mdeni
senior
- 24 септември 2012
- 6.058
- 5.992
Не знам што значи да преминам бидејќи имам 3 хај-енд десктопи по дома и еден мид рејнџ десктоп на работа од кои 3 се со Ryzen 5000, a еден со Intel 10 gen. Сите нема да ги сменам сигурно, но без оглед на се секако ќе купам еден Z690 + i9 12900K со DDR5 исклучиво од ентузијастички и едукативни побуди, а не како некаков апгрејд.
Од што никој не користи Linux и preview на линков не работи како што треба...
Мислењето е автоматски споено:
Џабе едукативни и ентузијастички без M1 Max дома...ама добро, разбирам, скапичко задоволство е.
уште не си ги видел цените на DDR5. Јас не знам дали да плачам или да се смеам...ASUS Prime Z690-P WiFi DDR4 = 334 европски пари
ASUS ROG Strix Z690-A Gaming DDR5 = 511
MSI MPG Z690 Carbon WiFi Gaming Motherboard DDR5 = 432
(MSI плочи со DDR4 се упола поевтини, некаде околу 230~250 евра)
DDR5 ќе е изгор, потребно е набавка на нови кулери или адаптери за Ноктуите (околу 8~9 евра)
Иначе да земеш ваков процесор и да го тераш на DDR4 ...греота е.
Шче почакам!![]()
уште не си ги видел цените на DDR5. Јас не знам дали да плачам или да се смеам...
Pci-e 5.0 ftw...сега очекувам да се релативизира на тема: ддр5 е потребната имплементација (први интел нели имплементираат), интел се инвентивни итн итн итн, а додека pcie4 шо дојде од амд е мех, нешто непотребно.
Секогаш е така алијебига. Која е поголема и помоќна фирма? Која фирма може да протурка се комплет од новинари, до ривјуери, до силикон вендори и слично? Исто како што никој на светов не смее да јаде вафли за Америка, Франција, Израел, Британија.сега очекувам да се релативизира на тема: ддр5 е потребната имплементација (први интел нели имплементираат), интел се инвентивни итн итн итн, а додека pcie4 шо дојде од амд е мех, нешто непотребно.
Башка, цел свет очекуваше нуклеарна реакција од Интел, затоа го ставија Гелсингер на чело за да удри јако и да ги исплеска мрзливците што земаа плата од Интел во претходните 8 години а не направија ништо.
сега очекувам да се релативизира на тема: ддр5 е потребната имплементација (први интел нели имплементираат), интел се инвентивни итн итн итн, а додека pcie4 шо дојде од амд е мех, нешто непотребно.
Не се сложувам во целост. Интел не е интел само заради процесорите. Позицијата на Интел е заслужена и заради широка палета на други производи каде Интел води со иновации и инвенции. Процесорите се само дел.Или со други зборови, ко се работи за иновација АМД биле секогаш пред интел, ко се работи за лесно туркање на стандарди и соработка со други компании или со други зборови движење на целата индустрија напред нема подобар од Интел.
А замисли сите јадра да беа Performance cores.... 300w + како ништо ќе одеше и пак ќе му се фатеше на АМД.Алдер лејк проп'о.
За какви перформанси зборувате ако треба со течен азот да се лади ова.
Е тоа не можам да замислам, некако ми е многу далеку, би рекол најмалку 4 години далеку, под услов да е можно да се изведе. Они нешо се фалат, ама....А замисли ова да беше на 3nm архитектура, кога веќе замислуваме...
i5 12600 без К со B660 матична плоча и DDR4 ќе биде поисплатливо од било што друго. Значи добиваш врвни гејминг перформанси, одлични мултитаскинг перформанси на ниво на 5800X за помалку или исто пари како B550 + Ryzen 5 3600 + DDR4.А замисли сите јадра да беа Performance cores.... 300w + како ништо ќе одеше и пак ќе му се фатеше на АМД.
Чекам да се довлечкам до тест машина, да најдам една причина зошто би одел на Алдер лејк наместо на Ryzen 5000, 15-20% разлика во перформанци не ја оправдува цената.
Ако тестираш, види како ќе се однесува на Виртуализација, како ги трансферира јадрата П и Е со Vmware, Qemu, како ги оперира тредовите виртуелната машина и такви early adopters проблеми што можат да се појават.А замисли сите јадра да беа Performance cores.... 300w + како ништо ќе одеше и пак ќе му се фатеше на АМД.
Чекам да се довлечкам до тест машина, да најдам една причина зошто би одел на Алдер лејк наместо на Ryzen 5000, 15-20% разлика во перформанци не ја оправдува цената.
Тос и мене ме интересира, јас користам VMware.Ако тестираш, види како ќе се однесува на Виртуализација, како ги трансферира јадрата П и Е со Vmware, Qemu, како ги оперира тредовите виртуелната машина и такви early adopters проблеми што можат да се појават.
UPS 2200VA / 1200W POWERWALKER VI 2200 SHL, 2xSHUKO, 2x IEC C13, USB, RJ11, 10120098
11.590,00 ден
CPU INTEL ULTRA 5 225 max turbo 4,9GHz, 10 CORE, 22MB s.1851, BOX w/o cooler BX80768225
11.900,00 ден
WEB CAMERA ELGATO FACECAM 4K STUDIO USB TYPE C, Black, 10WAF9901
15.260,00 ден
MOUSE WIRELESS CORSAIR SABRE V2 PRO RGB, Ultralight Gaming Mouse, 36g, MARKSMAN S 33000 DPI, 2.4Ghz/Bluetooth, Black, CH-931G000-WW
6.750,00 ден
NOTEBOOK 14" LENOVO ThinkPad E14 Gen 7 Black - Ultra 5 225U/16GB DDR5 5600MHz/512GB SSD NVME 2242/ WUXGA (1920x1200), Backlit KB, 21SX008MRI
61.990,00 ден
MOUSE WIRELESS USB CORSAIR M75 Air Lightweight RGB Gaming Mouse, 2.4Ghz+Bluetooth+USB, 26,000dpi, Light Grey, CH-931D102-EU
5.490,00 ден