Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
60 децибели бучава на внатрешна?
Абе аман, ко југо да туражираш!

Испратено од телефоно.
Па еве и FUJITSU има исто
Мислењето е автоматски споено:

Мислам дека можеш да ја најдеш за едно 50.000 денари. Ако го пронајдеш оригиналниот застапник во секој случај ќе ја земиш пониско
Секако дека се може ако се има кеш да се искешира...
Затоа и нагласив на 24 рати без камата бидејќи луѓето за кои прашувам не се во можност да искешираат, само на рати, па ако имаш некој предлог за на рати кај друг трговец и за друга клима кажи..

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Имам
Да земат потрошувачки на 24 рати и да се ценкаат и да ја платат во кеш. Сто пати поисплатливо од лихварските фори на Нептун
Предлогот ти е добар, само проблемот е во тоа што веќе имаат кредити и ме се во можност да земат кредит во банка.
Едно дополнително прашање за тебе пошто си повеќе упатен...
Дали е подобра претходно споменатата LG од Нептун или е подобар овој HAIER FLEXIS од Сетек.
Цената е иста...
Према Еуровентот испаѓа дека HAIER от е подобар, е сега тука се и другите финеси, функции, квалитет на материјали, изработка итн...

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Предлогот ти е добар, само проблемот е во тоа што веќе имаат кредити и ме се во можност да земат кредит во банка.
Едно дополнително прашање за тебе пошто си повеќе упатен...
Дали е подобра претходно споменатата LG од Нептун или е подобар овој HAIER FLEXIS од Сетек.
Цената е иста...
Ако баш мора помеѓу тие две тогаш LG

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
кој планира да купува клими нека ми пише во ПП за цена
Vivax,Vox,Hisense,Gorenje,Tosot...

Последна промена:

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Ништо од купување клима сега, во Нептун LG не го препорачуваат ни продавачите ни монтерот, а во Сетек распродадени Мidea, не препорачуваат Haier, не биле задоволни од вградените во салонот. Ми препорачуваат Hisense, па би сакал мислења за оваа клима. Јас побарав Еуровент од истата и не најдов.

alexandar11

hello world
11 јануари 2010
463
210
И тоа од Нептун и Сетек е кредит и се чека одобрување од банка. Види во Риверсофт тие даваат на рати.

Секој вработен во салон препорачува тоа што не им се продава. Има доста позитивни искуства со Хаиер.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
И тоа од Нептун и Сетек е кредит и се чека одобрување од банка. Види во Риверсофт тие даваат на рати.

Секој вработен во салон препорачува тоа што не им се продава. Има доста позитивни искуства со Хаиер.
ДА во Нептун и Сетек е кредит без камата, се чека одобрување од банка. За Нептун знам бидејќи сум земал други производи претходно, кредитирањето е преку НЛБ Тутунска, одобрувањето стига додека сте во салонот, за Сетек незнам преку која банка е и како оди.
Во Ривер софт даваат на кредит но енормно голема провизија СВТ 46,16 %.,значи некои од овие брзи кредити, на 6 рати, за 70.000 враќаш 80.000 ден.
Haier Flexis e добра клима за 50.000 ден на 24 рати х 2084 денари, но децата не сакаат црна боја на внатрешната, а бела немат...

the_butcher

read-only
31 октомври 2016
34
30
ДА во Нептун и Сетек е кредит без камата, се чека одобрување од банка. За Нептун знам бидејќи сум земал други производи претходно, кредитирањето е преку НЛБ Тутунска, одобрувањето стига додека сте во салонот, за Сетек незнам преку која банка е и како оди.
Во Ривер софт даваат на кредит но енормно голема провизија СВТ 46,16 %.,значи некои од овие брзи кредити, на 6 рати, за 70.000 враќаш 80.000 ден.
Haier Flexis e добра клима за 50.000 ден на 24 рати х 2084 денари, но децата не сакаат црна боја на внатрешната, а бела немат...
Риверсофт не ви го препорачувам за купување, од лично искуство и од другар вработен што работеше тама ми има кажано дека за дефекти со уреди што се под гаранција не пуштаат многу мајстори, само ќе те мотат утре, другиден и никако да дојдат. Лично јас поминав низ ова..

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Риверсофт не ви го препорачувам за купување, од лично искуство и од другар вработен што работеше тама ми има кажано дека за дефекти со уреди што се под гаранција не пуштаат многу мајстори, само ќе те мотат утре, другиден и никако да дојдат. Лично јас поминав низ ова..
За тоа исти биле и во Сетек, слаб сервис и без обезбедени делови за производите што ги продаваат. Едино за Нептун имам слушнато дека имаат добар сервис и делови.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Дефинитивно најповолни понуди на клими во однос на цена- перфоманси
1. Harier Flexis.... 50.000
2. Daikin Sensira.... 61.000
3.Fujitsu ASYG18KMTA... 68.000

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
1. Harier Flexis.... 50.000
Pdh=4,6kw, PhTbiv-7=4,07kw, COPTbiv=2,85, PhTOL-10=3,8KW, COPTOL=2,6
2. Daikin Sensira.... 61.000
Pdh=4,6kw, PhTbiv-7=4,07kw, COPTbiv=2,71, PhTOL-15=4,2KW, COPTOL=2,06
3.Fujitsu ASYG18KMTA... 68.000
Pdh=4,8kw, PhTbiv-7=4,25kw, COPTbiv=2,86, PhTOL-15=4,7KW, COPTOL=2,47
Fujitsu према Еуровентот дава најголема снага со најголем СОP

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
На волку блиски резултати треба да се види и издувот колкав е, да не добиваат нешто со пресилен издув. Тоа е поважно.

Robert23

read-only
18 декември 2020
27
21
Eве податоци за max издув на греење :
Haier 1000
Daikin 1040
Fujitsu 1020
Значи сите се тука некаде
Колку е помоќен издувот толку е подобра климата,
-Второ не знам како ги споредувате климите ,вака оти
Haier е без модулација,и со тоа во поголема просторија ќе се загрее квалитетно никогаш..
Додека Фиутсу и Даикинот се прави инвентори со добра модулација

Ништо од купување клима сега, во Нептун LG не го препорачуваат ни продавачите ни монтерот, а во Сетек распродадени Мidea, не препорачуваат Haier, не биле задоволни од вградените во салонот. Ми препорачуваат Hisense, па би сакал мислења за оваа клима. Јас побарав Еуровент од истата и не најдов.
Lg e бренд,а не го препорачуваат од други причини...
И сеа што препирачуваат Виваксот,или Фуегото...

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Haier е без модулација,и со тоа во поголема просторија ќе се загрее квалитетно никогаш..

Од каде знаеш која клима каква модулација има??? Кој подобро модулира Dainkin или FUJITSU, кога Haier е без модукација???
Кај LG биле добри старите модели, овие со дуал компресори не биле погодени, од 200 клими кај 150 имало рекламации пи кажување на сервисери и монтери. Колку е точно незнам.
За мене најдобар показател е Еуровентот, на Еуровентот не мерат модулација. Модулацијата зависи од софтверот и од условите, иста клима во два различни стана различно ќе модулира... И не би рекол дека Haier е без модулација, можеби е послаба кај Haier Tundra, но не и кај Нaier Flexis. Наравно не е како кај Јапонските, но не е ни цената иста...

Robert23

read-only
18 декември 2020
27
21
Од каде знаеш која клима каква модулација има??? Кој подобро модулира Dainkin или FUJITSU, кога Haier е без модукација???
Кај LG биле добри старите модели, овие со дуал компресори не биле погодени, од 200 клими кај 150 имало рекламации пи кажување на сервисери и монтери. Колку е точно незнам.
За мене најдобар показател е Еуровентот, на Еуровентот не мерат модулација. Модулацијата зависи од софтверот и од условите, иста клима во два различни стана различно ќе модулира... И не би рекол дека Haier е без модулација, можеби е послаба кај Haier Tundra, но не и кај Нaier Flexis. Наравно не е како кај Јапонските, но не е ни цената иста...
Па еве продаваш празни демагогии,како за Lg така и за другите,
Јас само реков оти не може да се споредуваа Haier со Daikin i Fujitsu, бидејки имаат сосема различен начин на работа,а за софтер нема никаква врскаа..

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997

Ако цоп и kw се исти тогаш поголем издув е понепријатен и со пониска температура.

Имено ако две клими имаат 4kw и 2.5 coп на -7 според еуровент едната има 680м3, а другата има 1000м3 максимален издув тоа ќе значи:
-таа со 1000 ќе има поладен издув, и поголема промаја и ќе испорачува 4кв при 2.5цоп
-таа со 680м3 ќе има врел издув, и благ ветер и ќе испорачува 4кв при 2.5цоп.

Многу пологичен избор е втората со 680м3 издув, а не таа со 1000м3 доколку испорачаната моќност и ефикаснст е иста или слична. А не обратно.

Најлесно е да направиш една клима да има силен издув. Само ќе ставиш посилен мотор ма внатрешната единица. Ништо повеќе. Другото е тешко.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Па еве продаваш празни демагогии,како за Lg така и за другите,
Јас само реков оти не може да се споредуваа Haier со Daikin i Fujitsu, бидејки имаат сосема различен начин на работа,а за софтер нема никаква врскаа..
Не продавам демагогија за LG, само кажав што ми кажаа кога сакавме да купиме LG во Нептун.
Никаде не сум тврдел дека Haier e подобар бренд од Daikin или Fijutsu. Само ги споредив трите модели по Еуровент и видов слични резултати и доста добри кога се работи за Pd и COP.
E сега колку пари толку музика.
За 50000 Haier, за 61000 Daikin, за 68000 Fijutsu...
Jaс кога би имал пари би зел Fijutsu, но ако се нема и Haier e добар.
И што не е јасно тука... Не пишувам за Mitsubishi кој кошта над 100.000, туку за најповолни клими во однос на цената.
Ако можеш да ми објасниш кој е тој различен начин на работа???
Начинот на работа кај сите клими е ист, различни се компресорите, испарувачите, кондензерите, капилара или ЕЕВ, па отука различну снаги и СОП, а најбитно различни се софтверските решенија, па затоа имаат различни дефрости и модулации...

Последна промена:

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно