Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Samsung паметни телефони - генерална дискусија

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Кога веќе го спомнав AirPower, гледам Apple fanboys на темава се ситат на промашен производ од конкуренцијата ко Apple да се безгрешни. Океј е да се критикува, ама малку пообјективно не е на одмет.

Премногу се фокусирате на „епл фенбојз“, во моментот е релевантно дали критиките кон Samsung и Galaxy Fold држат вода или не. Како што кажа @Goran. погоре, станува збор за финален производ кој имаше цена и се примаа преднарачки, за потоа спектакуларно да им експлодира во фаца (по вторпат).

Проблемот е јасен - се знаеше дека Huawei ќе најави нешто големо со нивниот телефон на превиткување и Samsung мораше да биде прв.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
И тестирањето го правело фабриката која ги прозведувала батериите.

Тестирање на батерија и тестирање на батерија во телефон (одреден модел) се сосема различни работи. Се надевам дека не тролаш, ваљда не си сериозен.

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Премногу се фокусирате на „епл фенбојз“, во моментот е релевантно дали критиките кон Samsung и Galaxy Fold држат вода или не. Како што кажа @Goran. погоре, станува збор за финален производ кој имаше цена и се примаа преднарачки, за потоа спектакуларно да им експлодира во фаца (по вторпат).

Истото го кажав пред некое време. Критиките за Galaxy Fold дефинитивно држат вода, факт е дека има сериозен проблем. Згрешија што истрчаа да се бркаат со Huawei, ќе видиме натаму како ќе се справат со проблемот.

За жал не е концепт уред, туку е реален уред кој би требало да оди во продажба за брзо. Во најдобар случај ова се early samples и уредот кој ќе оди во продажба ќе е среден. Во најлош, ова ќе е поголем и поскап проблем и од Note 7. Како и да е, лошо, многу лошо.

Муабетот со fanboys ми беше дека се коментира "Треба малку објективност", а во меѓувреме се величи конкурент кој не е апсолутно никако поврзан со муабетов. Не гледам тука објективност.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.099
2.342
Тестирање на батерија и тестирање на батерија во телефон (одреден модел) се сосема различни работи. Се надевам дека не тролаш, ваљда не си сериозен.

Ваљда и вие не тролате и мислите дека има 10 различни фабрики во кои се тестира се посебно што се става во телефонот. Побарано е батерија да се направи за тој одреден телефон и се треба да истестира фабриката што го произведува.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Ваљда и вие не тролате и мислите дека има 10 различни фабрики во кои се тестира се посебно што се става во телефонот. Побарано е батерија да се направи за тој одреден телефон и се треба да истестира фабриката што го произведува.

Ок, сериозен си бил. Информирај се точно за проблемот:

Samsung probe blames batteries for fires

Samsung said it was "taking responsibility for our failure to ultimately identify and verify the issues arising out of the battery design and manufacturing process".

Samsung said it did not plan to take legal action and that it accepted responsibility for asking the suppliers to meet certain specifications.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.099
2.342
Ок, сериозен си бил. Информирај се точно за проблемот:

Samsung probe blames batteries for fires

Samsung said it was "taking responsibility for our failure to ultimately identify and verify the issues arising out of the battery design and manufacturing process".

Samsung said it did not plan to take legal action and that it accepted responsibility for asking the suppliers to meet certain specifications.

Барем прочитај го тоа што го цитираш.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.099
2.342
Барем темава ќе служи како доказ дека постојат и Samsung fanboyz, барем ако ништо друго не постигнавме... :D

Така е, самсунг фенбоиз се тие што ти посочуваат да читаш што цитираш.

7 февруари 2013
948
1.086
Така е, самсунг фенбоиз се тие што ти посочуваат да читаш што цитираш.
Влагаат @Goran. , @TylerMkD и @vlavot на темава и го имаш коментарот :D :D :D

Зошто да небидам фан на уред во големина на iPhone X (отприлика) со екран на iPad mini ?
" јас никогаш не би купил таков уред "
коментари безврска, и јас не би, 2000 долари е, немам 6000 долари месечна плата.
Фејл бил, ти викаш дека е црно јас викам дека е бело. Pre production унит е.
" ама не се дава пре продакшн лошо за компанијата на рецензери "
Па вие компанијата ја жалите или нас корисниците? Подобро ова за нас корисниците АМИН,
СЕ МОЛАМ сите уреди да се даваат вака месец дена пред продажба да знам општо дали да ги чекам
уредите или да си купам друг телефон побрзо пример....

Лошо испаднало за Самсунг, ми е гајле, на тие БИЛИОНИ, ИЧ не ѓи жалам, затоа и ги фалам,
како корисник знам на што сум..

Нешто да се појасни повеќе?

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Изгледа јас се заебав што пробав да влезам во некаква дискусија со вас двајца. Lesson learned, никогаш повеќе...

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.930
2.522
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9600X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
Лош ривју доби и тој првиот фолдабл кинескиот особено на билд квалитет. После ова ниту тој на хуавеи нема да има првично добра продажба, особено фактот што екранот се превиткува од надвор и ќе треба да се чува у некаков кафез за да не се оштети.
Ова е прв модел од ваков вид и по мое мислење подобро е што се открија некои недостатоци на почеток одколку одпосле, дали е ова сега намерно или не е само шпекулација ...

GreenRoot

user
1 октомври 2011
1.039
1.008
Охрид
mvpring.com
GreenRoot's setup  
Processor & Cooler
i5 4200U
Storage
Samsung Evo 850 240gb
RAM
8GB
Video card
AMD 8670m
Monitor
15,4''
OS
Windows 7 Home Premium
На MKBHD му се расипал екранот од првиот уред сред ревју и кажа демек ја загубил снимката. Човекот што снима со 5 камери и во 8К резолуција некако успеал да ја загуби снимката.

Не се Самсунг часни сестри како што некои пробуваат да ги прикажат. (Примерот со ifixit беше постиран погоре.)

Добро во целава ситуација е што никој не платил за уредот па нема некоја основа за критика бидејќи ќе пристигне порано.

Мене од страна ми е интересно да гледам како ќе бидат поразени во трката што сами ја креираа

Sent from my LG-H830 using Tapatalk

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Мене од страна ми е интересно да гледам како ќе бидат поразени во трката што сами ја креираа

Не ја креираа самите трката, туку убаво ги насамарија Apple и Huawei. Односно:

1. Apple прв патентираше некој дизајн за телефон на преклопување (може и да не е прв, ама Samsung виделе)
2. За Huawei се шушкаше дека спрема нешто големо со флексибилен екран

Во овој случај, ароганцијата завзема примат и Samsung мораа да бидат први по секоја цена. Дури и со маркетинг видеата имаа проблеми бидејќи брзаа да ги постават, на пример главното видео со функционалностите од 4 мин на YouTube првично стоеше цел ден без звук. Samsung се класичен пример за реактивна, наместо проактивна компанија и битката со кинезите не може, а да не ја изгубат.

Истото ќе им се случеше и на Apple, бидејќи станува исто така збор за реактивна компанија (дури во 2017-та претставија OLED екран), но заради iOS/свој хардвер, едноставно се тргнати од целата трка меѓу Кинезите и Корејците. Уште еднаш, на стратешко ниво Apple е супериорен - за 2-3 години претпоставувам ќе го видиме првиот iPhone со флексибилен екран целосно имплементиран како што треба, со страшна цена (веројатно 2,500 - 3,000 долари).

Со тоа, Apple конечно ќе направи три сегменти на телефони:

1. Low-end (iPhone Xr еквивалент)
2. Mid-range (iPhone Xs еквивалент)
3. Premium (iPhone Fold)

Разликата е што цените ќе бидат од 600 еур нагоре, сегмент во кој компанијата е неприкосновена сеуште. Ваков фејл на Samsung не им требаше, без разлика што тука некои членови имаат свои филозофии дека е „намерно“.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
На самсунг не им требаше да брзаат. „Превиткувачот“ треба уште да се доработува.

Не е само фолијата. Ако прочитав добро двата екрани не се целосно синхронизирани. Поарно некој друг прв да се појави со ваков телефон ама купувачите да имаат доверба во брендот дека кога нешто ќе се појави, ќе функционира одлично. Така продава епл најчесто.

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.930
2.522
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9600X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
На самсунг не им требаше да брзаат. „Превиткувачот“ треба уште да се доработува.

Не е само фолијата. Ако прочитав добро двата екрани не се целосно синхронизирани. Поарно некој друг прв да се појави со ваков телефон ама купувачите да имаат доверба во брендот дека кога нешто ќе се појави, ќе функционира одлично. Така продава епл најчесто.
Тоа може само епл да го направи затоа што кај нивниот екосистем нема конкуренција, во андроид светот ако не си во тек многу брзо пропаѓаш ... пример имаш ЛГ, Сони ...
Но сепак јас ова не го рачунам како телефон туку како прототип и не само тој на самсунг туку и останатите, тек ќе видиме уште колку други мани ќе се појават ...

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Барем прочитај го тоа што го цитираш.

Бато, најбитно на крајот е кој го направил телефонот, ти кога ќе го купиш уредот не читаш на него име на фабриката која го правела, него Samsung, и тоа е тоа, грешката е таа, не е ни битно дали се они криви или фабриката битно е чив е уредот, чиво име стои.

А за лицемерието на корисниците за Air Power, и ЛАГАТА дека не го пуштиле во продажба, а всушност се работи за уред кој ЛАЖЕА дека го направиле а не постоел воопшто, нема што да се дискутира, буквално живи деца да дерат пак ќе им простат, нема тука што да се дискутира.

Имаше едно видео, its apple so it must be good right? така викаше типот на интервјуто.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.099
2.342
Битно е и си го повлекоа телефонот, ама цитатот немаше никаква врска со тоа што сакаше да го каже Тајлер.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Битно е и си го повлекоа телефонот, ама цитатот немаше никаква врска со тоа што сакаше да го каже Тајлер.

Ќе ти преведам бидејќи очигледно си сериозен сеуште...

Samsung кажа дека ПРЕВЗЕМА ОДГОВОРНОСТ ЗА НИВНИОТ НЕУСПЕХ ДА НЕ ГИ ИДЕНТИФИКУВА И ВЕРИФИКУВА ПРОБЛЕМИТЕ од дизајнот на батеријата и начинот на производство.

Мојата поента е дека без разлика кој ја прави батеријата, ултимативно уредот е на Samsung и е одговорен за него (како што е и цитатот). Тоа ти го кажа и @psyside , а верувам и други што читаат видоа, не знам што е проблемот и што не разбираш.

9 август 2018
1.172
477
чекајте Galaxy Fold 2 или Galaxy Fold Note да искочи
овој никој нема да го купи ( ќе го купат ама не многу), пошто ќе се чека на нов Fold кој што според доста треба S - Pen да има,и камерите со исечокот како на S10+. Е тогаш ќе биде вистински погодок.
Еве Zack сеуште користи S8, и е задоволен. Не е будала да купува секоја пат ново кога ќе искочи.
Доста ќе чекаат да видат првата генерација како ќе се оди,едно со цена и друго со самиот уред,па после или за поевтино,или втора генерација.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.099
2.342
Ќе ти преведам бидејќи очигледно си сериозен сеуште...

Samsung кажа дека ПРЕВЗЕМА ОДГОВОРНОСТ ЗА НИВНИОТ НЕУСПЕХ ДА НЕ ГИ ИДЕНТИФИКУВА И ВЕРИФИКУВА ПРОБЛЕМИТЕ од дизајнот на батеријата и начинот на производство.

Мојата поента е дека без разлика кој ја прави батеријата, ултимативно уредот е на Samsung и е одговорен за него (како што е и цитатот). Тоа ти го кажа и @psyside , а верувам и други што читаат видоа, не знам што е проблемот и што не разбираш.

Да де, ова во тие 2 недели кога се појавија проблемите. После си дознаа што е проблемот и си признаа. За разлика од одредена конкурентна фирма.

Goran.

hello world
19 септември 2017
198
165
Телефонот се продава 2000 евра :).

Ќе видете дека Самсунг нема да го повлече заради тоа што проектот ги кошта многу Милијарди.

Ќе почнат да го продават и проблемите ќе се нижат како тутун.

Ве молам да не се прават споредби за некој полнач на Аппле со телефон кој се смета за револуција.
Ај ќе почнеме да правиме споредби со каблите на Аппле со телефони.

Дури и за тој полнач де кога веќе повикувате најдете ми кој тоа го оправдал Аппле со некој напишан пост дека е во ред?

А погоре тој членот што пишува за Ноте 7 дека самсунг е крив па вратете едно 100 страни назад и прочитајте како го правдаше Самсунг и Ноте 7 за потоа да свати дека се што кажал е рамно на Виц :).

7 февруари 2013
948
1.086
Телефонот се продава 2000 евра :).

Ќе видете дека Самсунг нема да го повлече заради тоа што проектот ги кошта многу Милијарди.

Ќе почнат да го продават и проблемите ќе се нижат како тутун.

Ве молам да не се прават споредби за некој полнач на Аппле со телефон кој се смета за револуција.
Ај ќе почнеме да правиме споредби со каблите на Аппле со телефони.

Дури и за тој полнач де кога веќе повикувате најдете ми кој тоа го оправдал Аппле со некој напишан пост дека е во ред?

А погоре тој членот што пишува за Ноте 7 дека самсунг е крив па вратете едно 100 страни назад и прочитајте како го правдаше Самсунг и Ноте 7 за потоа да свати дека се што кажал е рамно на Виц :).
Те молам најди ми кај се продава или кај се продал за 2000 долари телефонот?
Одложен е, што не е јасно?

А второ, извини ти што си вака да кажуваш што и како ќе направи самсунг? Проблемите ќе продолжеле? Мислиш како ипадот денес што се витка сам или 6 плуспт што беше понежен од алуминска фолија ....

Те молам престани со хејт и слепо бранење на епл, секој пост ти е таков.

Испратено од SM-N960F преку IT.mk форум апликација

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно