FLEGMA
sensei
- 2 август 2012
- 11.557
- 19.235
До оваа година многу ретко уклучувавме клима за ладење или пак ја уклучувавме спорадично.Ех да можеше само на вентилатор
Се е индивидуално..... јас неќам мразалници.... само сакам дома да ми е пријатно.... на олку жешко надвор 26С по дома ми е таман.
Исто и позицијата ми е така погодена климата да е поставена во алогот од кај што доаѓа топлината од сонцето во просторот па со тоа што ја држам поставена на 27 директно пред климата кај што дува се разбира е малку поладно а целиот простор го одржува испод 27С.
Колку би му дошло ова во парички за еден месец работа (отприлика)?Наместена на 26 степени, на фан 2 или ауто работи со саати на 350W се до 14:00 Потоа до 19 и нешто зголемува на 450-500W.
Од 1 август до денес (16-ти) имам 400 денари со ДДВ. За да нема забуни, климата се пали од некаде 09:00 па се до 20:00 (еве да заокружиме на 12 часа затоа што секој ден различно ја гаснам)Колку би му дошло ова во парички за еден месец работа (отприлика)?
Американциве ми се симпатични заради повеќе причини. За почеток, дури сега почнуваат да ги откриваат сплит климите и да ги согледуваат предностите над нивните „мрцини“ за ладење.Vivax R Design за американци. Убаво сработен мулти сплит.
А тек пластичнине канали и цевки и маски. Крај. А тек замисли струја донесоа до надворешната, па од неа до внатрешните. Овде викаа и дека можело и обратно, шо имало везеАмериканциве ми се симпатични заради повеќе причини. За почеток, дури сега почнуваат да ги откриваат сплит климите и да ги согледуваат предностите над нивните „мрцини“ за ладење.
Толку им е унапреден брендов што ги испорачуваат со вакумирани внатрешни единици и цевки кои исто така се вакумирани.
Темплејтон е боли глава.
btw
Наш мајстор да го гледа ова ќе заврши на апарати. Ако пак гледа видеа од овластени HVAC сервисери на Mitsubishi, Daikin, Fujitsu каде што пред вакум ги полнат со азот па потоа вакум ќе завршат пореметени.

Монтерите испушниот вентил ги боли. Нит имаат школо, нит се едуцираат нит се информираат, намерно не вакумираат повеќе од 5 мин, фаќаат по 10.000 на ден а не даваат ни фискална. За нив ова е Америка.Американциве ми се симпатични заради повеќе причини. За почеток, дури сега почнуваат да ги откриваат сплит климите и да ги согледуваат предностите над нивните „мрцини“ за ладење.
Толку им е унапреден брендов што ги испорачуваат со вакумирани внатрешни единици и цевки кои исто така се вакумирани.
Темплејтон е боли глава.
btw
Наш мајстор да го гледа ова ќе заврши на апарати. Ако пак гледа видеа од овластени HVAC сервисери на Mitsubishi, Daikin, Fujitsu каде што пред вакум ги полнат со азот па потоа вакум ќе завршат пореметени.
Пoбaрaј пo oглaсиве Реклaмa 5 Пaзaр 3 или прaшaј пo сервисиве за клими мoжеби би мoжеле дa ти јa пoпрaвaт врз oснoвa нa дефектoт.Drugari da ne prodava nekoj ispravna vnatresna edinica kako ovaa ili slicna ili kade moze da najdam?
Nadvoresnata si raboti bez problem.![]()
Sent from my SM-G965F using Tapatalk
Истите клими се само што едната не е прецизно напишана.Ако може мала помош која е разликата помеѓу нив ?
Истото е, MSZ е ознака за внатрешна единица, MUZ е ознака за надворешна единица. Јас имам АР 25 и 35 и сум презадоволен, многу тивка и многу економична. Имам и LN35 во канцеларија и е подобра, ама и доста поскапа, мислам дека за 1000 евра нема да можеш да купиш LN.Се спремам за купување на уште една клима во 35-40м2, низок плафон сутерен со висина околу 2.20м. Буџетот е околу 1000 евра, првично се мислев за моделот на Daikin FTXF35A/RXF35A, со оглед дека го имам поголемиот модел од овој климатизер 5ка, и сум одлично задоволен, но некако се предомислувам и сакам да имам и едно Mitsubishi. Од Mitsubishi моделите ги гледав овие два: mitsubishi msz-ap35/muz-ap35 vs Mitsubishi MSZ/MUZ-AP35VG. Ако може мала помош која е разликата помеѓу нив ?
А зошто не иста каква што имаш и си задоволен? Фтхф50ка?
Истото е, MSZ е ознака за внатрешна единица, MUZ е ознака за надворешна единица. Јас имам АР 25 и 35 и сум презадоволен, многу тивка и многу економична. Имам и LN35 во канцеларија и е подобра, ама и доста поскапа, мислам дека за 1000 евра нема да можеш да купиш LN.
Ако бараш АР модел, гледај да биде AP35VGK, К на крај означува дека е со вграден WiFi модул. Модулот одделно во Енерго Систем е 3.800 денари.
Истите клими се само што едната не е прецизно напишана.
Ако имаш 1000 евра буџет тогаш Mitsubishi LN35
Собата е ниска. Внимавајте на местењето на внатрешната единица. Минимум 20 сантиметри над неа. Иначе многу брзо ќе трупа топол воздух и ќе гасни. Било каква да ставиш ова ќе се случува.
Во Енерго Систем не беа сигурни дека пратката што ќе им стигне ќе биде со К ознака. Јас ја земав од колега/пријател од Битола. Техно Битола е фирмата, ми ја доставија преку карго експрес до Скопје до адреса. Ако нешто менува, ми ја доставија и поновата ревизија Е2 и Е3 кои се до даљинско со освтлен екран. Е1 е без такво.Да тој модел го барам со вграден WIFI модул. Фала ти за одговорот и од каде ја зеде ?
Мислењето е автоматски споено:
Ако си techie би ти go препорачал Shelly 1PM за нај-профи изведба.Да ми препорчате некој consumption meter да ставам и ја на климава да видам како ке се покаже.
DOCKING STATION TYPE-C 3 in1, HDMI / USB 2.0 / USB 3.1 / Type-C PD max 90W/ CABLEXPERT/ Space gray/ A-CM-COMBO3-05
1.560,00 ден
COMBO KEYBOARD AND MOUSE WIRELESS GEMBIRD SLIM PRO, White, KBS-WPS-01-W
940,00 ден
MOUSE WIRELESS CORSAIR SABRE V2 PRO RGB, Ultralight Gaming Mouse, 36g, MARKSMAN S 33000 DPI, 2.4Ghz/Bluetooth, Black, CH-931G000-WW
6.750,00 ден
CASE KOLINK Mini-ITX, Micro-ATX, Satellite Cube, 1x120mm fan, Black, GEKL-006
2.790,00 ден
PSU 850W CORSAIR RM850E 80 PLUS GOLD ATX 3.1& PCIe5.1 FULL MODULAR, BLACK, CP-9020296-EU
8.410,00 ден
MEMORY USB 3.2/Gen.1 Type-C, 64GB SANDISK ULTRA SLIDER, Black, SDCZ480-064G-G46
1.300,00 ден