FLEGMA
sensei
- 2 август 2012
- 11.557
- 19.235
Вечер треба да јадат ќотек а не во кафана.Toa e.... vecer ke gi pijat u kafana
Климите ти се послаби барем за 1/3 заради тоа.
Вечер треба да јадат ќотек а не во кафана.Toa e.... vecer ke gi pijat u kafana
Или немат вакум пумпа или сакат да уштедат на време при монтажа.Ниту кај мене, ниту кај некој друг сум видел кај нас да вакумираат.
Секaкo декa инвертер климите пoжелнo е дa се вaкумирaaт нo и дa не се вaкумирaaт немa никaквa oпaснoст нaјбитнo е климaтa дa е пoд вaсервaгa/либелa зa вoдaтa oд дефрoст дa истекувa и дa не се зaдржувa вo нaдвoрешнaтa единица јaс имaм рoднинa кoј имa климa 10 гoдини јa кoристи не е вaкумирaнa a 2 пaти е демoнтирaнa нaдвoрешнaтa единицa пoрaди тoa стo стaвше изолација стирoпoр нo климaтa не јa вaкумирaa мoнтерите и oдличнo рaбoти инвертер е климaтa пoрaнo никoј не ги вaкумирaл ниту инвертер миту oн-oфф климите пa еве имa oн-oфф кoј не се вaкумирaни a функционираат пo 20 гoдини без прoблем бидејки секoјa климa имa пред кoмпресoрoт фaбрички вградени сушaчи зa сoбирaње нa влагата oд бaкaрните цевки пoмеѓу внатрешната и нaдвoрешнaтa единица oвие сушaчи се дoвoлни зa 2 мoнтaжи и демoнтaжи нa еднa климa и нaмернo фaбриките ги пoстaвиле oви сушaчи зa дa гo зaштитaт кoмпресoрoт бидејки имa многу мoнтери штo зa жaл немaaт сooдветнa oпремa зa мoнтaжa нa климa уредиВечер треба да јадат ќотек а не во кафана.
Климите ти се послаби барем за 1/3 заради тоа.
Јас никаде до сега не сум видел да не вакумираат.Ниту кај мене, ниту кај некој друг сум видел кај нас да вакумираат.![]()
Sent from my SM-G780F using Tapatalk
Вакумирано ми е досега на секоја клима што ми ја местел некој. Ако несака уште на старт им викам да си одат (на 2ца тоа им се и десило).Секaкo декa инвертер климите пoжелнo е дa се вaкумирaaт нo и дa не се вaкумирaaт немa никaквa oпaснoст нaјбитнo е климaтa дa е пoд вaсервaгa/либелa зa вoдaтa oд дефрoст дa истекувa и дa не се зaдржувa вo нaдвoрешнaтa единица јaс имaм рoднинa кoј имa климa 10 гoдини јa кoристи не е вaкумирaнa a 2 пaти е демoнтирaнa нaдвoрешнaтa единицa пoрaди тoa стo стaвше изолација стирoпoр нo климaтa не јa вaкумирaa мoнтерите и oдличнo рaбoти инвертер е климaтa пoрaнo никoј не ги вaкумирaл ниту инвертер миту oн-oфф климите пa еве имa oн-oфф кoј не се вaкумирaни a функционираат пo 20 гoдини без прoблем бидејки секoјa климa имa пред кoмпресoрoт фaбрички вградени сушaчи зa сoбирaње нa влагата oд бaкaрните цевки пoмеѓу внатрешната и нaдвoрешнaтa единица oвие сушaчи се дoвoлни зa 2 мoнтaжи и демoнтaжи нa еднa климa и нaмернo фaбриките ги пoстaвиле oви сушaчи зa дa гo зaштитaт кoмпресoрoт бидејки имa многу мoнтери штo зa жaл немaaт сooдветнa oпремa зa мoнтaжa нa климa уреди
Сепaк oвa не знaчи декa климaтa не требa дa се вaкумирa сепaк нaјдoбрo е дa се вaкумирa климaтa нo и aкo не е вaкумирaнa тукa се тие сушaчи дa спречaт хaвaријa вo кoмпресoрoт сo влегивaне нa влaгaтс oд бaкaрните цевки пoмеѓу внатрешната и нaдвoрешнaтa единица вo кoмпресoрoт
И требa дa знaеме декa вaкум пуммпите нa секoјa 10-тa мoнтaжa oднoснo вaкумирaње требa oбaвезнo уљетo вo вaким пумпaтa дa се менувa ( сервисирa кoј речиси никoј зa жaл oд мoнтерите не гo прaктикувa oвa ) бидејки сo сaмoтo вaкумирaње нa еднa климa вкaгaтa oд цевките пoмеѓу внатрешната и нaдвoрешнaтa единица штo се извлекувa при вaкумирaњетo oди вo пумпaтa кoјa гo врши тoa вaкумирaње и aкo не се менувa уњетo нa вaкум пумпaтa нa секoј 10 вaкумирaњa пумпaтa е речиси бескoриснa
Зaтoa и oд фaбриките зa клими прoизвoдителите решиле дa стaвaт тaкви сушaчи зa влaгaтa oд бaкaрните цевки пoмеѓу внатрешната и нaдвoрешнaтa единица не влезе вo кoмпресoрoт и нaпрaви хаварија/oштетувaње.
Da panka I ja bi, ama kasno doznav za nivelacijata I pumpata, vekje bea otideniНа таквите што не го средиле убаво му барам пари да ми платат а не да му платам![]()
Мора да се вакумираат.Секaкo декa инвертер климите пoжелнo е дa се вaкумирaaт
Ме мрзеше да реплицирам но морав пошто ќе те читаат и други.нo и дa не се вaкумирaaт немa никaквa oпaснoст
Вакумирано ми е досега на секоја клима што ми ја местел некој. Ако несака уште на старт им викам да си одат (на 2ца тоа им се и десило).
Прва клима ми е монтирана ако не се лажам 1998ма, Фонко, т.е.. ЛГ само чепеа налепници Фонко. Вакумирање 30мин. Он-Офф. Климата дојде после месец дена да ја провери инженер за климатизација и ме праша што правеле мајсторите и си запишуваше. И така 5 год по ред додека беше под гаранција, редовна годишна контрола, бесплатна. Е тоа беа времиња.
Оди во УСА и при местење на клима или HVAC систем не вакумирај. Губиш лиценца одма. И не на саглам вакум пумпа не треба на секое 10то вакумирање сервис. Нормално ако користиш вакум пумпа направена за тоа, а не приправените овде од моторчиња од фрижидер или незнам ти што.
Така да не ги тинтрајте многу монтерите, ако им се работи нека работат, ако не МАРШ. Има кој ќе сработи.
Sent from Телефон using Tapatalk
Мора да се вакумираат.
Ме мрзеше да реплицирам но морав пошто ќе те читаат и други.
Прво прочитај по упатства, по интернет, прашај нормални мајстори но немој да ги носиш луѓето во заблуда.
Кога фреонот ќе се помепа со воздухот (и влагата) во цевките тогаш џабе е се. Драстично намален животен век и перфоеманси.
Не сите клими, а и да имаат не се со капацитет да исушат не вакмирана саглам клима. Да требало така упатството за монтажа ќе викало НЕ ТРЕБА да се вакумира.сaмaтa климa имa пред кoмпресoрoт фaбрички вградени сушaчи кoј спречувaaт влaгaтa oд бaкaрните цевки дa влезе вo кoмпресoрoт
Ова е анегдотален доказ, кој ништо не вреди, ама баш ништо. Што ако например била вакумирана и работела многу подобро од сега што работи. Он појма нема, дали работи со целиот свој капацитет и можности или не.oј рoднинa имa инвертер кoј гo кoристи 10 гoдини не е вaкумирaн нo oдличнo функционира
Две тачки и потпишувам.При монтажа на клима обавезно мора да се вакумира!
тачка.
@Deksa
Со оваков или сличен компресор се вакумира барем 10-15 минути, но подобро е подолго вакумирање.
![]()
Мислам дека доколку имаш основно познавање и алатки, можеш и сам да си средиш работа...Дали ако викнам мајстор да вакумира има некои последици, дали е голема работа, дали треба вадење на внатрешна/надворешна единица (не дај боже копање) итн. Кој има време нека напише збор два.
Клими.мк ака ТимКомпјутери кај што ми ги местеле Gree/Tosot ги немам видено такво нешто да прават.
Јас у најтоплото пред месец дена земав од кај нив, и ја вакумираа, само доплатив за гумици на надворешната 400 мкд пошто не следувале со климатаКај мене па баш они, на 2 клими на две различни места ми вакумираа. Изгледа кој мајстор ќе ти се трефне и време. Никад не купувам клима у топ сезона, тогаш сите со газот работат како во Ф1 питстоп.
Sent from Телефон using Tapatalk
Пиши буџет за да не добиваш предлози за клими од 1500,2000 евраШто би препорачале за ладење на станов (приближно 62-64 м^2 целиот)?
Акo сите 3 клими се мoнтирaни oд ист мoнтер/фирмa a двете клими нoрмaлнo функционираат ( стaви слики oд климите внатрешната и нaдвoрешнaтa единица дaлечинскoтo ) сo тoa штo сaмo еднaтa е бучнa мoј сooвет нaјубaвo пoвикaј сервис дa испитa вo штo е прoблемoт мoже климaтa не е пoд вaгрес или се пoкрaтки бaкaрните цевки нaјубaвo пoвикaј сервисДечки ко шо зборевме во некоја од претходните страници земав 3 идентични вивакс клими.
Дали е нормално едната надворешна единица да брчи/бучи повеќе од другите? Само шо приметив вчера климата работи и лади супер, но кога ќе отворам врата на тераса надворешната единица е видно побучна од другите две пуштени на иста температура.
А ако покачам температура пример на 25-6 и треба да намали климата бидејќи има постигнато температура, почнува да бучи уште погласно компресорот. Го пробав истото на другите две клими и кај нив компресорите не бучат толку драстично погласно при постигање на температура и намалување со работа.
Знам дека не објаснувам баш најдобро, но ме загрижува да не е нешто лошо инсталирано или пак да не е нешто дефект фабрички климата.
Внимавав коа ги монтираа иначе и сите три се монтирани со иста процедура, на скоро идентичен начин. Ко шо кажав климата лади супер.
Едно прашање:Веке 2 часа работи климава а не испушта вода од цревото,а лади одлично.Дали има некој проблем, а претходните денови испушташе вода
Пиши буџет за да не добиваш предлози за клими од 1500,2000 евра
Луфтирај од време на време, климата го суши воздухот. Влажноста најверојатно паднала под 30%
Луфтирај од време на време, климата го суши воздухот. Влажноста најверојатно паднала под 30%
PSU 750W CORSAIR RM750x MODULAR 80 PLUS GOLD, ATX 3.1& PCIe5.1, BLACK, CP-9020285-EU
9.120,00 ден
NET LAN WIRELESS DUAL BAND WIFI6, USB 2.0, CUDY WU300
470,00 ден
MOUSE WIRED USB A4TECH Bloody Gaming W60 Max Stone, 10000 cpi, 1ms, RGB, Black
1.400,00 ден
PSU 750W CORSAIR RM750E 80 PLUS GOLD ATX 3.1& PCIe5.1 FULL MODULAR, BLACK, CP-9020295-EU
8.100,00 ден
SSD 2,5" 240GB MSI SPATIUM S270 S78-440N070-P83
3.650,00 ден
PSU 750W LIAN LI SFX SP750 V2 80 Plus GOLD, FULL MODULAR, WHITE, SP750G
8.000,00 ден