Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телевизори (искуства, препораки, совети, мислења...)

Majestic

hello world
25 јули 2008
199
196
Битола
Тие со Року модели ТЦЛ и Хитачи, се достапни за Америчкиот пазар, односно ATSC стандардот за дигитална телевизија, во Европа се користи DVB стандардот за дигитална телевизија.

Веројатно подобро ќе беше да прашав: дали TCL ќе понуди сличен/еквивалентен модел, со прилагодени спецификации за европски пазар?

Пошто, сепак хардверските карактеристики се она што плени кај овие модели.
Останува да видиме.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.603
1.764
Веројатно подобро ќе беше да прашав: дали TCL ќе понуди сличен/еквивалентен модел, со прилагодени спецификации за европски пазар?

Пошто, сепак хардверските карактеристики се она што плени кај овие модели.
Останува да видиме.
Цените се секогаш поголеми во Европа, пошто имаш царина и плус ДДВ вклучено во цената кое не е секогаш мало (околу 20% зависно од земјата). Во случајот со Македонија царината е 5% и ДДВто е 18% ако не се лажам, па подобро е да не ги гледаш тие цени, а веројатно и производителот е различен, на пример Хитачи УСА е сосема различно од Хитачи на Европски пазар, кој е бренд на Турската компанија Вестел.

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.768
1.636
Цените се секогаш поголеми во Европа, пошто имаш царина и плус ДДВ вклучено во цената кое не е секогаш мало (околу 20% зависно од земјата). Во случајот со Македонија царината е 5% и ДДВто е 18% ако не се лажам, па подобро е да не ги гледаш тие цени, а веројатно и производителот е различен, на пример Хитачи УСА е сосема различно од Хитачи на Европски пазар, кој е бренд на Турската компанија Вестел.
Ако купуваш tax free му доаѓа исто.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.406
1.639
Некој предлог за поефтин ТВ до 15к мкд? веројатно има нешто добро 32" во овој ценовен ранг?
И од која продавница (од МК) сте имале најдобро корисничко искуство?
Ми треба за пријател кој не му се вложува многу во ова и нема да го користи за којзнае какви цели.

Пробав низ претходните 2/3 страни но сите правите муабет за 30К+ :D

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
Некој предлог за поефтин ТВ до 15к мкд? веројатно има нешто добро 32" во овој ценовен ранг?
Ми треба за пријател кој не му се вложува многу во ова и нема да го користи за којзнае какви цели.

Пробав низ претходните 2/3 страни но сите правите муабет за 30К+

Во сетек имаш за 15к мкд со 40инч Ариели со фул хд но не е 4К ХД значи зборувам за Ариели италијански модел произведен во Бугарија односно склопува татари блгарчети и мој комшија купил таков и задоволен бил за овој ценовен ранг. Потоа имаш Хјундаи кај електроелемент карши , моја колешка користи и задоволна и исто така и Хитачи ама таа е 32инч. Да напоменам ако е за дневна соба 32 инч е премала и ќе мора со двоглед да гледа и да чита титлови да знаеш.

Sent from my iPad Air 2 using Tapatalk

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.406
1.639
Реално не е многу голема дневната соба (растојанието меѓу гарнитурата и идниот ТВ).. така да може и 32-ка да заврши работа.
Нешо од "нормалниве" брендови во тој ранг? не очекуваме фулл хд/4k и слично за тој буџет.. :D

3 ноември 2012
868
1.896
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
dual 160KB 5.25-inch disk drives and 10 MB HDD
RAM
16K on-board RAM
Video card
Monochrome Display Adapter
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0
Тоа задоволен/задоволна е релативна работа. Еден во улицата има Југо бело од девеес и некоја, задоволен е. Братучедка моја има ХП со Целерон процесор и со тастатура што се витка вудве кога ќе стисниш, ама презадоволна е :)

Шала на страна, до таа сума јас би одел на нешто што малку од малку е побренд, Филипс, Самсунг, ЛГ. Нека е 32 инчи (порано гледавме филмови од видео клуб, снимка како преку аквариум да гледаш... на 55см Еи Ниш телевизори, па немавме гајле, не па 80 сантими :) ), има во тој ценовен ранг нешто со Фул ХД:

PHILIPS 32PFS4132

https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=1_174_173&product_id=226439

Плус можи со Динамит даа се договориш за порачка на некое телевизорче со фер попуст... и така натаму :)

Јас би ги заобиколил овие џиуџитсу телевизорите накило :)

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
Тоа задоволен/задоволна е релативна работа. Еден во улицата има Југо бело од девеес и некоја, задоволен е. Братучедка моја има ХП со Целерон процесор и со тастатура што се витка вудве кога ќе стисниш, ама презадоволна е

Шала на страна, до таа сума јас би одел на нешто што малку од малку е побренд, Филипс, Самсунг, ЛГ. Нека е 32 инчи (порано гледавме филмови од видео клуб, снимка како преку аквариум да гледаш... на 55см Еи Ниш телевизори, па немавме гајле, не па 80 сантими ), има во тој ценовен ранг нешто со Фул ХД:

PHILIPS 32PFS4132

https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=1_174_173&product_id=226439

Плус можи со Динамит даа се договориш за порачка на некое телевизорче со фер попуст... и така натаму

Јас би ги заобиколил овие џиуџитсу телевизорите накило :)

Е па така ми кажа дека се задоволни после 2 години користење и кој сум јас да критикувам
Освен тоа па што очекуваш за 15к мкд

Sent from my iPad Air 2 using Tapatalk

Ile bocev

hello world
15 ноември 2015
354
294

Пробав низ претходните 2/3 страни но сите правите муабет за 30К+ :D
LG 32lj500v пред 5 дена земен за моите од @Di namit . Слика има перфект. Toлку ми се допадна што размислувам да си земам и за мене еден за во спална

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
Што е подобро, со андроид или тв со свој OS?

Зависи каков ТВ ќе земеш, оние помоќните квардкор процесор и повеќе РАМ може со андроид ,а оние стандардните класични процесор со свој ОС . Јас би земал без андроид туку со свои ОС кај ЛГ е ВебОС, а самсунг е тизен ОС ,а ако сакаш андроид подобро посебно ТВБокс со андроид

Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.603
1.764
Во Нептун се достапни новите модели на ЛГ за 2018 година, кои доаѓаат со ознаката *К, односно ЛК и УК, сеуште нема модел од СК серијата.
https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=1_174_173&product_id=231624
https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=1_174_173&product_id=231626
Ова се модели со ВебОс 4.0 и доаѓаат со AI ThingQ, како и вграден Гоогле Асистант.

n1kola18

hello world
21 мај 2018
77
21
Поздрав до сите.

Ако може некој што повеќе се разбира во телевизори да ми даде мислење за следниов модел: 49" UHD 4K Curved Smart TV MU7350 Series 7.

Фала однапред :)
Истиот го имам дома, конкавен, топ е.. Во нептун беше 55.000 зимата, сега би требало намален да е.

4K UHD е, Wi Fi имаш, usb порти, можиш да снимаш кога сакаш само ако сакаш HD да снима ќе ти треба диск/усб барај од 100гб, 10 секунди снимање во ХД е 30-50MB.. Топ е, најнова технологија за наредни 10 год не вервам дека нешто поке ќе излези.. Има многу работи, некој не ни ги користам, по потреба ако ми текни хаха..

Ако те интересира нешто друго прашај.

Испратено од ТУШ преку IT.mk форум апликација

cakii

hello world
23 февруари 2011
397
731
Истиот го имам дома, конкавен, топ е.. Во нептун беше 55.000 зимата, сега би требало намален да е.

4K UHD е, Wi Fi имаш, usb порти, можиш да снимаш кога сакаш само ако сакаш HD да снима ќе ти треба диск/усб барај од 100гб, 10 секунди снимање во ХД е 30-50MB.. Топ е, најнова технологија за наредни 10 год не вервам дека нешто поке ќе излези.. Има многу работи, некој не ни ги користам, по потреба ако ми текни хаха..

Ако те интересира нешто друго прашај.

Испратено од ТУШ преку IT.mk форум апликација

Па горе доле тоа ме интересираше и дали за истата цена има подобри телевизори.
Чисто за споредба, јас сум надвор од Македонија и цената е многу ниска - околу 427 евра со дополнителни 2 години гаранција + Damage protection.

Не се разбирам многу во телевизори, па незнам дали има некој посебен бенефит од закривениот екран (освен дизајн).

За истите пари можам да земам 49" 4K LG телевизор или 55" 4К Philips , па не знам кој ми е најдобар избор.

Во Македонија имам 49" 4K LG телевизор и сум презадоволен, но на моменти WebOS работи поспоро, па исто така ме интересира и дали оперативниот систем на Самсунг е подобар од тој на LG?

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
i7 4790k @4.5ghz - 1.2v || Noctua D14
Motherboard
Asus z97-A
Storage
OCZ Vector 128gb (OS) + Samsung 840 pro 512gb + WD Blue 320gb + WD Blue (EZEX) 1TB
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
2x8gb DDR3 G-Skill Sniper CL11 @2400mhz
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum/Logitech G400S/Logitech mx310
Keyboard
Asus Strix Tactic Pro ( CherryMX Brown)
Audio
E-MU 0202 + Marantz sr5500 + DIY speakers + Eltax Atomic A 10 sub + SteelSeries 9h
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Windows 10 Enterprise LTSB
Па горе доле тоа ме интересираше и дали за истата цена има подобри телевизори.
Чисто за споредба, јас сум надвор од Македонија и цената е многу ниска - околу 427 евра со дополнителни 2 години гаранција + Damage protection.

Не се разбирам многу во телевизори, па незнам дали има некој посебен бенефит од закривениот екран (освен дизајн).

За истите пари можам да земам 49" 4K LG телевизор или 55" 4К Philips , па не знам кој ми е најдобар избор.

Во Македонија имам 49" 4K LG телевизор и сум презадоволен, но на моменти WebOS работи поспоро, па исто така ме интересира и дали оперативниот систем на Самсунг е подобар од тој на LG?
Заоблениот помалку ги заморува очите, бидејќи растојанието од окото е исто до сите краеви на телевизорот, и дополнително има AutoDepth Enhancer, односно дава поголема длабочина на сликата, што е опција само на заоблените телевизори.
И нормално има VA панел, со подобар контраст (~2-3x) споредено со IPS на ЛГ-то, кој воедно е 4к според ISO, но нема 3840 субпиксели од по секоја боја, туку има додатен White субпиксел, со што се добиваат 2880 субпиксели од црвена, плава, зелена и бела боја.
Филипсот се на TPV, не е веќе тој Филипс што го паметиме веќе скоро 10 години.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Centurion

hello world
8 август 2010
82
84
Заоблен телевизор само 65"-75" све помалку од ова и нема да биде тоа тоа,односно нема да ја осетиш таа имерзивност.Прогуглај за 49" curved препорака е да се гледа на растојание од метар до метар ипол,што значи во наша стандардна дневна нема и да осетиш некоја разлика освен ќејфот дека е заоблен.

cakii

hello world
23 февруари 2011
397
731
Заоблениот помалку ги заморува очите, бидејќи растојанието од окото е исто до сите краеви на телевизорот, и дополнително има AutoDepth Enhancer, односно дава поголема длабочина на сликата, што е опција само на заоблените телевизори.
И нормално има VA панел, со подобар контраст (~2-3x) споредено со IPS на ЛГ-то, кој воедно е 4к според ISO, но нема 3840 субпиксели од по секоја боја, туку има додатен White субпиксел, со што се добиваат 2880 субпиксели од црвена, плава, зелена и бела боја.
Филипсот се на TPV, не е веќе тој Филипс што го паметиме веќе скоро 10 години.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Значи според тебе од овие 3 модели најдобро да го земам Samsung-от?
Како што гледам доста ги разбираш телевизориве (а јас сум дупка), па да те прашам што мислиш за оперативниот систем на Samsung телевизорите и дали е подобар (генерално) од WebOS на LG?

Заоблен телевизор само 65"-75" све помалку од ова и нема да биде тоа тоа,односно нема да ја осетиш таа имерзивност.Прогуглај за 49" curved препорака е да се гледа на растојание од метар до метар ипол,што значи во наша стандардна дневна нема и да осетиш некоја разлика освен ќејфот дека е заоблен.

Да да, тоа прочитав пред некој ден дека нема да осетам некоја разлика бидејќи имам над метар ипол..
Ќе почекам уште некое мислење, па ќе одлучам кој од овие 3 модели да го земам.
Фала многу :)

vladimir171

lurker
15 ноември 2007
630
449
Препорака, кои од овие би го одбрале и зошто?

LG 55UJ620V

LG 55UJ634V

SONY KD-55XE7005

Од твојов избор само LG 55UJ634, LG620/640 се со обично копче во средина наместо правилниот контролер од LG и ако не се лажам таквите модели ги склапаа у турција :) Додатно на тоа има лаг кога одиш низ менито (скоро сите LG под 2000mhz имаат) А сонито е тиња тој модел бидеќи е со Opera софтвер и иако има wifi далеку е од паметен ТВ и многу е ограничен софтверски само има за нијанска по пристојна/остра слика од LG моделите. Собери си уште нешто ситно и земи повисока серија на LG/Samsung/Sony па ако треба нека е и 50" ама повисока серија да е.

3 ноември 2012
868
1.896
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
dual 160KB 5.25-inch disk drives and 10 MB HDD
RAM
16K on-board RAM
Video card
Monochrome Display Adapter
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0
Кога веќе се спомна Турција, дали некој има позитивно искуство со Грундиг и зошто не? :)

vladimir171

lurker
15 ноември 2007
630
449
Освен името немаат ништо друго поврзано со Германските но генерално како за ниска класа Тв не се многу кварливи и имаат пристојна слика. Полошо од грундинг ти е само фуего/хитачи (само логото им е различно :) )

bakigvg

hello world
28 јуни 2016
232
131
Јас користам Грундинг 42 инчи Смарт, купен пред 1-2 години и единствена замерка ми е дека при палење на телевизорот, не реагира веднаш далинското, односно реагира со закаснување од неколку секунди.После тоа функционира се одлично.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.684
3.777
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Јас користам Грундинг 42 инчи Смарт, купен пред 1-2 години и единствена замерка ми е дека при палење на телевизорот, не реагира веднаш далинското, односно реагира со закаснување од неколку секунди.После тоа функционира се одлично.
иста ситуација со сони тв од 2014 год

Последни теми

Последни огласи

На врв