelly 1PM со Temperature Sensor AddOn али ако не ти е потребно логирање на нагли промени.

Го тестирав јас малку и мислам дека кога нема промени не прави записи во HA.... а и малку споро реагира пошо таа сондата DS18B20 е заштитена со метално капаче и не ги фаќа наглите промени на температурата како на пример на издувот од климата.

Јас набавив таков AddOn со две сонди као за на усис и издув, сакав да го автоматизирам мерењето и приказот на COP-от во Grafana на HomeAssistan.... ама сондите испаднаа со спора детекција на температурна разлика на воздухот а и дебелки се каблињата некако не ми се ставаат сеа откако реновирав па ќе ми грдат ентериер.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
Ако не ти се брза почекај имаа најавено од Shelly да пуштат нов Temperature Sensor AddOn за Shelly Plus 2PM мислам.

Ако пак ти се брза види го постариот Shelly 1PM со Temperature Sensor AddOn али ако не ти е потребно логирање на нагли промени.

Го тестирав јас малку и мислам дека кога нема промени не прави записи во HA.... а и малку споро реагира пошо таа сондата DS18B20 е заштитена со метално капаче и не ги фаќа наглите промени на температурата како на пример на издувот од климата.

Јас набавив таков AddOn со две сонди као за на усис и издув, сакав да го автоматизирам мерењето и приказот на COP-от во Grafana на HomeAssistan.... ама сондите испаднаа со спора детекција на температурна разлика на воздухот а и дебелки се каблињата некако не ми се ставаат сеа откако реновирав па ќе ми грдат ентериер.
Се зависи како ќе ја читаш сондата. По дефолт во апликацијата е наместена на 5мин и/или повеќе од 1 степен, со прецизност од 0.1, ама прегледот во апликацијата е шит, т.е. историски чува само макс/мин во 1час. Ама преку mqtt или самата интеграција во ХА можеш ти да одбереш колку често ќе правиш пул, а резулуцијата е на 0.1Ц поставена по дифолт.

Sent from my SM-A505FN using Tapatalk

Jovan123

read-only
6 декември 2012
42
64
Што би препорачале во ранг од 1000 евра?
Мислењето е автоматски споено:

Jule84

read-only
13 август 2022
4
1
Здраво...
Мислење ве молам... Благодарам...
За простор од 36 квадрати, со пвц дограма. На 1 спрат од куќа. Втор спрат исто се грее.
Парапетна клима сакаме, но дали е добар изборот помеѓу овие две...
Или предложете друга ефикасна и економична.

Атачменти

• received_1248822255893949.jpeg
    received_1248822255893949.jpeg
    75,1 KB · Прегледи: 33
  • received_481210833682708.jpeg
    received_481210833682708.jpeg
    70,6 KB · Прегледи: 33

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
20220919_110951.jpg
Има ли друг начин да се затвори надворешниот отвор освен со пурпена?
Ова нема ни 7 месеци како го затворив а веќе се распаѓа, претпоставувам поради надворешни влијанија.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно