Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!
Статус
Затворена за нови мислења.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
@gokica Барај калкула* во индексот. Меѓу другото ќе го најдеш и ова. :innocent:

Море шо ќе беа тоа живци ортоми. Како само не ти се смачи цела оваа ризница на знаење да ја составиш. Браво. Секоја чест.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
А како се одредува колку е внатрешен диаметар на намотката? На пример со 32-авеге може да намотаме еден круг на 0,5мм бургија и ќе добиеме пола ом, исто како и 3-4 круга со 20-авеге на 5мм бургија(или на што и да мотате). Двете намотки во случајов не верувам дека имаат практична примена.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Внатрешен дијаметар на намотката ти е надворешниот дијаметар на бургијата на која ја моташ. :angel:

Најчесто се користат 2 мм (љуто усно), 2,5 мм (нормално усно и ептен рестриктивно дробно), 3 мм (ептен отворено усно и рестриктивно/умерено дробно) и нагоре - дробно.

Многу често зависи од комората каде што ќе го сместиш, односно за тоа што е правен атомизерот. Не можеш да сместиш 5мм намотка во кајфун.

Skopski4Ever

hello world
3 април 2017
71
130
Мора да ги пофалам овие намотки: $3.19 Authentic Vandy Vape Ni80 Superfine MTL Fused Clapton Pre-Coiled Wire - 10pcs/pack / 30*2/38 AWG / 0.25mm*2/0.1mm dia. / 0.7ohm at FastTech - Worldwide Free Shipping
Инаку ми стигна со $42.99 Authentic Vandy Vape Berserker MTL RDA Rebuildable Dripping Atomizer - stainless steel / 18.1mm diameter / w/ BF pin at FastTech - Worldwide Free Shipping
Кој е исто така добар МТЛ БФ атомизер.Жициве даваат по добра арома ударот во грло многу малце се намалува.Но аромата значајно се подобрува една негатива е што не може да се употребат во Темп. Контр.

Едит:Може да се користи и како дрипер а и собира сосем доволно негде 1мл што за МТЛ доста ќе потрае доста.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
@Skopski4Ever Најпрепорачливо е НЕ, а јас го правев се` додека жицата не поцрни ептен и не се направат кратери. :hay: Тоа особено не е паметно, ама ај. Веројатно разумно би било неколку пати, додека не потемни толку што не може да се исчисти да се види сјај, а сигурно пред да се направат кратери во жицата.

Викам „правев“ затоа што едвај дочекав да видам кантал, во прво време сите жици од Кина беа нихром и се сметаше за понеквалитетен од кантал, барем мене ми беше за усно (премногу мек и премногу мал отпор по единица должина, па морав да правам долги намотки - „гасеници“ :hay:). Се разбира, влијание има(ше) и кинескиот „квалитет“.

Сега дојде модата обратно, повеќе го сакаат него од кантал.

Едит: И со здравје да се служиш!

Skopski4Ever

hello world
3 април 2017
71
130
Со здравје да си вејпаш! :D
Брескерот е сквонкер?

Моја препорака е да се користи за БФ.Иако може да се користи и како дрипер ама не секогаш зошто мора капка по капка а собира негде 20-25 капки.

Skopski4Ever

hello world
3 април 2017
71
130
@Skopski4Ever Најпрепорачливо е НЕ, а јас го правев се` додека жицата не поцрни ептен и не се направат кратери. :hay: Тоа особено не е паметно, ама ај. Веројатно разумно би било неколку пати, додека не потемни толку што не може да се исчисти да се види сјај, а сигурно пред да се направат кратери во жицата.

Викам „правев“ затоа што едвај дочекав да видам кантал, во прво време сите жици од Кина беа нихром и се сметаше за понеквалитетен од кантал, барем мене ми беше за усно (премногу мек и премногу мал отпор по единица должина, па морав да правам долги намотки - „гасеници“ :hay:). Се разбира, влијание има(ше) и кинескиот „квалитет“.

Сега дојде модата обратно, повеќе го сакаат него од кантал.

Едит: И со здравје да се служиш!

Фала и ти да си се почастиш :).Фала ти за препораките но ќе направам дрибурн дур има сјај.Се надевам ќе ми стигне порачката дур завршам со овие.

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Некои нихроми веднаш го губат сјајот или се обојуваат во некоја боја. Може да го изгуби сјајот веднаш. А зависи и дали ќе може да се види на клептончето.

fis1976

lurker
15 март 2016
674
1.298
Скопје
Нешто повеќе од 24 часа немам запалено цигара. Освен суво грло други "нуспојави" нема. Од вчера од 20:00 до сега (а спиев само 6 саати) си "играв" со течностите и од утре ќе продолжам со тоа што најмногу го бендисав. SCamel 9мг најмногу ми се погоди, по вкус втора е RY4 меѓутоа беше послаба јачина (5мг) и мора понатаму да ја пробам уште еднаш ама дефинитивно појака пошто од шишенце, на суво, ептен ми мирисаше убаво. 555-ката (7мг) беше третата и некако ми има карактеристичен мирис, не дека ми е бљак ама 3то место e :) (не викам дека нема да и дадам уште една шанса понатаму :) ).
Сега нешто во врска со Endura-та. По 24 часа од кога ја уклучив викам ај да ја наполнам (не светна црвено светло и не се исклучи сама) пошто утре сум прва смена и викам ај да е полна. Не приметив точно колку време се полнеше ама не верувам дека беше повеќе од 1:15 - 1:30 мин. и светна зелено (од прочитаните искуства а и од произведувачот кажано е дека за да се наполни комплетно треба негде околу 3 часа). Ја полнев со нејзиниот кабел на PC. Е сега дали до толку беше полна батеријата од старт па и после 24 часа имаше доволно "сок" или пак се полнеше подолго време ... :confused: Утре вечер ќе ја полнам пак и баш ќе приметам точно време на полнење.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Зависи колку тегниш, и јас истото го прашував. Т.е. од мн фактори зависи, таман си е полнењето, ретко кое пц дава над 1А

28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
Ко пушев, си викав “ко не ги напрат сите 200-300 денари да видам после шо к*р ќе пушам“ сега некако ми е сеедно ама потсвесно пак сакам да ги напрат изгор скапи за што помалку луѓе да пушат.
Од друга страна, пред некое време прочитав, на светско ниво некоја од големиве тутунскки компании, цигарите помалку им се продавале а повеќе профит за сметка на поскапувањата.
Страшна работа која завист еј, тек вака ко ќе гледаш од страна можиш јасно да видиш шо се дешава и која е таа завист никотинска, социјална и од навика.

Акo да клам ваква песна? Таја ми дојде прва на памет ко ја прочитав веста и нема никаква врска со цигариве :)

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Друг беше филмот порано, сега ин се други работи спорт, квази-знаењ или знаење, џастин бибери и цеца... Доста им беше 15 год финансирање. Сега да, и ел.циг кошаат ама со опрема од 200€ раат си 2 год и јаче, што инаку би ги дал за 4-5 месеци. Има разлика(не е сеедно). За здравјето да не прајме муабет, тоа не се доплаќа.

krema

OG
24 јуни 2009
15.709
15.802
youtu.be
Ко пушев, си викав “ко не ги напрат сите 200-300 денари да видам после шо к*р ќе пушам“ сега некако ми е сеедно ама потсвесно пак сакам да ги напрат изгор скапи за што помалку луѓе да пушат.
Од друга страна, пред некое време прочитав, на светско ниво некоја од големиве тутунскки компании, цигарите помалку им се продавале а повеќе профит за сметка на поскапувањата.
Страшна работа која завист еј, тек вака ко ќе гледаш од страна можиш јасно да видиш шо се дешава и која е таа завист никотинска, социјална и од навика.

Акo да клам ваква песна? Таја ми дојде прва на памет ко ја прочитав веста и нема никаква врска со цигариве :)

Дигресија :D
„Специјално“ :) :) :)
View: https://youtu.be/8Bo7szsFOHs?t=38s

Последна промена:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
20180413_144001.jpg 20180413_144034.jpg

Чичко Конфучие си дојде на гости. Море му седнав одма и му фрлив 26ка кантал оти тоа имам благодарение на Шарловски. Дојде 1.14 оми.

Му убутав памук, го нацуцав со чоколадни крофни и му викнав да го вејпам. Жабурчиња си одат по стаклото и мерак ми прават. 10 вати убав чад ама слабо вкус. Ај си реков шо ќе е работава. 15 вати еве ти го вкусот. 25 вати WOW вкус до небо. Неверојатно колку знае вкусот да биде флексибилен и да се утаначува со чудово. Его уан ова не го може.

Нема мирис на машинско масло. Изработен до најситен детаљ како оригиналот. Едино горното капаче кое го затворам по турање течност малку тешко и со повеќе сила се затвора. Нема течење од никаде.

Јас сум воодушевен. Ќе споделам повеќе кога ќе легне.

BTW дефинитивно му треба 28 AWG. 26 ограничува на декот.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.164
3.213
Струмица
Едино горното капаче кое го затворам по турање течност малку тешко и со повеќе сила се затвора.
Секогаш после бањање и менување нов памук/манџа подмачкувај гумиците за да не се затвора со повеќе сила, сите гумици од горе до доле.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
Си дојде на себе. Изгледа и мене ми требаше време да се навикнам на мојата нова љубов. На 10W е сосем солиден сега.

BTW дрип типот е сон. Досега најприродно делува.

Да си прашам две работи:

1. Дали кога дополнувам манџа на Конфучие Први треба да затворам flow control
2. Дали Литокала 500 може да полни 3 батерии или мора да се пар?

Благодарам

Последна промена:

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
1. Пожелно е, но не мора ако не ти тече (имаш добро направен сетап).
2. Може колку сакаш, слотовите се независни.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
Море какви другари вејпери имам на форумов. Секогаш спремни да помогнат. Благодарам.

Супер тогаш ќе затворам флоу контрол. Ќе имам во предвид да му ги подмачкувам гумите при секое бањање.

И ќе нарачам 6 комада батерии за ѕверетината која треба да стигне. Само ај прво нека ја пратат.

28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
Си дојде на себе. Изгледа и мене ми требаше време да се навикнам на мојата нова љубов. На 10W е сосем солиден сега.

BTW дрип типот е сон. Досега најприродно делува.

Да си прашам две работи:

1. Дали кога дополнувам манџа на Конфучие Први треба да затворам flow control
2. Дали Литокала 500 може да полни 3 батерии или мора да се пар?

Благодарам

Ватите ти зависат и од тоа колку е отворен воздухот, ако е ептен тешко тргањето тогаш да, малку вати али со по отворен воздух и повеќе сила верувам ќе имаш и повеќе вкус.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
Ватите ти зависат и од тоа колку е отворен воздухот, ако е ептен тешко тргањето тогаш да, малку вати али со по отворен воздух и повеќе сила верувам ќе имаш и повеќе вкус.

Да баш сега си играв со воздухот. Воодушевен сум од тоа колку знае да биде флексибилен конфучие. И вака и така е добар на свој начин. Нови хорионти отвора. Благодарам на сите и се разбира на примариус доктор Метузалем за препораката. Многу убава играчка си добив.

А ти благодарам и тебе што ми даде кантал и памук за да можам веднаш да почнам да мотам.

MikickoHC

user
26 февруари 2016
1.802
1.365
Скопје - Аеродром
Можеш колку сакаш батерии да полниш од една па до четири. Независни се портовите

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
@gokica Уште еден совет за подолго да ти трае, што секогаш го кажувам кај новиве кајфуни.

9619221-5.jpg

Ишмирглај ги навоите на комората со многу лесен притисок и со извадена гумичка. Кецот можеби и не мора, или помалку. Двојката е од внатре и тоа е главното. Тој дел нон-стоп се отвора и затвора и ако има и најмала несовршеност, ќе ја кине гумичката. Можеби досега се научиле да ги прават добро, но не би имал доверба во кинеската прецизност.

Немој да земаш многу материјал, само израмни ги. Или барем провери ги со прст.

Со тек на време навоите сами ќе се разработат, но дотогаш може да искинат повеќе гумички.

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно