upWork.com
Freelancer.com
Fiverr.com
Ги имам пробано сите варијанти сум работел и надвор од сервисот, но саатница не сум намлувал.@Fatality_ проба ако клиентот е долгорочен да си договорите директни плаќања? Да се избегнат тие 20%....
Јас еве 3-4 години така се стремам се да оди директно (некогаш можеби само првиот проект преку сајтот) но откако клиентот ќе види квалитет и простор за доверба тогаш проектите само ќе се трупаат.
Испратено од ONEPLUS A3003 преку IT.mk форум апликација
само со upwork имам искуство
Ја кога започнав во 2014 започнав со 6$/h
Следната година после неколку проекти кренав на 10$/h , така држев година дена и потоа кренав на 18$/h, па на 25$/h, и потоа upWork ја качи провизијата на 20 % и јас прогресирав 28$/h па за кратко 33$/h за моментално да работам со 35$/h.
Добро, ама 20% е само до $500, после тоа ти е 10% до $10,000? Ако си на долгорочен проект не е тешко да стигнеш до 10%.
Така е, но него како работодавец што го интересира колку од тие пари ги зимаш ти дали 80 или 90 %. Тој се сложил за таа сума, а дали ти ги зимаш сите или ти зимаат провизии него воопшто не го интересира. Така да после тие 500 долари ти заработуваш 10% повеќе а работиш исто....
Мојата идеа од пролет (да завршам со ит.мк) е помалку да работа а исто или повеќе да заработувам, тоа е возможно со upwork многу лесно одкако имаш набилдано проекти зад себе.
@Fatality_ добар напредок
@Ragnar @Futurelakimens во ред си е се, но на подолг период зошто мидл мен да ми јаде од колачот, јас си го заработувам целиот.
Испратено од ONEPLUS A3003 преку IT.mk форум апликација
Ако не е тајна како иде тоа со NDA, како ги потпишувате?Ги имам пробано сите варијанти сум работел и надвор од сервисот, но саатница не сум намлувал.
Во последно време и не работам многу преку него, работам на долгорочни проекти кои ми се потпишано со NDA и дирекно плаќање на payoneer
Па да, ако си искусен во тоа што го работиш и имаш портфолио со проекти кои си ги завршил на upwork(само тоа ги интересира), не е многу тешко да се достигне $50 на саат, има многу кои работат за таа сума, али има врска и во која дејност си.
Ти дава сигурност, сите часови кои се логирани преку time tracker на upwork ти се загарантирано платени.
Разлика во цената има, али сали суѓ видел копиврајтер за $100, имаше една објава еден работел за $300(*3 цена за празниците), незнам колко е реално тоа, дизајнери сум видел со $50 на саат.NDA имам потпишано двапати, ги потпишуваш со дигитален токен,а потоа добиваш физичка копија како легитимен документ, за ако тргнат да те тужат да можеш да се одбраниш...или они да се одбранат.
Со NDA не смееш она до што ќе добиеш пристап да го споделуваш во целост или делови од истиот, несмееш кодовите ни делови од истите да ги пикаш на онлајн дебагери и слично, во спортивно ти следи Arbitration (не знам како е превод на македонски), а ако дојде до тоа си го јадел, сите судски трошоци ги плаќаш ти ако се оспостави дека си крив, а ќе се испостави....
Така да препорачувам внималтено читање на истите до точка.
Прогресот многу зависи од дејноста точно, дизајнер не може толку да дига цена ни копиврајтет, али затоа девелопер.....
Секако дека има, генерализирам. Не може дизајнер од Нов зеланд и од Македонија да имаат иста саатница и покрај тоа што имаат ист скил...животниот стандард не им е ист.По
Разлика во цената има, али сали суѓ видел копиврајтер за $100, имаше една објава еден работел за $300(*3 цена за празниците), незнам колко е реално тоа, дизајнери сум видел со $50 на саат.
А NDA ако потпишеш сигурно нема да работиш за $20 на саат![]()
Па баш тоа ни е предност од Македонија, ефтин стандард имаме, а имаме и шанса да работиме за повеќе пари како фриленсери.Секако дека има, генерализирам. Не може дизајнер од Нов зеланд и од Македонија да имаат иста саатница и покрај тоа што имаат ист скил...животниот стандард не им е ист.
Нда договорите ми беа на фиксна плата двата. Едниот на 12 а другиот на 18 месеци.
Па реално и голема предност имаме. Има дечки од Македонија со над 100, 200 па и над 500 илјади евра заработени од upwork. Секако повеќето се девелопери, факт е дека е една од поплатените професии, само што исто така има да не се изразам лошо ама дебили што го рушат рејтингот како тоа работат Македонците, па затоа често сме во група со Индијци и Филипинци.
Проблемот со upwork и фриленсот е што почетниците мислат ај бе брзо се праат пари и промашуваат дедлајн, не доставуваат квалитет, не се замараат со детали, без да размислат дека со такви ситници се стига до top rated и големи заработки.
Јас имам добиено NDA но на него немаше end date, како што велиш тиNDA имам потпишано двапати, ги потпишуваш со дигитален токен,а потоа добиваш физичка копија како легитимен документ, за ако тргнат да те тужат да можеш да се одбраниш...или они да се одбранат.
Со NDA не смееш она до што ќе добиеш пристап да го споделуваш во целост или делови од истиот, несмееш кодовите ни делови од истите да ги пикаш на онлајн дебагери и слично, во спортивно ти следи Arbitration (не знам како е превод на македонски), а ако дојде до тоа си го јадел, сите судски трошоци ги плаќаш ти ако се оспостави дека си крив, а ќе се испостави....
Така да препорачувам внималтено читање на истите до точка.
Прогресот многу зависи од дејноста точно, дизајнер не може толку да дига цена ни копиврајтет, али затоа девелопер.....
@Futurelakimens гаранцијата да но за некој кој е од фикс цена подобро е вака.. но имам и тука исклучок со еден клиент кој бара брза испорака па сме договорени од часови сработени за да не губиме време во quotes, etc...Па да, ако си искусен во тоа што го работиш и имаш портфолио со проекти кои си ги завршил на upwork(само тоа ги интересира), не е многу тешко да се достигне $50 на саат, има многу кои работат за таа сума, али има врска и во која дејност си.
Ти дава сигурност, сите часови кои се логирани преку time tracker на upwork ти се загарантирано платени.
На NDA нема end date, само кажав колку временски работев. Иначе советуван бев од поискусни и ми рекоа да побарам печатена копија, тоа го сторив и ја добив без проблем.Јас имам добиено NDA но на него немаше end date, како што велиш ти
Иначе како мислиш физичка копија, они ти го испраќаат по пошта или ти го печатиш истиот со потписите на двете страни?
За да почнеш да заработуваш добро треба две работи - да бидеш навистина талент, спремен и све тоа или да се окозиш година, две од работа празник делник да доставуваш се на време и повеќе од што треба за цена што е малку под просек. Тоа е рецептот за успех на Upwork и останата freelance работа според мене.![]()
За да почнеш да заработуваш треба, да почитуваш дедлајн, редовна комуникација со клиентот фидбеци, репорти за сработеното и слично. Не знам како е кај девелопери ама од други бранши што имам пријатели и лично од јас знам дека клиентот секогаш ќе дојде до момент кога ќе понуди нова работа, а имаш малце искуство во тоа поле. Тука треба да пресечеш и да бидеш искрен дали можеш да го сработиш тоа или не, затоа што многу не знаат ама прифаќаат само за повеќе работа.За да почнеш да заработуваш добро треба две работи - да бидеш навистина талент, спремен и све тоа или да се окозиш година, две од работа празник делник да доставуваш се на време и повеќе од што треба за цена што е малку под просек. Тоа е рецептот за успех на Upwork и останата freelance работа според мене.![]()
Ако некој нема време да ги троши парите нека се пријави кај мене, трошам пари бесплатно.Не е тоа успех ако имаш пари а немаш време да ги трошиш..
PSU 750W LIAN LI SFX SP750 V2 80 Plus GOLD, FULL MODULAR, WHITE, SP750G
8.000,00 ден
USB Flash Drive 3.2 64GB SANDISK ULTRA ECO, Green, SDCZ96-064G-G46
760,00 ден
MEMORY USB 3.2/Gen.1 Type-C, 128GB SANDISK ULTRA LUXE, Silver, SDCZ75-128G-G46
2.130,00 ден
COMBO KEYBOARD AND MOUSE WIRELESS GEMBIRD SLIM PRO, Black, KBS-WPS-01
850,00 ден
USB Flash Drive 3.2 128GB SANDISK ULTRA ECO, Green, SDCZ96-128G-G46
1.110,00 ден
MONITOR 25" AOC 25G3ZM/BK , VA, 1ms, 240Hz , Full HD, 2xHDMI, DP
8.190,00 ден