Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Ме интересира дали некој пробал да закачи екстернален диск на av receiver и од дискот да пушта blueray? Читам за Denon конкретно некаде пишува дека дискот треба да е форматиран во fat ама ништо конкретно и точно.

Нема таква опција, каде си видел такво нешто? Колку што знам ниеден рисивер не пушта филмови.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.512
3.118
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Интересна тема. Направив брзинско испитување (Гугл). Наводно имало пред две-три години некој Сони receiver што пуштал и видео (и тоа е прашање каков формат) и толку. Другите може да пуштаат само аудио и слики.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Додека сум распишуван за аудио o_O:D

@Андреј @TheMarshal - 18$ за QCY T5.
Да се турчам или не? Не сум користел вакви слушалки.

Да го надополнам сетот, натаму сакав да земам и Sennheiser HD 4.50BTNC и да завршам со четирите вида на слушалки (два жичани и два пара BT).
Кај Амски полани се распрашував за HD 4.40 BT, но останав без работа во меѓувреме и толку бидна...

Андреј

hello world
4 септември 2012
184
470
Варшава, Полска
discord.gg
Додека сум распишуван за аудио o_O:D

@Андреј @TheMarshal - 18$ за QCY T5.
Да се турчам или не? Не сум користел вакви слушалки.

Да го надополнам сетот, натаму сакав да земам и Sennheiser HD 4.50BTNC и да завршам со четирите вида на слушалки (два жичани и два пара BT).
Кај Амски полани се распрашував за HD 4.40 BT, но останав без работа во меѓувреме и толку бидна...

Почекај ако не ти се брза, на тест неделава SoundPeats TrueDot и QCY T4.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770

Не би идел на тие модели на Senn. Освен ако стварно ти е потребен Noise Cancel, пример се движиш по автобуси, работиш на место каде што има многу дистракции. Но, веќе ако ти е потребен noise cancel, би идел на Sony WH-1000XM3. А и сигурно Амски ќе ти ги понуди за 199 евра, што е многу за тој модел, што моментално е доста поевтин на запад.

Веќе ако сакаш добра bluteooth слушалка, ѕирни ги AKG K371BT. Само знај дека едно време се збореше по форуми дека имаат лоша контрола на квалитетот... Или купи си некој евтин модел на Anker and call it a day.

И глдеаш ти реков во другатата тема, веќе влегуваш во Rabbit Hole.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
И глдеаш ти реков во другатата тема, веќе влегуваш во Rabbit Hole.

Неее, сега користам AKG од S10, на кои им умре десната слушалка, истиот проблем и истото умирање нa AKG од S8. Ужасен quality control.

Овие ми се единствени слушалки за секаква употреба. Мислев да се опремам со chi-fi за мобилен, за PC, bluetooth за мобилен и некоја over-ear bluetooth...

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Неее, сега користам AKG од S10, на кои им умре десната слушалка, истиот проблем и истото умирање нa AKG од S8. Ужасен quality control.

Овие ми се единствени слушалки за секаква употреба. Мислев да се опремам со chi-fi за мобилен, за PC, bluetooth за мобилен и некоја over-ear bluetooth...

И мене ми се зезнаа два пари од AKG од S9 и S8.

QCY се одлични за парите. Почекај Андреј да ги тестира T4 и SoundPeats па види кој модел ќе е боље. Мислам дека Т4 имаа опција за custom EQ.

Штета што јас не можам да користам IEMs стално ми прават инфекција на ушите. :boring:

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Не би идел на тие модели на Senn. Освен ако стварно ти е потребен Noise Cancel, пример се движиш по автобуси, работиш на место каде што има многу дистракции. Но, веќе ако ти е потребен noise cancel, би идел на Sony WH-1000XM3. А и сигурно Амски ќе ти ги понуди за 199 евра, што е многу за тој модел, што моментално е доста поевтин на запад.

Ако не се лажам @Psycore зеде HD4.50BTNC од Амски за разумна цена. Пак се драстично поефтини од WH-1000XM3, а имаат солиден noise cancelling и релативно пристоен звук. Ама да, ќе се сложам дека ако не ти треба noise cancelling, има подобри опции.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
И мене ми се зезнаа два пари од AKG од S9 и S8.

QCY се одлични за парите. Почекај Андреј да ги тестира T4 и SoundPeats па види кој модел ќе е боље. Мислам дека Т4 имаа опција за custom EQ.

Штета што јас не можам да користам IEMs стално ми прават инфекција на ушите. :boring:

Како што прочитав, T4 имаат и опција преку апликација да им доделиш volume control, нешто што T5 го нема (?), мислам дека ова ми е малку deal-breaker... Не би сакал да посегнувам по мобилниот да променам јачина, што знам.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
View: https://youtu.be/GTuhSui1CQI

Рецензија на T5S.

App control (исто како T4, EQ и доделување volume control) и многу поголема battery case (600 mAh наспроти 380 кај T5).

Еве извадок од Reddit:

Just happened to come across the new QCY T5s. It's not available on Aliexp or QCY English official website, but it's available on their Chinese website as well as JD/Taobao. It appears to be a T5 upgrade with 1) ear detection to pause/play music when you remove from the ear, 2) pop-up window on Android phones similar to Apple's Airpods, 3) increase capsule battery from 380mAh to 600mAh. It costs RMB119 vs T5 RMB99, so it's \~US$3-5 more expensive. I would assume everything else is the same as T5, which should be decent for this price. I have a QCY T2C for 10months now, but hoping to get a T5/T5s with a better microphone for calls.

Последна промена:

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Од почетокот на март ми се нарачани уште ги нема.

Јас се предомислив, сакам да ги порачам T5s.
Се мачам да направам акаунт на Таобао, ја нема Македонија во листата со мобилни оператори :geek:

CBB_6

BBC
9 декември 2016
354
1.079
Деновиве размислувам за купување на Modecom Eclipse 180, активни 2.0 звучници од полски бренд за мултимедиа, ги шиткаат сетовци за 12.000 денари.
M_1.jpg
По спецификации се чини фино изгледаат за таа пара, се водат како звучници за аудиофили, односно монитори. Добро стојат и во неколкуте ривјуа шо ги ѕирнав по нет.
Изгледот ми се допаѓа в крај:

M_2.jpg

Сакам совет од искусните на ова поле дали воопшто вредат да ги купувам како ентри монитори, или ако некој имал прилика да ги чуе да дај импресии какви се од прва рака.

До сега сум користел (на биро) само 2.1 звучници и тоа Logitech Z-4 и постоечкиве Logitech X-230 и слушалки Philips SBC HP200, па дали овие би биле драстичен апгрејд и дали ќе добијам „нов поглед на светот“ па ќе морам наново да преслушувам се до сега шо сум слушал? Или да не си прам бајрам со умот.

Ќе се користат претежно за слушање на музика, поретко игри и филмови. Буџетот за нов звук ми е 200 евра, и мислам дека за овие пари со Modecom Eclipse 180 би добил најмногу. Или ако имате предлог за нешто друго попаметно - шут ми.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Деновиве размислувам за купување на Modecom Eclipse 180, активни 2.0 звучници од полски бренд за мултимедиа, ги шиткаат сетовци за 12.000 денари.
Погледнете го атачментот 86883
По спецификации се чини фино изгледаат за таа пара, се водат како звучници за аудиофили, односно монитори. Добро стојат и во неколкуте ривјуа шо ги ѕирнав по нет.
Изгледот ми се допаѓа в крај:

Погледнете го атачментот 86884

Сакам совет од искусните на ова поле дали воопшто вредат да ги купувам како ентри монитори, или ако некој имал прилика да ги чуе да дај импресии какви се од прва рака.

До сега сум користел (на биро) само 2.1 звучници и тоа Logitech Z-4 и постоечкиве Logitech X-230 и слушалки Philips SBC HP200, па дали овие би биле драстичен апгрејд и дали ќе добијам „нов поглед на светот“ па ќе морам наново да преслушувам се до сега шо сум слушал? Или да не си прам бајрам со умот.

Ќе се користат претежно за слушање на музика, поретко игри и филмови. Буџетот за нов звук ми е 200 евра, и мислам дека за овие пари со Modecom Eclipse 180 би добил најмногу. Или ако имате предлог за нешто друго попаметно - шут ми.

Уф, ова е зезнато. Искрено, немам чуено за Modecom и монитори. Најверојатно би рекол дека звукот сигурно е далеку од "студиски" и квалитетен. И дефинитивно не вредат 12.000 денари - кога за таа цена можеш да земаш нешто многу подобро од SkyMusic. Ако не се лажам имаат Pioneer монитори и нешто од Mackie. Плус, имаат попуст моментално на сите продукти.

Така да мој совет би ти бил да се јавиш кај нив, да видиш што имаат на лагер. Па слободно сподели тука за понатамошни мислеља. Можеби би идело до 1000ка над твојот буџет, ама ќе добиеш звучник од фирма што е проверена. Поточно прашај ги за овие два модела:

Mackie MR524 (околу 12.500-13.500 би требале да биде пар. Јави се и во Vision, до пред некое време имаа демо модел на продажба по топ цена)
Pioneer DJ Monitor (9.900 им беше пар до пред некое време на промоција).

Во Артист би требале да имаат нешто од Presonus, ѕирни го моделот Presounus Eris 3.5

Да резимириаме, Модеком и добри звучници не идат во иста реченица. За буџетот од 12.000, можеш да најдеш многу подобри модели по продавнициве што се за музичка и аудио опрема (Артист, Vision, SkyMusic). Лошо се изразив погоре, не само во SkyMusic, јави се кај сите овие фирми и види што може да ти понудат и по која цена.

Инаку, би ти ги препоралал JBL 305P MKII, тие звучници/монитори се преверзија за парите. Али, кај нас, за жал се далеку поскапи од 200Е пар.

Последна промена:

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Купувам TinAudio T2.
Ја откажав порачката, којзнае кога ќе стасаат.

Пишете ако има некој и му стојат за џабе.

ivan88

hello world
22 февруари 2012
389
424
ivan88's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460| Deep Cool GAMMAX 400
Motherboard
Gigabyte GA-Z97 HD3
Storage
Samsung Evo 840 120GB| WD Blue 500GB
PSU
Deep Cool DA500-M Aurora 500w
RAM
Kingston Fury Red Series 8G
Case
Deep Cool Tesseract SW White
Mouse
Gigabyte Eco 600
Keyboard
Apple Wireless Keyboard
Audio
LLogitech x530
Monitor
Dell S2240L
OS
Mac OSX Yosemite| Windows 7
Дечки ми треба мислење за cambridge audio cxa81. Се изначитав доста ревјуа по интернет и генерално секаде има позитивни мислења. Користам sony av receiver неколку години но сакам полека да се вратам на стерео...сетапот со sony-to ќе си остане за филмови но за музика сакам да склопам нешто ново. Во блиска иднина би земал и звучки и некој стример, а во фаза сум на репарација на Pioneer PL-514X. Моментално cxa81 има многу убав попуст кај соседиве (999евра) па затоа ме натера да ги забрзам плановиве за купување...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Mao

user
5 јуни 2007
1.339
1.094
Mao's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 3900X + BeQuiet Dark Rock Pro 4
Motherboard
Asus Rog Strix B450-F Gaming
Storage
Samsung Evo Plus 970 M2 nVME SSD
PSU
CM 850W M2 Silent Pro
RAM
Kingston Predator/Fury 32GB 3200Mhz
Video card
Asus Rog Strix 1070 8GB
Case
DeepCool Mattrex RGB
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
Cooler Master MK750
Monitor
Alienware 25" 240hz
OS
Win 10 Pro
Дечки се наоѓа нешто вакво кај нас, Алиекспрес класа? Да не биде 100 евра...

51gv2F--rEL._AC_SX425_.jpg

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно