Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Vivaldi Browser v2

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Тие што го користат веројатно веќе добија известување за новата 2.4 верзија од вивалди. Ова чисто да ги потсетиме останатите дека навистина им треба добра причина да користат некој друг прелистувач.

Во меѓувреме има бројни новини од кои најважни се:
- можноста за кастомизација на тулбарите, иако засега само може да се отстрануваат и преместуваат копчињата, сеуште не може да се додаваат нови.
- Можност за креирање профили и гостински профил, секој со свои подесувања, букмарци, екстензии итн.
- Бројни нови можности и опции за кастомизација на работа со табовите.
- Можност за кастомизација на имињата на скриншотовите.
- Калкулатор во quick commands.
- Еден куп други ситници што можат да се видат во логовите за промена.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
@moongose
Што екстензија користиш за Youtube? Се чини дека ликот што го направи Iridium престана да ја развива екстензијата.
Ова е полето каде што најмногу мака мачам со Вивалди. Споро вчитување на Youtube, грешки во смисла на непуштање на видеа и сл.

Иначе Вивалди врти кругови околу другиве Chromium прегледници.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
@moongose
Што екстензија користиш за Youtube? Се чини дека ликот што го направи Iridium престана да ја развива екстензијата.
Ова е полето каде што најмногу мака мачам со Вивалди. Споро вчитување на Youtube, грешки во смисла на непуштање на видеа и сл.
Користам Magic actions. Која функционалност конкретно ти треба од екстензијата? Немам забележано никакви проблеми со јутуб, особено не како што ги пиша. Да не те зеза баш екстензијата?

Majestic

hello world
25 јули 2008
199
196
Битола
За YT јас користам Enhancer for YouTube, си ја донесов со мене кога мигрирав на Вивалди пред доста време.
Преполна е со опции и го користам со малку промени на истите, така да ми одговара каков што доаѓа по дефолт.

Главната причина поради која дојдов на Вивалди беше вистинската native поддршка на вертикални табови, проследена со еден куп опции за прикажување, справување и организирање на поголем број на табови (алтернативите во FF/Chrome секогаш беа ептен основни екстензии без никакви опции).

Mouse Gestures и keyboard shortcuts е функционалност што би сакал да ја користам повеќе, но се немам посветено да ја имплементирам во секојдневната работа... веројатно ја избегнувам пошто треба инвестирање на одредено време за да се прилагодам на истите.

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
Прелистувачот засега е срча. Го користам 3-4 месеци и немам никаков проблем. Ме чуди колегата форумџија со YouTube проблемот бидејќи не користам додаток за YouTube, а секогаш е пуштено или во позадина или гледам нешто.

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Mouse Gestures и keyboard shortcuts е функционалност што би сакал да ја користам повеќе, но се немам посветено да ја имплементирам во секојдневната работа... веројатно ја избегнувам пошто треба инвестирање на одредено време за да се прилагодам на истите
Инвестирај. Сосема малку треба, додавај по една гестикулација на ден. Мене Scroll page to top/bottom ми е незаменлива. Клик+долу+лево и клик+горе.

omegaRED

Adeptus Astartes
13 септември 2011
2.520
3.525
Скопје
omegaRED's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7800X3D + Arctic Freezer III 360 ARGB
Motherboard
ASUS Rog Strix X670E-F
Storage
2TB Samsung 970 EVO Plus, 1TB Silicon Power P34A80, 6TB WD Red + 2TB Toshiba
PSU
CoolerMaster Vanguard V1000
RAM
2 x 16GB Kingston HyperX @ 6000 MHz
Video card
MSI RTX4090 Suprim X
Case
NZXT H9 Flow
Mouse
Logitech G903 Lightspeed
Keyboard
Keychron Q3
Audio
SteelSeries Arctis Pro Wireless & Logitech X540
Monitor
LG UltraWide 38WN95C-W
OS
Windows 10 x64 Pro
Користам Vivaldi на десктоп, ова е добро, го пробав, ама до сега Kiwi browser https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kiwibrowser.browser е дефинитивно прв избор за на Андроид. Од блокада на поп-апи и реклами, bottom address bar, брзина...

Kiwi на rarbg по default ги блокира сите тие досадни реклами и overlay links, за кои дури и на десктоп треба спец. сетирања на Ublock origin, на пример.

Ако имплементираат bottom address bar и некој подобар поп-ап блокер, што може да се очекува со оглед дека е само Бета ова, може и да преминам и на Vivaldi на Андроид.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Денеска излегоа третата верзија од Вивалди за десктоп и првата верзија за андроид (досега беше во бета)

Главни новини во десктоп верзијата се вградениот блокер за тракери и реклами, како и можноста за pop-out на видеата. Има додадено и часовник со аларми и тајмери. Бројни ситни додатоци и средени багчиња.

Андроид верзијата исто така има блокер на реклами и тракери.

Синхронизацијата функционира помеѓу сите поврзани варијанти на вивалди. Засега помеѓу андроид и десктоп варијантата се синхронизираат букмарците, Speed Dials, Notes, лозинките, аутофил и внесените веб адреси. Нормално, може да се одбере што се од ова ќе се синхронизира.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Конечно да се оттарасам од Chrome на Андроид.
Заради синхронизацијата не бев преминат на бетата во целост. Односно заради тоа што е бета.

omegaRED

Adeptus Astartes
13 септември 2011
2.520
3.525
Скопје
omegaRED's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7800X3D + Arctic Freezer III 360 ARGB
Motherboard
ASUS Rog Strix X670E-F
Storage
2TB Samsung 970 EVO Plus, 1TB Silicon Power P34A80, 6TB WD Red + 2TB Toshiba
PSU
CoolerMaster Vanguard V1000
RAM
2 x 16GB Kingston HyperX @ 6000 MHz
Video card
MSI RTX4090 Suprim X
Case
NZXT H9 Flow
Mouse
Logitech G903 Lightspeed
Keyboard
Keychron Q3
Audio
SteelSeries Arctis Pro Wireless & Logitech X540
Monitor
LG UltraWide 38WN95C-W
OS
Windows 10 x64 Pro
Конечно да се оттарасам од Chrome на Андроид.
Заради синхронизацијата не бев преминат на бетата во целост. Односно заради тоа што е бета.
Пробај го бе Kiwi browser - мислам дека уште не синхронизира, ама адблок, попап блокер, брзина... Закон е.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.713
3.376
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Ќе го пробам. Пасвордите ми се проблем
Пробај да користиш password manager како LastPass или Enpass и ќе можеш секогаш да мигрираш без да се грижиш за лозинките.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Плацебо или мене така ми се чини? Новиов Вивалди е побрз некако?

бтњ
Часовников е супер фора. Блокирањето на реклами се чини (за сега) одлично функционира. Освен што ми го скрши Пајратбеј.

Gaston

user
9 февруари 2011
1.729
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Откако го дознав Вивалдиво, не сум ни помислил на ништо друго.
Смешни ми се било кои друго браузери освен нели старата Опера...

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Откако го дознав Вивалдиво, не сум ни помислил на ништо друго.
Смешни ми се било кои друго браузери освен нели старата Опера...
Пробај сега 5 минути да поработи на Chrome да видиш колку е офуцан

StOrMK

lurker
25 јули 2015
974
484
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Ментална :D
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
Benq DL2215-B 1920x1080 Full HD
OS
Windows 10 PRO 64bit
Мене ми е криво што вчера го избришав. Не знам зошто, но знае да заглави со отворени два таба и да дреме неколку минути со Not responding. Инсталирав Edge и можам да кажам дека е најбрз од сите. Иако дизајнот на Вивалди ептен ми се допаѓа. Се надевам ќе го оправат и нема вака да замрзнува во иднина.

12 април 2017
1.918
1.259
Плацебо или мене така ми се чини? Новиов Вивалди е побрз некако?

бтњ
Часовников е супер фора. Блокирањето на реклами се чини (за сега) одлично функционира. Освен што ми го скрши Пајратбеј.

Wow. Пробај го Firefox....

xhktw

x
2 август 2009
1.460
1.940
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700X3D / Macbook Pro M4 14' 16/512
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
ROG Harpe Ace AimLab Edition
Keyboard
AK820Pro / Monsgeek Fun60 Pro / Custom 3D Printed
Monitor
34" MSI MAG342CQPV 100Hz / ASUS 27" ROG Strix OLED XG27AQDMG
OS
macOS Sequoia / Arch Linux
Да имаше 1 клик синхронизација со Chrome колку ќе беше поголема мојата желба да пробам некој друг browser освен Chrome. Може би вредел "трудот" за Вивалди, добро средено ми делува.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.216
Струмица
Исто и јас сум заглавен со Chrome само заради лесната синхронизација на сѐ што имам на Гугл акаунтот. Еве сега оти работам од дома, а мејлот (домејнот) на фирмата ни е менаџиран преку gmail, сите букмаркс и екстензии и хистори мистори ми ги донесе дома на ПЦ, јас само додадов нов јузер со мејлот од фирмата.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Да имаше 1 клик синхронизација со Chrome колку ќе беше поголема мојата желба да пробам некој друг browser освен Chrome. Може би вредел "трудот" за Вивалди, добро средено ми делува.
Можеш да си ги импортираш пасвордите во Вивалди, букмарксите и сл. и да прдолжиш понатаму.
Си креираш Вивалди акаунт и тоа е тоа.

Е сега, ако очекуваш дека Вивалди и Хром ќе се синхронизираат помеѓу себе тоа е друга работа. Такво нешто ни имало ни ќе има.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно