Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Payoneer картичка

Nethervor

hello world
19 јули 2013
151
205
Другпат кога ќе ти направат проблем, речи им да си го прочитаат законот за електронски сервиси за платежни трансакции, или отвори си сметка во банка каде нема такви проблеми.
Искрено, многу нерви изгубив во тој процес, и јасно ми е дека во друга банка ќе може (вработениот од Шпаркасе сам ми предложи да одам во ЦКБ ("таму се може"), и префлаше вина на нивната правна служба.

Си контактирав со работодавецот да ми праќа директно на девизна сметка, го елиминирав Пејонир од процесот и сега немам проблем (бар таков).

Инаку пред да се случи ова без проблем стигаа средствата, и ни Шпаркасе не зема ни денар провизија.

А месец и пол ги чекав одбиените средства назад до Пејонир. Косата ми побеле.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

jassum20

hello world
15 февруари 2014
130
59
Зошто ги префрлате парите прво на Пејонир, па после на девизна?
Ако правите да стигнат на девизна не е подобро директно на девизна? Што се добива на тој начин?

Sent from my iPhone using Tapatalk

hammer89

read-only
18 септември 2018
12
3
Споделуваме искуства, и живееме во држава каде се е можно и ништо не е можно истовремено.

Јас лично немам проблем со УЈП за средства од Пејонир, туку ми настана проблем со банката во која имам сметка, т.е. Шпаркасе. Тие се тие што бараат документи за престој во друга држава затоа што од неодамна на изводот од Пејонир стојат и лични податоци на испраќачот. А тоа го бараат затоа што така бара Народна Банка.

Сите имаме различни искуства. Не може да донесуваме универзални заклучоци, од проста причина што овде се е претерано комплицирано и нејасно со закони и кадар и сл.

Ништо овде не е синхронизирано меѓу институции.

Точно, никој овде не рече дека УЈП прават проблем, туку банките. Додуше, не знам ни колку има потреба да се пријавува тоа во УЈП без разлика што не прават проблем таму. После толку провизии и трошоци, уште и данок да се плаќа на тоа.

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
I5 6500 3,2Ghz, 6mb cache
Motherboard
HP EliteDesk 800 G2 795970-001
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
HP EliteDesk 800 G2 Tower case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Зошто ги префрлате парите прво на Пејонир, па после на девизна?
Ако правите да стигнат на девизна не е подобро директно на девизна? Што се добива на тој начин?

Sent from my iPhone using Tapatalk
За пониска провизија.
Пример ако работиш преку UpWork од таму да повлечеш на девизна во банка провизија е 30 долари фиксно по транскација.
Ако ги повлечеш на Payoneer 1 долари ти зема UpWork и од Payoneer во банка зема 15 долари провизија фискно по транскација.
Преку Payoneer излегува 14 долари поевтино што не е малку.

Во други ситуации можеби е поисплатливо директно во банка, во мојот случај преку Payoneer е поисплатливо.

Последна промена:

spytronicmk

hello world
4 август 2017
141
73
И со колку данок ти се оданочени тие кога ќе ги префрлиш на девизна сметка ? 10% ?

kic10

read-only
3 август 2016
8
3
Здраво луѓе, читав низ овој Тhread да се информирам повеќе на оваа тема. Денеска ја продолжив картичката од Пејонир и ми стаса порака од нив дека истата би требало да стаса некаде почетокот на Јули.

Значи до тогаш доколку сакам да префрлам на трансакциона сметка во НЛБ Банка ќе треба да извадам извештај од Пејонир и да го однесам во УЈП? И истата сума ќе е подлежна на 10% данок?

Nethervor

hello world
19 јули 2013
151
205
Здраво луѓе, читав низ овој Тhread да се информирам повеќе на оваа тема. Денеска ја продолжив картичката од Пејонир и ми стаса порака од нив дека истата би требало да стаса некаде почетокот на Јули.

Значи до тогаш доколку сакам да префрлам на трансакциона сметка во НЛБ Банка ќе треба да извадам извештај од Пејонир и да го однесам во УЈП? И истата сума ќе е подлежна на 10% данок?
Ако префрлиш во банка, откако ќе легнат, ти треба извештај од банката, не од Пејонир. Со тој извештај правец УЈП, ќе ти генерираат пресметка со 10% пресметан данок и правец назад во банка да си платиш данок.

Исто може да ти објаснат и како сето тоа електронски да го правиш.

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
И со колку данок ти се оданочени тие кога ќе ги префрлиш на девизна сметка ? 10% ?
Не е 10%.
Мислам дека е помалку, некаде околу 5-6%, не знам точно треба да пресметам бидејќи ги повлекувам на сметка на фирма, а за личен доход (персонаец) на плата има даночно ослободување, но незнам точно колку е.

Nethervor

hello world
19 јули 2013
151
205
Не е 10%.
Мислам дека е помалку, некаде околу 5-6%, не знам точно треба да пресметам бидејќи ги повлекувам на сметка на фирма, а за личен доход (персонаец) на плата има даночно ослободување, но незнам точно колку е.
Со тој метод може е помалку од 10%, ама не сме сите како тебе, така да 10% :)

kic10

read-only
3 август 2016
8
3
Ако префрлиш во банка, откако ќе легнат, ти треба извештај од банката, не од Пејонир. Со тој извештај правец УЈП, ќе ти генерираат пресметка со 10% пресметан данок и правец назад во банка да си платиш данок.

Исто може да ти објаснат и како сето тоа електронски да го правиш.

Благодарам за информациите, најдобро ќе биде да си почекам да стаса картицацта и да не ја тупам работава :eek:h:.

whiterabbit

hello world
20 мај 2020
180
142
Со тој метод може е помалку од 10%, ама не сме сите како тебе, така да 10% :)

10% е за фриленсинг, и нема никакви ослободувања. Ослободување мислам дека има само ако си во работен однос

Arch_10

read-only
12 септември 2018
2
1
Здраво на сите,
не најдов баш нов и конкретен одговор на моето прашање по форумот па да прашам тука ако некој знае. Со оглед на затворените граници и сето тоа нема да сум во можност да вадам пари од Грција, па ме интересира дали некој има инфо како е законски регулирано да се вади од Payoneer на нашите банкомати. Знам дека провизијата е поголема и сето тоа, но ме интересира баш конкретно за законската регулатива, дали вадењето на пари тука на било каков начин поради името или слично е подложно на данок или нелегално?

Nethervor

hello world
19 јули 2013
151
205
Здраво на сите,
не најдов баш нов и конкретен одговор на моето прашање по форумот па да прашам тука ако некој знае. Со оглед на затворените граници и сето тоа нема да сум во можност да вадам пари од Грција, па ме интересира дали некој има инфо како е законски регулирано да се вади од Payoneer на нашите банкомати. Знам дека провизијата е поголема и сето тоа, но ме интересира баш конкретно за законската регулатива, дали вадењето на пари тука на било каков начин поради името или слично е подложно на данок или нелегално?
Дали ќе вадиш од Грција, Македонија или Тунгузија, ако си ги заработил додека живееш/престојуваш во Мк, подлежат на данок и законски е регулирано дека треба да си пријавиш.

Тоа што тука ништо не функционира и е бедотија жива со спроведување на тие закони што ги имаме е друга приказна.

Исто како што си вадел од Грција, ќе е и да вадиш од овде во очи на закон.

Bottom line - вади си и не се замарај. Незаконски е (ако не ги пријавуваш) ама нема кој да те фати.

whiterabbit

hello world
20 мај 2020
180
142
Здраво на сите,

Како што пиша @Nethervor , Payoneer е легален во МК. Картичките си работат на банкоматите, и нема врска од кај вадиш пари. Дали ги вадиш во МК или Грција, разлика ти е провизијата само. Сите заработени пари се подложни на данок, дали ќе ги пријавиш или не зависи од тебе. Никој нема да те "лови" со барање податоци за вадени пари од банкомати, не е ова CSI, имаат полесни начини ако сакаат.

bagibmwm3

read-only
14 јануари 2009
23
16
Извадени 30 000мкд од СТБ банкомат ( од сметка повлечени 31 800мкд). Не ми даваше банкоматот да извадам поголема сума.

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Извадени 30 000мкд од СТБ банкомат ( од сметка повлечени 31 800мкд). Не ми даваше банкоматот да извадам поголема сума.
Ете, исто и кај мене не ми дава поголема сума од 30 000, имам пробано повеќе пати на различни банкомати.
Одека на форумот некои тврдат дека ваделе по 80, 90, 100 000, не ми е јасно како.

mac_mk

hello world
30 јуни 2017
135
189
Ете, исто и кај мене не ми дава поголема сума од 30 000, имам пробано повеќе пати на различни банкомати.
Одека на форумот некои тврдат дека ваделе по 80, 90, 100 000, не ми е јасно како.
Ја иам вадено 80к на тутунска пред една година, лимитот најверојатно зависи од банката и банкоматот, не е проблемот до пајонир

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

cgfreak

hello world
1 октомври 2010
474
658
Дома
Лимит е 40 банкноти... Така да ако во тој момент има 40 2000ки ке ви даде 80000
Нема врска, може и повеќе, зависи од банкоматот. За НЛБ и Халк знам со сигурност дека имаат банкомати што можат да извадат повеќе од 40 банкноти (50 или 80).

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Ја иам вадено 80к на тутунска пред една година, лимитот најверојатно зависи од банката и банкоматот, не е проблемот до пајонир

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
Сум вадел од различни банкомати (карпош и центар) и различни банки (Стопанска, НЛБ, Халк, Шпаркасе, Комерцијална, Охридска)
Порано максимум 40 000 даваше на Стопанска, НЛБ, Комерцијална и Шпаркасе ако не се лажам, за првите 3 сум 100% сигурен), од пред една година од прилика од стопанска намалија на 30 000, последен пат кога вадев на Стопанска на екран ми извади порака дека максимален дозволен износ е 30 000.
Ако на некои им пушта поголеми суми од 30-40k нема причина зошто мене да не ми пуши, јас мислам дека нешто е до Payoneer.

cgfreak

hello world
1 октомври 2010
474
658
Дома
Халк Банка пред 2 дена
40к и тоа сите по 500 ден
Ете, значи максимумот на банкоматот е 80 банкноти, ако има 1000ки, можеш и 80к да извадиш. Секој банкомат има симбол колку банкноти може да исплати наеднаш, имам постирано слика порано во темава.

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Сум вадел од различни банкомати (карпош и центар) и различни банки (Стопанска, НЛБ, Халк, Шпаркасе, Комерцијална, Охридска)
Порано максимум 40 000 даваше на Стопанска, од пред една година од прилика од стопанска намалија на 30 000, последен пат кога вадев на Стопанска на екран ми извади порака дека максимален дозволен износ е 30 000.
Ако на некои им пушта поголеми суми од 30-40k нема причина зошто мене да не ми пуши, јас мислам дека нешто е до Payoneer.
Не е точно ова што си го напишал.

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
Motherboard